- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-20 16:18
dobre to dla studenta do zapchania się
- 9 19
-
2017-10-20 15:51
Jak mało ci miejsca to sadaj na chodniku
- 14 1
-
2017-10-20 15:32
Sto lat!!!
Miejsce absolutnie kultowe, a mieszana z kiełbasą i porem rewelacyjna, kiedyś pracowałem po sąsiedzku nie szło utrzymać wagi :)- 34 2
-
2017-10-20 15:01
Zawsze taka sama :)
Smak niezmienny. Każdy w domu ma swoją ulubioną. Moja pieczarkowa:) Oby nic się w niej nie zmieniło.
- 18 3
-
2017-10-20 13:09
Cebulowa najlepsza (1)
- 41 2
-
2017-10-20 14:56
Popieram
Ale mi smaka narobili. Muszę tam dziś zajechać!
- 9 2
-
2017-10-20 13:17
po ile picca? (1)
- 9 5
-
2017-10-20 14:52
Po dychu
- 9 1
-
2017-10-20 13:22
Zaraz jakiś cwaniak wykupi lokal albo eksmituje - jak z Pączusiem było i otworzy piccerię podróbkę.... (4)
- 34 3
-
2017-10-20 13:25
Wszyscy wiedzą gdzie prawdziwy Pączuś (3)
Nie pozwolimy Pączusiowi upaść!
- 27 1
-
2017-10-20 13:27
no nie wszyscy niestety :( (2)
Napiszcie o Pączusiu! mega p;pączki mają!!!! Ale o tym prawdziwym!
- 15 1
-
2017-10-20 13:49
(1)
Dariusz, czytasz to ? Sławny jesteś :p
- 5 1
-
2017-10-20 14:27
kto to jest?
- 0 2
-
2017-10-20 13:26
A innych nakładów już nie liczysz, czemu?
- 6 1
-
2017-10-20 13:18
Pamiętaj! jesteś tym, co jesz...
- 13 3
-
2017-10-20 13:09
smaka mi zrobiliście
- 82 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.