- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (62 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (57 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Upiecz szarlotkę na 11 listopada
- Gęsina czy rogale z makiem to znane i lubiane przysmaki związane ze Świętem Niepodległości. Dlaczego nie mogłaby do nich dołączyć najzwyklejsza w świecie szarlotka? Przecież nie ma bardziej polskiego owocu od jabłek - postuluje nasz czytelnik. Co na to cukiernicy?
Pan Marian wysłał do nas e-mail, w którym postuluje nową kulinarną tradycję na 11 listopada. Poniżej jego pomysł:
- Tyle mówi się o wyjątkowej jakości i smaku polskich jabłek, a ja mam wrażenie, że wciąż nie potrafimy wystarczająco wykorzystać tego potencjału. Polskie jabłko powinno być jednym z symboli naszej kuchni, powinniśmy przy każdej okazji podkreślać jego walory i wykorzystywać do promocji. Świetną okazją jest zbliżające się 100-lecie Niepodległości Polski - pisze pan Marian
- Wiem, że potrawami tradycyjnie związanymi z dniem 11 listopada są rogale z makiem, a w restauracjach gęsina, ale dlaczego nie dołączyć do nich najzwyklejszej w świecie, mocno jabłkowej szarlotki? Postuluję: niech w każdym domu na stole w Święto Niepodległości pojawi się ciasto z nadzieniem z polskich jabłek. Najlepiej z szarej renety, ale i inne się nadadzą - zapytajcie sprzedawcy w warzywniaku. Świętując Niepodległość, zajadajmy się szarlotką! - dodaje
Trójmiasto świętuje 100-lecie Niepodległości. Zobacz wszystkie wydarzenia
Co o pomyśle sądzą trójmiejscy cukiernicy? Zapytany przez nas Grzegorz Pellowski stwierdził, że to pomysł ciekawy, ale specjalnej szarlotki na 11 listopada jego firma przygotowywać nie będzie.
- Skupiamy się na naszych rogalach z białym makiem, miodem i orzechami, czyli tzw. rożkach marcjankach - mówi Pellowski. - Oprócz tego mamy jeszcze biało-czerwone amerykanki i kruche ciastka w kolorach flagi.
Tomasz Zaborski z Piekarni Szydłowski tłumaczy, że na 11 listopada wszystkie ręce w zakładzie pracują nad przygotowaniem jak największej liczby rogali z makiem. Będzie też biało-czerwona kostka truskawkowa z kremem.
- Niepodległościowy jabłecznik to świetny pomysł, ale do przygotowania specjalnego przepisu na święto Niepodległości potrzebowalibyśmy więcej czasu i ludzi. Ale kto wie, czy w przyszłości tego nie zrealizujemy, promując na 11 listopada prawdziwy jabłecznik, jaki dawniej jadano w polskich domach z okazji różnych świąt. Warto korzystać z jabłek, bo Polska jest ich ogromnym producentem.
Pomysł Pana Mariana bardzo nam się spodobał. Proponujemy pójść jeszcze krok dalej - niech te prawdziwe, pieczone w domu szarlotki, trafią do biur. Czy nie byłoby świetnie, gdyby w dzień po Święcie Niepodległości wszystkie biura pachniały przyniesionymi z domu szarlotkami?
Zobacz też: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Opinie (58) 5 zablokowanych
-
2018-11-10 16:08
i co jeszcze na 11 listopada? (5)
patriotyczna jajecznica?
bigos narodowy?- 54 30
-
2018-11-11 09:11
Niepotrzebnie wylewasz z siebie ten jad
I co Ci po tym?
- 1 3
-
2018-11-10 23:52
Cebula na rzepakowym wysmażona
- 3 0
-
2018-11-10 18:28
Nie bluźnij synku. Flagę Narodową chociaż wywiesiłeś, czy ci TVN już dostatecznie namieszał w głowie? (2)
- 10 19
-
2018-11-10 21:12
Dzięki TVN wywiesze jutro flagę
- 7 1
-
2018-11-10 19:08
A ja nie mam flagi bo szkoda mi kasy A mieszkam na wsi. W nd 11.11 będę spał i oglądam tv. Święto to święto. Dzień jak dzień. Pamięć jest ważna. Ja wolę szarlotkę z Lidla pan pam bo tam promocje som.
- 4 10
-
2018-11-11 08:59
Szarlotka z cukierni często prawdziwej szarlotki nie widziała.
- 6 0
-
2018-11-11 08:54
Ogólnie potrawy z jabłek to dobry pomysł. Od kompotu przez ciasta na alkoholu kończąc. Wcisnęłabym jeszcze kaczkę z kabłkami ;)
- 6 1
-
2018-11-10 16:04
(1)
Czyli cukiernicy zwyczajnie olali pana czytelnika. A szarlotkę bym zjadł
- 55 3
-
2018-11-11 08:23
Ja postawie solidnego makowca na porcelanie. Takiego poranno-niedzielnego
- 3 1
-
2018-11-11 07:40
jaki rogsl jaka gęsina?
tylko rosół z kury,polskiej kury,schabowy z kartoflamy plus mizeria
- 6 0
-
2018-11-10 17:31
Ja proponuję patrotyczną pizzę (2)
Niech będzie w kolorach biało-czerwonych!
- 29 9
-
2018-11-10 22:23
(1)
Masz powzny problem.Pomoc ci moze tyko lewatywa!
- 3 2
-
2018-11-10 23:52
Polska, narodową, katolicka
- 2 0
-
2018-11-10 23:50
Marian kretyn?
- 2 4
-
2018-11-10 18:06
Właśnie zajadam upieczony przez siebie jabłecznik (1)
Dopiero przy jedzeniu jabłecznika przeczytałam ten artykuł, świetny pomysł. Mój wyszedł znakomicie tylko obawiam się że do pn a w zasadzie wt nie uchowa się ani okruszek... mniam
- 41 3
-
2018-11-10 23:23
Jest do d....y
Ten twój jablecznik- 5 9
-
2018-11-10 22:46
Ja wolę kaczkę z jabłkiem.
Nie mylić z pewnym niezrównoważonym osobnikiem
- 9 6
-
2018-11-10 22:18
(1)
Jaka szarlotka? W Gdańsku na to ciasto mówi się jabłecznik.
- 15 1
-
2018-11-10 22:29
jabłecznik i szarlotka to dwa różne wypieki
jw
- 5 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.