• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upiecz szarlotkę na 11 listopada

łs
10 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
- Polskie jabłko powinno być jednym z symboli naszej kuchni, powinniśmy przy każdej okazji podkreślać jego walory i wykorzystywać do promocji - postuluje nasz czytelnik. - Polskie jabłko powinno być jednym z symboli naszej kuchni, powinniśmy przy każdej okazji podkreślać jego walory i wykorzystywać do promocji - postuluje nasz czytelnik.

- Gęsina czy rogale z makiem to znane i lubiane przysmaki związane ze Świętem Niepodległości. Dlaczego nie mogłaby do nich dołączyć najzwyklejsza w świecie szarlotka? Przecież nie ma bardziej polskiego owocu od jabłek - postuluje nasz czytelnik. Co na to cukiernicy?



Pan Marian wysłał do nas e-mail, w którym postuluje nową kulinarną tradycję na 11 listopada. Poniżej jego pomysł:

- Tyle mówi się o wyjątkowej jakości i smaku polskich jabłek, a ja mam wrażenie, że wciąż nie potrafimy wystarczająco wykorzystać tego potencjału. Polskie jabłko powinno być jednym z symboli naszej kuchni, powinniśmy przy każdej okazji podkreślać jego walory i wykorzystywać do promocji. Świetną okazją jest zbliżające się 100-lecie Niepodległości Polski - pisze pan Marian

- Wiem, że potrawami tradycyjnie związanymi z dniem 11 listopada są rogale z makiem, a w restauracjach gęsina, ale dlaczego nie dołączyć do nich najzwyklejszej w świecie, mocno jabłkowej szarlotki? Postuluję: niech w każdym domu na stole w Święto Niepodległości pojawi się ciasto z nadzieniem z polskich jabłek. Najlepiej z szarej renety, ale i inne się nadadzą - zapytajcie sprzedawcy w warzywniaku. Świętując Niepodległość, zajadajmy się szarlotką! - dodaje

Trójmiasto świętuje 100-lecie Niepodległości. Zobacz wszystkie wydarzenia



Co o pomyśle sądzą trójmiejscy cukiernicy? Zapytany przez nas Grzegorz Pellowski stwierdził, że to pomysł ciekawy, ale specjalnej szarlotki na 11 listopada jego firma przygotowywać nie będzie.

- Skupiamy się na naszych rogalach z białym makiem, miodem i orzechami, czyli tzw. rożkach marcjankach - mówi Pellowski. - Oprócz tego mamy jeszcze biało-czerwone amerykanki i kruche ciastka w kolorach flagi.

Domowa szarlotka jako niepodległościowe ciasto to:

Rożek to tradycyjna nazwą na Kaszubach. Drugi człon nazwy stanowi połączenie imion Marcin i Jan. Legendę o tych dwóch przyjaciołach, których połączone dwa kaszubskie rożki do tabaki dały formę rogalowi, opracował prof. Jerzy Samp z Uniwersytetu Gdańskiego.

Tomasz Zaborski z Piekarni Szydłowski tłumaczy, że na 11 listopada wszystkie ręce w zakładzie pracują nad przygotowaniem jak największej liczby rogali z makiem. Będzie też biało-czerwona kostka truskawkowa z kremem.

- Niepodległościowy jabłecznik to świetny pomysł, ale do przygotowania specjalnego przepisu na święto Niepodległości potrzebowalibyśmy więcej czasu i ludzi. Ale kto wie, czy w przyszłości tego nie zrealizujemy, promując na 11 listopada prawdziwy jabłecznik, jaki dawniej jadano w polskich domach z okazji różnych świąt. Warto korzystać z jabłek, bo Polska jest ich ogromnym producentem.
Pomysł Pana Mariana bardzo nam się spodobał. Proponujemy pójść jeszcze krok dalej - niech te prawdziwe, pieczone w domu szarlotki, trafią do biur. Czy nie byłoby świetnie, gdyby w dzień po Święcie Niepodległości wszystkie biura pachniały przyniesionymi z domu szarlotkami?

Zobacz też: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
łs

Opinie (58) 5 zablokowanych

  • i co jeszcze na 11 listopada? (5)

    patriotyczna jajecznica?
    bigos narodowy?

    • 54 30

    • Niepotrzebnie wylewasz z siebie ten jad

      I co Ci po tym?

      • 1 3

    • Cebula na rzepakowym wysmażona

      • 3 0

    • Nie bluźnij synku. Flagę Narodową chociaż wywiesiłeś, czy ci TVN już dostatecznie namieszał w głowie? (2)

      • 10 19

      • Dzięki TVN wywiesze jutro flagę

        • 7 1

      • A ja nie mam flagi bo szkoda mi kasy A mieszkam na wsi. W nd 11.11 będę spał i oglądam tv. Święto to święto. Dzień jak dzień. Pamięć jest ważna. Ja wolę szarlotkę z Lidla pan pam bo tam promocje som.

        • 4 10

  • Szarlotka z cukierni często prawdziwej szarlotki nie widziała.

    • 6 0

  • Ogólnie potrawy z jabłek to dobry pomysł. Od kompotu przez ciasta na alkoholu kończąc. Wcisnęłabym jeszcze kaczkę z kabłkami ;)

    • 6 1

  • (1)

    Czyli cukiernicy zwyczajnie olali pana czytelnika. A szarlotkę bym zjadł

    • 55 3

    • Ja postawie solidnego makowca na porcelanie. Takiego poranno-niedzielnego

      • 3 1

  • jaki rogsl jaka gęsina?

    tylko rosół z kury,polskiej kury,schabowy z kartoflamy plus mizeria

    • 6 0

  • Ja proponuję patrotyczną pizzę (2)

    Niech będzie w kolorach biało-czerwonych!

    • 29 9

    • (1)

      Masz powzny problem.Pomoc ci moze tyko lewatywa!

      • 3 2

      • Polska, narodową, katolicka

        • 2 0

  • Marian kretyn?

    • 2 4

  • Właśnie zajadam upieczony przez siebie jabłecznik (1)

    Dopiero przy jedzeniu jabłecznika przeczytałam ten artykuł, świetny pomysł. Mój wyszedł znakomicie tylko obawiam się że do pn a w zasadzie wt nie uchowa się ani okruszek... mniam

    • 41 3

    • Jest do d....y
      Ten twój jablecznik

      • 5 9

  • Ja wolę kaczkę z jabłkiem.

    Nie mylić z pewnym niezrównoważonym osobnikiem

    • 9 6

  • (1)

    Jaka szarlotka? W Gdańsku na to ciasto mówi się jabłecznik.

    • 15 1

    • jabłecznik i szarlotka to dwa różne wypieki

      jw

      • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane