- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (21 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (54 opinie)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (247 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Upiecz szarlotkę na 11 listopada
- Gęsina czy rogale z makiem to znane i lubiane przysmaki związane ze Świętem Niepodległości. Dlaczego nie mogłaby do nich dołączyć najzwyklejsza w świecie szarlotka? Przecież nie ma bardziej polskiego owocu od jabłek - postuluje nasz czytelnik. Co na to cukiernicy?
Pan Marian wysłał do nas e-mail, w którym postuluje nową kulinarną tradycję na 11 listopada. Poniżej jego pomysł:
- Tyle mówi się o wyjątkowej jakości i smaku polskich jabłek, a ja mam wrażenie, że wciąż nie potrafimy wystarczająco wykorzystać tego potencjału. Polskie jabłko powinno być jednym z symboli naszej kuchni, powinniśmy przy każdej okazji podkreślać jego walory i wykorzystywać do promocji. Świetną okazją jest zbliżające się 100-lecie Niepodległości Polski - pisze pan Marian
- Wiem, że potrawami tradycyjnie związanymi z dniem 11 listopada są rogale z makiem, a w restauracjach gęsina, ale dlaczego nie dołączyć do nich najzwyklejszej w świecie, mocno jabłkowej szarlotki? Postuluję: niech w każdym domu na stole w Święto Niepodległości pojawi się ciasto z nadzieniem z polskich jabłek. Najlepiej z szarej renety, ale i inne się nadadzą - zapytajcie sprzedawcy w warzywniaku. Świętując Niepodległość, zajadajmy się szarlotką! - dodaje
Trójmiasto świętuje 100-lecie Niepodległości. Zobacz wszystkie wydarzenia
Co o pomyśle sądzą trójmiejscy cukiernicy? Zapytany przez nas Grzegorz Pellowski stwierdził, że to pomysł ciekawy, ale specjalnej szarlotki na 11 listopada jego firma przygotowywać nie będzie.
- Skupiamy się na naszych rogalach z białym makiem, miodem i orzechami, czyli tzw. rożkach marcjankach - mówi Pellowski. - Oprócz tego mamy jeszcze biało-czerwone amerykanki i kruche ciastka w kolorach flagi.
Tomasz Zaborski z Piekarni Szydłowski tłumaczy, że na 11 listopada wszystkie ręce w zakładzie pracują nad przygotowaniem jak największej liczby rogali z makiem. Będzie też biało-czerwona kostka truskawkowa z kremem.
- Niepodległościowy jabłecznik to świetny pomysł, ale do przygotowania specjalnego przepisu na święto Niepodległości potrzebowalibyśmy więcej czasu i ludzi. Ale kto wie, czy w przyszłości tego nie zrealizujemy, promując na 11 listopada prawdziwy jabłecznik, jaki dawniej jadano w polskich domach z okazji różnych świąt. Warto korzystać z jabłek, bo Polska jest ich ogromnym producentem.
Pomysł Pana Mariana bardzo nam się spodobał. Proponujemy pójść jeszcze krok dalej - niech te prawdziwe, pieczone w domu szarlotki, trafią do biur. Czy nie byłoby świetnie, gdyby w dzień po Święcie Niepodległości wszystkie biura pachniały przyniesionymi z domu szarlotkami?
Zobacz też: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Opinie (58) 5 zablokowanych
-
2018-11-10 16:28
(4)
Gęsina czy rogale z makiem to znane i lubiane przysmaki związane ze Świętem Niepodległości.
skąd takie informacje? brednie do kwadratu!- 55 5
-
2018-11-10 22:09
Skad? Z Poznania
Rogale marcińskie i gęsina to tradycja wywodząca sie z Wielkopolski.
- 9 0
-
2018-11-10 17:40
(2)
Związane są ze świętem Św. Marcina, szczególnie w Niemczech i częściach Polski z ludnością która przetrwała zabór niemiecki. A kiedy jest św. Marcina? Oczywiście 11 listopada!
- 17 0
-
2018-11-10 20:16
Rzeczywiście Św Marcin to w Wielkopolsce
Marcin popularne imię w kulturze czeskiej, niemieckiej np. Martin Luter ;)
Jabłecznik - świetny pomysł, to takie polskie ciasto, pyszne i można robic jego wiele wariacji, w tym na ciepło!- 6 1
-
2018-11-10 19:07
są imieniny Marcina i jest Święto Niepodległości ale jako osobne byty. Rogale mają tyle samo wspólnego co gęsi z odzyskaniem niepodległością .
też 11 listopada 1493 Krzysztof Kolumb odkrył karaibską wyspę Saint Martin.- 11 1
-
2018-11-10 21:41
nie ma jak klasyczna polska grucha
- 2 0
-
2018-11-10 17:46
Może ktoś rzuci innym byle jakim pomysłem. (2)
Szarlotkę czy też inny jabłecznik to mogę jeść niekoniecznie na 11 listopada.
- 18 16
-
2018-11-10 21:13
Przepis
Majonez i ketchup w równych ilościach ułożyć na talerzu . Voila
- 5 0
-
2018-11-10 20:18
rogale i gęsine też
- 3 1
-
2018-11-10 21:13
cebularz to nasze dane na niepodległość
jw
- 5 1
-
2018-11-10 19:50
Tytuł artykułu (2)
Tytuł artykułu krzyczy "upiecz szarlotkę" a przepisu nikt nie podał.
Smuteczek- 18 1
-
2018-11-10 21:11
Pani domu kochana, dr gugle poda pani 11263 przepisy na to pyszne ciacho
- 3 0
-
2018-11-10 20:24
Ciasto zrobić jak na kruche
Ułożyć na blaszce, trochę na boczki (zrobić taki rant), wypełnić jabłkami utartymi (odcedzić z soku)+ cynamon i cukier, na to położyć pianę ubitą z cukrem. Piec 30-40min...
- 2 0
-
2018-11-10 21:10
Ja piekę ciasto z buraka , a na przekąskę cebularz drożdżowy .
- 10 0
-
2018-11-10 20:44
Szarlotka
Właśnie upiekłam na jutro
bo moi znajomi bardzo lubią- 10 1
-
2018-11-10 18:27
Marian nie mów mi co mam robić. (1)
Ja zamiast szarlotki będę pił cydr. Mogę?
- 20 3
-
2018-11-10 19:55
a ja calvados, też z jabłek
- 7 0
-
2018-11-10 19:03
Pellowski i Szydłowscy...
To nie piekarze to zakłady przemysłowe.
- 32 2
-
2018-11-10 18:04
Na 11 listopada
To ja mogę zjeść polski jabłecznik.
- 32 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.