- 1 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (98 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (198 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (55 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Próbowali jednych z najlepszych piw na świecie
Cykl spotkań degustacyjnych o nazwie "Sztos Panel" w pubie AleBrowar to wydarzenie, w którym wziąć udział powinien każdy fan piwa. Pierwsza odsłona odbyła się w niedzielę, a grupka wybrańców miała okazję spróbować sześciu piw z jednego z najbardziej szanowanych browarów w kraftowym światku - Mikkellera.
W skrócie wygląda to tak: kilku facetów siada wokół stołu, puszcza w obieg butelkę piwa, z wielką atencją studiuje etykietę, uważnie wącha, w końcu rozlewa do kieliszków niewielkie porcje trunku, a potem przez kilkadziesiąt minut peroruje o jego barwie, aromacie i smaku.
Kojarzyć się to może z degustacjami wina, ale atmosfera jest znacznie mniej formalna. I znacznie bardziej hermetyczna. Żarty, suchary i anegdoty ze światka polskiego piwa rzemieślnicza wzmagają na sile wraz z kolejną otwieraną butelką. Nikt tutaj się jednak nie upija. Nie o to przecież w degustacji chodzi.
- Sztos Panel to okazja, aby zobaczyć i spróbować piw uchodzących za najciekawsze na świecie. Sztosy w piwnym slangu to właśnie takie unikatowe, często rozlewane w limitowanych edycjach i niemal niedostępne w powszechnej sprzedaży pozycje - mówi Michał Saks, browarnik i szef pubu AleBrowar. - Spotkania organizujemy we współpracy z gdańskim Sklepzpiwem.pl, którego właściciel aktywnie śledzi scenę kraftową i stara się zdobywać wyjątkowe piwa.
Podczas pierwszego spotkania, które odbyło się w gdyńskim pubie w niedzielę, uczestnicy mogli zdegustować piwa z browaru Mikkeller. To założona dziesięć lat temu przez dwóch Duńczyków - Mikkela Borga Bjergsø i Kristiana Klarupa Kellera - marka specjalizująca się w piwnych eksperymentach. Zaczynali jako domowi piwowarzy, współpracowali z wieloma rzemieślniczymi browarami na świecie, a od niedawna prowadzącą swój własny browar w amerykańskim San Diego i uchodzą za największych wizjonerów sceny kraftowej na świecie.
Na pierwszym Sztos Panelu Bartek Michałowski, szef Sklepzpiwem.pl wybrał sześć piw Mikkellera w butelkach o pojemności 0,75l - specjalnych pozycji dojrzewających w beczkach po winach i cięższych alkoholach. Degustacja zaczęła się od lekkiego belgijskiego ale Junius Brutusa leżakowanego przez osiem miesięcy w beczkach po kalifornijskim winie sauvignon blanc. Drugi był aromatyzowany syropem klonowym i sezonowany w beczkach po burbonie stout Maple Bourbon Barrel Aged Rauch Geek - znajdujący się na liście 50 najlepszych piw świata według użytkowników portalu-wyroczni ratebeer.com.
Kolejny był tripel Trip On Wood z beczki po chardonnay oraz belgijski ale Første Fødselsdag podkręcony aromatami szczepu cabernet. Najwięcej emocji wzbudziły dwie ostatnie pozycje: Polly 3 - ciemny, mocno owocowy, dojrzewany w beczkach po burbonie belgijski ale oraz Stella 8 - czarny jak smoła, pełen aromatów whisky imperialny stout.
- Można powiedzieć, że to tylko i aż piwo, ale jego poprawna degustacja wymaga pewnych zasad - mówi Michałowski. - Aby docenić pełnię aromatu i smaku, warto spróbować go w różnych temperaturach, tuż po nalaniu oraz kilka chwil później, gdy ogrzejemy kieliszek w dłoniach. Należy pić powoli, rozlać trunek po jamie ustnej, zatrzymać na języku, nie spieszyć się. Piwa leżakowane w beczkach po alkoholach mają bardzo złożony, wielopoziomowy bukiet i takie degustacje są rzadką okazją, aby tego doświadczyć.
Saks zapowiada, że kolejne Sztos Panele odbywać się będę regularnie, prawdopodobnie w każdą ostatnią niedzielę miesiąca. Miejsc jest niewiele, a ich liczba zależy od pojemności butelki i dostępności danej pozycji. Warto śledzić profil facebookowy AleBrowaru i szybko rezerwować wejściówki. Te na niedzielne spotkanie kosztowały 100 zł.
- Takie spotkania są ważne dla piwoszy, bo sztosa naprawdę szkoda wypijać samemu i nie móc podzielić się wrażeniami z innymi miłośnikami dobrego piwa. Degustowanie w towarzystwie ludzi, którzy trochę różnych piw w życiu wypili, mają o nich wiedzę i potrafią opowiadać o swoich wrażeniach, sprawia masę frajdy - kończy Saks.
Miejsca
-
AleBrowar Gdynia Gdynia, Starowiejska 40B
Wydarzenia
Opinie (180) ponad 10 zablokowanych
-
2017-08-28 14:55
tatra (2)
ja tam nie wiem jak wy ale dla mnie tatra ma dosc wyrazisty smak, to samo tyskie. Krawt czy jak to sie pisze to perfumy a nie chmiel
- 5 12
-
2017-08-28 15:27
hahaha tatra to chmielu nie widziała XD
- 4 1
-
2017-08-28 14:58
Odp
Pfffuuuu... tatra, spec sie tylko liczy na rynku! koniec tematu... a kraft to jakas magia elfow
- 2 2
-
2017-08-28 15:04
niesamowite...
- 2 0
-
2017-08-28 14:53
Piwko
Mniam mniam mniam
- 6 0
-
2017-08-28 14:33
Brawo dla organizatorów
Bardzo profesjonalny panel w przyjemnej atmosferze, do zobaczenia następnym razem.
- 7 6
-
2017-08-28 14:26
Widzę, że brody (1)
i fikuśny wąsik nadal w cenie.
- 14 3
-
2017-08-28 14:30
No i gatki szmatki jak najbardziej.
- 8 0
-
2017-08-28 14:28
własna warka
jak ktoś lubi rzemieślnicze piwka , powinien spróbować zrobić własną warke,, zaczynałem od nastaw z brewkitu ,następny etap to własny słód i chmielenie ,przednia zabawa ,wystarczy trochę cierpliwości i można zrobić dobre piwko, nie ukrywam że piję też browary dostępne w sklepach, niektóre też są pyszne.
- 13 2
-
2017-08-28 13:19
(3)
Książ 9% jest najlepszy. 4-5 wypijesz i w głowie tralala jak talala
- 22 17
-
2017-08-28 14:00
najlepsze piwo to next albo harde
akurat na bifor przed bibą
- 9 2
-
2017-08-28 13:35
(1)
Nie sklad alkoholu sie liczy
- 3 7
-
2017-08-28 13:51
to pij bezalkoholowe
jak sie nie liczy. i nie marudz.
- 11 1
-
2017-08-28 13:59
Nie masz brody, nie pij krafta!
Nie masz brody, nie pij krafta!
- 12 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.