• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Regionalne produkty i warsztaty kulinarne. Otwarcie bazarku "Dzieje się" na Przymorzu

Aleksandra Wrona
10 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Bazarek Dzieje się to nowa inicjatywa kulinarno-kulturalna na Przymorzu. W środy i soboty będzie można zakupić tam regionalną, ekologiczną żywność oraz wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych. To jednak nie jedyny pomysł na tę przestrzeń. Budynek przy ul. Czerwony Dwór 17 zobacz na mapie Gdańska ma być też lokalnym centrum kultury, w którym odbywać się będą m.in. przedstawienia, wystawy i kiermasze.



- Pomysł na Bazarek Dzieje się pojawił się kiedy tylko zobaczyliśmy to miejsce. Wyglądało wtedy na mocne lata 80., ale oczyma wyobraźni widzieliśmy, że wydobędziemy z niego to, co najlepsze - mówi Paula Żochowska, organizatorka bazarku. - Chciałabym, żeby to miejsce stało się centrum artystycznym i ekologicznym, żeby każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Planujemy warsztaty artystyczne dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, chcielibyśmy organizować też wystawy i wernisaże, giełdy książek i staroci, wymianę ubrań, a także coraz bardziej popularne w Trójmieście improwizacje teatralne.
Pierwsze otwarcie bazarku miało miejsce w środę. Pojawiło się na nim kilkunastu regionalnych wystawców sprzedających zdrową żywność oraz rękodzieło. Goście mogli zakupić m.in. ekologiczne przetwory, miody, sery, oliwy smakowe czy mięsa.

- Brakowało takiego miejsca na Przymorzu. Obok mamy Zielony Rynek, więc bazarek stanowi naturalne dopełnienie tej przestrzeni. Możemy tu kupić pyszne ekologiczne przetwory, nie tylko raz w roku jak na jarmarku świątecznym, ale dwa razy w tygodniu - mówi Agnieszka, która odwiedziła bazarek.
Gościem wydarzenia był prezenter telewizyjny i radiowy, znany z programu " Europa da się lubić", Kevin Aiston. Brytyjczyk przeprowadził kilka pokazów kulinarnych, podczas których przygotował swoje popisowe danie - ślimotto, czyli risotto ze ślimakami. Kucharz ochoczo dzielił się kulinarnymi trikami oraz opowiadał widzom o swojej pasji do gotowania.

Bazarek Dzieje się będzie działał w każdą środę i sobotę. W przestrzeni będą odbywać się też warsztaty artystyczne i inne wydarzenia kulturalne. Nabór na zajęcia teatralne rozpocznie się 18 stycznia.

- Chcemy wspierać lokalnych dostawców, którzy produkują zdrową, tradycyjną i ekologiczną żywność. Jest to miejsce dla każdego, kto ceni świadome zakupy. Można tu porozmawiać z wystawcami i producentami np. o sposobie wytwarzania sprzedawanych przez nich produktów, a także skosztować ich przed zakupem. Planujemy też organizować pokazy i warsztaty kulinarne w godzinach otwarcia bazarku - mówi Paula Żochowska.

Wydarzenia

Otwarcie bazarku Dzieje się

kiermasz

Miejsca

Opinie (109) 4 zablokowane

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Otwarcie bazarku "Dzieje się"

    (1)

    w którym to miejscu konkretnie

    • 0 0

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Otwarcie bazarku "Dzieje się"

      Czerwony dwor 17 niedaleko zielonego rynku w tych pawilonach gdzie poczta, kiedyś tam był stary obuwniczy i sklep z zabawkami- na przeciwko kurczaków z rożna

      • 2 0

  • Super pomysl. Bylam w srode i jestem zachwycona. (13)

    Ekologiczna i veganska kuchnia to przyszlosc.

    • 15 51

    • Wole kupic drozsze warzywa od polskiego rolnika ale na ekologicznym chowie (10)

      Niz napelniome polepszaczami produkty z biedronki ktora nabija kase francuzom.

      • 22 33

      • Portugalczykom jak już... (6)

        • 13 0

        • (2)

          Portugalczyką

          • 1 4

          • Komu??? (1)

            Szkoła podstawowa - dzień dobry

            • 1 0

            • to ofiara reformy edukacji

              pełno tu takich po tej reformie

              • 0 0

        • Na to samo wychodzi. Zatrudniaja za grosze i kaza pracowac w niedziele (2)

          Ale PiS juz im sie wzial za porzadki

          • 2 15

          • Niech Pis lepiej weżnie się za porządki u siebie pełno w nim konfidentów SB, Misieqwiczów , (1)

            karierowiczów ,złodziejków itd . jak w każdej partii ,jesteś albo głupi albo naiwny ,albo cienki manipulator . I co kiedy będzie proces Skoków ,kiedy pan Dubieniecki siądzie na ławie ,co ?

            • 16 2

            • To kupuj w lidlu albo biedrze.

              Polski Rolnik ma najlepsze produkty. Takie bazarki powinny byc na kazdej dzielnicy.

              • 3 6

      • Wejdź na pierwsze lepsze forum dla ogrodników hobbystów,albo profesjonalistów to mocno się zdziwisz jakie ekologiczne są warzywa i owoce. Z powodu jednej plamki na pomidorze od razu w ruch idzie opryskiwacz. Z pytań zadawanych na forach widać,że nie interesuje ich znajomość uprawy,a jedynie zysk i to za wszelką cenę.

        • 14 1

      • 1. biedra jest portugalska.
        2. na "chów" takie głupoty?
        3. jak masz za dużo kasy to niech Ci na zdrowie wyjdzie... niestety nie umysłowe jak widać :(

        • 11 2

      • Warzywa na chowie...
        Nie rob z siebie głupka większego niz jesteś

        • 17 2

    • Zgadza sie
      Jak mozna jesc padline!

      • 4 11

    • To fakt. Wygląda na to, że na tych łosiach można będzie zbić niezłe fortuny.

      • 18 3

  • Kevin Aiston kucharzem, a to ciekawe ;) (11)

    • 39 7

    • Moją osobą w świecie gastronomicznej. (1)

      - Jestem absolwentem Catering w College Hammersmith & West London (Wyższa Szkoła Gastronomii w Londynie);

      - Napisałem i wydałem trzy książki kucharskie na rynku polskim mianowicie: “Europa w kuchni” – współautor –(Wydawnictwo Otwarte); “Ugryźć Świat” (National Geographic- współautor); i obecnie piszę kolejną książkę o gotowaniu (Brytyjską kuchnią) i będzie moją trzecią książką kucharską wydaną pt. „Kevin Sam W...Kuchni – Nie tylko fish & chips”, (Wydawnictwo PWN. 260 stroń własnego autorstwa).

      - Posiadałem własną restaurację przez 2 lata specjalizującą się amerykańskiej kuchni, gdzie byłem Szefem Kuchni w Warszawie na Saskiej Kępie. Musiałem, niestety z powodu nieuczciwego właściciela lokalu, zamknąć moje kochane i smaczne drzwi od restauracji „Mississippi Blues”.

      - Gotuję na Międzynarodowych jak i Krajowych Targach Żywności na stanowisku Polski gotując polskie dania dla obcokrajowców, aby zachęcić Ich do odwiedzania i poznania się Polski poprzez smaki polskie, a na dugą stronę dla Polaków gotuję angielskie i amerykańskie dania, aby zachęcić Polaków do innej kuchni i innych smaków świata.

      - Jestem wyszkolony na stanowisko Sous Szef (Zastępca Szefa Kuchni) z racji ukończenia studia Catering w Hammersmith & West London College.

      - Prowadzę pokazy kulinarne własnego autorstwa po całej Europie, uczę jak się ŁADNIE i ESTETYCZNIE można gotować; (w Internecie do sprawdzania oczywiście na YouTube spokojnie).

      - Jestem oficjalnym Szefem Kuchni dla BPCC (Brytyjska-Polska Izba Handlowa) na Polskę od 2015r. wobec programu gastronomicznego „Food is GREAT Britain”, który promuje angielskie produkty żywności na rynku, gdzie gotuję owe produkty na żywo. Skromnie dodam, iż wygrałem dwa nagrody na Targach World Food Fair w Warszawie Expo XXI w tym roku za Najlepszy Szef na Targach i za Najbardziej Przyjazne Stoisko Gastronomii na Targach. ;-)

      - Gotowałem dotychczas z polskimi Szefami Kuchni np. Jean Bos, Robertem Sową, Karolem Okrasą, Pascalem, Andrzejem Polanem, Robertem Makłowiczem, Carlos Gonazales Tejera i Adamem Gesslerem, zarówno prywatnie i pokazowo jak i na cel telewizyjny.

      - Obecnie jestem posiadaczem obecnego Rekordu Guinnessa Światowego za gotowanie największego pieroga ruskiego na świecie – ważył 94 kg. (jest to na Youtube też do obejrzenia) 2011r.

      • 9 0

      • czyli celebryta

        • 0 1

    • A co za problem, (4)

      Jak dyplom kucharza masz po zawodowce, to taka wiedze na prywatnym kursie + wlasne proby to w 6 mcy ogarniesz

      • 3 10

      • To czemu nie spróbujesz sam? (1)

        Dobry kucharz zarobi średnio 4-6 tyś na miesiąc, jak zna się na tym co robi i będzie chciał zrobi kilka pokazów czy szkoleń w miesiącu i miesiąc zamknie w 7-10 tyś za miesiąc pracy - I TO PO ZAWODÓWCE! - Pytanie: człowiek po zawodówce jest jakiś gorszy?
        Znam wiele pajacy i głąbów po wyższych studiach, a jeszcze więcej w tym gronie jest nieudaczników co zarabiają najniższą krajową i potrafią tylko narzekać bo nie mają pomysłu na życie! Sam ukończyłem zawodówkę i co? A no prowadzę szkolenia dla nauczycieli zawodu, mam zajęcia ze studentami, pracuje jako szef kuchni w jednym Hotelu, współpracuje jeszcze z 2 innymi. Piszę felietony i poradniki kulinarne na podstawie których, nauczyciele zawodu prowadzą lekcje - UKOŃCZYŁEM TYLKO SZKOŁĘ ZAWODOWĄ! I CO, MYŚLICIE ŻE CZUJE SIĘ GORSZY Z TEGO POWODU? Otóż patrząc na wiele osób po studiach, i słuchając ich wypowiedzi - to wolał bym ukończyć swoją edukacje na poziomie przedszkola niż tracić całe życie i być takim przygłupem widzącym tylko czubek swojego nosa!

        • 16 2

        • nie spróbuję bo nie lubię gotować, ale znam osoby którą robią to dobrze bez szkoły

          przepraszam, jeżeli poczułeś się urażony, nie wartościuje wykształcenia, czy pracy zawodowej, chodziło mi o to że czemu mamy śmiać się z KA bo jeżeli to jego zainteresowanie i robi to z pasją to tak może być kucharzem
          szanuje kucharzy , ale to nie budowa rakiet, na poziomie podstawowym można się tego fachu nauczyć szybko, nikt nie powiedział że KA jest wybitnym kucharzem

          • 1 0

      • 6 miesięcy i kurs zawodowy? (1)

        powodzenia

        • 6 2

        • hahaha Aston kucharzem hahahah

          • 0 0

    • nawet bardzo
      skończył szkoły kucharskie/ wielu to się nie udało /
      i jest strażakiem w Ochotniczej straży pozarnej ..jak wielu z nas

      • 0 0

    • celebryta przyjecha ale on nie wystepuje nigdy za darmoche jego wizyte moze kupic kazdy. (2)

      • 2 3

      • Celebrytka???

        Nie jestem celebrytka i tak wyobrażaj sobie, że przyjechałem "za darmocha", aby wspierać serdecznych Kolegów i Koleżanek z branży, jak i również całą ideę zdrowej żywności.

        • 4 1

      • Przymorze

        Gdzie to?

        • 0 5

  • TYLU JEST (2)

    Tylu jest mądrych i mających więce kucharzy w GD a wzieli Astona aktora hahahahah KOMPROMITACJA PEŁNA

    • 2 3

    • na przykład kto ?

      • 0 0

    • zgłoś się gamoniu

      • 2 0

  • Ale czy będzie kuchnia (1)

    aktorska ??? Aaaa przepraszam autorska gdzie jajecznica jest z jajek od kur piszących książki dlatego kosztuje 30 zł

    • 2 1

    • byłes gdzieś indziej
      nie było jajek ani jajecznicy
      pozdrawiam

      • 1 0

  • CudaWianki (2)

    A zwłaszcza ta oliwa smakowa, niech zgadnę: wyrosła pod Puckiem a smaku dodało nasza morze ?

    • 8 1

    • dokładnie

      • 0 0

    • A to był olej rzepakowy?

      • 0 0

  • zielony (1)

    Haaaas wszystko z Makro i Sergrosa Ekologia Haaaaaaa

    • 4 2

    • naprawdę jesteś zielony

      • 1 0

  • Tak szybko jak powstało tak samo szybko padnie (3)

    Przez miesiąc będzie świeże, potem gnioty zaczną sprzedawać i wałki kręcić jak ze wszystkim.
    Ludzie się połapią szybko i trzeba bedzie pakować interes.
    Wruże typowy schemat. Głupawy usmiech na długo nie pomoże.

    • 6 5

    • Wróżę /tak się pisze/ powodzenie
      malkontenci i dewiaci i tak są za leniwi nawet n a uśmiech

      • 2 0

    • Moze i padnie,ale fajnie ze próbują! Ja trzymam kciuki powodzenia

      • 5 0

    • Konkurencja sie odzywa ❤️

      • 3 0

  • pomylka (1)

    od kiedy kuzwa strazak jest kucharzem ?
    lepiej placa czy co?!

    • 10 1

    • od kiedy pomyłka
      wie lepiej

      • 1 0

  • Aston (2)

    Kevin Aston propagatorem polskiej regionalnej kuchni a to dobre. Widac ten regionalizm na talerzy rizotto ze slimakami ŻENADA

    • 3 1

    • z Ciebie kucharz jak koziej d...trąba
      zazdrośc i zawiść .....a samemu klepiemy mielone co ?

      • 1 0

    • Czytanie ze zrozumieniem to dla niektórych jest za trudne. Polecam wpisy Kevina przeczytać raz jeszcze

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane