- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (13 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Restauracje na sprzedaż. Przejmij albo otwórz własny lokal
Od 12 tys. do 5,9 mln zł - za takie kwoty wystawiono na sprzedaż albo do wynajęcia lokale po restauracjach. W zależności od oczekiwań i potrzeb można kupić bądź wynająć same pomieszczenia bądź lokal w stanie deweloperskim, ale też przejąć gotową restaurację z bazą stałych klientów.
Lokale po restauracjach - atrakcyjne inwestycje
Lokale po restauracjach często posiadają infrastrukturę, która jest niezbędna do prowadzenia działalności gastronomicznej, taką jak kuchnie, piece do pizzy, systemy wentylacyjne czy instalacje sanitarno-higieniczne. To oznacza mniejsze inwestycje początkowe w porównaniu z zakładaniem restauracji od podstaw.
Lokale te często znajdują się w strategicznych lokalizacjach, w centrum miasta, w pobliżu punktów handlowych lub głównych szlaków komunikacyjnych. Dzięki temu lokale po restauracjach mogą cieszyć się stałym ruchem klientów, co sprzyja rentowności biznesu.
W przypadku lokali po restauracjach jest szansa, że już istnieje pewna baza klientów, którzy są przywiązani do danego miejsca. Nowy właściciel może skorzystać z tej bazy, wprowadzając własne pomysły i menu.
Restauracje do przejęcia
Do przejęcia jest Laurowe Bistro, znajdujące się w centrum handlowym przy ul. Świętokrzyskiej na Łostowicach w Gdańsku. Lokal jest wyposażony i umeblowany, posiada swoją bazę klientów i bardzo dobre opinie. Aktualnie w jednym czasie jest w stanie pomieścić 26 gości, lecz istnieje możliwość zwiększenia tej liczby. Przed lokalem znajduje się duży parking oraz możliwość urządzenia ogródka letniego przeznaczonego dla 20 osób. Powierzchnia restauracji to 139 m kw. (ok. 75 m kw. sala + 64 m kw. zaplecza). Atutem tego miejsca jest też bez wątpienia przestronna chłodnia, która zadowoli niejednego szefa kuchni. Cena wynajmu to 12 tys. zł.
Za 220 tys. zł można przejąć restaurację La Goulette znajdującą się w ścisłym centrum Gdańska, przy ul. Szerokiej. To idealna oferta dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę w świecie gastronomii, nie angażując się w zakup nieruchomości. To nie tylko możliwość wynajęcia gotowego konceptu restauracyjnego bez konieczności inwestowania w meble, wyposażenie i drobny sprzęt, ale też przejęcie gości - licznej grupy turystów i mieszkańców, którą przyciąga ta lokalizacja. Miesięczny czynsz dla właściciela lokalu wynosi 8500 zł.
Do wynajęcia jest też lokal z potencjałem na działalność gastronomiczną na parterze Krzywego Domku w Sopocie. To dobrze znane miejsce nie tylko mieszkańcom, ale i turystom - mieści się przy obleganym deptaku i zwraca na siebie uwagę nietypowym wyglądem. W dodatku w maju 2025 r. ma się tu otworzyć pierwszy w Sopocie food hall. Powierzchnia sali głównej oraz zaplecza wynosi 162 m kw. Czynsz najmu to 16 200 zł miesięcznie plus media i gaz według wskazań liczników.
Do przejęcia jest również sopocka restauracja El Regreso, znajdująca się blisko plaży. To w pełni wyposażona, funkcjonująca restauracja, która składa się z sali restauracyjnej o powierzchni 55 m kw., kuchni ze zmywakiem - 16,53 m kw. oraz ogródka letniego o pow. ok. 150 m kw. Średnia kwota najmu to 8 tys. zł miesięcznie. Kwota odstępnego wraz z całym know how wynosi zaś 350 tys. zł.
Za 5 900 000 zł można kupić zaś lokal, w którym działa restauracja Shabu. Lokal mieści się w jednej z najbardziej pożądanych inwestycji Nowego Orłowa. Nowy inwestor przejmie dwupoziomową restaurację wraz z umową najmu na osiem lat, która jest corocznie waloryzowana o inflację.
Lokal zajmuje dwie sale o łącznej powierzchni użytkowej 346,75 m kw. Wyższa kondygnacja to przestronna sala główna z nowoczesnymi przeszkleniami i barem. Dodatkowym miejscem jest nastrojowe patio. Z dzienną restauracją na górze kontrastuje klimatyczne podziemie, idealnie nadające się na organizację imprez okolicznościowych, koncertów czy recitali. Charakteru również dodaje kominek, scena i cigar room. W podziemiu znajdują się też: kuchnia, wszystkie pomieszczenia sanitarne dla pracowników i toalety dla gości.
Lokal pod usługi gastronomiczne - ogłoszenia
W Gdyni do wynajęcia jest lokal w stanie deweloperskim z przeznaczeniem pod restaurację o powierzchni 206,06 m kw., położony na parterze nowego, komfortowego budynku mieszkalno-usługowego przy Placu Kaszubskim. Wnętrze jest przestronne, świetnie doświetlone - z dużymi panoramicznymi witrynami z widokiem na plac Kaszubski. Posiada wentylację, wyposażoną kuchnię, zgodę wspólnoty na sprzedaż alkoholu oraz separator tłuszczu w hali garażowej i jest przystosowany do uruchomienia klimatyzacji. Czynsz najmu to 22 990 zł netto + opłaty.
Jeśli komuś marzy się podobna restauracja, a dysponuje skromniejszym budżetem może rozważyć wynajęcie lokalu znajdującego się na Wzgórzu Św. Maksymiliana w Gdyni, w parterowej części biurowca Square. Powierzchnia lokalu wynosi 151 m kw. i przynależy do niego 97-metrowy ogródek letni z możliwością zadaszenia (w cenie). Lokal posiada duże, rozsuwane 3-metrowe witryny, które sprawiają, że w lecie ogródek jest naturalnym przedłużeniem lokalu.
Lokal, poza częściowym wykończeniem (kafle na posadzkach, gotowe toalety), ma gotowy projekt branżowy pod działalność gastronomiczną, zgodnie z którym ma wydzielone strefy wedle zaleceń sanepidu, czyli salę konsumpcyjną, kuchnię, zmywak i całe zaplecze kuchenne. Posiada wentylację, separator tłuszczu w hali garażowej i jest przystosowany do uruchomienia klimatyzacji. Posiada też zgodę na sprzedaż i konsumpcję alkoholu, jak również nie ma ograniczeń czasowych w funkcjonowaniu restauracji (godziny wieczorne czy nocne). Cena najmu to 18 tys. zł.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-02-28 15:56
(5)
Pewnie przed sezonem wiele z tych lokali znajdzie nowych właścicieli .
- 17 9
-
2024-02-28 17:54
(4)
Kto w sezonie będzie coś kupować w knajpie jak mało kogo stać ma wczasy w Polsce Większość wybiera tanie kraje za granicami.
- 8 2
-
2024-03-01 15:29
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. W Sopocie rok w rok są tłumy mimo, że jest bardzo drogi, a atrakcji jak na lekarstwo.
- 0 0
-
2024-02-28 20:10
(2)
Mało kogo? Ja nie znam nikogo kto przynajmniej 2x w roku nie wyjeżdża. I nie na 2 dni do Kartuz. Na 2 tygodnie na egzotycznych wyspach. Sam też należę do podróżującego grona, więc przestań pierdzieć, że nikogo nie stać na wakacje. To samo dotyczy wyjść do restauracji. Ilekroć gdzieś idę to muszę stolik rezerwować kilka dni wcześniej, bo wchodząc z ulicy można się odbić od pełnej sali.
- 4 11
-
2024-02-29 09:16
Ale tych z kasą jest za mało aby utrzymać te wszystkie knajpy. (1)
- 9 0
-
2024-03-03 19:24
jest wystarczająco dużo tylko jakość tych knajp w wielu przypadkach jest denna
- 0 0
-
2024-02-28 22:29
Di Amadeo na Morenie też do wzięcia (1)
- 19 0
-
2024-02-29 18:08
To ten co ściemniał, że stracił fortunę z powodu awarii prądu xD
- 6 0
-
2024-02-28 15:55
Świetny artykuł tylko (1)
tytuł nietrafny. Powinno być "Jak zniszczyć sobie życie, zdrowie i zadłużyć się do końca swoich dni".
- 327 2
-
2024-02-29 09:48
No i ryzyko lockdownów przez polskojęzycznych polityków...
Politycy na zawsze zniszczyli Polską przedsiębiorczość...
- 8 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.