- 1 Święto wszystkich kawoszy (72 opinie)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
- 6 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
Restauracje podniosły ceny. Winna pandemia?
Nikomu już nie trzeba wskazywać, jak bardzo pandemia koronawirusa nadszarpnęła branżę gastronomiczną. Wiele lokali nie przetrwało 7-miesięcznego zamknięcia, a te, które mogły wznowić działalność, borykają się z różnego rodzaju kłopotami. Czytelnicy zwrócili nam uwagę na wzrost cen w otwartych niedawno restauracjach. Przyjrzeliśmy się temu zagadnieniu.
Nie dziwi fakt, że przywrócenie możliwości zjedzenia obiadu w restauracji, w połączeniu z dobrą pogodą i długimi dniami spowodowało, że klienci, spragnieni doznań kulinarnych, od razu zaczęli rezerwować stoliki i szturmem zdobywać kolejne miejsca. Wielu zwróciło jednak uwagę na fakt, iż w kartach menu ceny poszły w górę, niekiedy wyraźnie. Nie podajemy nazw restauracji, które podwyższyły ceny, gdyż skala zjawiska jest dużo większa, a jego podłoże nie jest zero-jedynkowe.
Drożej w kartach trójmiejskich restauracji
W jednej z gdyńskich pizzerii, jednej z najpopularniejszych i najbardziej lubianych, margherita podrożała o 4 zł - z 14 do 18 zł; pizza vege z 15 do 21, napoli z 17 do 24, a pepperoni z 16 do 22. Mała porcja wina w lokalu kosztuje o 1 zł więcej (10 zł zamiast 9 zł), a duża, czyli 0,75l podrożała z 37 do 45 zł.
Ceny podniosła też popularna pierogarnia, choć podwyżki są symboliczne i wynoszą najwyżej 1.50 zł. Za 10 szt. pierogów ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu podawanymi z zasmażaną cebulą zapłacimy 23.50 zamiast wcześniejszych 23 złotych, a z mięsem mielonym i cebulą zasmażaną na boczku - 27 złotych zamiast 26. Proporcjonalna podwyżka spotkała też inne pozycje z karty.
Musimy też liczyć się z podwyżką cen za ulubione naleśniki. W lubianym gdańskim lokalu za ostre burrito z sosem pikantnym i kwaśną śmietaną płaciliśmy poprzednio 16,50 zł, teraz zaś 21,50 zł. Naleśnik z wieprzowiną szarpaną, serem żółtym i ziołami zjemy również za 21,50 zł, choć wcześniej kosztował on 15,50 zł.
Klimatyczna kawiarnia w Gdyni nieco podniosła ceny za swoje desery. Do niedawna za croissanta maślanego trzeba było zapłacić 6 zł, za kluski leniwe 14 zł, a za omlet z kozim serem - 15 zł. Teraz te ceny wynoszą odpowiednio 7, 18 i 19 zł.
Sopocka restauracja z tapasami podniosła ceny m.in. za zupy. Pikantna zupa z wieprzowiny i czarnej fasoli kosztowała poprzednio 16 zł, teraz kosztuje 18 zł. Krem z dyni piżmowej z krewetkami miał wcześniej cenę 19 zł, teraz zapłacimy za niego 21 zł. Cena za chipsy z platana zwiększyła się z 10 do 14 zł, za frytki z batata z 15 do 17 zł, a za krewetki w tempurze z 16 do 19 zł.
Musimy liczyć się też z podwyżką ceny za pizzę w jednym z lokali na sopockim dworcu. Pizza funghi, która wcześniej kosztowała 18 zł, teraz kosztuje 21 zł; pesto verde i vege podrożały z 20 do 25 zł, a toto z 25 do 29 zł.
Koniec zniżek za ogródki gastronomiczne w Gdańsku. Restauratorzy zaskoczeni i rozżaleni
Z czego wynika podwyżka?
Czy restauracje rzeczywiście chcą odrobić straty kosztem gości? Niewątpliwie lokale muszą w jakiś sposób odrobić straty, szczególnie te firmy, które nie dostały pieniędzy z tarczy antykryzysowej lub dostały ich znacznie mniej, niż liczyły. Czy należy patrzeć na to jak na niesprawiedliwą podwyżkę i "żerowanie" na klientach?
Należy zwrócić uwagę na to, że w trakcie ponadpółrocznego okresu zamknięcia gastronomii branża doświadczyła również wielu niezależnych od siebie podwyżek. Podobnie jak każda osoba prywatna, tak i firmy muszą mierzyć się z dużymi (a niekiedy ogromnymi) wzrostami opłat za wywóz śmieci i za prąd. Ponadto restauracje płacą coraz więcej za niektóre półprodukty: owoce i warzywa, mięso czy zboża, a także dotyka je podwyższenie akcyzy za produkty alkoholowe i wprowadzenie podatku cukrowego. Ten ostatni obowiązuje od 1 stycznia 2021 roku i obejmuje napoje i syropy spożywcze zawierające cukier, substancję słodzącą, kofeinę lub taurynę.
Rosną ceny usług i produktów. Inflacja wymknęła spod kontroli?
Na nieunikniony wzrost cen w gastronomii wskazują również przewodniczący Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej czy Federacji Przedsiębiorców Polskich. Zwracają uwagę na sporą inflację. Według danych GUS ceny w Polsce rosną najszybciej od 10 lat. W kwietniu tego roku w stosunku do kwietnia ubiegłego roku ceny wzrosły o 4,3 proc. - prąd podrożał o 9,5 proc., transport o ponad 16 proc., a ceny usług wzrosły o prawie 7 proc. Jako dodatkowy czynnik podają też wzrost kursu euro.
Nie wszyscy podnoszą ceny
Nie wszystkie lokale zdecydowały się na podwyżki serwowanych dań. Ceny nie zmieniły się m.in. w Sopockim Młynie, Surfburgerze, restauracji Przepis Na czy pizzerii Ostro.
Gastronomia wciąż niespokojna
Branża gastronomiczna wciąż obawia się kolejnego lockdownu, ponownego zamknięcia branży i ciągłego odwlekania jej otwarcia. Niepewna sytuacja wpływa też na dostawców, którzy coraz częściej wymagają od lokali płatności za towar gotówką.
Restauracjom brakuje nie tylko spokoju, lecz także... pracowników. To nie tylko kwestia zwolnień, które odbyły się w związku z masowym zamknięciem lokali, ale również poszukiwania przez kelnerów, baristów czy zmywakowych pracy w innych branżach, m.in. w dyskontach i sieciach franczyzowych. Wiele osób zostało zwyczajnie zmuszonych do poszukania innej pracy, nie mogąc pozwolić sobie na przestój w otrzymywaniu wynagrodzenia.
Praca. Wysyp ogłoszeń o pracę w gastronomii
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-06-03 07:36
(5)
Jak było źle to robione były akcje typu wspieram gastro, nawoływali do kupowania bonów które można zrealizować później. Zaczyna się sezon i można się odkuć to ceny w górę, cóż przy następnym lockdownie (który będzie na jesień na sto procent) wspierać już nie będę
- 125 26
-
2021-06-03 07:53
Podziekuj nowemu ladowi. Restauratorzy przezyli ale zniszczenia trzeba odbudowac
- 16 22
-
2021-06-03 08:14
(1)
Jakie wspieranie? Chyba koszenie frajerów. Mi ktoś dał bo była pandemia? Ci którzy nabijali wszystko na kasę dostali od państwa tyle ,że jeszcze lepiej na tym wyszli, a w sezonie przecież było normalnie otwarte.
- 24 2
-
2021-06-03 09:09
Niestety muszę się z tym zgodzić
tzw. tarcze to było złodziejstwo naszych pieniędzy, które zostały rozdane bez żadnego sensu i kontroli. Znam co najmniej kilka osób które kupiły sobie za to mieszkania lub samochody.
- 23 1
-
2021-06-03 12:10
Lockdown może być już pod koniec sierpnia.
Poluzowali granice co jest głupią decyzją. Część się poszczepiła i uważa, że jest nieśmiertelna, część uważa, że ryzyka nie ma i nie było. Przez te dwie grupy głupków będziemy na jesieńi w .... z tą różnicą, że wtedy zamiast wyciągac wnioski rządzący będą urządzać polowania na czarownice. Szczególnie tych niezaszczepionych którzy dbali o swoje
Poluzowali granice co jest głupią decyzją. Część się poszczepiła i uważa, że jest nieśmiertelna, część uważa, że ryzyka nie ma i nie było. Przez te dwie grupy głupków będziemy na jesieńi w .... z tą różnicą, że wtedy zamiast wyciągac wnioski rządzący będą urządzać polowania na czarownice. Szczególnie tych niezaszczepionych którzy dbali o swoje zdrowie i zachowywali się odpowiedzialnie. Bo walka z wirusem polega nie minimalizowaniu ryzyka a nie jego maksymalizacji lub szczepieniu w okresie największych zachorowań jak to było obecnie. Wirus więc zamiast się osłabić dostał ogromną ilość awaryjnych furtek. Matematycznie jest to łatwe do wyliczenia. Czwarta fala wirusa stworzonego będzie czwartą fala zmutowaną przez bezmyślnych i pazernych ludzi, a będzie ona gorsza od poprzednich.
- 5 3
-
2021-06-07 09:58
Wspieraj gastro - zjedz w domu. W ten właśnie sposób się przejedziecie, "restauratorzy".
- 0 0
-
2021-06-02 20:49
nie wszędzie są wyższe ceny (6)
Classic w Oliwie Tak samo jak wcześniej pyszne burgery w tej samej cenie,więc się da Nawet w takim miejscu,gdzie pełno turystów Tyle,że nie przy plażach z rybą mrożona za x 10 cena
- 57 12
-
2021-06-02 21:05
Na Wajdeloty burgery też w tej samej cenie
- 2 0
-
2021-06-02 21:12
I pyszne bułki maślane do nich.
- 0 0
-
2021-06-02 21:49
Tez polecam
Classic też polecam, bez zbędnych fajerwerków, od wielu lat wierni swojemu stylowi, dostawy błyskawiczne, w ekologicznych opakowaniach. Można się najeść i nie robią szumu wokół siebie. Ale mam złe doświadczenia z chwaleniem i reklamowaniem, bo często restauracje które wszem i wobec chwaliłem, zaczęły się psuć, zaczęła działać sodówka - choćby po
Classic też polecam, bez zbędnych fajerwerków, od wielu lat wierni swojemu stylowi, dostawy błyskawiczne, w ekologicznych opakowaniach. Można się najeść i nie robią szumu wokół siebie. Ale mam złe doświadczenia z chwaleniem i reklamowaniem, bo często restauracje które wszem i wobec chwaliłem, zaczęły się psuć, zaczęła działać sodówka - choćby po sąsiedzku - pod krzywym żeberkiem. Porcje już mniejsze, ceny wyższe, 2 h czekania a zamiast pysznych sałatek miksy sałat Ala market. Ale i tak jeszcze w miarę przystępnie i smacznie.
- 4 4
-
2021-06-02 22:01
o, widzę agresywny marketing (1)
Classic oliwa co nawetnie mastrony www i nie można zweryfikować menu i cen
Odnośnie Surfburgera, najtańsze kosztują 20 zł, cena poszła o 1 zł w górę w ciągu ostatniego 1,5 roku
Czasem kupeję tez Surfburger Chełm. Dwa razy kupiłem na Jaśkowej Dolinie i coś było nie tak.....- 4 5
-
2021-06-03 09:08
dlaczego kłamiesz?
Jestem klientem Jakim prawem,na jakiej podstawie twierdzisz, ze to reklama? Bo tak? Otóż nie Byłem po roku,ceny te same,jakość ta sama Akurat mnie bardzo smakują
- 4 0
-
2021-06-03 06:52
Classic to super knajpa
Przed pandemią chodziliśmy tam regularnie. Po pierwszej fali jak wszystko się otworzyło to poszliśmy tam na obiad. Zamówiliśmy dwa różne Dania, ceny te same tylko jedzenia o 1/5 mniej. Pyszne jak zawsze. Pewnie niedługo pójdziemy tam sprawdzić czy dalej tak obcięli potrawy.
- 4 2
-
2021-06-02 17:25
Niestety wszystko zaczyna się od dostawców (18)
Niektórzy podnieśli ceny bardzo konkretnie, więc przy pozostaniu przy wcześniejszych cenach za danie, często nic się nie zarabia albo jest się stratnym. Stąd wzrosty cen o te 2-4 zł
- 72 108
-
2021-06-02 17:46
Yhm.. (6)
a pozostałe 2-3zł z podwyżki to na co poszło?
- 19 10
-
2021-06-02 18:06
(1)
ZUS ?
- 11 11
-
2021-06-02 22:30
Tajapajanajno im kazal :))))))))))
- 12 3
-
2021-06-03 00:04
(2)
Np. na rachunek za śmieci i prąd oraz gaz. Bo chyba zauważyłeś że ceny za te rzeczy poszły w górę? Czy dalej u mamusi mieszkasz i nigdy jeszcze rachunku do zapłaty nie miałeś wtedy mogę zrozumieć brak wiedzy
- 13 12
-
2021-06-03 09:59
Majster Grzelak mówił, że te podwyżki są dla mieszkańców, żeby uniknąć podwyżek dla biznesu.
Żeby nie zrezygnowali z usług operatora kumunalnego, bo ustawa daje im taką możliwość. Więc trzymam się tego, bo wierzę ekspertom.
- 5 1
-
2021-06-03 18:50
to jak podwyższyli za śmieci i wodę o całe 2 stówy miesięcznie, to po ile to jest na jedno danie?
chyba sprzedaje się więcej, niż 200 posiłków na miesiąc? bo jak mniej, to chyba łajza, nie kucharz, prawda?
- 1 0
-
2021-06-03 07:53
Na bombelki nierobie
- 8 1
-
2021-06-02 18:37
Właśnie w tym problem. Wzrost nie jest o 2-4 zł jest o min. 10 zł. (2)
- 17 7
-
2021-06-02 22:04
W takim razie jadacie w złych knajpach
Moje ulubione podniosły ceny średnio 1-2 zł na napojach, drinkach, piwach, 2-3 zł na daniu głównym
- 7 8
-
2021-06-03 00:06
Ostatnio odwiedziłem kilka swoich ulubionych knajp i średnio podwyżka wynosiła 2zl za danie główne. A te gdzie danie główne kosztuje średnio 70zl to tylko cenę napojów podniosły ceny dań te same mają
- 0 5
-
2021-06-02 20:17
(3)
zmień branże jak sobie nie radzisz
- 15 3
-
2021-06-02 20:30
Ty też zmień jak nie stać ciebie na jedzenie w knajpach (1)
- 8 17
-
2021-06-04 07:20
hehehe jedzenie w knajpach wyznacznikiem statusu spolecznego
- 1 0
-
2021-06-02 22:05
Radzę sobie
Po prostu mówię jak to wygląda u mnie
- 2 1
-
2021-06-03 08:10
A ci co nie podnieśli cen? Dokładają z własnej kieszeni? (1)
Moja pizzeria Alicante też nie podniosła cen. Frajerzy?
- 4 1
-
2021-06-03 21:07
Pizzerie w pandemii radzily sobie lepiej niz przed
Dlatego nie musieli podniesc cen
- 1 2
-
2021-06-03 13:17
wszystko zaczyna sie od chorych decyzji rządu. Jakiegokolwiek.
- 1 1
-
2021-06-04 12:37
Jakie 2 zł? Jakie 4 zł? Liczysz chyba tylko za herbatkę?!
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.