• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje podniosły ceny. Winna pandemia?

Joanna Skutkiewicz
2 czerwca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Goście restauracji w Trójmieście zauważają wzrost cen. Goście restauracji w Trójmieście zauważają wzrost cen.

Nikomu już nie trzeba wskazywać, jak bardzo pandemia koronawirusa nadszarpnęła branżę gastronomiczną. Wiele lokali nie przetrwało 7-miesięcznego zamknięcia, a te, które mogły wznowić działalność, borykają się z różnego rodzaju kłopotami. Czytelnicy zwrócili nam uwagę na wzrost cen w otwartych niedawno restauracjach. Przyjrzeliśmy się temu zagadnieniu.



Czy zauważasz wzrost cen w restauracjach?

Od października zeszłego roku aż do 15 maja lokale gastronomiczne mogły działać wyłącznie na wynos i na dowóz. Do środka można wejść dopiero od 28 maja, a i tak całkowite obłożenie lokalu nie może wynosić więcej niż 50 proc. dostępnych miejsc. To wszystko generowało i wciąż generuje straty dla całej branży.

Nie dziwi fakt, że przywrócenie możliwości zjedzenia obiadu w restauracji, w połączeniu z dobrą pogodą i długimi dniami spowodowało, że klienci, spragnieni doznań kulinarnych, od razu zaczęli rezerwować stoliki i szturmem zdobywać kolejne miejsca. Wielu zwróciło jednak uwagę na fakt, iż w kartach menu ceny poszły w górę, niekiedy wyraźnie. Nie podajemy nazw restauracji, które podwyższyły ceny, gdyż skala zjawiska jest dużo większa, a jego podłoże nie jest zero-jedynkowe.

Drożej w kartach trójmiejskich restauracji



W jednej z gdyńskich pizzerii, jednej z najpopularniejszych i najbardziej lubianych, margherita podrożała o 4 zł - z 14 do 18 zł; pizza vege z 15 do 21, napoli z 17 do 24, a pepperoni z 16 do 22. Mała porcja wina w lokalu kosztuje o 1 zł więcej (10 zł zamiast 9 zł), a duża, czyli 0,75l podrożała z 37 do 45 zł.

Ceny podniosła też popularna pierogarnia, choć podwyżki są symboliczne i wynoszą najwyżej 1.50 zł. Za 10 szt. pierogów ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu podawanymi z zasmażaną cebulą zapłacimy 23.50 zamiast wcześniejszych 23 złotych, a z mięsem mielonym i cebulą zasmażaną na boczku - 27 złotych zamiast 26. Proporcjonalna podwyżka spotkała też inne pozycje z karty.

Musimy też liczyć się z podwyżką cen za ulubione naleśniki. W lubianym gdańskim lokalu za ostre burrito z sosem pikantnym i kwaśną śmietaną płaciliśmy poprzednio 16,50 zł, teraz zaś 21,50 zł. Naleśnik z wieprzowiną szarpaną, serem żółtym i ziołami zjemy również za 21,50 zł, choć wcześniej kosztował on 15,50 zł.

Klimatyczna kawiarnia w Gdyni nieco podniosła ceny za swoje desery. Do niedawna za croissanta maślanego trzeba było zapłacić 6 zł, za kluski leniwe 14 zł, a za omlet z kozim serem - 15 zł. Teraz te ceny wynoszą odpowiednio 7, 18 i 19 zł.

Sopocka restauracja z tapasami podniosła ceny m.in. za zupy. Pikantna zupa z wieprzowiny i czarnej fasoli kosztowała poprzednio 16 zł, teraz kosztuje 18 zł. Krem z dyni piżmowej z krewetkami miał wcześniej cenę 19 zł, teraz zapłacimy za niego 21 zł. Cena za chipsy z platana zwiększyła się z 10 do 14 zł, za frytki z batata z 15 do 17 zł, a za krewetki w tempurze z 16 do 19 zł.

Musimy liczyć się też z podwyżką ceny za pizzę w jednym z lokali na sopockim dworcu. Pizza funghi, która wcześniej kosztowała 18 zł, teraz kosztuje 21 zł; pesto verde i vege podrożały z 20 do 25 zł, a toto z 25 do 29 zł.

Koniec zniżek za ogródki gastronomiczne w Gdańsku. Restauratorzy zaskoczeni i rozżaleni



Podwyżki cen w restauracjach wynikają z kilku niezależnych od siebie kwestii. Podwyżki cen w restauracjach wynikają z kilku niezależnych od siebie kwestii.

Z czego wynika podwyżka?



Czy restauracje rzeczywiście chcą odrobić straty kosztem gości? Niewątpliwie lokale muszą w jakiś sposób odrobić straty, szczególnie te firmy, które nie dostały pieniędzy z tarczy antykryzysowej lub dostały ich znacznie mniej, niż liczyły. Czy należy patrzeć na to jak na niesprawiedliwą podwyżkę i "żerowanie" na klientach?

Należy zwrócić uwagę na to, że w trakcie ponadpółrocznego okresu zamknięcia gastronomii branża doświadczyła również wielu niezależnych od siebie podwyżek. Podobnie jak każda osoba prywatna, tak i firmy muszą mierzyć się z dużymi (a niekiedy ogromnymi) wzrostami opłat za wywóz śmieci i za prąd. Ponadto restauracje płacą coraz więcej za niektóre półprodukty: owoce i warzywa, mięso czy zboża, a także dotyka je podwyższenie akcyzy za produkty alkoholowe i wprowadzenie podatku cukrowego. Ten ostatni obowiązuje od 1 stycznia 2021 roku i obejmuje napoje i syropy spożywcze zawierające cukier, substancję słodzącą, kofeinę lub taurynę.

Rosną ceny usług i produktów. Inflacja wymknęła spod kontroli?



Na nieunikniony wzrost cen w gastronomii wskazują również przewodniczący Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej czy Federacji Przedsiębiorców Polskich. Zwracają uwagę na sporą inflację. Według danych GUS ceny w Polsce rosną najszybciej od 10 lat. W kwietniu tego roku w stosunku do kwietnia ubiegłego roku ceny wzrosły o 4,3 proc. - prąd podrożał o 9,5 proc., transport o ponad 16 proc., a ceny usług wzrosły o prawie 7 proc. Jako dodatkowy czynnik podają też wzrost kursu euro.

Nie wszyscy podnoszą ceny



Nie wszystkie lokale zdecydowały się na podwyżki serwowanych dań. Ceny nie zmieniły się m.in. w Sopockim Młynie, Surfburgerze, restauracji Przepis Na czy pizzerii Ostro.



Gastronomia wciąż niespokojna



Branża gastronomiczna wciąż obawia się kolejnego lockdownu, ponownego zamknięcia branży i ciągłego odwlekania jej otwarcia. Niepewna sytuacja wpływa też na dostawców, którzy coraz częściej wymagają od lokali płatności za towar gotówką.

Restauracjom brakuje nie tylko spokoju, lecz także... pracowników. To nie tylko kwestia zwolnień, które odbyły się w związku z masowym zamknięciem lokali, ale również poszukiwania przez kelnerów, baristów czy zmywakowych pracy w innych branżach, m.in. w dyskontach i sieciach franczyzowych. Wiele osób zostało zwyczajnie zmuszonych do poszukania innej pracy, nie mogąc pozwolić sobie na przestój w otrzymywaniu wynagrodzenia.

Praca. Wysyp ogłoszeń o pracę w gastronomii

Miejsca

Opinie (514) ponad 20 zablokowanych

  • Firmom energia skoczyla 100% nie tak jak w gospodarstwach

    Domowych. Zero wiedzy o sytuacji gospodarczej...

    • 3 1

  • Podnoszą ceny, ale nie jakość

    • 6 1

  • Mało czasu

    Nie wiadomo kiedy znowu wszystko będzie zamknięte więc odrabiają zaległości i na zapas też coś trzeba.Ja w tym uczestniczyć nie będę.

    • 1 0

  • (14)

    Az mnie podkusilo i policzylem. Energa, G11, biorac pod uwage faktury o podobnych wysokosciach (zeby wyeliminowac wariacje oplat stalych) cena skoczyla z 65 groszy/kWh w 2017 do 77 groszy w maju 2021. 18% podwyzki przez cztery lata. Zrzucanie podwyzek cen o 20-30% na ceny pradu rosnace w tempie 4% rocznie to troche slaby argument.

    • 129 27

    • Ale sprawdz taryfe komercyjna a nie domową (1)

      Jw

      • 2 1

      • No I po co tłumaczysz?

        Widzisz po liczbie plusów że ten narod nic nie rozumie? Plusuja gościa co podliczył, co mu PiS powiedział że.ma podliczyć. Po to PiS zamroził ceny dla prywatnych by powielali brednie że nic nie drożeje.
        Rok do roku mamy najwyższą za Luksemburhiem podwyżkę prądu! W takiej Holandii przykładowo spadła cena o 14 procent, u nas wzrosła o 9, Luksemburg o 10.
        No ale gościowi co sprawdza cenę kWh nic.nie wzrosło więc to prawda, bo większość plusuje. Tej kraj jest stracony.

        • 1 2

    • (3)

      Tylko firmy nie mają taryfy G11.
      Stawki są tam inne.
      Plus opłata handlowa, która płacimy za wystawienie fv.

      • 23 11

      • (2)

        Restauracje mają tańszy prąd prąd przemysłowy :)

        • 7 14

        • Raczej gaz powinien być używany ewentualnie

          brykiet jak barbecue czy drewno. Jeśli to oryginalna pizza włoska jak zapewniają często właściciele. Inna sprawa i tak przeważnie w godzinę gotują garnek zupy z mrożonek hortexu i odrobiną kucharka dla smaku a potem podgrzewane jeleniom cały dzień.

          • 1 1

        • Ja myślałem że oni na grillu węglowym robią

          • 4 1

    • Popatrz na ceny zywnosci w sklepach (1)

      Musztarda o 40% itd

      • 8 10

      • deb ilowaty zachwalał że na musztardę obniżyli vat, więc nie jest tragicznie

        • 1 2

    • Prąd pod działalność gospodarczą ma taryfę c11

      Jest niemal 3 razy droższy niż domowy jak przeliczysz cenę 1kwh

      • 6 2

    • Ja nie wiem

      Od 4 lat place rachunki +/- 200 zl, ale pewnie że nie pracuje zdalnie i nie ładuje telefonu 3 razy dzienhie

      • 2 3

    • A czyli jedyny koszt to cena prądu? Rozumie że innych opłat niż prąd nie ma?

      • 4 2

    • Firmy mają inne stawki za energię

      Ta do domu jest regulowana przez URE, wzrost podwyżek dla firm nie jest.

      • 3 3

    • 9.2 procent wyższe ceny od zeszłej wiosny.
      Oczywiście, życie tych osób nie podrożało, bo przecież mają jak posłowie pieniądze na paliwo , służbowe samochody, darmowe przeloty do 4 mln rocznie.
      Dodruk pieniądza 19 procent, rok do roku, no pewnie, 30 procent podwyżki to wina Tuska. Przecież wiemy że PiS obniża koszty życia, daje swoje pieniądze, a podwyżki to też wina Tuska, a tak naprawdę to nie ma podwyżek. Koszyk Dudy podrożał o 31 procent, ale to wina Tuska że załatwił u Angeli akurat podwyżki tylko tych cen.

      • 11 3

    • Dolicz koszty stale a nie kWh

      Inaczej nadajesz jak tv propagada

      • 17 5

  • (3)

    MAC i KFC nie podniosły cen !!! yeeee

    • 17 6

    • (2)

      nie wiem jak MAC ale KFC podniósł o kilka zł zestawy

      • 8 0

      • Mac też w górę (1)

        • 4 0

        • Do tego bez napoju zestawy mają

          • 0 0

  • Teraz ja proszę (10)

    Restauratorów o wsparcie. Gdzie mogę dostać obiad i jakiś banknot na ratę kredytu? Tylko po kolei, żebym nadąrzyła z tą ilością dobroci

    • 140 4

    • Po co kredyt brałaś?????? (6)

      Nie stać Cię na ratę to zapomnij o kredycie....

      • 4 22

      • A po co restaurator (5)

        Brał audi w leasingu, że teraz nie ma na ratę?

        • 32 2

        • Ma (4)

          W końcu marże 500% na kawie i wodzie

          • 9 1

          • Może nie używaj słów jak nie znasz ich znaczenia (3)

            Marża nigdy nie wyniesie 100% a tym bardziej 500%.

            • 0 9

            • To idź na miasto na kawkę (2)

              Łyżeczkę kawy za 40gr łyżeczkę cukru za 7gr filiżankę wody za 60gr zapłać tam 14zł i wtedy pogadamy czy może czy nie może.

              • 10 0

              • Dodaj jeszcze ekspres ciśnieniowy. Włoski

                porządny kosztuje od parunastu do parudziesięciu tysięcy. Ile kaw trzeba sprzedać żeby się to zwróciło?

                • 0 1

              • W restauracji nie podają ci rozpuszczalnej kawy zarnista jest dużo droższa niż rozpuszczalna która w domku pijesz. A do ceny dolicz sobie jeszcze prąd, ekspres, pracownika, lokal l, podatki. A no tak ty nawet kiosku nigdy nie prowadziłeś więc skąd możesz wiedzieć że na cenę nie składa się tylko koszt samych produktów

                • 2 3

    • Ciekawy temat przypomniała mi się Wyborcza

      sprzed paru lat i zawieszone kawy

      • 0 0

    • Mo (1)

      Może nadążysz za językiem polskim zamiast tego

      • 7 20

      • Przepraszam

        Profesorze Miodku. Moja wina.

        • 15 2

  • Może już czas..

    ..na sporządzenie listy lokali, które najbardziej podniosły ceny? Dobrze byłoby wiedzieć.

    • 7 1

  • Epidemia niewinna

    Tylko decyzje rządzących. To nie katar, grypa czy inny wirus zamknął knajpy, hotele i zamknął dzieci w domach tylko banda indoktrynujacych swirow.

    • 4 2

  • Kawa Sopot ~ 3 EURO, Kawa Rzym ~2 EURO (1)

    I tyle w temacie......

    • 52 1

    • To racja ! I jaka jakość tej kawy !

      • 3 1

  • Prowadzę bar w Gdyni na Skwerze (3)

    Nie będę się rozpisywał. Prawda jest taka że z podwyżek ani złotówka nie zostanie nam w kieszeni.
    Wszystko przez obecny rząd morawieckiego i jego i**otyczne decyzje. Sam PRĄD jest 30% droższy! Surowce średnio o 20%, koncesje, robocizna itd... dalej głosujcie na pis. brawo Wy.... wy... echh

    • 4 8

    • To zmień branże, jak Ci tak źle!

      • 5 1

    • Zamiast dorsza z makro sprzedawać z marża

      400%zejdz do 300% wtedy każdy będzie zadowolony

      • 2 2

    • Jeżeli to u was szukają konserwatora co 2-3 tygodnie, to widzę niezłą januszerkę.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane