Roślinne przysmaki z różnych stron świata. Wege Festiwal na gdańskim stadionie

Na targach znajdziemy też słodycze, kosmetyki czy biżuterię - można więc poszukać upominków świątecznych.
Na targach znajdziemy też słodycze, kosmetyki czy biżuterię - można więc poszukać upominków świątecznych. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

To okazja, by spróbować kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, nietypowych odmian kawy, roślinnych ciast i słodyczy, ale także kupić ekologiczne kosmetyki i modowe akcesoria. Przez cały weekend, 27 i 28 listopada w Polsat Plus Arenie w Gdańsku trwa Wege Festiwal oraz towarzyszące mu targi Ekopiękno oraz Festiwal Kawy i Czekolady. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.




Nadchodzące imprezy w Trójmieście


Wydarzenie zapowiadaliśmy w naszym Kalendarzu Imprez oraz w artykule z cyklu Planuj Tydzień - czytaj zawsze w czwartki o godzinie 10.


Czy jesz mięso?

Zobacz wyniki (675)
Wege Festiwal w tym roku, podobnie jak w poprzednich latach, cieszy się dużym zainteresowaniem. Mimo kiepskiej pogody, od południa stopniowo zapełniała się przestrzeń na stadionie Polsat Plus Arena, gdzie przez cały weekend trwają targi kuchni roślinnej.

W tym roku w jednym miejscu połączyły się trzy imprezy: nie tylko festiwal kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale także targi kosmetyków naturalnych Ekopiękno, a do tego Festiwal Kawy i Czekolady. Na terenie wydarzenia rozstawione jest kilkadziesiąt stoisk i każde proponuje coś zupełnie innego.

Aby wejść na teren imprezy, trzeba wypełnić i podpisać formularz dotyczący stanu zdrowia, a samo wejście jest bezpłatne. W sobotę gdański stadion odwiedzili młodsi i starsi, całe rodziny z dziećmi, a nawet z psami.

Czytaj też: Jakie promocje na jesień i zimę przygotowali restauratorzy?

Hot-dogi i bigos



Co znajdziemy na stoiskach? Wybór dań jest dosyć szeroki, podobny do tego, który możemy pamiętać z poprzednich edycji, ale pojawiły się też nowości. Są dania kuchni azjatyckiej (koreańskiej i chińskiej), gruzińskiej, greckiej, perskiej, tureckiej. Na stoiskach można przebierać wśród pierożków dim sum, czebureków, corndogów, chaczapuri, bułeczek bao, sajgonek. Zjemy zupę pho, makaron udon, pierogi z manioku, hanoi, ale także smażone arancini lub panzzerotti, czyli kulki lub trójkąty ryżu w panierce, wypełnione warzywami, smażone na głębokim tłuszczu. Są greckie oliwki w wielu odmianach, oliwa o różnych smakach, suszone owoce.

Kulinaria w Trójmieście



Miłośnicy kuchni roślinnej tworzą dania, które chociaż nie zawierają żadnego mięsa, kształtem, smakiem i nazwą przypominają pierwowzory. Można więc spróbować bigosu z chlebem, fasolki po bretońsku, gulaszu z ciecierzycą. Kupimy też hot-dogi z berlińską kiełbaską. Na stoiskach nie brakuje wrapów, makaronów z warzywami, hummusu, jest też pad thai, baba ghanoush, falafele. Są przeróżne wypieki, samosa, a także specjały sprzedawane w słoikach: biodżemy, miody (w tym również pitne), biosoki.

- Próbowałem jedzenia z chińskiego stoiska. Dobra zupa pho, ale fresh rollsy raczej średnie. Próbowałem też makaronu udon, ale niestety nie przypadł mi do gustu, natomiast nie zawiodło kimchi - mówi jeden z odwiedzających, Wojciech.
Na miejscu napijemy się też grzanego wina i piwa, a alkohol można też kupić w butelkach. Nie tylko piwa regionalne i rzemieślnicze - ciekawie prezentują się stoiska z whisky, wódkami, nalewkami i ginem. Są też napoje bez alkoholu, jak świeżo wyciskane soki. Kupimy japońską herbatę i wszystkie akcesoria do jej parzenia.

Zobacz także: Test kaw ze stacji benzynowych, dyskontów i marketów budowlanych

Wege-słodkości do kawy



Kuszą także wymyślne wegetariańskie oraz wegańskie ciasta i desery. Chałwy, serniki, tofurniki, brownie, makaroniki. Gęstymi falami spływają czekoladowe fondue, w których można maczać owoce. Nie zabrakło wegańskich lodów. Na stoiskach ze słodyczami znajdziemy czekoladę artystyczną ręcznie robioną, pięknie zapakowane tabliczki z dodatkami, a nawet najróżniejsze jadalne "przedmioty" wykonane z czekolady - płyty CD, telefony, zegarki, mikrofony, myszki komputerowe, gry wideo, zabawki czy obrazki.

Peru, Kenia, Etiopia, Honduras - z takich krajów pochodzi kawa, którą można kupić na stoiskach. Aromat ulubionego napoju podkręcimy kupując syropy i dodatki do kawy.

- Kupiłem właśnie chałwę na tureckim stoisku - relacjonuje Krzysztof. - Ogólnie całkiem fajne wydarzenie, ale chyba trochę za mało ławek, żeby usiąść i zjeść, mało też koszy na śmieci, które nie są segregowane. Dobrze, by o tym pomyśleć przy organizowaniu kolejnej edycji.

Pomysł na prezent



W zeszłym roku impreza odbywała się w lutym, tym razem w okresie przedświątecznym. To dobra okazja, żeby poszukać ciekawych upominków świątecznych. Mamę, siostrę, dziewczynę lub żonę zaskoczymy wegańskimi kosmetykami. Są to tzw. produkty "cruelty-free", wyprodukowane bez użycia surowców odzwierzęcych i nietestowane na zwierzętach. Nie znajdziemy w nich takich składników jak miód, pyłek pszczeli, wosk pszczeli, keratyna, naturalne włosie (np. w szczotkach do włosów czy do masażu ciała), śluz ślimaka.

Odwiedzając imprezę warto przekonać się, jak pachną wege-perfumy. Wzrok przykuwają też kolorowe ubrania, torby, skarpetki, czapki, szaliki, a nawet biżuteria. Jest też stoisko z witaminami. W sobotę festiwal przyciągnął wielu mieszkańców Trójmiasta, którzy chętnie próbowali roślinnej kuchni. Wydarzenie będzie odbywać się również w niedzielę, w godzinach od 12 do 18.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (120)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton
Włoskie czwartki na 32 piętrze
Włoskie czwartki na 32 piętrze
street food, pubbing
g. 16:00
Gdańsk, Olivia Star Top
Wege Wtorki
Wege Wtorki
muzyka na żywo, degustacja
g. 15:00
Gdańsk, Canis Restaurant

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane