• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rynek w Oliwie: trwa metamorfoza

Alicja Olkowska
28 kwietnia 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Docelowo oliwski rynek ma przejść modelową modernizację. Obok obecnych sprzedawców pojawią się nowi uzupełniający istniejącą ofertę. Rynek będzie się specjalizował w sprzedaży regionalnych warzyw i owoców, pieczywa, kwiatów i roślin.
  • Docelowo oliwski rynek ma przejść modelową modernizację. Obok obecnych sprzedawców pojawią się nowi uzupełniający istniejącą ofertę. Rynek będzie się specjalizował w sprzedaży regionalnych warzyw i owoców, pieczywa, kwiatów i roślin.
  • Docelowo oliwski rynek ma przejść modelową modernizację. Obok obecnych sprzedawców pojawią się nowi uzupełniający istniejącą ofertę. Rynek będzie się specjalizował w sprzedaży regionalnych warzyw i owoców, pieczywa, kwiatów i roślin.

21 marca miał ruszyć sezon targowy na zmodernizowanym targowisku w Oliwie przy ul. Polanki 1. Planowano m.in. poszerzenie oferty, imprezy dla okolicznych mieszkańców oraz dodatkowy dzień handlowy. Plany pokrzyżował koronawirus, ale nie na długo: organizatorzy odpowiedzialni za metamorfozę dostosują teren tak, aby spełniał wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Prace już trwają, a sobota, 2 maja, będzie pierwszym dniem targowym w nowej szacie estetycznej.



Targowiska w Trójmieście


Najczęściej robię zakupy spożywcze:

O zmianach, jakie przejść ma rynek w Oliwie, pisaliśmy już w listopadzie 2019 roku. Wtedy wydawało się, że z początkiem wiosny uda się zrealizować założenia i zainaugurować nowy sezon handlowy bogatszy o m.in. Wieczorny Rynek, strefę gastronomiczną i szereg wydarzeń dla mieszkańców. Pandemia niespodziewanie pokrzyżowała plany gdańskiego stowarzyszenia Inicjatywa Miasto, które odpowiada za modernizację terenu. Nie oznacza to jednak, że projekt nie dojdzie do skutku. Pierwsze efekty metamorfozy zobaczymy już w najbliższą sobotę, 2 maja.

- W nadchodzącym czasie skupimy się na działaniach mających na celu przystosowanie placu targowego do aktualnych warunków, zachowując wszystkie zasady bezpieczeństwa tak, by zarówno klienci, jak i sprzedawcy czuli się komfortowo, korzystając z rynku. Warto jednocześnie zauważyć, że oliwski rynek zlokalizowany jest na otwartym niezadaszonym terenie, a takie zakupy są bezpieczniejsze niż te robione w zamkniętym budynku. Oczywiście pod warunkiem, że będą dobrze zarządzane i zostaną zachowane wszelkie zasady higieny - mówi Piotr Czyż, kierownik projektu. - Rynki stoją przed wyzwaniem do stania się bezpieczną przestrzenią robienia zakupów w dobie kryzysu. Kluczem do tego jest takie przekształcenie targowiska, by zwiększyć dystans między ludźmi oraz zapobiegać nagromadzaniu się użytkowników w grupkach. By to osiągnąć, targowiska są rearanżowane, podobnie jak teraz rynek w Oliwie.
  • "Obecne prace mają charakter prototypowania przestrzeni, czyli to strategia projektowania polegająca na projektowaniu tymczasowego układu przestrzennego z elementów, które jest łatwo przesuwać bądź demontować".
  • "Obecne prace mają charakter prototypowania przestrzeni, czyli to strategia projektowania polegająca na projektowaniu tymczasowego układu przestrzennego z elementów, które jest łatwo przesuwać bądź demontować".
  • Targowisko w Oliwie działa w środy i soboty. 2 maja zobaczymy pierwsze efekty modernizacji. Wkrótce kolejne zmiany.
  • Targowisko w Oliwie działa w środy i soboty. 2 maja zobaczymy pierwsze efekty modernizacji. Wkrótce kolejne zmiany.
  • Targowisko w Oliwie działa w środy i soboty. 2 maja zobaczymy pierwsze efekty modernizacji. Wkrótce kolejne zmiany.
  • Targowisko w Oliwie działa w środy i soboty. 2 maja zobaczymy pierwsze efekty modernizacji. Wkrótce kolejne zmiany.
  • Targowisko w Oliwie działa w środy i soboty. 2 maja zobaczymy pierwsze efekty modernizacji. Wkrótce kolejne zmiany.
  • Na rynku pojawiły się nowe namioty sprzedażowe oraz prototyp skrzyni sprzedażowej, która, jeżeli się sprawdzi w działaniu, po okresie próbnym zagości tutaj na stałe.

Co się zmieniło na rynku w Oliwie?



Przede wszystkim zwiększono odległości między straganami. Kupujący otrzymają czytelne wskazówki, jak się poruszać po targowisku.

- Obecne prace mają charakter prototypowania przestrzeni, czyli to strategia projektowania polegająca na projektowaniu tymczasowego układu przestrzennego z elementów, które jest łatwo przesuwać bądź demontować - dodaje Piotr Czyż.
Służyć temu mają m.in. drewniane donice oraz namalowany na posadzce "układ" targowiska, po którym przemieszczać się będą mogli kupujący. Organizatorzy testują, jak się sprawdza taka aranżacja przestrzeni i czy zapewnia bezpieczeństwo. Prace nad pierwszym układem prototypowym zakończą się w tym tygodniu, a w sobotę będzie można przyjść na rynek i zobaczyć ich efekty. Kolejne etapy modernizacji będą realizowane wkrótce.


Oprócz tego projektanci odmalowali pawilon mieszczący toaletę, zamontowali tablicę informacyjną na rynku w Oliwie, usunęli starą wiatę śmietnikową oraz zbudowali nową (prototyp). Na rynku pojawiły się nowe namioty sprzedażowe oraz prototyp skrzyni sprzedażowej, która, jeżeli się sprawdzi w działaniu, po okresie próbnym zagości tutaj na stałe.

- Rozpoczęliśmy również rysowanie prototypowego układu funkcjonalnego rynku. Drewniane donice umieszczone na krawędziach placu odgrodziły go od ulicy oraz zablokowały wjazd nieproszonym samochodom, zaś nowy układ targowiska został namalowany na posadzce farbą - mówi kierownik projektu.

Jedzenie na telefon i dostawą do domu - online


Rynek przyjazny mieszkańcom i rolnikom



Zespół projektowy zapewnia, że wraz ze stopniowym odmrażaniem gospodarki także on będzie poszerzać ofertę rynku. Mówi wprost, że docelowo chce dać rolnikom, gastronomikom i drobnym przedsiębiorcom "możliwość "odkucia się" w czasie kryzysu.

- Będziemy organizować specjalne imprezy, na których będzie można kupić wytwory mieszkańców i drobnych przedsiębiorców. Część naszych działań przeniesiemy też do internetu, gdzie w ramach Inicjatywy Na Rynek będziemy prowadzili kampanie informacyjne na temat roli targowisk miejskich oraz ich funkcjonowania w dobie koronawirusa. Wychodząc naprzeciw zarządcom targowisk oraz ich użytkownikom, planujemy również opracowanie i publikację w maju zbioru instrukcji, w którym zebrane zostaną zasady sprzedaży oraz korzystania z targowisk. Stworzymy również infografiki oraz diagramy tłumaczące w klarowny sposób nowe zasady - dodaje Piotr Czyż.
Docelowo oliwski rynek ma przejść modelową modernizację. Projekt polega na przekształceniu placu targowego m.in. poprzez wymianę posadzki, wprowadzenie elementów małej architektury oraz zmianę wizerunku rynku. Obok obecnych sprzedawców pojawią się nowi uzupełniający istniejącą ofertę. Rynek będzie się specjalizował w sprzedaży regionalnych warzyw i owoców, pieczywa, kwiatów i roślin.

W planach są liczne wydarzenia kulturalne i rozrywkowe dla okolicznych mieszkańców w każdym wieku, w tym popularny Pchli Targ, imprezy dla miłośników roślin czy atrakcje skierowane do dzieci.

- Chcemy, by targowisko ponownie stało się centrum życia lokalnej społeczności: miejscem zakupów, spotkań i rekreacji - podsumowuje Piotr Czyż.
O projekcie modernizacji Rynku w Oliwie
Nowe zagospodarowanie Rynku w Oliwie to projekt regeneracji istniejącego od dziesięcioleci w Gdańsku-Oliwie targowiska, mieszczącego się przy ulicy Polanki. Koncepcja funkcjonalno-przestrzenna jest wynikiem kompleksowych badań potrzeb tego miejsca, konsultacji społecznych prowadzonych z lokalną społecznością oraz kupcami działającymi na rynku. Projekt jest pilotażowym działaniem, które docelowo ma się przyczynić do regeneracji podobnych targowisk w Polsce. Planowana inwestycja zakłada przebudowę, remont i adaptację zdegradowanej przestrzeni targowiska, reorganizację struktury organizacyjnej oraz zmianę wizerunku rynku. Projekt zakłada również, obok funkcji handlowej, przekształcenie obecnie działającego targowiska w lokalne centrum sąsiedzkie. W ramach projektu prócz przemian przestrzennych planowane są: promocja targowiska, organizacja wydarzeń miejskich oraz bieżąca animacja przestrzeni tak, by stała się ona weekendowym miejscem spotkań.

Projekt jest realizowany przez Stowarzyszenie Inicjatywa Miasto, Politechnikę Gdańską i Akademię Sztuk Pięknych w Gdańsku i finansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Gospostrateg. Stowarzyszenie dostało 2 mln 535 tys. zł na realizację autorskiego projektu "Na Rynek", w ramach którego opracowana zostanie ogólna metodologia i dobre praktyki odnawiania przestrzeni targowych w całej Polsce. Metamorfoza rynku oliwskiego ma być projektem pilotażowym.

Miejsca

Opinie (59) 3 zablokowane

  • zmiany (1)

    Proszę o dokładną informację co zostanie wykonane za te 2,5 mln ?

    • 2 0

    • około 10 doktoratów

      ze dwie tony cmokania i ciamkania, i bruk, tylko nie na całej powierzchni.

      • 0 0

  • Rynek Oliwski

    Super pomysł Myślę że się sprawdzi Oliwa ma szczególny klimat Trzymam kciuki. Oby się udało

    • 1 0

  • no i super, warto dbać o estetykę, niech jeszcze wszystko bedzie z naturalnych i dobrze znoszących upływ czasu materiałów a ceny produktów to trochę odrębna sprawa

    • 2 0

  • Lepsze w tym miejscu byłoby miejsce do wypoczynku

    choćby fontanna , zieleń, ławeczki.... Ten rynek to pseudorynek, ceny kosmos, wybór żaden.

    • 1 5

  • Pamiętam rynek w Oliwie z początku lat 90. (1)

    Żadnych pawilonów. Przyczepy z mięsem, sprzedawczynie rzucające odpady czekającym wokół bezpańskim psom. Jednak smak produktów nie gorszy jak dzisiaj, a w przeliczeniu na roboczogodzinę ceny przyjaźniejsze dla portfela.

    • 3 0

    • to mięso też pamiętam, muchy i Panie w brudnych fartuchach pakowały shab w gazete :)

      • 0 0

  • Rozdajcie potrzebującym

    te 2 mln 535 tys, będzie lepiej

    • 7 1

  • Brawo!

    Świetny pomysł i projekt! W końcu coś dla zwykłych ludzi!!

    • 3 3

  • Ile ?!!! (5)

    Z całym szacunkiem dla ludzi tam pracujących ( Ukraińców zresztą) , ale 2,5 banki za wymalowanie krzywych linii na dziurawej starej nawierzchni z płyt chodnikowych, postawienie kilku drewnianych skrzyń które nie przetrwają dłużej niż dwa lata i ustawienie kilku belek z naciągniętym brezentem ...to kpina i jawna kradzież . Całe te widzimisię artystyczne tylko spowolni przepływ klientów na rynku, zmniejszy ilość sprzedających i zacznie generować niepotrzebne koszty konserwacji tych arcydzieł jednorocznych.

    • 73 4

    • a co złego jest w pracujących ludzi z ukrainy?

      • 2 2

    • Przecież jest napisane że to tylko na jakiś czas a potem będzie remont.

      • 1 0

    • (1)

      Faktycznie na angielskim ryneczku jest drogo pod tym względem bardziej przyjaznych klientom jest Zielony Rynek dobrze by było wprowadzić kilka sklepów pasmanterii jeszcze odzieżą 1 jakieś stoisko papiernicze

      • 2 1

      • Są różne ceny i tu i tu. Wystarczy poszukać. A w Oliwie jakoś ładniej.

        • 1 0

    • ale władze przecież skomlą o pieniądze dla artystów

      • 5 1

  • Modernizacja jest naprawdę zbędna (4)

    Nikt nie przyjdzie kupować pomidorów i ogórków po 20 zł/kg. Że nie wspomnę o planowanych cenach nowalijek. Ja stawiacie? Truskawki po 100 zł? Maliny podobnie? Groszek zielony po 80?. Niestety wszyscy pójdą tam gdzie najtaniej, czyli po smakujące jak kartonowe pomidory do biedry

    • 48 22

    • ja przyjde tam z miłą częcią

      • 2 0

    • modernizacja - tak, ale bez kosmicznych cen

      • 1 1

    • ty jesteś zbędny

      • 1 4

    • ja kupuję pomidory po 20

      • 5 2

  • (4)

    Obecne prace mają charakter prototypowania przestrzeni,

    czyli był rynek i teraz już go nie będzie

    za 2,5 mln złotych

    • 55 8

    • na jakiej podstawie jest ten komentarz? był rynek i jest rynek, jest w trakcie zmian- bedzie ładniej i milej.

      • 2 1

    • (2)

      kilku rolników jednak tam było

      • 2 0

      • (1)

        teraz będzie paru hipsterów na leżaczkach

        • 4 2

        • jakby nie patrzeć też sporo kupują

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane