- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (52 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (56 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Sposób na zaparzenie najlepszej kawy. Od czego zależy?
Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Kawa budzi emocje i - według większości źródeł - ludzkie umysły. Miłośnicy tego napoju mają zwykle swoje ulubione sposoby na zaparzanie go i potrafią się nawet na ten temat pokłócić. Czy istnieje jeden, uniwersalny sposób przygotowania, który przekona wszystkich, nawet kawosceptyków?
Ekspresy ciśnieniowe i przelewowe, kapsułki, kawiarka, french press, aeropress, chemex, kawa rozpuszczalna i sypana... Sposobów na zaparzanie tego napoju jest wiele. To, jak smakuje nam napój przygotowany w konkretny sposób, zależy głównie od naszych osobniczych upodobań, czyli po prostu tego, jak odbieramy dany smak.
Ta sama kawa, inny smak
Co ciekawe, nasza ulubiona kawa każdego dnia może smakować nam odrobinę inaczej. Dlaczego?
- Dużym wyzwaniem dla baristów jest wypracowanie powtarzalności - mówi Marcin Harabin, roastmaster z Cafe Ina. - Smak kawy zależy od wielu czynników, na które mamy wpływ w trakcie procesu przygotowania jej. Z tego względu nawet ta sama kawa zaparzona tą samą techniką może smakować inaczej w zależności od tego, jak zostanie przyrządzona.
- Kawa zaparzona np. w ekspresie przelewowym będzie smakowała inaczej niż w ekspresie ciśnieniowym - mówi Marcin Potkański, właściciel palarni kawy Mitte Cafe. - Ta z "przelewu" będzie łagodniejsza w smaku, z kolei ta z ciśnieniowego, gdzie będziemy parzyć głównie espresso jako bazę naszego naparu, będzie bardziej wyrazista, czyli idealna gdy łączymy kawę z mlekiem.
- Na smak naparu z kawy wpływa wiele czynników tj. region, gatunek, metoda obróbki ziarna zielonego, stopień palenia, umiejętność, jak i metoda przygotowania naparu - mówi Piotr Durlik z Palarni Skład Kawy. - Ta sama kawa parzona w różny sposób będzie smakowała inaczej. Kawy jasno palone - proper roast - dobrze odnajdą się w większości metod alternatywnych np. Drip, Aeropress, Chemex, Kalita. Dzięki dobraniu odpowiedniej metody możemy uzyskać inne efekty: większą słodycz, gładsze body (cielistość) czy przyjemną owocową kwasowość. Kawy palone ciemniej - espresso roast - dobrze odnajdą się w ekspresach kolbowych, automatycznych, kawiarce czy frenchpressie, dając zupełnie inne odczucia sensoryczne.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?
Ranking najlepszej kawy
A co z samymi ziarnami kawy? Czy kawę można zaklasyfikować jako lepszą od innej? Okazuje się, że tak - istnieją w miarę obiektywne sposoby oceny.
- Jeśli szukamy ziaren najlepszej jakości, z segmentu specialty, możemy natknąć się na ich punktację (od 80 do 100 punktów) - mówi Weronika Orzechowska z palarni kawy Kawana. - Żeby punktacja była obiektywna, kawy muszą być parzone według tych samych procedur, niezależnie od tego, czy oceniane są ziarna z Meksyku czy z małej plantacji w Kenii. Metodą cuppingu, czyli testowania zaparzonej kawy, jest zalewanie jej gorącą wodą w odpowiedniej proporcji (6 g kawy na 100 ml wody). Taki napar jest oceniany pod kątem aromatów i smaków. Zatem ten sposób wielu ekspertów uznaje za najlepszy, bo najbardziej miarodajny.
Ekspres do kawy do domu
Jeśli decydujemy się na zakup ekspresu do kawy do domu, stajemy przed szerokim wyborem urządzeń. Intuicyjnie możemy stwierdzić, że podobnie jak ma to miejsce w przypadku wielu innych sprzętów, im wyższa cena, tym lepsza jakość. Warto wiedzieć, że w kwestii kawy sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.
- W przypadku ekspresów jakość i smak parzonej kawy nie zależą wprost od ceny urządzenia - mówi Marcin Harabin. - Wysoka cena ekspresów stawianych np. w biurach, wynika głównie z ich wysokiej wydajności.
- Stawiałabym na prostotę: ekspres z kolbą, regulowany młynek, samodzielne pienienie mleka i tym podobne funkcje - doradza Weronika Orzechowska. - Automatyczne ekspresy potrafią przelać kawę w 5-10 sekund, ale będzie ona wodnista, płaska w smaku, a do tego zawierająca naprawdę mało kofeiny. Warto zainwestować te dwie minuty więcej, żeby otrzymać kawę rodem z najlepszej kawiarni. Są jednak osoby, którym brakuje czasu i chcą dwoma przyciskami stworzyć poranne cappuccino. Wówczas konserwujmy ekspres regularnie, odkamieniajmy go, ale przede wszystkim nie miejmy pretensji do palarni kaw lub producentów, że kawa nie spełnia naszych oczekiwań i wcale nie smakuje jak sugeruje opis.
- Wiadomo jednak, że z ceną bardzo często idzie jakość wykonania poszczególnych podzespołów, elementów obudowy czy design - dodaje Piotr Durlik. - Czasami za wyższą ceną idzie marka albo przekombinowany sprzęt z wieloma niepotrzebnymi funkcjami. Ja osobiście stawiam na solidność, prostotę i dobry filtr do wody.
A jeśli nie ekspres, to co?
Jeśli nie jesteśmy wcale przekonani, że to właśnie kawa z ekspresu smakuje nam najlepiej, warto abyśmy rozważyli też alternatywy.
- Co do zasady, najlepsze kawy na świecie zaparzamy metodami alternatywnymi, w tym głównie tzw. ręcznymi - poprzez dripper (przelew) bądź aeropress - przyznaje Marcin Potkański.
- Do domu polecam zaopatrzyć się w solidny ekspres automatyczny albo podstawowy zestaw do metod alternatywnych, czyli: drip, chemex lub kawiarkę, czajnik, dobry młynek żarnowy oraz dobre ziarno kawy - mówi Piotr Durlik.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2021-05-08 16:27
Tylko kawa po turecku. (1)
A jak brak czasu to wolę plujkę niż z ekspresu.
- 6 9
-
2021-05-09 09:22
Jak czas to po turecku, jak brak gdy z na 6 do roboty to ekspres przelewowy. Gustuje w mieszance robusty i arabiki.
- 2 0
-
2021-05-09 08:35
Faktycznie
Tchibo Familii żółta jest chyba też taka Fort kawa i masa innych kto to wypuszcza do sprzedaży bo to faktycznie szajs niesamowity.
- 5 1
-
2021-05-08 14:20
Barista to chyba najgłupszy i najzabawniejszy nowy "zawód" świata (5)
Ludzie przecież marzą by do końca życia żyć z parzenia kawy innym. :)
- 35 14
-
2021-05-08 14:47
(4)
Już w XIX wieku byli baryści. Wystarczyło chodzić do szkoły i przeczytać chociażby Pana Tadeusza, by o tym wiedzieć. Tyle tylko, że nie używano w tej lekturze określenia barista.
- 9 7
-
2021-05-08 15:45
Kurtyny też... (3)
...ale żeby od razu uważać to za pełnoprawny zawód?
Jeszcze związku założą i będzie.- 5 7
-
2021-05-08 15:59
(2)
Kurtyny?
- 4 2
-
2021-05-08 19:38
Może chodziło o kurtyzany? (1)
- 4 1
-
2021-05-09 00:24
Kurtyzany, kurtyzany.
Automatyczny korektor slownika nie ogarnia- 4 1
-
2021-05-08 15:01
Możnaby (5)
wyjaśnić w artykule te pojęcia: drip, chemex itp., myślę że nie wszyscy wiedzą o co chodzi
- 48 3
-
2021-05-08 21:31
Wygooglowałem... (2)
Ten cały chemex to chyba jakiś hipsterski przypał. Szklany wazonik za dwie i pół stówy + papierowe filtry za kolejne pięć dych. Kogoś pogięło?
- 12 0
-
2021-05-08 21:48
(1)
To jak chcesz się pobawić przelewem a chemex jest za hipsterski (choć o ile pamiętam ta metoda ma ze sto lat), to kup najprostszy plastikowy dripper do tego filtry i też będziesz mógł sporo wycisnąć, jak pokombinujesz.
- 3 1
-
2021-05-08 22:03
Niezła myśl
Mam w domu ekspres kolbowy (fajna sprawa) i przelewowy ze zintegrowanym młynkiem - najczęściej piję kawę z niego i jest OK. W tym całym dripperze zastanawia mnie jedno - czy taka kawa po po tym gdy już przecieknie przez filtr nie jest po prostu zimna? Ja osobiście lubię naprawdę gorącą.
- 2 1
-
2021-05-08 20:49
Jest w necie, ale faktycznie przydałby się dokładny opis.
Jaka kawa do którego sposobu, co nam daje dana metoda? No, ale są to metody raczej domowe i tanie. Na tym nie zarabia barista.
- 3 1
-
2021-05-08 18:14
No właśnie
artykuł niekompletny
- 7 1
-
2021-05-08 16:32
(5)
A kiedys wystarczyło zalać kawę gotowana wodą i wszyscy byli zadowoleni. Sami sobie komplikujemy życie
- 33 16
-
2021-05-08 16:55
(1)
Kiedyś wystarczyło zdać maturę żeby uchodzić za dobrze wykształconego.
- 12 3
-
2021-05-08 20:54
A powiedz, co w tym złego?
Po co matura do pracy w urzędzie? Poznać ustawę i procedury, to matura wystarczy.
- 3 4
-
2021-05-08 19:57
Mozesz zrec ja na sucho, nawet bez zalewania. Nikt Ci nie kaze komplikowac sobie zycia.
- 5 7
-
2021-05-08 17:55
Kiedyś ludzie nie mieli spłukiwanych...
toalet i też byli zadowoleni. Te nowoczesne wynalazki, spłuczki, papiery toaletowe tylko komplikują proste sprawy.
- 7 8
-
2021-05-08 16:51
Masz problem ze ktoś w życiu ma większe ambicje niż Ty i zwykła kawa mu nie wystarczy
- 5 11
-
2021-05-08 20:45
Dobrze wszystko wytłumaczone. Dzięki!
Grunt to rozsądek.
- 1 4
-
2021-05-08 19:46
Przyszloscia jest kawa w czopkach. Mozna szybko zaladowac i leciec na autobus.
- 10 4
-
2021-05-08 15:12
(2)
Ale beka:h
- 4 6
-
2021-05-08 17:40
Cyrk! (1)
- 1 0
-
2021-05-08 19:39
XD
- 0 0
-
2021-05-08 18:39
Aaaah
Bardzo pyszna kawa, bardzo pyszna kawa, wspaniałą toaleta i wspaniałe ręczniczki z magdonalda... i ten kubek żółty ahhh, ten aromat tej wiejskiej kawy
- 10 1
-
2021-05-08 15:46
Tczibo smakuje źle, zwłaszcza ta żółta. (1)
- 23 4
-
2021-05-08 18:15
Niebieska
B dobra
- 1 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.