• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sukces gdańskiego szefa kuchni

Łukasz Stafiej
27 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) ze swoim zespołem w Prologue. Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) ze swoim zespołem w Prologue.

Szef kuchni gdańskiej restauracji Prologue otrzymał tytuł Szefa Przyszłości, przyznawany młodym, zdolnym kucharzom przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z Paryża.



Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG Prix - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu "dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem".

Tytuł w kategorii Prix au Chef de L'Avenir (Nagroda Szefa Przyszłości) przypadał w poprzednich latach przede wszystkim szefom z Warszawy. Otrzymali go m.in. Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, ale też Marek Flisiński z restauracji Water & Wine w Nałęczowie. Teraz do tego grona dołącza Wojciech Korfel, szef kuchni gdańskiej restauracji Prologue.


- Bardzo się cieszę, że jesteśmy pierwszą trójmiejską restauracją docenioną przez Akademię Gastronomiczną. Chcę jednak podkreślić, że to nie tyle nagroda dla mnie, co dla całego zespołu, bez którego nie osiągnęlibyśmy tego poziomu. To również zasługa właścicieli Prologue, z którymi świetnie się rozumiem i dzięki temu mam możliwości realizacji moich pomysłów - komentuje Korfel.
Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) na gali wręczenie nagród AIG Prix. Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) na gali wręczenie nagród AIG Prix.
Jak dodaje szef kuchni, sukces Prologue to kuchnia oparta na wysokiej jakości produkcie i brak ustępstw w przygotowywaniu dań.

- Bazujemy tylko na menu a'la carte i dążymy do jak największej powtarzalności naszych dań. Doceniają to nasi bywalcy i - jak widać - doceniła to również Akademia - mówi Korfel.
Wręczenie nagród AIG Prix odbyło się 21 marca w hotelu Bristol w Warszawie. Oprócz nagrody dla Szefa Przyszłości wyłoniono również laureatów w kategoriach Szef Cukiernik, Sommelier, Literatura Kulinarna i Multimedia.

Podczas tej samej gali swoje nagrody o nazwie Arsa Coquinaria przyznała również Polska Akademia Gastronomiczna w kategoriach: Przyjaciel Smaku, Polski Produkt oraz Mistrz Mistrzów. W tej ostatniej wyróżniony został m.in. gdańszczanin Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (36) 7 zablokowanych

  • Gortat

    A juz myslalam, ze Gortat restauracje zalozyl :P

    • 5 0

  • pamiętam jak w karcie do dania był lejkowiec

    a na talerzu dostałam smardza, pani kelnerka powiedziała, że jeszcze nikt prze de mną się nie zorientował :D

    • 3 0

  • Popieram.

    Marek z Water&Wine to przekot kulinarny.Byliśmy jakiś czas temu w tym miejscu.Doświadczenia kulinarne obłędne,produkty wspaniałe Pani "consier"pełna profeska w dodatku bardzo ładna.

    • 0 0

  • Gratulacjon mesje :)

    • 2 0

  • Gratulacje!

    • 1 0

  • a ludzi ciągle szukają... (1)

    Ten Prologue taki zarąbisty,a ludzi ciągle szukają.... ciekawe, nikt tam nie chce pracować?

    • 1 0

    • A może po prostu są za słabi? Byle kogo tam ni zatrudnia :)

      • 0 0

  • (1)

    Wojtek pracowal w jednej z najlepszych kuchni świata! Pracował z shefem Hestonem Blumenthalem w jego 3 gwiazdkowej restauracji po czym pracował w Atelier Amaro. Tak nagroda nie tylko jest zasłużona, ona powinna przyjść rok temu! To jest tylko początek! Szokoda ze w Polsce tak trudno o wyróżnienia w dziedzinie kulinarnej...

    • 1 0

    • Teraz prowadzi fitboxy w Redzie, do ruiny. Poczytajcie "Fitboxy, gdzie moje zamówienie?" Zajefajny projekt jak to określił nasz "miszcz wege"

      • 0 0

  • Dyskryminacja

    Powinno być w tytule sukcesy Gdanskich Szefów Kuchni.
    Szulborski to nasz skarb regionalny

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane