• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: przeciętna kuchnia w Vertigo

Beata Testsmaku
6 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy gastropub Vertigo zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ostatnio pisaliśmy o bistro Cały Gaweł. Za dwa tygodnie w środę opiszemy Eliksir (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



W Centrum Filmowym w Gdyni mamy szansę nie tylko zaspokoić swoje kinowe pragnienia. Dzięki temu, że powstała tutaj restauracja Vertigo, możemy zadbać też o kulinarne potrzeby. Na wstępie muszę wspomnieć, że od dłuższego czasu testy staram się przeprowadzać w miejscach, które chciałabym polecić. Szkoda mi czasu na odwiedzanie lokali z przeciętną czy słabą kuchnią. Przyznaję, że mój zapał do ganienia "mrożonkowych imperiów" trójmiejskiej gastronomii trochę ostygł. To również efekt tego, że powstaje coraz więcej lokali, w których właściciele i szefowie kuchni stawiają na świeżość, na jakość i przede wszystkim na oryginalność.

Co mną kierowało, aby odwiedzić Vertigo? Ogromna ciekawość, bo to nowa restauracja, w samym centrum miasta i z szokującymi nazwami dań. Prawie wszystkie nazwy potraw są tytułami filmów. Znajdziemy w karcie takie dania, jak "Ptak Hitchocka", "Milczenie Owiec", "Zemsta Porkiego", "Żebro Adama", "Bruce Wszechmogący", "Lot nad Kukułczym Gniazdem", "Moje Córki Krowy", "Alicja w Krainie Czarów", "Kac Vegas w Bangkoku". Ja rozumiem, że zamysł, że pomysł, że taka nowa koncepcja, że to wyraz miłości do kina i tak dalej. Jednak, gdy nazwa jest tytułem horroru lub bardzo kiepskiej komedii, zaczynam się bać o to, co dostanę na talerzu.

Wystrój lokalu utrzymany jest w minimalistycznym stylu. Prosto, przyjemnie i skromnie. Na ścianach wiszą plakaty związane z różnymi kinowymi hitami. Nad barem wisi półka, a na niej ustawiono figurki filmowych postaci. Dzięki ogromnym, niczym niezagraconym oknom jest tutaj jasno, a goście mają szansę na obserwowanie ciekawych widoków.

Jaki rodzaj kuchni króluje w Vertigo? Z każdego zakątka świata: od Włoch, przez Polskę, po Japonię i Tajlandię. Miszmasz, kulinarne Eldorado, miejsce, w którym szef kuchni aspiruje chyba do miana wybitnego znawcy w dziedzinie wszystkich smaków? Ciekawe. Dawno nie widziałam tak poplątanego menu. Myślałam, że to relikt czasów, które nauczyły wielu, że gdy ktoś lub coś jest od wszystkiego, to jest zazwyczaj do niczego.

Zamówiliśmy:
Marx Gaucho (14 zł);
Ptak Hitchcocka (29 zł);
Żebro Adama (43 zł);
Kac Vegas w Bangkoku (31 zł);
Tom yum z krewetkami (17 zł);
Sernik (10 zł);
Wino domu (30 zł/500 ml);
Woda (10 zł/dzbanek).

Tom yum z krewetkami to jakaś totalna pomyłka. Kucharz chyba nigdy nie miał do czynienia z prawdziwą tajską zupą. Smak daleki od oryginału i naprawdę nie była to jakaś wariacja na temat tej zupy, to było po prostu nieudane, nieumiejętnie przyrządzone, koszmarne danie. Podrabiany tom yum oddałam zmniejszony tylko o jedną łyżkę. I nie wiem dlaczego pani kelnerka nawet nie zapytała, co z tym daniem było nie tak.
 
Marx Gaucho w wydaniu Vertigo to meksykańska gulaszowa zupa z kurczakiem. W odróżnieniu od tajskiego dziwactwa ta potrawa była w porządku. Prosta, sycąca, z odpowiednią ilością mięsa. Porcja dla głodnego Gaucho.
 
Ptak Hitchcocka jest obietnicą połowy kurczaka w przyprawach kuchni cajun. Kurczak ma być przyprawiany i podwędzany przez tutejszych kucharzy. Kompozycja składała się z kawałka kolby kukurydzy, miseczki wypełnionej roztopionym masłem (w smaku niestety bardzo przemysłowe, z typowym brakiem aromatu), sałaty z paczki bez dresingu oraz z zapieczonej połówki limonki. Całość podano na "finezyjnie" brudnej patelni. W mojej ocenie smak mięsa to klasyczna bejca wędzarnicza. Dodany sos barbecue nie uratował smaku. Kurczak z rożna z ulicznej budki jest lepszy od tego tutaj. "Ptak Hitchcocka" powinien odfrunąć straszyć w tytułowym dreszczowcu słynnego reżysera.

Żebro Adama - nazwa rodem z podręcznika anatomii. Mało apetycznie to brzmi. Nietrudno się domyślić, że kryją się pod nią żeberka wieprzowe. Jak się później okazało, była to najlepsza potrawa, jaką jedliśmy w Vertigo. Mięso było dobrze wypieczone, z łatwością odchodziło od kości, sos barbecue całkiem poprawny. Podano również krążki cebuli, na szczęście nie za tłuste, frytki (mrożone z paczki) i sałatkę colesław. Dlaczego Żebro Adama? Jeśli trzymać się już tych tytułów filmów, to bardzo pasowałby tu jakiś western.

Kac Vegas w Bangkoku, czyli Pad Thai z kurczakiem to kolejne tajskie inspiracje, które kompletnie nie wyszły kucharzowi. Makaron rozgotowany, kawałki kurczaka bardzo duże, źle doprawione, wysmażenie też niezachęcające, smaku sosu nie odnotowałam, bo ani to było słodkie, ani kwaskowe, ani esencjonalne i aromatyczne. Przeważała wypalająca moc chilli. Pewnie jego ilość miała uatrakcyjnić płytki smak całości. W każdym razie nie polecam, zwłaszcza tym, którzy znają i kochają azjatyckie smaki.
 
I na koniec tej nie do końca udanej przygody zjedliśmy sernik z lodami. Gdybym robiła ranking na najlepszy sernik, ten z Vertigo uplasowałby się na dole listy. Lody z pojemnika, bo przecież kto zawracałby sobie głowę ich własnoręcznym wyrobem.

Przykro to pisać, ale Vertigo to miejsce, którego nie polecam. Pomysł na menu zasługuje nie na Oscara, ale raczej na Złotą Malinę. Wykonanie dań jest bardzo słabe, królują mrożone produkty, odgrzewane potrawy, brak poprawności ich wykonania - nie mówiąc już o dobrym smaku. Szkoda, że tak wspaniała lokalizacja została zmarnowana na lokal z tak przeciętną kuchnią.

Ocena: 3.0

Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co drugą środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

  • Vertigo Gdynia, pl. Grunwaldzki 2

Opinie (117) 4 zablokowane

  • a mnie zaciekawiło (4)

    po czym autorka testu/tekstu poznała, że sałata jest z paczki ?

    • 14 20

    • Sałata z paczki (1)

      Jak robisz w dobrej restauracji mix sałat to dajesz liścia bez łodyg i reszty twardych części a kupowany mix je najcześciej posiada (waga jest waga a koszty kosztami dla producentów)

      • 5 1

      • Bzdura.

        • 0 2

    • Po kodzie kreskowym..

      • 12 1

    • To chyba tak potocznie. Wiadomo, że w restauracji to z kartonu

      • 14 1

  • Tak to jest jak sama baba po lokalach się szlaja (2)

    Moim zdaniem kwestia smaku to indywidualna sprawa. Jeden lubi perfumy a drugi jak mu stopy śmierdzą . Ta "recenzentka" gwiazda pedałenu (TVN) jest amatorką kwaśnych jabłek. Pewnie przed okresem była jak smaku potraw nie mogła się doszukać . Polecam samemu udać się na obiadek i ocenić samemu .

    • 6 7

    • (1)

      A kogo obchodzi Twoje zdanie? Nikogo.

      • 4 2

      • Idąc tym śladem - a kogo obchodzi zdanie autorki???

        • 1 4

  • Prawdziwy Test Smaku (2)

    byłby wtedy, gdyby autorka tych bohomazów, odwiedzała lokale istniejące z minimum trzy lata na rynku.
    To byłyby prawdziwe i szczere recenzje restauracji, które przetrwały sztormy podatkowo-sanepidowskie, powodzie populizmu kulinarnego, kilka kompletów załóg łącznie z nawigatorami i kapitanami, okresową flautę klientów, omijające wszelkie rafy i mielizny i cumujące przy kei dumne, że jeszcze są i że należałaby się im rzetelna ocena, także w kontekście przeżycia trudów tego rejsu.
    Niestety, od roku mamy jedynie możliwość czytywania relacji z momentu wodowania jednostek, które z wielu powodów albo idą pod inne na ogół tańsze bandery albo mimo szumnych zapowiedzi są wyjątkowo słabe i zwyczajnie toną.

    • 11 8

    • Pełna zgoda. Prosimy o opinie o lokalach dających radę od paru lat, a nie o efemerydach, bo nim się wybiorę, to już ich nie ma.

      • 1 1

    • Dokładnie, takie lokale z "przebiegiem" mają na ogół jakieś swoje danie, o którym się na mieście mówi i właśnie na nie tam się przybywa.

      • 2 3

  • Vertigo to jak narazie jedna z najlepszych restauracji w Trójmieście. Polecam z czystym sumieniem!!!!

    • 5 10

  • (3)

    Byłem, potwierdzam. Słabizna

    • 54 12

    • Slabo (2)

      Byliśmy na winku i podawali wina do gotowania z kartonu jakiegoś Uwaga

      • 16 5

      • (1)

        tez pracuje w restauracji i wino z kartonu jest po prostu winem domu, podawane w nizszej cenie, ktore normalnie mozna kupic rowniez w butelce, tak to funkcjonuje i mysle ze w wiekszosci restauracji dostaje pani takie "wino z kartonu"

        • 11 4

        • Tymbardziej że takie wino łatwo trzymać w lodówce.

          • 2 0

  • Przydałaby się jeszcze wzmianka (4)

    o kwalifikacjach recenzentki, żeby uwiarygodnić recenzje.

    Bo inaczej to takie pisanie dla pisania, przerost formy nad treścią ("Recenzja").

    • 17 23

    • właścicielu (1)

      Przestań oskarżać, tylko weź to na klatę.

      • 17 7

      • BZZZT! BŁĄD!

        Ja nie właściciel. Jakbym był właścicielem, zignorowałbym paszkwil na tym portalu.

        Ja poważnie pytam o kwalifikacje.
        Ja też dużo jem, czy mogę założyć blog? Kto mnie będzie czytał?

        • 4 2

    • Kajus to ty jesteś znawcą????? (1)

      Magda Gessler- Malarka Maciej Nowak-Teatrolog ,reżyser związany z teatrem
      długo bu wymieniać krytyków gastronomicznych .Znać się na jedzeniu nie trzeba być kucharzem Znać się na samochodach nie trzeba byś Kubicą czy innym Szumacherem

      • 7 4

      • Magda Gessler i Maciej Nowak.

        Beata Testsmaku.

        • 6 3

  • pomijając ocenę tej knajpy,

    fajnie jakby recenzentka uchyliła rąbka tajemnicy jak wygląda metodologia oceny, tak by wyszło może i subiektywnie, ale porównywalnie względem innych lokali.

    Na mój chłopski rozum jeśli przychodzi kobita może i anonimowo a zamawia 5 dań, robi zdjęcia każdego z nich i cosik notuje... na pewno obsługa nic nie domyśla się o co cho. ;) No chyba że chadza dla niepoznaki stadem i wymieniają się talerzami+ focie :D

    • 8 4

  • zdziwiona

    Witam, od początku obserwuję i oczekuję na kolejne opisy restauracji aż do dzisiaj.. sposób w jaki ta opinia została napisana i przekazana pozostawia wiele do życzenia.. mam wrażenie, że autor już przed wejściem do knajpy wiedział co chce napisać.. przykładowo zarzuty co do nazw dań nawiązujących do filmowych akcentów jak dla mnie jest to rewelacyjny pomysł patrząc na lokalizację restauracji. Nie wiem czy jest ktoś "dodatkowy" piszący opinię i chciał zacząć z grubej rury..

    • 9 7

  • (2)

    ..jako ktos z branzy zawsze z ciekawoscia czytam co tu piszecie.. i praktycznie zawsze z recenzjami sie tu nie zgadzam (jak bylo np z gawlem jakis czas temu)..ale dzis potwierdzam.
    wiem jak dzialaja takie recenzje restauracji.. polecam czytelnikom po prostu wyjsc z domu i pojsc do restauracji kierujac sie wlasnym przeczuciem albo opiniami znajomych - wszelkie recenzje na necie, w prasie itp sa bardzo bardzo nieobiektywne w sensie, ze ktos placi za ich pisanie.. Nawet negatywna co jakis czas to po to, by urealistycznic pozostale. pozdrawiam.

    • 25 27

    • absolutnie niezgadzam się (1)

      Tali sposób myślenia nie pozwoliłby traktować czegokolwiek w internecie poważnie. Litości!!! Sama chętnie recenzję miejsca w których jadam czy kupuję, nikt mi za to nie płaci . Wiara w ludzką życzliwość jest podstawą człowieczeństwa. Trochę optymizmu .

      • 7 2

      • Recenzje są nierzetelne po prostu.
        P. Beata czasem się zdradza, że na wielu sprawach się nie zna.
        To że opisze lokal źle, nie oznacza że wreszcie zrobiła coś dobrego, bo o tym czy lokale są dobre czy złe PRZEDE WSZYSTKIM decydują KLIENCI.
        Jest takie porzekadło, że milion much siadających na łajnie, nie może się mylić.

        • 4 3

  • Żebro Adama nawiązuje do polskiej komedii z 1963 r. o inżynierze bigamiście.

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane