• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wojciech Amaro promuje gdańską kuchnię

Alicja Olkowska
10 listopada 2023, godz. 12:20 
Opinie (70)
Wojciech Modest Amaro w restauracji Tygle Gdańskie. Właśnie został ambasadorem akcji "Smaki Gdańska". Wojciech Modest Amaro w restauracji Tygle Gdańskie. Właśnie został ambasadorem akcji "Smaki Gdańska".

Wszystko zaczęło się od książki "Smaki Gdańska", która w 2022 r. przywróciła do życia nieco już zapomniane starogdańskie przepisy kulinarne. Teraz akcja nabrała nowego wymiaru, bo włączył się do niej jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, Wojciech Modest Amaro.



Czy masz w domu książki kulinarne?

Na podstawie wydanej w 1858 r. "Gdańskiej książki kucharskiej" Marii Rosnack powstały w 2022 r. "Smaki Gdańska". Pasjonatki historii i kulinariów, Aleksandra KucharskaKatarzyna Fiszer, odtworzyły i unowocześniły setkę dawnych przepisów na podstawie wspomnianej książki kucharskiej z połowy XIX wieku. Dzięki nim ponownie możemy skosztować dań, w których kiedyś rozsmakowywali się gdańszczanie.

Do akcji promującej lokalne kulinaria dołączyło 9 restauracji, w których znajdziemy specjalne menu inspirowane starogdańską kuchnią. Mowa o restauracjach Bonżur, Elephant, Horizon, Magiel, Mercato, Oria Magic House, Tygle Gdańskie, Vidokówka oraz Villa Eva. W każdym z tych miejsc znajdziemy potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji. Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", należy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Można je także kupić w punktach informacji turystycznej, czyli w Gdańskim Centrum Informacji Turystycznej Długi Targ 28/29 oraz Punkcie Informacji Lotniskowej. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet (więcej informacji tutaj).



Teraz do akcji dołączyła jeszcze jedna postać: Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, były właściciel restauracji Atelier Amaro, pierwszy w Polsce zdobywca gwiazdki Michelin, były juror programu "Top Chef" i przez pięć edycji prowadzący program "Hell's Kitchen". W 2019 r. znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata.

  • Aleksandra Dulkiewicz i Wojciech Modest Amaro podczas spotkania w ramach "Smaków Gdańska".
  • Wojciech Modest Amaro jest pierwszym w Polsce zdobywcą gwiazdki Michelin.
  • Przekąski inspirowane kuchnią starogdańską.
W piątek oficjalnie przedstawiono ambasadora akcji "Smaki Gdańskie", a wydarzenie, w którym wzięła udział również prezydent Miasta Gdańska, Aleksandra Dulkiewicz, odbyło się w restauracji Tygle Gdańskie. Organizatorzy wierzą, że obecność tak sławnego szefa kuchni jeszcze bardziej wypromuje lokalne kulinaria i przyciągnie do Gdańska turystów-smakoszy.

Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska

- Z radością przyjąłem zaproszenie do współpracy z bardzo prostego powodu: Gdańsk od dawna zajmuje ważne miejsce w moim życiu. Choć nie urodziłem się tutaj, nie mam tu też korzeni, to kulinaria gdańskie stanowiły początek mojej kariery, gdy przymierzałem się do otwarcia mojego Atelier. Zjeździłem wtedy Polskę w poszukiwaniu lokalnych produktów i tu właśnie zaczęła się ta przygoda - mówił podczas konferencji Amaro.
Na podstawie wydanej w 1858 r. "Gdańskiej książki kucharskiej" Marii Rosnack powstały w 2022 r. "Smaki Gdańska". Na podstawie wydanej w 1858 r. "Gdańskiej książki kucharskiej" Marii Rosnack powstały w 2022 r. "Smaki Gdańska".
Skoro była mowa o jedzeniu, nie mogło go zabraknąć i to w starogdańskim, choć mocno unowocześnionym wydaniu. Na tę okazję szef kuchni restauracji Tygle Gdańskie przygotował dla gości zimne przekąski, m.in. pieczywo na zakwasie żytnim i masło sardelowe, krokiet z bałtyckiego halibuta z wędzonym kawiorem, tatar z pstrąga oraz krokiety mięsne z majonezem grzybowym.

Miejsca

Opinie (70) ponad 20 zablokowanych

  • Nie do końca rozumiem, dlaczego tych smaków mozna spróbować tylko kupując pakiet z kartą turysty? Czy dla mieszkańca Gdańska te smaki mają być niedostępne? Poza tym, każda promocja, gdzie kupuje się wejściówkę czyli zapewne promocyjny voucher do restauracji, to zwykle gorsze traktowanie przez restauratora. Tak, zapewne powiecie, że nie, no ale zawsze tak jest, że jednak woli się niepromocyjnego klienta. Cała akcja to marnowanie publicznych pieniędzy i dyskryminacja mieszkańców.

    • 5 1

  • A czy ktoś z Magistratu...

    ...mógłby mi powiedzieć, dlaczego autorki tej książki o całym tym "iwencie" dowiedziały się z mediów po fakcie? Bo mam wrażenie, że Miasto ma dość luźne podejście do cudzej własności intelektualnej. Pozdrawiam

    • 1 0

  • Nie czegoś takiego jak Gdanski smak.

    Sa kaszubskie sposoby na ryby.
    Ale gdzie GDansk a gdzie Kaszebe.

    • 2 1

  • A miał już nie gotować tylko kontemplować.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane