• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świętojańska po raz siódmy zamieniła się w kulinarny deptak

Magda Mielke
29 czerwca 2024, godz. 15:45 
Opinie (122)
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja

Już po raz siódmy na najpopularniejszej gdyńskiej ulicyMapka zagościł wielki festiwal dla miłośników street foodu - Kulinarna Świętojańska. Frekwencja i pogoda dopisały, a wybór dań przygotowanych przez okoliczne restauracje, pizzerie, kawiarnie czy cukiernie był ogromny. Ceny zaś nieznacznie wyższe od tych w ubiegłych latach. Zainteresowani jeszcze mogą udać się na ulicę Świętojańską - impreza potrwa do godz. 18.




Czy lubisz tego typu wydarzenia?

Imprezy kulinarne, podczas których można spróbować degustacyjnych porcji dań od lokalnych restauratorów, to niesłabnący przebój ostatnich lat w Trójmieście. Najlepszym dowodem na to są tłumy, które co roku pojawiają się na Kulinarnej Świętojańskiej, organizowanej na tej najsłynniejszej gdyńskiej ulicy.

Nie inaczej było i tym razem. Już od południa, gdy tylko impreza wystartowała, pojawiło się sporo ludzi. Podobnie jak podczas ubiegłych edycji imprezy na odcinku pomiędzy ulicami Wybickiego oraz Żwirki i WiguryMapka stanęły stoiska - w tym roku w rekordowej liczbie 40. Ruch samochodowy na czas wydarzenia został wstrzymany, aby uczestnicy mogli spokojnie przechadzać się pomiędzy wystawcami. Im jednak pojawiało się więcej ludzi, tym trudniej było to robić, gdyż alejka była dość wąska, odstępy między stoiskami niewielkie, a do tego na ulicy ustawiono także stoliki.

Gdzie zjeść w Gdyni? Polecane restauracje



Kulinarnym deptakiem przemaszerowały setki osób, chętnych spróbować tego, co na tę okazję przygotowały okoliczne restauracje. Wśród nich znalazły się m.in. pizzerie Ogniem i PiecemPo kawałku, restauracje Horns, Lolo Thaijolo, My Place, Borowa Ciotka, Hanoi Pho, Indi Bhukkad Bar & Restaurant, Tawerna Orłowska, Pasta Miasta, Bistro u Misia, cukiernia Kaiser, kawiarnie KofeinaHappy People, lodziarnie, ale też sprzedawcy, którzy mają swoje sklepy na Hali Targowej w Gdyni.

Można było spróbować smaków z różnych stron świata. Były reprezentacje kuchni indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej ze swoimi sajgonkami, zupami, daniami z woka i innymi orientalnymi specjalnościami. Szczególną popularnością cieszył się w tym roku makaron z kręgu sera (25 zł), a także slajsy pizzy (10-14 zł). Imponująco wyglądała wielka paella z owocami morza. Do kupienia były także chleby, sery, miody, nalewki, kawa w ziarnach i domowe wypieki. Nie zabrakło także kaszubskich przysmaków, takich jak np. kanapki ze śledziem, pajdy ze smalcem, ruchanki i słodkich, gdyńskich rybek.


Ceny były dość wysokie, choć nie odbiegały od tych, jakie na co dzień spotykamy w trójmiejskich restauracjach. Sajgonki kosztowały 5 zł, zapiekanki 28-32 zł, kiszone śledzie 15 zł, za porcję butter chicken trzeba było zapłacić 27 zł, a za skrzydełka 20 zł. Były też zupy za 17 zł, lody za 8 zł i słodkie wypieki za 10-20 zł. Niektóre ceny nie wydawały się wygórowane, ale np. otrzymywaliśmy wtedy mniejszą porcję niż na miejscu w lokalu.

Oprócz punktów gastronomicznych, można było skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę czy lokalne miody. Degustację potraw umiliła muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz. W tym roku nie zabraknie również regionalnych akcentów w postaci prezentacji Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.


Dla młodszych uczestników zapewniono ciekawe atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które przygotowało słodko-owocową mieszankę eksperymentów naukowych.

Tradycyjnie odbył się podzielony na trzy części "bieg kelnerów": dla profesjonalistów, amatorów oraz edycja junior, czyli dla najmłodszych, którzy wzbudzili największy aplauz publiczności. Mało kto wie, że te nietypowe gdyńskie zawody mają swoje korzenie w latach 30.

W ramach tegorocznej edycja Kulinarnej Świętojańskiej zaplanowano także debatę kulinarną "Gdyński Modernizm Kulinarny", podczas której szefowie kuchni postarają się zdefiniować, czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się on z gdyńskim modernizmem architektonicznym. Debata rozpocznie się o godz. 16. Poprowadzi ją Kamil Sadkowski - pomysłodawca Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni. Na scenie będziemy mogli usłyszeć również Malikę - szefową kuchni i właścicielkę restauracji MalikaMachina Eats&Beats w Trójmieście, Przemysława Woźnego - szefa kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia, Karola Chlebik - szefa kuchni Pasta Miasta, Karola MrózGustawa Tobiasza Burłuckiego - właścicieli i szefów kuchni restauracji Gyozilla. Pomysłodawcami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy - Marcin Popielarz - Chef Patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino.


Tegoroczną Kulinarną Świętojańską można uznać za udaną: odwiedziły ją tłumy, pogoda dopisała, atmosfera była piknikowa i swobodna. Jedni skorzystali z okazji i spróbowali nawet kilku dań z różnych lokali, które wyjątkowo mieli w jednym miejscu, inni po prostu spacerowali i obserwowali stoiska z zainteresowaniem. Aż szkoda, że takie wydarzenia nie są w Gdyni organizowane częściej.

Wydarzenia

Kulinarna Świętojańska | VII edycja (12 opinii)

(12 opinii)
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (122)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane