- 1 Wspólna kolacja 6 szefów kuchni Michelina (45 opinii)
- 2 Lodziarnia pani Kingi uratowana! (70 opinii)
- 3 Kulinarna Świętojańska po raz siódmy (122 opinie)
- 4 Czerwone plakiety Michelina rozdane (54 opinie)
- 5 To zachowanie irytuje kelnerów (156 opinii)
- 6 Jemy na mieście: niemal bezbłędna Mimosa (57 opinii)
Świętojańska po raz siódmy zamieniła się w kulinarny deptak
Już po raz siódmy na najpopularniejszej gdyńskiej ulicy zagościł wielki festiwal dla miłośników street foodu - Kulinarna Świętojańska. Frekwencja i pogoda dopisały, a wybór dań przygotowanych przez okoliczne restauracje, pizzerie, kawiarnie czy cukiernie był ogromny. Ceny zaś nieznacznie wyższe od tych w ubiegłych latach. Zainteresowani jeszcze mogą udać się na ulicę Świętojańską - impreza potrwa do godz. 18.
Nie inaczej było i tym razem. Już od południa, gdy tylko impreza wystartowała, pojawiło się sporo ludzi. Podobnie jak podczas ubiegłych edycji imprezy na odcinku pomiędzy ulicami Wybickiego oraz Żwirki i Wigury
Gdzie zjeść w Gdyni? Polecane restauracje
Można było spróbować smaków z różnych stron świata. Były reprezentacje kuchni indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej ze swoimi sajgonkami, zupami, daniami z woka i innymi orientalnymi specjalnościami. Szczególną popularnością cieszył się w tym roku makaron z kręgu sera (25 zł), a także slajsy pizzy (10-14 zł). Imponująco wyglądała wielka paella z owocami morza. Do kupienia były także chleby, sery, miody, nalewki, kawa w ziarnach i domowe wypieki. Nie zabrakło także kaszubskich przysmaków, takich jak np. kanapki ze śledziem, pajdy ze smalcem, ruchanki i słodkich, gdyńskich rybek.
Ceny były dość wysokie, choć nie odbiegały od tych, jakie na co dzień spotykamy w trójmiejskich restauracjach. Sajgonki kosztowały 5 zł, zapiekanki 28-32 zł, kiszone śledzie 15 zł, za porcję butter chicken trzeba było zapłacić 27 zł, a za skrzydełka 20 zł. Były też zupy za 17 zł, lody za 8 zł i słodkie wypieki za 10-20 zł. Niektóre ceny nie wydawały się wygórowane, ale np. otrzymywaliśmy wtedy mniejszą porcję niż na miejscu w lokalu.
Oprócz punktów gastronomicznych, można było skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę czy lokalne miody. Degustację potraw umiliła muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz. W tym roku nie zabraknie również regionalnych akcentów w postaci prezentacji Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Dla młodszych uczestników zapewniono ciekawe atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które przygotowało słodko-owocową mieszankę eksperymentów naukowych.
Tradycyjnie odbył się podzielony na trzy części "bieg kelnerów": dla profesjonalistów, amatorów oraz edycja junior, czyli dla najmłodszych, którzy wzbudzili największy aplauz publiczności. Mało kto wie, że te nietypowe gdyńskie zawody mają swoje korzenie w latach 30.
W ramach tegorocznej edycja Kulinarnej Świętojańskiej zaplanowano także debatę kulinarną "Gdyński Modernizm Kulinarny", podczas której szefowie kuchni postarają się zdefiniować, czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się on z gdyńskim modernizmem architektonicznym. Debata rozpocznie się o godz. 16. Poprowadzi ją Kamil Sadkowski - pomysłodawca Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni. Na scenie będziemy mogli usłyszeć również Malikę - szefową kuchni i właścicielkę restauracji Malika i Machina Eats&Beats w Trójmieście, Przemysława Woźnego - szefa kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia, Karola Chlebik - szefa kuchni Pasta Miasta, Karola Mróz i Gustawa Tobiasza Burłuckiego - właścicieli i szefów kuchni restauracji Gyozilla. Pomysłodawcami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy - Marcin Popielarz - Chef Patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino.
Ogłoszenia.trojmiasto.pl – dużo ofert pracy w gastronomii
Tegoroczną Kulinarną Świętojańską można uznać za udaną: odwiedziły ją tłumy, pogoda dopisała, atmosfera była piknikowa i swobodna. Jedni skorzystali z okazji i spróbowali nawet kilku dań z różnych lokali, które wyjątkowo mieli w jednym miejscu, inni po prostu spacerowali i obserwowali stoiska z zainteresowaniem. Aż szkoda, że takie wydarzenia nie są w Gdyni organizowane częściej.
Miejsca
Zobacz także
Planuj Tydzień: Diana Krall i Open'er
Opinie wybrane
-
2024-06-29 18:41
Miejcie odwagę (13)
I zróbcie deptak na stałe a setki ludzi będzie tam każdego dnia. W miastach tłumy są tylko tam gdzie nie ma samochodów. Gdańsk - Długi Targ, Sopot - Monte Cassino, Gdynia - ???
- 82 64
-
10 godz.
zobacz jak tam po sezonie jest puto...
- 0 0
-
12 godz.
Żeby pójść kupić zapiekankę za 30 zł?
Bez sensu
- 2 0
-
wczoraj 13:22
Absolutna racja !!!
- 3 4
-
2024-06-29 22:20
tłumy są na Długiej, bo tam jest wóda i agencje towarzyskie. chcesz tego w Gdyni?
- 9 10
-
2024-06-29 21:01
Ty
Setki ludzi ha ha ha wtedy po sezonie ulica umiera
- 13 4
-
2024-06-29 20:08
Gdynia - Bulwar Nadmorski (2)
Mam nadzieję, że pomogłem.
- 21 4
-
2024-06-29 22:24
No i ciekawe, (1)
Że na Bulwarze gdzie nie ma nic poza trzema knajpami i dwoma wózkami z kawą jest więcej spacerowiczów i turystów nawet w tygodniu niż na Świętojańskiej, gdzie wszystko jest. A na Bulwarze nie ma aut i jest spokój.
- 11 2
-
wczoraj 09:08
Zapewne chodzi o unikalność tego miejsca
I o to, że od wieków pełni ono funkcje spacerowe. Świętojańska to obecnie ulica jak każda inna. Nigdy nie pełniła funkcji spacerowej, a zakupową i przelotową i zrobienie z niej deptaka było by równie poronionym pomysłem, jak np. zrobienie deptaka na Kartuskiej pomiędzy Chylońską i Morską.
- 11 0
-
2024-06-29 19:50
(1)
Wyobraź sobie, że niektórzy prowadzą tu swoje działalności... wszelakiej maści. To nie jest kwestia, że ktoś nie może przyjść np. 50 metrów!
- 7 1
-
2024-06-29 20:01
Ostatni pewnie taki spokojny
Za rok dzieci syryjskie mogą nie wytrzymać adaptacji
- 7 5
-
2024-06-29 18:52
To nie jest kwestia odwagi tylko bezsensownej fanaberii (2)
- 11 5
-
2024-06-29 19:48
Na zdjęciu widać, że to nie żadna fanaberia (1)
tylko realna potrzeba. Zarówno dla turystów jak i mieszkańców.
- 5 11
-
2024-06-29 20:04
W tym roku znowu Niemcy odśpiewają piosenkę przy której zabijali Polaków w 1939?
- 8 6
-
2024-06-29 18:18
Niepopularna opinia (16)
Świętojańska w ogóle powinna zostać deptakiem z większą ilością zieleni i ogródkami gastronomicznymi. Chodniki i jezdnia na tym samym poziomie, dopuścić ruch poprzeczny a trajtki przenieść obok, na Władysława IV. To się da zrobić z korzyścią dla wszystkich, trzeba tylko odważnym być.
- 90 54
-
wczoraj 00:43
Tak jest Świętojańska Starowiejska Plac kaszubski i 10 lutego to wszystko powinno być zamknięte dla ruch i zrobione deptaki
- 3 5
-
2024-06-29 23:53
Z jednej strony tak, z drugiej jest bardzo zacieniona (1)
A to nie sprzyja spacerom
- 1 2
-
17 godz.
I po to byli kandydaci na stolek po szczurku wspìęli się szczebel niżej, by totalnie zniszczć centrum miasta
Z perspektywy daleko położonych dzielnic?
- 0 0
-
2024-06-29 22:27
Tylko po co tam iść skoro niedaleko jest bulwar i morze???
- 7 1
-
2024-06-29 21:27
Nie dla Deptaku (3)
To nie będzie z korzyścią dla wszystkich Mieszkam przy władysława IV i ruch na tej ulicy jest bardzo duży i jeszcze dołozyć trajtki o nie już i tak trudno otworzyć okno bo jest bardzo głośno i tłoczne ale co tam na Świętojańskiej powinien być deptak który będzie funkcjonoawał tylko w miesiącach letnich
- 10 6
-
2024-06-29 22:27
Traktki nie mają trakcji na Władka (1)
Kłamiesz.
- 1 5
-
11 godz.
Przeczytaj komentarz jeszcze raz, ale tym razem ze zrozumieniem.
- 0 0
-
2024-06-29 22:21
Hałasujące trolejbusy. Zwłaszcza, że jeżdżą na prąd/baterie. Brawo Ty.
A połowicznie i tak jest ten ruch już przejęty, bo Świętojańska jest jednokierunkowa.- 9 1
-
2024-06-29 20:05
Pamiętam jak edałowicz z kluczem latał
Ciekawe jak mu tam w Stanach?
- 3 0
-
2024-06-29 19:51
Bzdura.
- 2 2
-
2024-06-29 18:50
A ja jak za każdym razem zapytam (5)
Co z osobami starszymi, które próbują się dostać do obiektów na Świętojańskiej? Od 10 lat pytam i jeszcze żaden zwolennik deptaka nie odpowiedział. To jest zbyt krótkowzroczny koncept i piszę to sama jako 30-latka, która porusza się po centrum wyłącznie pieszo.
- 12 12
-
2024-06-29 21:07
Ty się nie podpieraj osobami starszymi.
Które sobie radzą o wiele lepiej niż ty.
- 9 8
-
2024-06-29 19:11
Masz względnie gęstą siatkę ulic poprzecznych z możliwością przejazdu lub ślepego dojazdu. Minimalna odległość między tymi uliczkami to 90m a maksymalna - około 240m. Mówię oczywiście o odcinku od Skweru po dawnym Infoboksie do Piłsudskiego, i moim zdaniem tylko ta część powinna być wyłączona z ruchu. Da się dowóz zorganizować, w tym dla starszych
Masz względnie gęstą siatkę ulic poprzecznych z możliwością przejazdu lub ślepego dojazdu. Minimalna odległość między tymi uliczkami to 90m a maksymalna - około 240m. Mówię oczywiście o odcinku od Skweru po dawnym Infoboksie do Piłsudskiego, i moim zdaniem tylko ta część powinna być wyłączona z ruchu. Da się dowóz zorganizować, w tym dla starszych osób (przecież nie można zatarasować całej jezdni z zakazami), tak jak się da ustawić możliwości dla dostaw w określonych godzinach oraz przejazd pojazdów uprzywilejowanych (przepisy ppoż, karetki). Czy odpowiedziałem?
- 7 6
-
2024-06-29 19:01
A ja jak za każdym razem zapytam (2)
Co z osobami starszymi, które próbują się dostać do obiektów na Długiej i Mariackiej w Gdańsku i na Monciaku w Sopocie? Od 10 lat pytam i jeszcze żaden zwolennik deptaka nie odpowiedział. To jest zbyt krótkowzroczny koncept i piszę to sam jako 33-latek, która porusza się po centrum wyłącznie pieszo.
- 11 8
-
2024-06-29 20:34
te ulice są w dużo lepszym położeniu, ponieważ mają równoległe ulice, z których w większości wypadków można dostać sie mieszkań (1)
- 3 1
-
2024-06-29 22:19
Monciak? W którym miejscu ma siatkę poprzecznych ulic?
- 2 2
-
2024-06-29 16:59
Super! (6)
Jestem co roku. Dzisiaj jadłam Fish&Chips Tawerny Orłowskiej jako dorsz w tempurze. Mniam!
- 12 39
-
wczoraj 14:24
fakt, dorsz był smaczny. też go jadłem.
- 1 1
-
wczoraj 03:31
Jak mozna jesc NonStoP
Fish & Chips...
Najprostsze i Naj... dodajcie sobie.. ;] hehe.
Danie..- 3 2
-
2024-06-29 21:06
Tawerna Orłowska?
Przez parę miesięcy po otwarciu dało się tam jeść. Ale potem naciąłem się dwa razy i trzeciej szansy już nie dostaną.
- 7 1
-
2024-06-29 20:18
Ile ci zapłacili
Za reklamę ?
- 7 2
-
2024-06-29 18:59
Ja bym nie ruszył ryby z takiej budy. (1)
Ale kto co lubi.
- 13 1
-
2024-06-29 19:29
ciekawe czy maja tam bieżąca wodę , toaletę smacznego
- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.