• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świętojańska po raz siódmy zamieniła się w kulinarny deptak

Magda Mielke
29 czerwca 2024, godz. 15:45 
Opinie (128)
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja
  • Kulinarna Świętojańska - VII Edycja

Już po raz siódmy na najpopularniejszej gdyńskiej ulicyMapka zagościł wielki festiwal dla miłośników street foodu - Kulinarna Świętojańska. Frekwencja i pogoda dopisały, a wybór dań przygotowanych przez okoliczne restauracje, pizzerie, kawiarnie czy cukiernie był ogromny. Ceny zaś nieznacznie wyższe od tych w ubiegłych latach. Zainteresowani jeszcze mogą udać się na ulicę Świętojańską - impreza potrwa do godz. 18.




Czy lubisz tego typu wydarzenia?

Imprezy kulinarne, podczas których można spróbować degustacyjnych porcji dań od lokalnych restauratorów, to niesłabnący przebój ostatnich lat w Trójmieście. Najlepszym dowodem na to są tłumy, które co roku pojawiają się na Kulinarnej Świętojańskiej, organizowanej na tej najsłynniejszej gdyńskiej ulicy.

Nie inaczej było i tym razem. Już od południa, gdy tylko impreza wystartowała, pojawiło się sporo ludzi. Podobnie jak podczas ubiegłych edycji imprezy na odcinku pomiędzy ulicami Wybickiego oraz Żwirki i WiguryMapka stanęły stoiska - w tym roku w rekordowej liczbie 40. Ruch samochodowy na czas wydarzenia został wstrzymany, aby uczestnicy mogli spokojnie przechadzać się pomiędzy wystawcami. Im jednak pojawiało się więcej ludzi, tym trudniej było to robić, gdyż alejka była dość wąska, odstępy między stoiskami niewielkie, a do tego na ulicy ustawiono także stoliki.

Gdzie zjeść w Gdyni? Polecane restauracje



Kulinarnym deptakiem przemaszerowały setki osób, chętnych spróbować tego, co na tę okazję przygotowały okoliczne restauracje. Wśród nich znalazły się m.in. pizzerie Ogniem i PiecemPo kawałku, restauracje Horns, Lolo Thaijolo, My Place, Borowa Ciotka, Hanoi Pho, Indi Bhukkad Bar & Restaurant, Tawerna Orłowska, Pasta Miasta, Bistro u Misia, cukiernia Kaiser, kawiarnie KofeinaHappy People, lodziarnie, ale też sprzedawcy, którzy mają swoje sklepy na Hali Targowej w Gdyni.

Można było spróbować smaków z różnych stron świata. Były reprezentacje kuchni indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej ze swoimi sajgonkami, zupami, daniami z woka i innymi orientalnymi specjalnościami. Szczególną popularnością cieszył się w tym roku makaron z kręgu sera (25 zł), a także slajsy pizzy (10-14 zł). Imponująco wyglądała wielka paella z owocami morza. Do kupienia były także chleby, sery, miody, nalewki, kawa w ziarnach i domowe wypieki. Nie zabrakło także kaszubskich przysmaków, takich jak np. kanapki ze śledziem, pajdy ze smalcem, ruchanki i słodkich, gdyńskich rybek.


Ceny były dość wysokie, choć nie odbiegały od tych, jakie na co dzień spotykamy w trójmiejskich restauracjach. Sajgonki kosztowały 5 zł, zapiekanki 28-32 zł, kiszone śledzie 15 zł, za porcję butter chicken trzeba było zapłacić 27 zł, a za skrzydełka 20 zł. Były też zupy za 17 zł, lody za 8 zł i słodkie wypieki za 10-20 zł. Niektóre ceny nie wydawały się wygórowane, ale np. otrzymywaliśmy wtedy mniejszą porcję niż na miejscu w lokalu.

Oprócz punktów gastronomicznych, można było skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę czy lokalne miody. Degustację potraw umiliła muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz. W tym roku nie zabraknie również regionalnych akcentów w postaci prezentacji Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.


Dla młodszych uczestników zapewniono ciekawe atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które przygotowało słodko-owocową mieszankę eksperymentów naukowych.

Tradycyjnie odbył się podzielony na trzy części "bieg kelnerów": dla profesjonalistów, amatorów oraz edycja junior, czyli dla najmłodszych, którzy wzbudzili największy aplauz publiczności. Mało kto wie, że te nietypowe gdyńskie zawody mają swoje korzenie w latach 30.

W ramach tegorocznej edycja Kulinarnej Świętojańskiej zaplanowano także debatę kulinarną "Gdyński Modernizm Kulinarny", podczas której szefowie kuchni postarają się zdefiniować, czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się on z gdyńskim modernizmem architektonicznym. Debata rozpocznie się o godz. 16. Poprowadzi ją Kamil Sadkowski - pomysłodawca Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni. Na scenie będziemy mogli usłyszeć również Malikę - szefową kuchni i właścicielkę restauracji MalikaMachina Eats&Beats w Trójmieście, Przemysława Woźnego - szefa kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia, Karola Chlebik - szefa kuchni Pasta Miasta, Karola MrózGustawa Tobiasza Burłuckiego - właścicieli i szefów kuchni restauracji Gyozilla. Pomysłodawcami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy - Marcin Popielarz - Chef Patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino.


Tegoroczną Kulinarną Świętojańską można uznać za udaną: odwiedziły ją tłumy, pogoda dopisała, atmosfera była piknikowa i swobodna. Jedni skorzystali z okazji i spróbowali nawet kilku dań z różnych lokali, które wyjątkowo mieli w jednym miejscu, inni po prostu spacerowali i obserwowali stoiska z zainteresowaniem. Aż szkoda, że takie wydarzenia nie są w Gdyni organizowane częściej.

Wydarzenia

Kulinarna Świętojańska | VII edycja (12 opinii)

(12 opinii)
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (128) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (1)

    Kulinarny deptak. Wszędzie fudhole. W tv na każdym kanale gotują... Ludzie "idący w biznes" otwierają knajpy...

    • 13 7

    • Bo jedna jak zwierzęta, potem kwik ze haszumoto

      Tylko świnie nie chcą a wiedząc, że to od żarcia a nie genetycznie

      • 1 3

  • My, mieszkańcy Gdyni (3)

    prosimy nowe władze miasta żeby nie rozwalać nam życia zamykaniem głównych ulic miasta.

    Dlaczego takiej imprezy nie można zrobić na Bulwarze beZ rozwalania komunikacji miejskiej?

    • 58 31

    • Ty, nie my mieszkańcy.

      • 2 11

    • Daleko jest ulica Władyslawa ?

      • 1 5

    • Co za d**illll

      Hahaha d**ilkaaaaaa

      • 0 4

  • Dziwne - ja na miejscu tych restauracji dałbym ceny promocyjne (7)

    by zachęcić potencjalnych klientów do odwiedzenia lokalu...

    Ale co ja tam wiem...

    • 61 2

    • Właśnie przechodziłem... bardzo mała ta impreza w porównaniu do podobnych na zachodzie

      Szkoda...

      • 7 2

    • Ceny jak w Zakopanym haha

      Pewnie znajdą paru naiwnych.

      • 9 1

    • Pozajmują stoliki ci, których nie stać na niepromocyjną cenę. (3)

      Dopłacisz do interesu, a docelowych klientów nie dopuścisz. Tyle by było z twojej "promocji".

      • 5 2

      • Czy ty w ogóle zrozumiałeś co napisałem? (2)

        • 3 4

        • Nie napisałeś jakbyś chciał odróżnić "potencjalnych" klientów od tych co nie mają kasy na "niepromocyjne" dania. (1)

          Ale co ty tam wiesz.

          • 0 2

          • Masz jakieś problemy przez dzisiejszy upał?

            • 1 1

    • Zwykle dojenie klienta

      Gastronomia odleciała. Janusze widzą łatwą kasę

      • 2 1

  • Dramat (4)

    Jak zwykle Gdynia zacofa ta lewacka propaganda szczególnie że sceny piosenki dramat szkoda uszu i zdrowia
    Wszystkie stoiska Super gdyby tylko otoczka była inna

    • 17 19

    • Czy ta "lewacka propaganda" jest teraz z tobą w pokoju? (1)

      • 5 7

      • Z nim nie

        Ale z tobą na pewno.

        • 2 1

    • (1)

      na scenie grał zespół jazzowy, to oni byli lewakami? Wolałbyś prawicowe discopolo ?

      • 0 0

      • Ja slucham tylko endeckiego death metalu.

        • 0 0

  • Żaden

    odpoczynek ani przyjemność ale to już każdego wybór co woli.

    • 29 4

  • Opinia wyróżniona

    Super! (6)

    Jestem co roku. Dzisiaj jadłam Fish&Chips Tawerny Orłowskiej jako dorsz w tempurze. Mniam!

    • 12 43

    • Ja bym nie ruszył ryby z takiej budy. (1)

      Ale kto co lubi.

      • 14 1

      • ciekawe czy maja tam bieżąca wodę , toaletę smacznego

        • 7 2

    • Ile ci zapłacili

      Za reklamę ?

      • 8 2

    • Tawerna Orłowska?

      Przez parę miesięcy po otwarciu dało się tam jeść. Ale potem naciąłem się dwa razy i trzeciej szansy już nie dostaną.

      • 8 1

    • Jak mozna jesc NonStoP

      Fish & Chips...
      Najprostsze i Naj... dodajcie sobie.. ;] hehe.
      Danie..

      • 3 2

    • fakt, dorsz był smaczny. też go jadłem.

      • 1 2

  • Półtorej godziny trzeba pracować, żeby kupić sobie zapiekankę? (5)

    Ta uśmiechnięta Polska chyba niedługo puści wszystkich z torbami.

    • 53 9

    • Zmień pracę, nie licz na socjal. (4)

      Jednych stać i nie patrzą za ile. Ciebie nie stać bo patrzysz za ile.

      • 3 22

      • Niestety, świat nie jest taki prosty (3)

        Nie wszyscy mogą pracować z nadania uśmiechniętej koalicji w urzędach i spółkach

        • 15 4

        • Załuż swoją firmę i zacznij pracować dla siebie. (2)

          A nie wymyślaj bzdur. Chyba, że jesteś nieudolny.

          • 1 14

          • To bardzo dobra rada, Wujku Dobra Rada!

            Ja też mam dla ciebie radę: te czerwone szlaczki, które widzisz na ekranie to błędy ortograficzne. Możesz zwrócić na to uwagę następnym razem, gdy będziesz komuś wypominać nieudolność.

            • 13 0

          • Jak tyle zarabiasz,to chyba stac cie na slownik ortograficzny "prezesie".

            • 7 0

  • Jako jeszcze mieszkaniec (3)

    Fajnie, że jest ta impreza, ale naprawdę nie potrzeba napier* od 12 muzyka z głośników. Nie idzie okna otworzyć- serio same stoiska by wystarczyły

    • 39 4

    • W Polsce dźwiękowcy sa przygłusi, dlatego wszystko na maksa (2)

      Na zachodzie nagłośnienie jest bardziej stonowane, a często na takich imprezach nie ma w ogóle (grają na żywo ale bez wzmacniaczy)

      • 13 1

      • To wyjedź na zachód. (1)

        Co tu robisz jeszcze ?

        • 0 11

        • wanja jaka pogoda w twoim Leningradzie?

          • 6 2

  • Po ile zapiekanka? (5)

    30 złotych?

    • 31 3

    • Taniocha.

      A jaka smaczna. Jedni jedzą drudzy patrzą jak inni jedzą. Takie czasy.

      • 7 7

    • Tt

      Około 45 zł plus uścisk pani prezydent

      • 5 3

    • Kto ci każe kupować ? (1)

      Ja jak widzę coś za drogie nie kupuje ,proste,,?

      • 4 5

      • ale Tu nie chodzi o to, ze nie stać, czy zeby nie kupować...

        ..tylko Bzdura i Wstyd z łupienia frajerów na czymś co można zrobić samemu i HomeMade kosztuje maX Dyszkę..;]P

        • 9 0

    • A jagodzianka

      Po 19zł :)

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane