• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wojciech Amaro promuje gdańską kuchnię

Alicja Olkowska
10 listopada 2023, godz. 12:20 
Opinie (70)
Wojciech Modest Amaro w restauracji Tygle Gdańskie. Właśnie został ambasadorem akcji "Smaki Gdańska". Wojciech Modest Amaro w restauracji Tygle Gdańskie. Właśnie został ambasadorem akcji "Smaki Gdańska".

Wszystko zaczęło się od książki "Smaki Gdańska", która w 2022 r. przywróciła do życia nieco już zapomniane starogdańskie przepisy kulinarne. Teraz akcja nabrała nowego wymiaru, bo włączył się do niej jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, Wojciech Modest Amaro.



Czy masz w domu książki kulinarne?

Na podstawie wydanej w 1858 r. "Gdańskiej książki kucharskiej" Marii Rosnack powstały w 2022 r. "Smaki Gdańska". Pasjonatki historii i kulinariów, Aleksandra KucharskaKatarzyna Fiszer, odtworzyły i unowocześniły setkę dawnych przepisów na podstawie wspomnianej książki kucharskiej z połowy XIX wieku. Dzięki nim ponownie możemy skosztować dań, w których kiedyś rozsmakowywali się gdańszczanie.

Do akcji promującej lokalne kulinaria dołączyło 9 restauracji, w których znajdziemy specjalne menu inspirowane starogdańską kuchnią. Mowa o restauracjach Bonżur, Elephant, Horizon, Magiel, Mercato, Oria Magic House, Tygle Gdańskie, Vidokówka oraz Villa Eva. W każdym z tych miejsc znajdziemy potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji. Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", należy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Można je także kupić w punktach informacji turystycznej, czyli w Gdańskim Centrum Informacji Turystycznej Długi Targ 28/29 oraz Punkcie Informacji Lotniskowej. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet (więcej informacji tutaj).



Teraz do akcji dołączyła jeszcze jedna postać: Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, były właściciel restauracji Atelier Amaro, pierwszy w Polsce zdobywca gwiazdki Michelin, były juror programu "Top Chef" i przez pięć edycji prowadzący program "Hell's Kitchen". W 2019 r. znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata.

  • Aleksandra Dulkiewicz i Wojciech Modest Amaro podczas spotkania w ramach "Smaków Gdańska".
  • Wojciech Modest Amaro jest pierwszym w Polsce zdobywcą gwiazdki Michelin.
  • Przekąski inspirowane kuchnią starogdańską.
W piątek oficjalnie przedstawiono ambasadora akcji "Smaki Gdańskie", a wydarzenie, w którym wzięła udział również prezydent Miasta Gdańska, Aleksandra Dulkiewicz, odbyło się w restauracji Tygle Gdańskie. Organizatorzy wierzą, że obecność tak sławnego szefa kuchni jeszcze bardziej wypromuje lokalne kulinaria i przyciągnie do Gdańska turystów-smakoszy.

Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska

- Z radością przyjąłem zaproszenie do współpracy z bardzo prostego powodu: Gdańsk od dawna zajmuje ważne miejsce w moim życiu. Choć nie urodziłem się tutaj, nie mam tu też korzeni, to kulinaria gdańskie stanowiły początek mojej kariery, gdy przymierzałem się do otwarcia mojego Atelier. Zjeździłem wtedy Polskę w poszukiwaniu lokalnych produktów i tu właśnie zaczęła się ta przygoda - mówił podczas konferencji Amaro.
Na podstawie wydanej w 1858 r. "Gdańskiej książki kucharskiej" Marii Rosnack powstały w 2022 r. "Smaki Gdańska". Na podstawie wydanej w 1858 r. "Gdańskiej książki kucharskiej" Marii Rosnack powstały w 2022 r. "Smaki Gdańska".
Skoro była mowa o jedzeniu, nie mogło go zabraknąć i to w starogdańskim, choć mocno unowocześnionym wydaniu. Na tę okazję szef kuchni restauracji Tygle Gdańskie przygotował dla gości zimne przekąski, m.in. pieczywo na zakwasie żytnim i masło sardelowe, krokiet z bałtyckiego halibuta z wędzonym kawiorem, tatar z pstrąga oraz krokiety mięsne z majonezem grzybowym.

Miejsca

Opinie (70) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (14)

    Lokalne produkty,spersonalizowane menu... Kuchnia jak u mamy/babci... Niech ktoś mi powie co jest kuchnią tego naszego miasta Gdańska?? Przyjedzie turysta. Weźmie taksówkę na lotnisku i zapyta drajwera co może zjeść "lokalnego"? Wy jesteście tym takswkarzem. Powiedzcie co odpowiecie mi czyli turyście,który pierwszy raz jest w grodzie nad Motławą. Bardzo bym chciał bysmy mieli swoje danie,ale tak naprawdę. Nie piarowo/instagramowo/fejmowo. Bopowiem Wam,że ja się tu urodziłem. Ja pamiętam jak w Świbnie był taki ogrom ryby,że aż wzrok nie obejmował.

    • 44 1

    • nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie

      nie znam języka gruzińskiego...

      • 5 21

    • (1)

      Czy jest w ogóle gdzieś kuchnia charakterystyczna dla danego miasta? Czy jest kuchnia krakowska, warszawska, szczecińska?

      • 8 2

      • No właśnie. Wszyscy o niej mówią, ale nikt nie widział hehe. Piarowe na ganianie do danej knajpy.

        • 14 1

    • Jedyne co mi się kojarzy typowo z Gdańskiem to Goldwasser. (3)

      Znany od stuleci i tutaj robiony.

      • 18 1

      • Był jeszcze (2)

        Stobbes Machandel-Gdańska jałowcówka to trunek z długą tradycją.

        • 11 0

        • Fakt, machandel też.

          Ale dużo mniej znany.

          • 4 0

        • Czy to coś zbliżonego do ginu?

          • 2 0

    • przyznam (6)

      zapraszam tylko tam gdzie wiem, że smacznie zjem wyłącznie dania rybne. Ponad 40 lat jadam w Karmazynie i Tapas Rybka. Przez 60 lat życia bywało się klientem w tysiącu miejscach ( gdańskie restauracje i bary) i trafiały się pomyłki, niestrawności, paskudne jedzenie. Przesadność reklamy knajpek nad tym co w rzeczywistości. Do Goldwasser też można zaprosić, kiedyś smacznie można było zjeść u Kubickiego ( mięsne dania takie pod wódeczkę, rybne, zakąski starych przepisów rybaków}

      • 7 5

      • (2)

        Pełna zgoda. W starym Kubickim był starogdański klimat. Jedzenie było świetne.Jak zaprowadziłem tam kiedyś rodowitych Niemców to nie mogli się namlaskać jak pysznie tam jest.

        • 7 6

        • (1)

          To akurat zgadza się bo Niemcy średnio z kulturą osobistą.
          A, że im smakowało to dla mnie nic nie znaczy.

          • 5 3

          • Niemcy średnio...

            Pewnie dlatego dużo mniej i nich śmieci w lasach itp objawów kultury, powszechnie u nas obecnych.

            • 6 0

      • (2)

        W Tapas Rybka jadasz od czterdziestu lat?!

        • 6 0

        • tak ale pod inną nazwą (1)

          wcześniej prowadziła matka obecnego właściciela, było smacznie i nigdy za mało

          • 6 0

          • Prawda

            Też lubiłem do baru rybka wpaść prawie codziennie, pycha rybki

            • 3 0

  • Nasza prezydent rzeczywiście zawalona robotą........... (3)

    • 43 6

    • (2)

      pewnie zachwycona czyta z kawusia posta bo nic innego nie robi jak kawa, ciastecznko i imprezki. Wstyd nie prezydent

      • 19 3

      • Jak dla mnie promowanie się przy pomocy tej kobiety to jakby prosić się o przysłowiowy pocałunek śmierci (1)

        • 15 4

        • dr.Balbina był by koŻystniejszy do lansu

          • 2 7

  • z takimi cenami co sa to moze i promowac kawior na bazarze.

    • 24 3

  • (7)

    Poznań ma rogala. Kraków obwarzanek. Toruń pierniki. Slask kluchy. Szczecin paprykarz. Gdańsk dużo "gada" a nie ma nic...

    • 30 8

    • Ma śledzia (2)

      po gdańsku.

      • 9 7

      • (1)

        Chyba po Giżycku.

        • 8 5

        • Jo

          chyba po Kaszubsku

          • 15 0

    • Paprykarz szczeciński to już tylko z nazwy pozostał. (1)

      Puszkowane odpady

      • 11 1

      • To zawsze były odpady rybne

        ale teraz dodają za dużo ryżu, przez co paprykarz nie ma ani smaku, ani odpowiedniej konsystencji.

        • 15 0

    • Gdańsk ma Goldwasser (1)

      • 13 0

      • Machandel i piwo jopejskie. Wniosek z tego taki, że w naszym pięknym mieście od lat ważniejsze były napitki

        • 11 0

  • Opinia wyróżniona

    Amaro to świetny szef kuchni, talent (9)

    Współczesna polska kuchnia wiele mu zawdzięcza i jest to fakt. Nie po drodze mi z jego przekonaniami, które zdominowały jego życie w ostatnich latach, lecz jeśli chodzi o kulinaria, to niewielu mu dorównuje

    • 42 51

    • Zaczadzony (1)

      Poszedł w ekstremizm religijny jako świra skreślam go

      • 27 22

      • Tam jest kaska

        u biskupów i innych kościelnych notabli. Nie będzie plebsu karmił.

        • 0 2

    • myślę ze można po prostu nie komentować tej sfery jego życia (1)

      • 23 6

      • Tytuł

        Nie można nie komentować tej sfery życia będzie pier.. lił farmazony o świadectwach i cudach kierunek Tworki
        A taka fajna knajpa była w Warszawie

        • 3 2

    • co mu polska kuchnia zawdzięcza? oświeć mnie!

      • 17 13

    • Wojciech Basiura (3)

      ale nazwisko było za słabe na wielkie ego

      • 10 2

      • (2)

        I zawsze się znaleźć jakiś ktoś, który musi się "pochwalić" że zna jego prawdziwe nazwisko. Lepiej Ci? Czujesz się ważniejszy?

        • 2 5

        • A Basiura źle brzmi? (1)

          Jest piękne,po co je ukrywać?

          • 4 0

          • Nie jest. I nie każdy ma w głowie konformizm

            • 1 0

  • Polecam znalezienie ....... (1)

    ostatniej recenzji z wydarzenia Amaro na farmie.........

    • 11 11

    • Przestań zmyślać

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Dobra wiadomość!! (5)

    Świetny kucharz z ogromnym talentem, miasto na pewno skorzysta. Czy wiadomo kiedy otwiera tu restaurację? :) czy po prostu promuje? :((

    • 20 44

    • w Licheniu otwiera

      • 21 7

    • Nigdy (2)

      Amaro nie otwiera już restauracji. Ale możesz zjeść u niego na farmie tasting menu za 1200 pln od osoby

      • 3 1

      • (1)

        Co to jest tasting?

        • 1 0

        • 4 łyżki jedzenia polane po całym talerzu łyżka sosu

          Ma wyglądać i jako tako smakować i być drogie, ale o najedzenia się tym zapomnij

          • 2 0

    • Basiura zakończył działalność kulinarną.

      Teraz będzie prowadził od wahadełka do gwiazd.

      • 1 1

  • czy to jest ten katokucharz? (1)

    • 13 20

    • jest w Trójmieście jakaś restauracja z polską kuchnią?

      bitki, zrazy, ozory, flaki, kasza itd.?

      • 8 4

  • Podobno rzucił kuchnie xD

    • 6 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Kultura

Najczęściej czytane