- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (36 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Wystartowała jesienna odsłona Restaurant Week. Testujemy menu w Cozzi
Słodkie nuty wanilii, krzykliwy zapach świeżej mięty, delikatna woń pieczonej ryby - każdy z tych aromatów ma swoją opowieść. I to właśnie zmysłowi węchu poświęcona jest jesienna edycja Restaurant Week. Festiwal rozpoczął się 4 października i potrwa do 12 listopada. Tym razem w wydarzeniu bierze udział 36 restauracji z Trójmiasta. Odwiedziliśmy jedną z nich - Cozzi Ristorante i spróbowaliśmy popisowego menu.
Jesiennej edycji imprezy przyświeca hasło "Food Smells Good". Na pierwszym planie staje więc zmysł węchu, a dania przygotowywane przez najlepsze restauracje mają przenosić gości zarówno w dalekie zakątki świata, gdzie aromaty przyprawiają o zawrót głowy, ale też do domów naszych babć i rodziców, dzięki którym zapach powoduje nostalgiczne powroty do najpiękniejszych momentów dzieciństwa.
Restaurant Week - jak to działa?
Każda z restauracji biorących udział w Restaurant Weeku przygotowuje autorskie, trzydaniowe menu spoza karty (przystawka, danie główne i deser) w dwóch wariantach: wegetariańskim/wegańskim i mięsnym. Wyboru dokonuje się w momencie tworzenia rezerwacji. Cena to 69 zł za osobę (lub 79 zł za najlepsze stoliki prime time). W ramach rezerwacji każdy gość otrzymuje w prezencie festiwalowy koktajl: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich gości lub wersję "zero procent" - Martini Vibrante & Kinley Tonic Water lub moktajl Kinley Elderflower Zero Cukru.
Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie festiwalu lub w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Cozzi - włoskie smaki w sercu Gdyni
Restauracja Cozzi znajduje się w centrum Gdyni - przy ul. Władysława IV 49. Lokal istnieje już od wielu lat i cieszy się sporą popularnością. Wnętrze nawiązuje do włoskich trattori, jednak jest tu bardziej elegancko, przestronnie i kameralnie, dominują szarości i beże.
Gdzie zjeść? Restauracje w Gdyni
To lubiane miejsce, które świetnie się sprawdza zarówno w przypadku randki, rodzinnego obiadu czy biznesowego lunchu. W menu znaleźć można przede wszystkim makarony, pizze i sałatki, są też bardziej wykwintne dania np. krewetki, sandacz, stek z polędwicy wołowej, grillowna pierś kurczaka czy polędwiczki wieprzowe.
Festiwalowe menu w Cozzi
Testowanie festiwalowego menu w Cozzi rozpoczęliśmy tradycyjnie od koktajli, które festiwalowicze otrzymują w prezencie. Tradycyjnie też jedno festiwalowe menu jest w całości wegetariańskie lub wegańskie, a drugie mięsne. Cozzi na przystawkę w roślinnym menu zaproponowało włoską burratę, która została podana na chatneyu pomidorowym, ze świeżą bazylią, prażonymi orzeszkami pini, chrupiącym parmezanem i oliwą bazyliową. W menu mięsnym na przystawkę zaserwowano zaś plastry długo dojrzewającej szynki wołowej podane ze świeżym oregano, chrupiącym karczochem, oliwą pietruszkową oraz grissini. Dania nie tylko pięknie się razem prezentowały, ale też stanowiły dobrą zapowiedź kolejnych smaków.
Po przystawkach przyszła pora na dania główne. Bezmięsną propozycję stanowiło buraczane ravioli faszerowane wędzonym twarogiem i kaszą gryczaną, podane z palonym masłem i popcornem z kaszy gryczanej oraz kiełkami buraka. W drugim menu podano stek z golonki wieprzowej, który zaserwowano na puree z białych warzyw i podano z grillowaną cykorią, kawiorem z czarnych porzeczek, mikrogroszkiem i sosem demi glace. Obie propozycje były pyszne i pasowały do siebie wizualnie, trzeba jednak przyznać, że w oczy od razu rzuciły się dysproporcje w rozmiarach dań - ravioli przypominało przystawkę.
Posiłek zwieńczyły desery. W menu roślinnym była to bardzo jesienna propozycja: mini pączki obtoczone w cukrze cynamonowym, podane na dyniowym curdzie, również z nutą cynamonu i anyżu. Całości dopełnił sos jeżynowy, dzięki czemu deser nie był za słodki. Równie smaczna, choć mniej zaskakująca, była słodka propozycja w drugim menu - panna cotta z likierem limoncello, żelem cytrynowym i świeżymi owocami.
Lista restauracji z Trójmiasta biorących udział w Restaurant Week:
Gdańsk: Aioli inspired by Gdańsk, Cała Naprzód, Ça va Restocafe, Elephant Club, Filharmonia, Fellini, Gvara, Harmonia, Hola Tapas, Jungla Cocktails & Food, Młyn Bistro, Papieroovka Cider Garden, Pomelo Bistro, Progres Bistro, Ristorante Con Giardino, Susharnia Park, Synteza Itameshi, Thali (Cedrowa), Thali (Grunwaldzka), Verres en Vers, Vidokova, Villa Eva, Zafishowani;
Sopot: Chata Smakosza, Fisherman, Pelican, Phuket Thai Food & Bar, Starter's, Sztuczka Bistro, Tex Mex;
Gdynia: Belona, Butchery & Wine, Cozzi Ristorante, Punkt, Sushi Fresh, Taverna Zante.
Konkurs zakończony
Szczegóły konkursu
Kodami do rezerwacji nagrodzimy najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi na zagadnienie konkursowe.
Czas trwania konkursu
5.10.2023 g. 07:00 - 6.10.2023 g. 08:00
Nadesłano 155 odpowiedzi
Zwyciezcy
Kamil T., Adam D.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2023-10-05 08:58
Ciekawa inicjatywa (1)
Szkoda, że po posiłku nie można dodać oceny. Łatwiej byłoby wybrać ciekawe propozycje.
Zwłaszcza, że restauracje serwują dania spoza karty, więc nawet znana nam restauracja może zaskoczyć negatywnie lub pozytywnie- 3 1
-
2023-10-09 11:53
Opinia
Po posiłku można dodać opinie na stronie restaurant week - każdy dostaje ankietę do wypełnienia
- 0 0
-
2023-10-05 09:01
Duży wybór
Pamiętam jak to było jeszcze za 39 zł. Ale nawet przy tej cenie warto, płacisz wczśniej i idziesz do restauracji nie martwiąc się, że wydasz za dużo. Niektóre restauracje mnie czasem oniśmielają bo raz ze wyglądaja na drogie, a dwa - balabym sie ze nie bede wiedziec co zamowic, bede sie cena kierowala czy coś i nie wiem czy kiedykolwiek bym tam weszla, a tak to wiem, na co się piszę i mogę się tylko cieszyć wizytą
- 14 1
-
2023-10-05 09:45
da się tym najeść? (3)
Brakuje mi podsumowania np. czy Państwo się najedli tymi daniami (na zdjęciach wszytko wygląda jak małe przystawki) .
- 22 3
-
2023-10-11 05:22
(1)
Jak chcesz się nażreć to w weekend jedż do Mamy na .Kaszuby
- 1 1
-
2023-10-25 18:36
A ty to najpierw idziesz do restauranta , take ą, ę przez bibułkę.
A potem oczywiście jedziesz do mamy na Kaszuby. ? Żeby się nażreć? No brawo.
- 0 0
-
2023-10-10 14:27
czego oczekiwałeś za 69 zł? za tyle to posiłek we Włoszech lub innej Francji, w Polsce wyłącznie przystawka
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.