• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wystartowała jesienna odsłona Restaurant Week. Testujemy menu w Cozzi

Magda Mielke
5 października 2023, godz. 07:00 
Opinie (19)
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczęła się kolejna edycja Restaurant Week - największego i bardzo popularnego w Polsce wydarzenia kulinarnego. Impreza potrwa do 12 listopada. Tym razem odwiedzić można aż 36 restauracji. Wraz z nadejściem jesieni rozpoczęła się kolejna edycja Restaurant Week - największego i bardzo popularnego w Polsce wydarzenia kulinarnego. Impreza potrwa do 12 listopada. Tym razem odwiedzić można aż 36 restauracji.

Słodkie nuty wanilii, krzykliwy zapach świeżej mięty, delikatna woń pieczonej ryby - każdy z tych aromatów ma swoją opowieść. I to właśnie zmysłowi węchu poświęcona jest jesienna edycja Restaurant Week. Festiwal rozpoczął się 4 października i potrwa do 12 listopada. Tym razem w wydarzeniu bierze udział 36 restauracji z Trójmiasta. Odwiedziliśmy jedną z nich - Cozzi Ristorante i spróbowaliśmy popisowego menu.



Czy brałe(a)ś kiedyś udział w Restaurant Week?

Restaurant Week to jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. Jesienna edycja festiwalu rozpoczęła się 4 października i potrwa ponad pięć tygodni - do 12 listopada. Tym razem w wydarzeniu udział bierze 36 restauracji z Trójmiasta. Odwiedziliśmy i posmakowaliśmy, co z tej okazji przygotowała Cozzi Ristorante.

Jesiennej edycji imprezy przyświeca hasło "Food Smells Good". Na pierwszym planie staje więc zmysł węchu, a dania przygotowywane przez najlepsze restauracje mają przenosić gości zarówno w dalekie zakątki świata, gdzie aromaty przyprawiają o zawrót głowy, ale też do domów naszych babć i rodziców, dzięki którym zapach powoduje nostalgiczne powroty do najpiękniejszych momentów dzieciństwa.


Restaurant Week - jak to działa?



Każda z restauracji biorących udział w Restaurant Weeku przygotowuje autorskie, trzydaniowe menu spoza karty (przystawka, danie główne i deser) w dwóch wariantach: wegetariańskim/wegańskim i mięsnym. Wyboru dokonuje się w momencie tworzenia rezerwacji. Cena to 69 zł za osobę (lub 79 zł za najlepsze stoliki prime time). W ramach rezerwacji każdy gość otrzymuje w prezencie festiwalowy koktajl: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich gości lub wersję "zero procent" - Martini Vibrante & Kinley Tonic Water lub moktajl Kinley Elderflower Zero Cukru.

Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie festiwalu lub w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

  • Cozzi Ristorante w Gdyni przez lata niewiele się zmieniło.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni przez lata niewiele się zmieniło.

Cozzi - włoskie smaki w sercu Gdyni



Restauracja Cozzi znajduje się w centrum Gdyni - przy ul. Władysława IV 49Mapka. Lokal istnieje już od wielu lat i cieszy się sporą popularnością. Wnętrze nawiązuje do włoskich trattori, jednak jest tu bardziej elegancko, przestronnie i kameralnie, dominują szarości i beże.

Gdzie zjeść? Restauracje w Gdyni


To lubiane miejsce, które świetnie się sprawdza zarówno w przypadku randki, rodzinnego obiadu czy biznesowego lunchu. W menu znaleźć można przede wszystkim makarony, pizze i sałatki, są też bardziej wykwintne dania np. krewetki, sandacz, stek z polędwicy wołowej, grillowna pierś kurczaka czy polędwiczki wieprzowe.

  • Przystawka mięsna: Fette di Braesoli
  • Przystawka wege: burrata
  • W ramach zamówienia goście otrzymują w prezencie także festiwalowe koktajle.

Festiwalowe menu w Cozzi



Testowanie festiwalowego menu w Cozzi rozpoczęliśmy tradycyjnie od koktajli, które festiwalowicze otrzymują w prezencie. Tradycyjnie też jedno festiwalowe menu jest w całości wegetariańskie lub wegańskie, a drugie mięsne. Cozzi na przystawkę w roślinnym menu zaproponowało włoską burratę, która została podana na chatneyu pomidorowym, ze świeżą bazylią, prażonymi orzeszkami pini, chrupiącym parmezanem i oliwą bazyliową. W menu mięsnym na przystawkę zaserwowano zaś plastry długo dojrzewającej szynki wołowej podane ze świeżym oregano, chrupiącym karczochem, oliwą pietruszkową oraz grissini. Dania nie tylko pięknie się razem prezentowały, ale też stanowiły dobrą zapowiedź kolejnych smaków.

Po przystawkach przyszła pora na dania główne. Bezmięsną propozycję stanowiło buraczane ravioli faszerowane wędzonym twarogiem i kaszą gryczaną, podane z palonym masłem i popcornem z kaszy gryczanej oraz kiełkami buraka. W drugim menu podano stek z golonki wieprzowej, który zaserwowano na puree z białych warzyw i podano z grillowaną cykorią, kawiorem z czarnych porzeczek, mikrogroszkiem i sosem demi glace. Obie propozycje były pyszne i pasowały do siebie wizualnie, trzeba jednak przyznać, że w oczy od razu rzuciły się dysproporcje w rozmiarach dań - ravioli przypominało przystawkę.

  • Danie główne mięsne: bistecca di stinco di maiale
  • Danie główne wege: ravioli di barbabietola
  • Deser: piccole ciambele
  • Deser: panna cotta limoncello
Posiłek zwieńczyły desery. W menu roślinnym była to bardzo jesienna propozycja: mini pączki obtoczone w cukrze cynamonowym, podane na dyniowym curdzie, również z nutą cynamonu i anyżu. Całości dopełnił sos jeżynowy, dzięki czemu deser nie był za słodki. Równie smaczna, choć mniej zaskakująca, była słodka propozycja w drugim menu - panna cotta z likierem limoncello, żelem cytrynowym i świeżymi owocami.


Konkurs zakończony

pytanie otwarte

zakończony 06.10

Kody na Restaurant Week

Rozdaliśmy

2 podwójne zaproszenia

Szczegóły konkursu

Kodami do rezerwacji nagrodzimy najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi na zagadnienie konkursowe.

Czas trwania konkursu

5.10.2023 g. 07:00 - 6.10.2023 g. 08:00

Nadesłano 155 odpowiedzi

Zwyciezcy

Kamil T., Adam D.

Zobacz nagrodzone odpowiedzi

Wydarzenia

Restaurant Week

69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (19) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Ciekawa inicjatywa (1)

    Szkoda, że po posiłku nie można dodać oceny. Łatwiej byłoby wybrać ciekawe propozycje.
    Zwłaszcza, że restauracje serwują dania spoza karty, więc nawet znana nam restauracja może zaskoczyć negatywnie lub pozytywnie

    • 3 1

    • Opinia

      Po posiłku można dodać opinie na stronie restaurant week - każdy dostaje ankietę do wypełnienia

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Duży wybór

    Pamiętam jak to było jeszcze za 39 zł. Ale nawet przy tej cenie warto, płacisz wczśniej i idziesz do restauracji nie martwiąc się, że wydasz za dużo. Niektóre restauracje mnie czasem oniśmielają bo raz ze wyglądaja na drogie, a dwa - balabym sie ze nie bede wiedziec co zamowic, bede sie cena kierowala czy coś i nie wiem czy kiedykolwiek bym tam weszla, a tak to wiem, na co się piszę i mogę się tylko cieszyć wizytą

    • 14 1

  • Jesienna odsłona czego? Nie można już naprawdę żadnego wydarzenia nazwać po polsku? A no tak - prestige się zwiększa, zapomniałem.

    • 10 3

  • Po co te akcje? Nie lepiej jak zjadą z cen i będą mieli klientele częściej? Ludzi nie tylko odrzucają ceny , ale również niestety porcje. Ja np uwielbiam makarony. Jednak jak mam płacić w knajpę za makaron olle oglio, który uwielbiam 45 zł. Plus dychę, piętnaście za napój? To 'tylko' pasta/makarony. W dodatku z dodatkami kosztującymi grosze. Proszę nie mówcie tylko, że na te cenę składa się to i tamto...

    • 15 1

  • Koniecznie w Cozzi

    gamberi zenzero (mniam)

    • 0 3

  • da się tym najeść? (3)

    Brakuje mi podsumowania np. czy Państwo się najedli tymi daniami (na zdjęciach wszytko wygląda jak małe przystawki) .

    • 22 3

    • czego oczekiwałeś za 69 zł? za tyle to posiłek we Włoszech lub innej Francji, w Polsce wyłącznie przystawka

      • 1 0

    • (1)

      Jak chcesz się nażreć to w weekend jedż do Mamy na .Kaszuby

      • 1 1

      • A ty to najpierw idziesz do restauranta , take ą, ę przez bibułkę.

        A potem oczywiście jedziesz do mamy na Kaszuby. ? Żeby się nażreć? No brawo.

        • 0 0

  • Wygląd tej przepychoty?

    Jakby ktoś się ma talerz wypróżnił krwawą kiszką.

    • 4 2

  • Do dzisiaj nie rozumiem zachwytu (1)

    Nad wspomniana restauracja. Moim zdaniem jest po prostu średnia. Byłem kilka razy na przestrzeni kilku lat i nigdy nie mogłem powiedzieć, ze było wybitnie, czy tez szczególnie. Do prawdziwej włoskiej restauracji jeszcze bardzo daleko.

    Skoro tyle już są na rynku to znaczy, ze ludziom chyba smakuje. Innego powodu nie widzę.

    najlepsze stoliki prime time to mnie rozbawiło. Które to te najlepsze stoliki? Przy oknie z widokiem na Władysława IV, czy może pod ściana przy barowej wydawce?

    • 7 1

    • Ja też nie

      Również nie rozumem fenomenu tego miejsca, jedzenie co najwyżej średnie. Niestety to pokazuje poziom gastronomi w tym kraju, może ludzie nie mają porównania, albo własnego zdania i jada na opinii innych osób?

      • 0 0

  • Poczekam

    Aż tekst ukaże się po polsku. Wtedy się zastanowię

    • 4 3

  • Kawior z czarnej porzeczki (1)

    Czy czarna porzeczka to gatunek ryby, którego nie znam?

    • 4 2

    • Nie

      Cymbale, istnieje coś takiego jak kuchnia molekularna

      • 0 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane