• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

Julia Rzepecka
28 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Kuchnia w Olivia Star Top:

Kuchnia Olivia Star TopOlivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.



Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście


To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.

Czy byłeś/aś na 32. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku?

- Na co dzień to kuchnia, gdzie przygotowujemy na potrzeby naszych punktów gastronomicznych, ale na chwilę obecną, w tej wyjątkowej sytuacji, przygotowujemy również żywność dla szpitali - mówi Krzysztof DembekOlivia Star Top. - Codziennie jest to przynajmniej kilkadziesiąt posiłków. Sytuacja jest wyjątkowa, więc mobilizujemy się i pomagamy, jak możemy.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.

- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali. Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.

- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.

Miejsca

Opinie (58) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • kuchnia.. (1)

    to nie jest sprzet i 32 pietro z widokiem na gdansk!!! kuchnia to zespół swietnych fachowcow,rozumiejacych procesy technologiczno produkcyjne i posługujacych sie biegle instrukcjami sanitarnymi HACCP. do tego ciezka charówa i rózne odczucia kientów nie zawsze zgodne z naszymi oczekiwaniami(smak jest pojeciem wzglednym). Ja miałem przyjemnosc pracowac w grupie swietnych ludzi i zawodowcow i dziekuje im za wysiłk i lojalnosc!!!pozdrawiam i zycze powodzenia

    • 9 6

    • I jeszcze harówka

      • 0 0

  • "szokarka"..? (1)

    ..a nie "szokowka"..? Jest sporo restauracji, ktore to urzadzenie posiadaja, jakkolwiek by je nazywac.. Niemniej, co to za szpitale, gdzie jada sie posilki z tego lokalu..?

    • 7 3

    • Np. Szpital u Pana Boga

      • 0 0

  • (1)

    Za drogi wjazd

    • 6 1

    • Pracownicy Oliwii maja raz na jakis czas za darmo. Bylem, popatrzylem I wystarczy.

      • 0 1

  • Mega!!! (8)

    Chociaż będę w 100% pewna, że wszystko jest przygotowywane ze starannością i dbałością o higienę. Super! Na pewno zamówię sobie od nich jedzonko.

    • 15 53

    • Nie ma gwarancji że nie mają wirusa

      • 0 0

    • (1)

      Nie twoja liga.
      To nie pizerja na Przymorzu koło falowca.

      • 5 5

      • Kanarinios

        I tam jest kajlepiej

        • 0 0

    • Super zamów

      Dostaniesz upieczonego kurczaka zamrożonego w szokarce a następnie podgrzanego w hot shockarce. Smacznego.

      • 4 0

    • Pewnie. Ja też zamówię o najpierw dam reksiowi

      • 7 0

    • Napisał menager restauracji,bo piękniej przekonać do zakupów nie można było.

      • 19 2

    • Teraz najważniejsze jest bezpieczeństwo! Naprawdę pokazują klasę

      • 12 15

    • Nie stać Cię

      • 16 3

  • Folia nie powinna dotykać jedzenia, zachodzą reakcje. (1)

    • 19 23

    • Tam jeden gościu pracuje ?

      Pewnie mu z nosa kapie

      • 0 1

  • Kilkanaście zamrażerek... Kuchnia marzeń (2)

    Wszystko świeże, od lokalnych dostawców i z kaszubskich ziemi... 100%świeże naruralne... A "Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. " Buhahahaha

    • 18 5

    • (1)

      Na filmie pokazuja te mroźnie czy chlodnie wiec co w tym śmiesznego?

      • 1 2

      • Ilość

        Prawdziwa wzorowa kuchnia powinna nie posiadać zamrażalek i mikro... Wystarczy chłodnia...

        • 3 1

  • Maseczka (1)

    Maseczke ma tylko do zdjęcia?

    • 6 1

    • Maseczk

      Hehe dokładnie o tym pomyślałem, gościu pokazuje nam miejsca gdzie przechowywana jest żywność, opowiada jakie niesamowite standardy są przestrzegane, że żywność jest bezpieczna, ale jakoś mu to za bardzo nie przeszkadzało, że nie ma maski na nosie, która zapobiega rozsiewania bakterii czy wirusów podczas kaszlu, kataru, kichania czy mówienia.
      Jak widać maseczka potrzebna była mu tylko do zdjęcia :)

      • 1 0

  • (1)

    Super! Świetnie, że pomagają szpitalom, ale sami też dbają o bezpieczeństwo. Takich postaw teraz potrzebujemy!

    • 18 24

    • Nie, nie potrzebujemy. To tylko trendy. Lekarzy stać

      na jedzenie. Pielęgniarkom i innemu personelowi dajcie.

      • 4 0

  • (1)

    jeszcze kilka tygodni i wiekszośc knajp padnie. najwięcej własnie takich ąę gdzie sam czynsz to kilkanaście tys zł/mies

    • 20 3

    • Zdzierali to teraz czas rozliczeń. Sorry, taki mamy klimat

      • 3 0

  • Szpitale (1)

    Jestem ciekaw który szpital dostaje te posiłki... I czy one przeznaczone są dla pacjentów lekarzy a może dla dyrektora? Żenada jak można się promować w czasach gdzie większość restauracji za chwilę umrze... Naprawdę wstyd... Pomagasz super cały świat nie musi o tym wiedzieć...

    • 4 4

    • Dokładnie. Do tych knajp co trąbią na fb

      jak pomagają swoimi posiłkami już nie pójdę.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane