• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Żurek drugi na świecie. Ranking najlepszych zup

Magda Mielke
19 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (103)
Żurek uplasował się na podium wśród najlepiej ocenianych zup świata. Żurek uplasował się na podium wśród najlepiej ocenianych zup świata.

Żurek został doceniony na świecie. Polska zupa uplasowała się na drugim miejscu w plebiscycie 100 najlepszych zup na świecie, opracowanym przez poświęcony tradycyjnej kuchni serwis Taste Atlas. Żur przegrał jedynie z pochodzącym z Japonii ramenem tonkotsu.



Restauracje z kuchnią polską


Czy lubisz żurek?

Kulinarny portal Taste Atlas to rodzaj przewodnika po tradycyjnych kuchniach. Portal słynie przede wszystkim z przepisów na lokalne dania z różnych stron świata, a w ostatnich miesiącach dużą popularnością cieszą się przygotowywane przez serwis zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw.

W 2022 roku mogliśmy cieszyć się z bardzo wysokich miejsc dla polskich serów, wędlin i kiełbas czy deserów. Za to mniej radowało niechlubne 11. miejsce czerniny wśród 100 najgorszych dań świata.

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Ramen nie ma sobie równych



Teraz serwis opublikował ranking dotyczący najbardziej cenionych zup na świecie. W zestawieniu, które powstało na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym aż siedem zup z Polski. Wspomniany żur (2. miejsce), ale też rosół (39. miejsce), zupa borowikowa (52. miejsce), barszcz czerwony czysty (53. miejsce), rosół z kury (81. miejsce), kwaśnica (82. miejsce) i zupa ziemniaczana (87. miejsce).

Żurek znalazł się na 2. miejscu w rankingu najlepszych zup świata portalu Taste Atlas. Żurek znalazł się na 2. miejscu w rankingu najlepszych zup świata portalu Taste Atlas.
Polski żurek został wyprzedzony jedynie przez japoński tonkotsu ramen. W zestawieniu znalazło się kilka rodzajów zupy ramen, m.in. miso ramen i podstawowa wersja ramenu. Jednak to tonkotsu ramen - przyrządzany na wywarze wieprzowym ze świeżym makaronem typu ramen, podawany z ugotowanym na półmiękko jajkiem i plastrami delikatnego boczku - zyskał największe uznanie.

Dokąd na ramen? Restauracje z kuchnią japońską w Trójmieście


Ramen w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, także w Polsce, gdzie jak grzyby po deszczu "wyrastają" kolejne restauracje specjalizujące się wyłącznie w tym daniu. Nic dziwnego. To idealny "street food" - danie sycące, smakujące niemal wszystkim, estetycznie podane i nie za drogie.

Polski żurek najlepszy na świecie



Jednak my też mamy powody do dumy. Kuchnia polska szczyci się wieloma znakomitymi zupami, które zostały docenione przez internautów. Najwyżej uplasował się żurek, będący jednym z symboli polskiej kuchni. Zupa ta jest znana u nas od pokoleń i nie ma swojego odpowiednika na świecie.


Wiele osób ceni smak żurku za jego zrównoważone połączenie kwaśnego, pikantnego i słonego. To głównie zasługa zakwasu, który jest podstawą tej zupy. Zakwas był kiedyś produktem ubocznym wypieku chleba. Dziś można znaleźć go na sklepowych półkach pod nazwą "żurek" lub "barszcz biały". Poza kwaśnym smakiem zakwasu, żurek ma też silny aromat majeranku i delikatną ostrość chrzanu. Łagodności dodaje kwaśna śmietana. Wg wielu smakoszy w żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Czasami, zamiennie lub dodatkowo, używa się też kiełbasy wiejskiej, myśliwskiej czy jałowcowej. Poza ulubioną kiełbasą, do żurku często dodaje się też wędzonkę, np. kawałek boczku, jak i ziemniaki, warzywa czy grzyby. Zupę tę podaje się z połówką ugotowanego na twardo jajka, pieczywem lub w chlebie.

Charakterystyczny smak i aromat tej zupy kojarzony jest głównie z Wielkanocą, ale nie od zawsze była świątecznym specjałem. Historyczne źródła mówią, że żurem zajadał się głównie lud wiejski, a częste przygotowywanie tej zupy wynikało przede wszystkim z możliwości wykorzystania tego, co pozostawało w spiżarniach. Dziś jest to jedna z droższych zup w restauracyjnych kartach dań.

  • Żurek w chlebie to jedna z tych pozycji, które cieszą się dużym zainteresowaniem w Brovarni.
  • Żurek w chlebie zjemy m.in. w naleśnikarniach Manekin.

Dokąd i za ile w Trójmieście na żurek?



Choć w naszych domach żurek najczęściej przyrządzamy na święta wielkanocne, w wielu restauracjach trafia na stoły przez cały rok. Gdzie warto go spróbować?

Żurek z jajem serwuje restauracja Harmonia. Za 200 ml zupy zapłacimy tu 18 zł. Zupę tę zjemy również w restauracji Hacjenda. Tutaj za żurek zapłacimy 18,50 zł. W La Fontaine żurek podawany jest z białą kiełbasą oraz jajkiem i kosztuje 14 zł. W restauracji Kucharia zjemy żurek przygotowywany na maślance i podawany z jajkiem. Zupę można tu zamówić w dwóch pojemnościach: mniejsza (270 ml) kosztuje 15 zł, większa (450 ml) - 25 zł. Żurek na maślance podawany jest także w Elephant Restaurant&Music. Zupa na wędzonce z białą kiełbasą, boczkiem, maślanką, ziemniakami, podawana z jajkiem i chlebem kosztuje tu 28 zł.


Jednym z najpopularniejszych sposobów podawania żurku jest serwowanie go w wydrążonym chlebie. W takiej formie żurek zjemy m.in. w Brovarni. Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i grzybami w chlebie kosztuje tu 35 zł.

- Smak naszego żuru wspomagany jest regionalnymi produktami od zaprzyjaźnionych pomorskich dostawców, co czyni go jeszcze bardziej lokalną potrawą. Nasi stali goście wiedzą, że to najlepszy wstęp do udanego wieczoru. Osoby, które są u nas pierwszy raz zanim zaczną jeść najczęściej relacjonują sposób podania zupy w mediach społecznościowych - zaznacza Brovarnia.
Żurek w chlebie z jajkiem serwuje też Pierogarnia u Dzika. Za zupę zapłacimy tu 21 zł. Popularnością cieszy się też żurek serwowany w naleśnikarni Manekin. Zupa z jajkiem i białą kiełbasą podawana jest tu również w chlebie i kosztuje 17,5 zł.

Miejsca

Opinie (103) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Żurek każdy umie zrobić, tak samo jak bigos. Niestety tylko nieliczni potrafią zrobić z tych prostych dań dzieło sztuki. Życzę aby każdy z czytających miał okazję zjeść porządny uczciwy żurek, zrobiony z miłością i troską. Pyszna zupka.... to tak jak naleśniki, niby proste a i tak babcia robiła najlepsze....

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (8)

    No ponoć na świecie uwielbiają tę zupę. Ja nigdy za nią nie przepadałem. Dobra grzybowa to rozumiem. Barszcz z osobnym taletzem Skwarek i ziemniaków. Ogórkowa. Mmm. Trzeba jeść zupy.

    • 25 23

    • (4)

      Barszcz z ziemniakami ? I skwarkami ? W sensie Ty to mieszasz?

      • 2 9

      • Raczej botwinka

        Osobno ziemniaki ze skwarkami, ale to jest dobre

        • 0 0

      • (2)

        Tak. Jadłeś taką zupę? Mało kto potrafi zrobić. Py cho ta.

        • 10 0

        • (1)

          Bierzesz na łyżkę trochę ziemniaki i skwarki i zanurzasz w zupie z buraków. To prawda. Miazga.

          • 13 0

          • Dokładnie tak się jadało u mojej babci

            ziemniaki czasami posypane były jeszcze szczypiorem, jakie to było pyszne!

            • 9 0

    • Dodałbym jeszcze kapuśniak.

      • 6 0

    • Tez nie przepadam za zurkiem.

      • 9 1

    • no, też nie rozumiem fenomenu żurku

      dobra grzybowa to co innego, a konkretnie z prawdziwków, a konkretniej z suszonych

      • 12 6

  • Opinia wyróżniona

    żurek to tylko z białą kiełbasą. (9)

    a dodatek boczku w ogóle już jakaś herezja :)

    • 15 46

    • Wywar musi być na boczku i kiełbasie. Widać, że nie gotowałeś nigdy.

      • 0 0

    • (4)

      Chyba mylisz żurek z barszczem białym. To pewnie przez niedawną Wielkanoc :)

      • 6 0

      • Otóż to! (3)

        Biała kiełbasa kojarzy mi się z białym barszczem, w żurku wędzonka jak najbardziej ok. Różnica? Biały barszcz jest na zakwasie z pszenicy, a żurek na zakwasie z żyta.

        • 9 0

        • To nie prawda (1)

          Wszystko jedno na jakim zakwasie - będzie to żurek. Nazwa barszcz pochodzi od rośliny o tej nazwie którą kiedyś kiszono a potem używano między innymi do przyrządzenie zupy - białego barszczu. Obecnie najbliższa białemu barszczowi jest zupa na soku z kiszonej kapusty. Ogólnie żurki są na zakwasach a barszcze na kiszonkach (np. kiszonych czerwonych burakach).

          • 0 1

          • Boziu, ależ brednie.

            • 0 0

        • a mi nie-biała w żurku kiełbasa kojarzy sie z podrzędnymi knajpami

          gdzie używa sie podsmażonej grillowej czy tego typu asortymentu aby obniżyć koszty.
          A Biała jest jednak droższa.

          • 0 3

    • Się ciesz

      że nikt tu jeszcze nie wspomniał o wersji vege.

      • 13 2

    • Dla mnie dodatek marchewki jest lekko heretyczny. Boczek jest w porządku, jeżeli nie ma go za dużo i jest wędzony!

      • 3 7

    • Spokojnie. Jakiś influ powie, że żurek z uszkami i będą mówić, że tak ma być.

      • 12 1

  • Żurek a biały barszcz to nie jest to samo (6)

    Żurek - na zakwasie
    Biały barszcz - na maślance

    • 8 0

    • Jeśli dla Ciebie różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem białym (5)

      polega na tym, że jeden jest na zakwasie, a drugi na maślance, to... serdecznie gratuluję wiedzy i kuchennego obycia. Nie chciałbym dostać od Ciebie nawet herbaty, bo mogłaby być zrobiona na wodzie po pierogach.

      • 1 3

      • Nie zamykaj się w sobie (4)

        I wyjaśnij zatem różnicę. Proszę.

        • 0 0

        • Żurek - zakwas żytni, barszcz biały - zakwas pszenny. (3)

          Nie ma za co.

          • 1 0

          • A na maślance...? (2)

            rozwiń proszę

            • 0 0

            • Na maślance to można dobry chłodnik zrobić. (1)

              Ale nie jest to baza ani do żurku, ani białego barszczu i nie stanowi czynnika rozróżniającego obie te zupy.

              • 1 0

              • I Ty wytykasz brak "wiedzy i kuchennego obycia". Przezabawne

                Żur / Żurek - może i mylnie, ale używane wymiennie dla zup "na zakwasie". Takim czy innym, ale zakwasie.
                Biały barszcz na bazie wywaru / maślanki / śmietany.

                Smacznego chłodnika i powodzenia w zgłębianiu wiedzy

                • 0 0

  • Polska kuchnia jest słaba (7)

    niestety jedna z gorszych na świecie. Tłusta, mało wyrazista, jednowymiarowa i często wynikająca z biedy.
    Niestety większość komentujących na T i miłośników baru słonecznego i turystycznego tego nie zrozumieją i w swoim patriotyzmie nie jest w stanie zaakceptować.

    • 7 64

    • A to ciekawe. Mało wyrazista i jednowymiarowa?

      W życiu zjechałem pokaźny kawał świata i polską kuchnię uważam za jedną z lepszych. Ma szerokie spektrum dań, w tym zapożyczonych od innych kultur. Potrawy są zwyczajnie dobre i każdy może znaleźć coś dla siebie. Spróbuj to porównać z kuchniami w Ameryce Płd., Afryce czy Azji, gdzie zwykle dominuje jeden profil a często i "jeden" smak.

      • 0 0

    • (3)

      sądząc po wypowiedzi - wogóle nie znasz naszej kuchni - to nie tylko schabowy i pierogi

      • 25 2

      • A jakie potrawy są "nasze"? (2)

        Dodam, że wspomniany schabowy oraz pierogi nimi nie są.

        • 3 9

        • (1)

          Bigos, flaki, zrazy, twaróg, żurek, ogórkowa, kabanosy, krakowska, ...

          • 2 0

          • Twaróg, kabanosy, czy kiełba krakowska to produkty,

            a nie potrawy. Flaki jadane są na całym świecie. Co do reszty w zasadzie zgoda.

            • 0 0

    • To nie kuchnia jest zla tylko kucharze sa zli.

      • 0 0

    • Jak musisz cały dzień zaginać w polu w kijowej pogodzie, to raczej sałatka z fety ci nie styknie. Im dalej na północ, tym mniej frykaśne kuchnie, bo i mniej dostępnych frykaśnych składników i większe zapotrzebowanie na solidny posiłek, którego najlepszą podstawą jest jakiś tłuszcz.

      • 8 0

  • Dlaczego

    wszędzie muszą być te zasr*ne reklamy???!!!

    • 0 0

  • Zupa borowikowa (1)

    w Łebie, czyli 7 (słownie siedem) łyżek jakiejś słonej cieczy + 1 (słownie jeden) borowiczek = 55 zł (słownie pięćdziesiąt pięć złotych).

    • 1 0

    • Cenę podano dopiero na rachunku, prawda?

      • 0 0

  • A pomidorowej z ryżem nie ma na liście? (4)

    • 4 1

    • Z ryżem??? (3)

      Pomidorowa to wyłącznie z ziemniakami.

      • 0 8

      • (2)

        Jakby to miało znaczenie, to by była ziemniaczanka i ryżanka. A że jest pomidorowa to was pogodzę, i powiem że z makaronem.

        • 6 0

        • To będzie makaronianka.

          • 0 0

        • Zdecydowanie. Pomidorowa tylko z makaronem.

          • 1 0

  • Zjem prawie wszystko, ale czernina to

    czyste zło

    • 0 2

  • Polska kuchnia to dziczyzna na pańskim

    stole lub brukiew cebula i bób na chłopskim.To co mamy teraz to w większości zaborcze naleciałości z Prus Austrii i Rosjii lub szeroko pojętej Rusi oraz eksperymenty z PRlu. Od barszczu pierogów skończywszy na schabowym i gotowanej kapuście

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane