• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chocokebab i tajskie lody, czyli kulinaria na Jarmarku

Łukasz Stafiej
10 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Bloki do czekoladowego kebaba ważą po 10 kg. Porcja kosztuje od 11 zł.
  • Lody tajskie przygotowywane są na oczach klientów. Porcja kosztuje 10 zł.
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016

Na straganach Jarmarku św. Dominika wciąż królują golonki, kiełbasy i pajdy ze smalcem i to się pewnie nigdy nie zmieni. Coraz więcej pojawia się jednak gastronomicznych ciekawostek ze świata - w tym roku nowością jest czekoladowy kebab z Włoch i zamrażane przy kliencie tajskie lody.



- Być na jarmarku i nie zjeść kanapki ze smalcem to grzech - śmieje się Patrycja, która pracuje na straganie na ul. Pańskiej zobacz na mapie Gdańska. - Ludzie kupują bardzo chętnie, to prawdopodobnie wciąż najpopularniejsza przekąska na jarmarku. I bardzo sycąca. Ze zjedzeniem kromki XXL problem mają nawet rośli faceci.
Te największe pajdy krojone wzdłuż bochna chleba kosztują 12 zł. Ale wersję podstawową ze smalcem kupimy już za 5 zł. Za podsmażoną cebulkę, boczek i kiełbasę musi dopłacić 4 zł. Polskie smaki wciąż królują na jarmarcznych straganach: kiełbasy, opiekane ziemniaczki, golonki z kapustą i inne mięsiwa zjemy na przykład na końcu ul. Szerokiej zobacz na mapie Gdańska (obok Pańskiej, to największe zagłębie kulinarne na jarmarku). Ceny to około 10 zł za 100 g mięsa. Solidna porcja mięsa, kilka dodatków, a do tego piwo i 50 zł znika z portfela lekką ręką.

Na Szerokiej (pomiędzy ulicami Grobla I i Złotników zobacz na mapie Gdańska) w kulinariach można przebierać do woli. Rarytasy z Podlasia kuszą domowym podpiwkiem nalewanym z kija (2 zł) i naturalnymi wędlinami, w tym słoniną. Po sąsiedzku firma Winobranie.eu rozstawiła mobilny winebar, gdzie za 5 zł wypijemy kieliszek francuskiego lub włoskiego wina. Na brak klientów nie narzekają sprzedawcy na straganach z węgierskimi przysmakami. Na jednym ze stoisk Węgrzy sprzedają słodkie drożdżowe kominy w różnych posypkach, czyli popularne już od kilku sezonów kurtosze (10 zł). Na innym można znaleźć wytrawny langosz (10 zł).

- To smażony w głębokim oleju drożdżowy chleb z ziemniakami - tłumaczy sprzedawczyni Kasia. - Na Węgrzech langosz jest często jedzony na śniadanie z dodatkiem czosnku, śmietany i sera.
  • Pajda ze smalcem to wciąż najpopularniejsza przekąska.
  • Stoiska z kiełbasami, golonką i innymi daniami polskiej kuchni cieszą się niemalejącą popularnością.
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016

Smaków z jeszcze dalszego wschodu Europy (oraz Azji) spróbujemy na Pańskiej zobacz na mapie Gdańska. Stoją tutaj między innymi stragany z chałwą oraz klasyczną turecką słodkością - baklawą. Wszystkie ciastka przygotowane są przez Turków z firmy Ottomańska Pokusa. Wersji jest kilkanaście: z pistacjami, orzechami włoskimi, nerkowcami czy z polewą kawową. Uwaga, bo to bardzo słodka przekąska. Ceny od 5 zł do 7 zł za porcję.

- Mniej słodkie są arabskie wypieki - mówi Ismet Sarac. - Polecam spróbować gniazdek lub ciasteczek z kadaifu - krojonego jak makaron, niteczkowatego ciasta.
Na Pańskiej, vis-a-vis cukierni Muszelka zobacz na mapie Gdańska wzrok przyciąga stoisko z tajskimi lodami. To nowość tegorocznego jarmarku, która gromadzi niemałą widownię. Nic dziwnego, bo przygotowanie mrożonego deseru z Tajlandii jest widowiskowe. Chłopak pracujący przy maszynie jest uzbrojony w dwie szpachelki, którymi na specjalnej metalowej tafli ze szronem o temperaturze -35 stopni C miesza i rozdrabnia owoce i inne dodatki z masą mleczno-śmietanową. Klient wybiera dodatki, np. ciasteczka oreo, snickersa albo maliny czy banany i po średnio dwóch minutach otrzymuje kubeczek z lodami przyrządzonymi na jego oczach.

- Lody kosztują 10 zł. Nie jest to mało, ale porcja ma 250 g, a to odpowiednik trzech gałek - tłumaczy pracujący na stoisku Damian. - Smaki w ramach jednej porcji można łączyć. Na przykład oreo z bananem czy maliny z czekoladą.
  • Langosz - węgierska przekąska z serem, śmietaną i czosnkiem. Cena: 10 zł.
  • Mobilny bar z winem na ul. Szerokiej.
  • Słodkie kominy, czyli kurtosze na Jarmarku przygotowują m.in. Węgrzy.
  • Turecka baklawa od Ismeta Saraca z Ottomańskiej Pokusy.
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
Druga jarmarczna nowość kulinarna to czekoladowy kebab na ul. Szerokiej (pomiędzy ulicami Tandeta i Tokarską) zobacz na mapie Gdańska. Pomysł do Gdańska przywędrował z Włoch. Z Italii przyjechał też sprzęt - trójkołowiec Piaggio z rożnem w chłodziarce przystosowanej do przechowywania czekoladowego bloku. Waży 10 kg i przypomina ten z mięsa w budkach z kebabem. Podobnie jest również skrawany - w postaci wiórków.

- Różnica jest taka, że blok zrobiony jest z czekolady i masy orzechowej, która w smaku kojarzyć może się z Nutellą. Z kolei pita zrobiona jest z ciasta biszkoptowego. Chocokebab podajemy z owocami i innymi słodkimi dodatkami. Ceny za porcję zaczynają się od 11 zł - mówi pracująca na stoisku Justyna. - Zainteresowanie jest spore, bo czegoś takiego w Trójmieście jeszcze nie było.
Czekoladowego kebaba i innych jarmarcznych kulinariów można spróbować do 21 sierpnia. Ten pierwszy z ulic Trójmiasta wraz z zakończeniem imprezy nie zniknie - charakterystyczne Piaggio będzie można spotkać m.in. na zlotach barobusów i innych imprezach plenerowych.

Tajskie lody na Jarmarku Dominikańskim:

Wydarzenia

Jarmark św. Dominika (9 opinii)

(9 opinii)
jarmark

Opinie (117) 2 zablokowane

  • sam smród i drogo

    • 11 3

  • Ja tam za słodkim nie przepadam,

    ale na tego czekoladowego kebaba to się chyba wybiorę. Takiego wynalazku jeszcze nie jadłem, a kumpel mówił, że jadł i rewelka.

    • 9 5

  • Ceny to około 10 zł za 100 g mięs

    toż to cena za kilogram w detalu czyli 10 razy więcej a oni kupuj ą w hurcie
    Kromka chleba ze smalcem za 12 zł to chyba 100 krotne przebicie
    Ceny rzeczywiście przystępne,

    • 16 2

  • Na dworzu plus 30 a przy asfalcie plus 45 - ile w budce ? 60 stopni Celsjusza?

    Sprzedawcy z dalekiej Litffy, albo z łapanki w Polsce, wannę widzieli w kinie, jak byli na wycieczce szkolnej, czekają tylko który to da się złapać na lep eko czy domowych wyrobów... Sanepid o ile istnieje , musi być na urlopie, albo musi i on mieć lepkie dłonie od upału...

    Myślę że Jarmark przechodzi wszelakie atesty z przymrużeniem oka, innego wyjścia być nie może.

    Trzeba mieć zdrowie i pieniądze by tam się stołować, albo po dobrej 0.7

    I jeszcze jedno, dziękujcie Bogu, że oscypki są robione z wędzonego sera a nie np z mięsa czy masła....

    • 16 2

  • Syf syf syf (2)

    Jedzenie z tych bud na jarmarku to koszmar!! Zamówiłem frytki belgijskie przy zielonej bramie!!!)) masakra , tonęły w oleju przy mnie wyciàgniete i mega mokre dali !!!! Nigdy więcej

    • 60 8

    • (1)

      A co myślałeś że oni je na parze robią ? Jak w czymś pływają to muszą być mokre od tego czegoś.

      • 7 6

      • Belgijki

        Jadłam te frytki przy zielonej bramie!!! Beznadziejnie tonące w oleju! Po prostu ci ludzie nie wiedzą ze frytki trzeba odsączyć tylko wyciągajà mokre i takie dostałam!!! Brrrr. I bez paragonu !!!!!!!!

        • 9 5

  • Mmm langosz pycha!

    • 9 7

  • ciekawe czy te produkty sa kontrolowane przez sanepid (4)

    • 54 0

    • nie.

      • 10 2

    • te tajskie lody nie maja nic wspolnego z nazwa lody (1)

      to po prostu zamrozone skladniki

      • 17 3

      • Są różne rodzaje lodów. Co w tym dziwnego? Chleb też jest tylko jeden?

        • 4 7

    • Zadzwoń i się dowiedz.

      • 5 3

  • (1)

    Widok przaśnej kobiety gotującej golonkę i kapuchę oraz smalec na pajdy zawsze mnie nakręcał

    • 39 7

    • do tego podpita,klnąca na prawo i lewo z ku..ikami w oczach haha

      • 9 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane