- 1 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (40 opinii)
- 2 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (57 opinii)
- 4 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (35 opinii)
Nowa restauracja Rafała Wałęsy. Sztuczka Bistro rusza w Sopocie
Na tę wiadomość bywalcy restauracji czekali od dawna. Dobiegły końca prace przy nowej restauracji jednego z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście, Rafała Wałęsy, właściciela gdyńskiej Sztuczki. Sztuczka Bistro rusza w piątek przy ul. Józefa Bema 6 w Sopocie.
Rafał Wałęsa jest jednym z prekursorów kuchni autorskiej w Trójmieście. To jego Sztuczka pięć lat temu przecierała szlaki na lokalnej scenie restauracji typu fine-dining. Miejsce, gdzie można zjeść wykwintne potrawy przygotowywane nowoczesnymi technikami z jakościowych produktów i podane na talerzu w wyrafinowanej odsłonie, zdobyło grono fanów i do dziś uchodzi za jeden z najlepszych lokali w Trójmieście.
Kilkanaście miesięcy temu bywalców pilnie nasłuchujących gastronomicznych plotek zelektryzowała wiadomość: Wałęsa z bratem otwiera kolejną restaurację - tym razem w Sopocie. Znana jest już data otwarcia. W piątek, 24 marca w lokalu przy ul. Józefa Bema 6, gdzie przez lata funkcjonował słynny klub Mandarynka, rusza Sztuczka Bistro. Miejsce zupełnie inne od pierwszej Sztuczki.
- Gdyńską Sztuczkę otwierałem, żeby się kulinarnie wyszaleć i pobawić w kuchni. To miało być od początku jedzenie ekstrawaganckie, w pewien sposób realizacja moich ambicji - mówi Rafał Wałęsa. - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób. Dania będą opisane nazwami, a nie listą produktów. Karta ciągle powstaje, będzie sezonowa, ale rozbudowana. Będą w niej m.in. sałatki, makarony, mięsa, ryby i owoce morza. Przepisy będą proste, klasyczne, ale ciekawe.
W karcie znajdą się m.in. tagliatelle z kaczką, szałwią, palonym masłem i piklowaną gruszką (25 zł), pieczona pierś z kurczaka kukurydzianego z karmelizowanymi marchewkami i sosem tymiankowym (25 zł) czy smażony filet z dorsza z duszonym porem w śmietanie i vinegretem z boczku z kaparami (36 zł). Goście będą mogli osobno zamawiać dodatki do dań głównych.
Sztuczka Bistro wpisuje się w modny w całej Polsce trend tzw. bistronomii, który stara się pożenić nieprzekombinowaną, ale kreatywną kuchnię firmowaną nazwiskiem uznanego szefa kuchni oraz niezłą ofertę alkoholi z przystępnymi cenami. W Sztuczce za dobór win odpowiada znany z gdyńskiego lokalu sommelier Łukasz Chwojnicki. Karta będzie liczyła około 150 etykiet, w tym 20 win dostępnych będzie na kieliszek. Cena za butelkę wina będzie się rozpoczynała od 59 złotych.
Nowością będzie karta klasycznych koktajli opracowana przez szefa baru gdyńskiej Głównej Osobowej Dawida "Farotha" Gierjatowicza, który z ekipą Sztuczki współpracował już kilkakrotnie podczas kolacji tematycznych w swojej pierwszej restauracji. Karta będzie podzielona na dwie części: dostępna przez cały dzień aperitivo (m.in. Negroni - 24 zł, Champagne Cocktail - 36 zł czy Elegant Martini - 24 zł) oraz obowiązującą od godz. 17 kartą główną (m.in. Jagerita - 24 zł, Old Fashioned - 22 zł czy Hurricane - 28 zł).
- Faroth nie rezygnuje z Głównej Osobowej. Będzie pracował na zmianę tam i u nas. To bardzo zdolny młody barman. Jego alkoholowe kreacje bardzo przypadły mi do gustu i chcemy rozwijać tę współpracę w Sopocie - mówi Wałęsa. - Planujemy wprowadzić sporo zimnych przekąsek, które będziemy parować z alkoholem i podawać wieczorami i w nocy, po zamknięciu kuchni.
Na parterze i półpiętrze nowej Sztuczki przewidziano miejsca przy stolikach dla ponad pięćdziesięciu osób. Wnętrze zaaranżowano bez zbędnych ozdobników - projektantka Magdalena Adamus ze studia Loft postawiła na elegancki minimalizm. Na górnych piętrach budynku powstaje sześć nowoczesnych apartamentów pod nazwą Bema 6.
Kuchnia Sztuczki Bistro będzie czynna od godz. 12 do godz. 22, a weekendy do godz. 23. Sam lokal będzie czynny do ostatniego gościa. W maju zmieni się godzina otwarcia i ruszy oferta śniadaniowa. 31 marca odbędzie się tutaj czwarta i ostatnia kolacja degustacyjna z cyklu "4 Razy Smaczniej" i to na razie jedyne zaplanowane wydarzenie.
Wałęsa uspokaja: - W funkcjonowaniu gdyńskiej Sztuczki nic się nie zmienia. Kuchnię od maja prowadzi tam Jacek Koprowski, który jest ambitnym i kreatywnym młodym szefem kuchni i sprawdza się doskonale. Ja rzucam się w wir pracy na kuchni tutaj i już teraz zapowiadam, że to nie ostatni lokal firmowany nazwą Sztuczką, który zamierzamy uruchomić w Trójmieście.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (105) ponad 10 zablokowanych
-
2017-03-22 12:21
W lokalu po Mandarynce....nabogato.pl (1)
- 21 4
-
2017-03-22 16:38
Szczerze.. to znając to miejsce jeszcze z czasów dyskoteki
bałbym się tam cokolwiek zjeść....
- 5 3
-
2017-03-22 11:32
Chętnie zobaczyłbym przykładowe potrawy. (2)
Jeśli znowu na wielkim talerzu będzie leżał znaczek pocztowy z kaczki to znaczy, że nieodzownym gadżetem do wizyty w lokalu jest smartfon, którym robimy selfika i wystawiamy w sieci. Sama konsumpcja jest nieistotna, bo przecież nie o to chodzi aby się najeść. I tak potem trzeba iść coś zjeść.
- 94 13
-
2017-03-22 16:31
Sa tak male ze az ich nie widac
- 7 0
-
2017-03-22 14:39
Jest mozliwość konsumpcji carpaccio z buraka?
Tylko to jadamy na plebani
- 7 4
-
2017-03-22 11:10
(10)
No ale Bistro to bar szybkiej, jeżeli nie super szybkiej obsługi. Tak krzyczeli ruscy wojacy we francji jak chcieli coś szybko zjeść...
- 63 4
-
2017-03-22 16:13
To mit
Naprawdę nazwa pochodzi od Bistroquets małych restauracyjek ze stolikami wystawionymi na ulicę, serwujących lokalne wina i potrawy w luźnej, rodzinnej atmosferze.
- 10 0
-
2017-03-22 11:29
Z tą etymologią słowa "bistro" to jest bajka (no powiedzmy anegdota). (1)
- 10 2
-
2017-03-22 16:12
bistro we Francji
We Francji bistro to bar z alkoholem, nie jedzeniem. Odpowiednik naszego drink baru
- 3 2
-
2017-03-22 11:53
może coś pomyliłem (4)
ale z tego co wiem, to "ruscy wojacy" nie doszli do Paris
- 10 2
-
2017-03-22 14:36
We Francji słyszałam tę opowieść, i Francuzi opowiadali, jakby to byli kozacy...? A może dotyczyła białogwardzistów, licznej "białej" emigracji rosyjskiej, jak ten inny dowcip:
W Paryżu całą noc w eleganckim lokalu nostalgicznie pija rosyjscy emigranci. Nad ranem jeden z nich chwyta butelkę i zamierza rozbić lustro. Inny chwyta go za rękę i smutno mówi: Daj spokój, nie nada, Francuzi tego nie zrozumieją.- 5 0
-
2017-03-22 14:34
wróć do szkoły gamoniu
- 5 0
-
2017-03-22 13:56
doszli,za napoleona
- 6 0
-
2017-03-22 12:36
No właśnie. Tylko do Berlina.
- 0 1
-
2017-03-22 12:01
To jest dining mining kreating (1)
ju noł łora mi?
- 21 1
-
2017-03-22 12:57
łuczju bis(tr)o kajnd
- 7 0
-
2017-03-22 16:00
Specjal z kija po ile bedzie?
- 7 0
-
2017-03-22 15:57
z takim nazwiskiem.. fiufiuuuuu...
a czy będzie można tam swobodnie rozmawiać? no w takich miejscach się nie jada,no chyba że bardzo głodny i bardzo bogaty i bardzo naiwny.
- 8 4
-
2017-03-22 15:44
Da się tam dobrze zjeść, czy kolejna chlewnia?
W Trójmieście mało jest miejsc, gdzie można miło, smacznie, dobrze i za rozsądne pieniądz zjeść.
- 8 3
-
2017-03-22 14:08
Sopot nie lubi ludzi z Gdyni... (1)
Będzie pusto, szczególnie zima
- 5 9
-
2017-03-22 15:40
Ja nie lubie ludzi z sopotu. Zadzieraja nosa a 3/4 populacji kisi sie w wiezowcach (Kamienny Potok, Przylesie, Brodwino).
- 5 1
-
2017-03-22 13:15
Ciekawe ile koksu zdarli z podłogi w czesie remontu po Mandarynce... ;) (1)
- 39 0
-
2017-03-22 15:26
koksu malo
sama krajówa i zaschnięte łzy frajerów co mają "mega dobre po 180"
- 11 0
-
2017-03-22 15:00
A frytki będą?
J/w
- 10 0
-
2017-03-22 11:26
(1)
Fajnie że takie miejsca które stają się popularne otwierają filie w całym Trójmieście.
- 27 18
-
2017-03-22 14:32
Stały bywalec Mopsa
Wziąłęm dzis 500+ to przyjdę coś chrupnąć!
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.