• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Będzie kolejny 'Weekend za pół ceny'. Z jasnymi regułami

Katarzyna Moritz
7 maja 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat "Weekend za pół ceny" - kolejny za prawie rok
Mimo kilku niedociągnięć "Weekend za pół ceny" przypadł do gustu wielu tysiącom mieszkańców Trójmiasta. Mimo kilku niedociągnięć "Weekend za pół ceny" przypadł do gustu wielu tysiącom mieszkańców Trójmiasta.

Gdańscy restauratorzy jesienią jeszcze raz zorganizują "weekend za pół ceny", ale na jasnych zasadach i z regulaminem akcji. Tym razem nie wszędzie alkohol będzie o połowę tańszy.



Czy weźmiesz udział w kolejnej edycji "Weekendy za pół ceny"?

Uczestnicy "Weekendu za pół ceny" podsumowali w czwartek swoją akcję, która mimo niewielkiej promocji ściągnęła 24 i 25 kwietnia do Głównego Miasta tysiące chętnych. Mogli oni za pół ceny skorzystać z oferty w blisko 80 restauracjach, kilku hotelach, a także muzeach i ZOO.

Jednak akcja przygotowana w zaledwie dwa miesiące, nie do końca się udała. Do portalu Trojmiasto.pl, oraz do organizatorów akcji, wpływały skargi głównie na trzy lokale: Cafe Ferber, Latający Holender i Brovarnia. Klienci narzekali, że w tych miejscach tylko wybrane potrawy były w ofercie, że podawano mniejsze niż zazwyczaj porcje, albo że ceny zostały podniesione dzień przed akcją.

- Takich miejsc można niestety wymienić więcej. Niektórzy mieli problem z podzieleniem ceny na pół i napój, który normalnie kosztuje 6 zł, po obniżce kosztował 4 zł! To nas dziwi, ponieważ zasady były jasne: wszystko za 50 proc. Poczuliśmy się oszukani przez tych uczestników, którzy nie trzymali się zasad - podkreśla Jan Orchowski, restaurator z Baru Pod Rybą, koordynujący akcję.

Mimo to, większość restauratorów, którzy spotkali się w czwartek, była zadowolona z udziału w akcji. - Większość z nas miało obroty zwiększone co najmniej trzykrotnie. Choć zyski były niewielkie to nikt nie stracił, ale tu przede wszystkim chodziło o promocje - podkreśla Jan Orchowski.

Restauratorzy ustalili, że podobną akcję mogą robić nawet dwa razy do roku, ale na zmienionych zasadach. Przynajmniej na dwa tygodnie przed akcją, na specjalnie stworzonej stronie internetowej pojawi się menu, w którym lokale przedstawią te pozycje z karty, które będą sprzedawane za 50 proc. Co do alkoholu, tu restauratorzy sami zdecydują czy będą sprzedawać go taniej. Zakłada się także koniec z wcześniejszymi rezerwacjami.

Restauratorzy wybiorą swoich przedstawicieli, którzy w najbliższym czasie, wspólnie z biurem promocji miasta, będą opracowywać szczegóły kolejnego weekendu za pół ceny. Nie wiadomo jeszcze, czy w do drugiej edycji akcji zostaną dopuszczone te lokale, które nie dostosowały się do zasad kwietniowej imprezy.

Opinie (184) ponad 20 zablokowanych

  • Oby

    Oby po raz drugi nie było oszustwa.
    W Gdańsku dziwią się dlaczego taki mały ruch szczególnie poza sezonem. Niech pojadą oszuści do Torunia i zobaczą!
    Prawie cały rok wszystkie lokale czynne cała noc, cały tydzień i o 3 rano tłok.
    Dlaczego??????????????????????????
    Bo w Gdańsku drogo, niesmacznie i średnio kulturalnie.
    O oszustwach za pół ceny nie wspominając.
    To samo z Taxi! Jedynie chyba Dajan trzyma poziom.
    Przykro tu mieszkać.

    • 8 1

  • Nigdy więcej się na to nie skuszę!

    • 2 0

  • iksinska (2)

    juz sie boje!!! znowu bydlo na miescie!!! znowu placz i wołanie o kotleta, o frytki, o browara, o wodke z cola!!! no bo za pol ceny!! no i znowu te napiwki za pol ceny !! a pan ktory w odpowiedzi na moj komentarz dotyczacy mojej pracy jako kelnerka przypominam ze opinie " trzeba bylo sie uczyc a nie latac z taca i liczyc na napiwki" tym razem warto przemyslec, bo pracujac w gastronomii znam wielu ludzi po studiach, ktorzy pewnie blyszcza wieksza inteligencja niz komentujacy, a praca "na tacy" to ich szansa na lepsze zycie, oplate studiow i mieszkania. To taka prywatna dygresja :) w kazdym badz razie zapraszam tego pana na weekend "za pol ceny", moze sie skusi na kolejne( juz drugie w tym roku) wyjscie do restauracji i zjedzenie czegokolwiek za pol ceny, chocby mielonego z burakiem :) bydlaczki :D

    • 4 1

    • zawsze tipuję 10%, chyba, ze obsługa nawala, albo jedzenie jest niedobre.
      40 minut oczekiwania na obiad w trakcie tej akcji nie uważam za niedogodność, to nie wina obsługi, więc napiwek był normalny.

      Ale masz rację. Większość polactwa nawet nie wie co to takiego tip.

      • 0 0

    • iksińska, nie łam się

      chamów w tej pracy nie unikniesz

      • 0 0

  • mon balzak sie spisal

    bylem w sobotni weekend "pol za pol" w mon balzak! w prawdzie czekalem na dania troche dluzej niz zwykle ale bylo warto! nie widzialem opinii na temat tej ze restauracji, a szkoda, bo godna polecenia! pozdrawiam kucharzy! usmiechniete kelnerki i kelnerow!

    • 1 1

  • żenujące

    Biedota rzucająca się na przecenionego kotleta.

    • 3 2

  • Niecierpie tych promocji za pół ceny! (8)

    Motłoch zleci się nażreć! Aple do restauratorów podwyższajcie ceny, a nie róbcie tego typu akcje! W końcu stań nas MIESZKAŃCÓW TRÓJMIASTA na to aby jeść lepiej i drożej w kameralnych warunkach. Trójmiasto.pl podało przecie, że średnia pensja w trójmieście to 4600zł, wiec tym bardziej będzie na kolację za 500zł dla 2 osób. Dziękuję i Pozdrawiam!

    • 4 4

    • Dokładnie! (6)

      Restauratorzy podwyższcie ceny! Jestem członkiem związku zawodowego Energi - zarabiam około 14tys/mies. więc stać mnie nawet i na 10 takich wypadów w miesiącu jak wyżej!

      • 1 1

      • (2)

        A ja jestem związkowcem w Naucie i mam 7800netto. Pozdrawiam Kolegę z Energi :)

        • 1 1

        • Dumny z własnych osiągnięć. (1)

          Pracuję w magistracie Sopotu, jestem zwykłym "papierkowym pracownikiem", wyciągam 8tys netto. Pozdrawiam

          • 0 0

          • Do Mariusza

            Nie chcę Cię martwić, ale zarabiam więcej od Ciebie. Nie podam gdzie pracuję i ile konkretnie zarabiam,bo nie chcę mieć nieprzyjemności w pracy, z wyjawiania informacji o zarobkach publicznie.

            • 0 0

      • a ja jestem Taksówkarzem i zarabiam około 18tyś/mies. (2)

        • 1 1

        • (1)

          a ja mieszkam w Rumi a pracuję w zagranicznej firmie w Gdyni. Jestem po studiach, mam inż. Zarabiam 1750brutto. Na obiad skoczę do baru mlecznego (prawdopodobnie słoneczny).

          • 1 1

          • Trzeba zakasać rękawy a nie biadolić!

            Ja jestem właścicielem 2 kiosków w centrum miasta i jednej kolektury lotto i bez problemu zgarniam 19-21tys miesięcznie (zależnie od tego czy są jakieś ważne wydarzenia), zatrudniam 3 pracowników, którym dobrze płacę i również nie narzekają oni na pensje.

            Jak się nie chce nic robić, to nie ma potem co narzekać!

            • 0 0

    • Nie są mi, a ni mojej rodzinie potrzebne takie promocje. Nie zamierzam uwłaczać swojemu honorowi i najbliższym, udając się do restauracji która zaserwuje mi ochłapy za pół darmo, ponadto w towarzystwie biedoty która zleci się na hasło : "Żarcie 50% taniej" (bo jedzeniem tego nazwać nie można!).

      Zawsze jadałem i jadać będę dalej w wykwintnych restauracjach Sopotu czy Gdyni. Nie przejmuję się tym, że w szeroko pojętej opinii są tam wysokie ceny. Stać mnie to jadam i jeden z drugim, może się nie zgodzić i wylewać tu swe żale! To tylko pokazuje jak zawistnymi ludźmi są niektórzy Polacy!
      Powiem wam co należy robić - do roboty i pracować! A nie stękać na około i żalić się jak to jest źle i na co to mnie nie stać z każdym rokiem. Od gadania nigdy nic samo nie powstało! Kto rozumie ten wie. ps. Ktoś wyżej też słusznie zauważył ten fakt.

      Dla mnie wyjście do ekskluzywnego lokalu na obiad z rodzina czy dobrą kolację to norma i robię tak codziennie. Bo lubię, lubię tez poznawać nowe smaki, delektując się przy tym lampką sampana.

      Nie uważam się przy tym za bardzo majętnego człowieka, jestem zwykłym reprezentantem klasy średniej.
      Pozdrawiam ludzi czynu, a nie słowa.

      • 0 0

  • Budyń za 50%

    • 4 0

  • Lipa

    • 1 0

  • Burdello Bum Bum (1)

    Apeluje !!!!! do właścicieli w/w o 50% obniżki, odwiedze wszystkie !!!!

    • 4 0

    • bardzo dobry pomysł

      • 0 0

  • a zakłady pogrzebowe??

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane