• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Blogerzy świętowali w Aioli

Łukasz Stafiej
1 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • W spotkaniu wzięło udział kilkunastu trójmiejskich blogerów kulinarnych i lifestylowych.
  • Uczestnicy spotkania sami mogli skomponować sobie dania.
  • Sous chef Aioli, Jacek Pytlarczyk.
  • Tort dla uczestników.
  • Fusilli z atramentem kałamarnicy i owocami morza.

Kilkunastu trójmiejskich blogerów świętowało Dzień Blogów w czwartek wieczorem w gdańskiej restauracji Aioli zobacz na mapie Gdańska. Było gotowanie na żywo, rozmowy o jedzeniu i śródziemnomorska uczta.



Dzień Blogów wymyślili w 2006 roku internauci, aby uhonorować tę jedną z najbardziej znanych form wypowiedzi w sieci. I choć klasyczne blogi w postaci stron www zastępowane są coraz częściej aktywnością internetowych celebrytów w portalach społecznościowych, "święto" jest wciąż obchodzone na całym świecie. W tym roku wypadło 31 sierpnia i z tej okazji wrzeszczańska restauracja Aioli postanowiła zaprosić w swoje progi trójmiejskich blogerów kulinarnych i lifestylowych.

- Jedną z misji miejskiej kantyny Aioli jest integracja różnych grup osób. Regularnie gościmy rodziców z dziećmi, niedawno organizowaliśmy spotkanie fanów komiksów - powiedziała brand manager gdańskiej restauracji, Agnieszka Opłatkowska. - Blogerzy są dla nas ważni, liczymy się z ich opiniami i dlatego postanowiliśmy ich zaprosić do wspólnego celebrowania ich święta, a przy okazji spróbowania naszej kuchni.
Na czwartkowej imprezie pojawiło się kilkunastu blogerów, m.in. znane z publikacji na łamach Trojmiasto.pl autorki blogów strawberriesfrompoland.pl (cykl felietonów "Trójmiejskie Historie Kulinarne") oraz okiemdietetyka.pl (cykl porad żywieniowych "Okiem Dietetyka").

Udział wzięli też m.in.: Dusiowa Kuchnia, Made by Gigi, Piotr Kaczmarczyk - Trójmiejski Trener, Lelcia, Doktor Ania, Burczy mi w brzuchu, Kaku Fashion Cook oraz Have a Bite Trójmiasto.

- Zauważyłam, że lokale coraz rzadziej organizują spotkania dla blogerów, więc to rzadka okazja, aby spotkać się w tak dużym gronie z dawnymi znajomymi, których dawno się nie widziało - skomentowała Anna Włodarczyk, autorka strawberriesfrompoland.pl. - Poza tym podoba mi się niewymuszona, luźna atmosfera tego miejsca. Lubię ten niebanalny wystrój i ich podejście do komponowania posiłków z kilku małych, osobno podawanych dań. Jedni to lubią, inni nie, mi to się podoba i czuję się tutaj dobrze.
Organizatorzy przygotowali stół suto zastawiony smakołykami kuchni śródziemnomorskiej. Uczestnicy mogli samodzielnie skomponować sałaty z kilkunastu dostępnych składników (m.in. marynat, ziaren, orzechów czy warzyw), spróbować włoskich serów i wędlin oraz dań przygotowywanych na żywo przez sous chefa w kuchni Aioli, Jacka Pytlarczyka. Kucharz przygotował m.in. mule w białym wini, spaghetti aglio e olio przygotowywane w bryle parmezanu oraz barwione atramentem kałamarnicy czarne fusilli z kalmarami i krewetkami. Była też pizza, a na deser - tort.

Dietetyczka Viola Urban z okiemdietetyka.pl skomentowała: - Kuchnia śródziemnomorska to jedna z najmniej dyskusyjnych diet, jeśli chodzi o walory odżywcze. Posiada dużo kwasów omega-3, opiera się na świeżych, sezonowych warzywach, ziołach, rybach i owocach morza, jest tam dużo oliwy z oliwek, która jest najzdrowszym tłuszczem, a mało przetworzonych półproduktów. Powinniśmy czerpać z niej jak najwięcej wzorców w codziennej diecie.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (38) ponad 20 zablokowanych

  • (4)

    Było zacnie, epicko, autorsko i fajfstajlowo.

    • 53 7

    • Uważam jednak,

      że zbyt sofciarsko, za to odpowiednio wyczesane na prawo

      • 13 1

    • i zarąbiscie... (1)

      jak ja nie lubie tych słow :D:D

      • 18 1

      • i "ogarnąć" - nienawidzee

        ogarnąć mogę jedynie kuwetę

        • 17 3

    • ha ha ha

      • 9 0

  • Dlaczego

    Gdzie jest Tekstualna???

    • 6 3

  • nie znam tych ludzi

    • 36 2

  • Matko Bosko..

    Jakich ja czasów dożyłem. Czas się zbierać z tego świata.

    • 64 7

  • Zapewne aparaty do robienia zdjęć pożywienia grzały się do czerwoności:)

    Chwila, tylko zrobię focie na mojego bloga :)

    • 98 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane