• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Catering na święta? To coraz popularniejsze rozwiązanie

Joanna Skutkiewicz
1 grudnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Chcemy, by kolacja wigilijna, choć w tym roku zapewne inna niż zwykle, odbyła się w miłej atmosferze... i przy smacznym jedzeniu. Chcemy, by kolacja wigilijna, choć w tym roku zapewne inna niż zwykle, odbyła się w miłej atmosferze... i przy smacznym jedzeniu.

Święta Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzą się nie tylko z rodzinną atmosferą, suto zastawionym stołem i miłymi prezentami, lecz także z mnóstwem pracy, jaka jest do wykonania w poprzedzających je dniach. W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków. Przyglądamy się temu rozwiązaniu i szukamy ciekawych pomysłów. Tym razem sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.



Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert


Zamawiasz jedzenie na święta czy przyrządzasz potrawy samodzielnie?

Gdy w wigilijny wieczór zasiadamy z bliskimi do kolacji, wreszcie możemy odetchnąć z ulgą. Wcześniej mieliśmy do wykonania całą listę zadań, na czele z robieniem zakupów, sprzątaniem i gotowaniem. Nie oszukujmy się: święta kojarzą się z odpoczynkiem tylko dzieciom i producentom reklam telewizyjnych; dla większości z nas to okres wzmożonej pracy. Tylko czy musi tak być?

- Ostatnie dni przed świętami to zawsze bieganina i popłoch - przyznaje JustynaGdańska. - Co prawda w tym roku pracuję zdalnie, ale przecież i tak muszę wykonać swoje obowiązki służbowe, więc w porównaniu z zeszłymi latami oszczędzam tylko na dojeździe do pracy i do domu. W tym roku wszystko jest trudniejsze logistycznie i ostatnio stwierdziliśmy z mężem, że gdyby nie dzieci i nasi rodzice, to pewnie odpuścilibyśmy sobie organizację jako takich świąt. Jesteśmy po prostu zmęczeni.
Chociaż sklepy spożywcze działają tak jak zwykle lub nawet dłużej, a prezenty możemy kupić przez internet, i tak mamy przed sobą sporą listę zadań. Czy jedyną szansą, aby sobie w tym ulżyć, jest całkowita rezygnacja z przygotowania wigilii?

Zamów świąteczne potrawy do domu



Jeśli nie mamy możliwości albo ochoty, aby samodzielnie piec, gotować i smażyć, z odsieczą przychodzą nam firmy oferujące catering świąteczny. To opcja zwłaszcza dla tych, którzy zamierzają wyprawić wigilijną kolację w większym gronie. Restauracji w Trójmieście, które oferują świąteczne menu, jest coraz więcej, a my wybraliśmy kilka, które już teraz proponują takie rozwiązanie.

Zespół Restauracji FinoOsterii Fino przygotowuje zarówno wigilijne menu degustacyjne dostępne już od początku grudnia, jak i ofertę na domowe święta. Posiłki w cateringu wigilijnym mogą być zamówione do 20 grudnia, a dostarczenie planowane jest na dzień przed Wigilią. Można również zamówić posiłki w słoikach, a także wino i vouchery do wykorzystania na przyszły rok jako pomysły na prezenty. Jak zapewnia Jacek Koprowski, szef kuchni i właściciel Fino, wszystko przygotowane jest w oparciu o przepisy domowe z akcentem nowoczesności: dostępna jest nie tylko oferta menu mięsnego, lecz także całkowicie wegańska. W wariancie wegańskim znajdziemy m.in. sałatkę jarzynową czy bigos z prawdziwkami.

  • Fino przygotowuje na święta specjalne menu, zarówno degustacyjne, jak i w formie cateringu do zorganizowania wigilii.
  • Fino przygotowuje na święta specjalne menu, zarówno degustacyjne, jak i w formie cateringu do zorganizowania wigilii.
Catering świąteczny do domu i dla firm oferuje także restauracja Azzurro. Do 15 grudnia włącznie możemy zamawiać specjały, które w przeddzień Wigilii odbierzemy osobiście. W menu są zarówno ryby i mięsa, jak i zupy, pierogi czy ciasta.

  • Propozycje świąteczne przygotowane przez restaurację Azzurro.
  • Propozycje świąteczne przygotowane przez restaurację Azzurro.
  • Propozycje świąteczne przygotowane przez restaurację Azzurro.
Restauracja Bulaj przygotowuje z kolei catering świąteczny w formie boxów i zamówień indywidualnych. W skład każdego z trzech boxów do wyboru wchodzą przekąski i dania główne do odgrzania - bazując na nich, można urządzić wigilię nawet dla kilku osób. Można również poprosić o przygotowanie poszczególnych dań. W ofercie lokalu znajdują się zupy (barszcz lub zupa grzybowa), dania rybne na zimno i do odgrzania, dania wigilijne na zimno i do podgrzania oraz ciasta. Zamówienia można składać do 19 grudnia, a odebrać 23 grudnia do godziny 20:00.

Do 20 grudnia można zamówić potrawy z sopockiej restauracji Petit Paris. To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na spróbowanie potraw świątecznych w niestandardowej wersji. W ofercie znajdują się m.in. sałatka jarzynowa z jajkami przepiórki, ostrygi "fine de Claire n.2" i "Perle Blanche n.2", pasztet Petit Paris z sosem cumberland czy pieczona w całości gęś z kasztanami. Zamówienia będzie można odebrać w przeddzień Wigilii w godzinach 12-20.

  • W sopockiej restauracji Bulaj można zamówić zarówno poszczególne dania, jak i propozycje wigilijne w formie boxów.
  • W sopockiej restauracji Bulaj można zamówić zarówno poszczególne dania, jak i propozycje wigilijne w formie boxów.
  • W sopockiej restauracji Bulaj można zamówić zarówno poszczególne dania, jak i propozycje wigilijne w formie boxów.
  • W sopockiej restauracji Bulaj można zamówić zarówno poszczególne dania, jak i propozycje wigilijne w formie boxów.
  • W sopockiej restauracji Bulaj można zamówić zarówno poszczególne dania, jak i propozycje wigilijne w formie boxów.
O potrawach na święta nie zapomniała też restauracja Filharmonia. W ofercie garmażu świątecznego znajdziemy wszystko, czego potrzeba na wigilijny stół. Poza mnóstwem tradycyjnych potraw do wyboru, możemy stamtąd zamówić także pozycje premium. Są to: halibut w sosie winogronowym, peklowana gicz jagnięca faszerowana gęsimi żołądkami, plater owoców morza w formie koktajlowej oraz deska kaszubskich serów własnej produkcji. Dowóz i odbiór zamówień możliwe są zarówno 23, jak i 24 grudnia.

  • Oferta garmażu bożonarodzeniowego z restauracji Filharmonia
  • Oferta garmażu bożonarodzeniowego z restauracji Filharmonia
  • Oferta garmażu bożonarodzeniowego z restauracji Filharmonia
W Wigilię odbierzemy też jedzenie zamówione w Restauracji Kubicki. Oferta świątecznych dań na spotkania rodzinne i firmowe obejmuje garmaż świąteczny i słodkości. Również restauracja TYGLE zrealizuje odbiór do godziny 13:00 w ten szczególny dzień roku. Menu świąteczne z tego lokalu jak zawsze zawiera propozycje zarówno dla wegan, jak i dla zapalonych mięsożerców. W ofercie są m.in. pasztet wegański, filety rybne, schab i golonka, a także pieczywo i ciasta.

Na ten szczególny czas teksańsko-meksykańska restauracja TexMex wraca z kuchnią do Polski i przygotowuje catering świąteczny w tradycyjnej odsłonie. Spośród ciekawych propozycji sopockiego lokalu zamówić można choćby śledzie z chilli i rodzynkami, galantynę z kurczaka z omletem warzywnym, pierogi dyniowe lub poliki wieprzowe duszone w winie porto z rodzynkami.

  • Teksańsko-meksykańska restauracja TexMex z Sopotu na święta wyjątkowo wraca z kuchnią do potraw tradycyjnych z Polski.
  • Teksańsko-meksykańska restauracja TexMex z Sopotu na święta wyjątkowo wraca z kuchnią do potraw tradycyjnych z Polski.
  • Teksańsko-meksykańska restauracja TexMex z Sopotu na święta wyjątkowo wraca z kuchnią do potraw tradycyjnych z Polski.
  • Teksańsko-meksykańska restauracja TexMex z Sopotu na święta wyjątkowo wraca z kuchnią do potraw tradycyjnych z Polski.
  • Teksańsko-meksykańska restauracja TexMex z Sopotu na święta wyjątkowo wraca z kuchnią do potraw tradycyjnych z Polski.

Pierogi, ciasta i całe kolacje



Jeśli nadal nie znajdziemy tego, co chcemy zjeść w tegoroczne święta, zajrzyjmy do Ogłoszeń. Znajdziemy tam zarówno propozycje na całość świątecznego cateringu, jak w przypadku Kaizen Kitchen czy oferty dostosowywanej całkowicie do klienta, z dowozem w przypadku zamówienia powyżej 200 złotych. W sekcji ogłoszeń znajdziemy także mnóstwo ofert od podmiotów specjalizujących się w konkretnych daniach, takich jak pierogi i paszteciki czy ryby wędzone.

Wciąż także rozwiązaniem może być zamawianie jedzenia na wynos.

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • Koniecznie należy robić samemu, naturalne składniki, sprawdzone produkty
    Niestety to co proponuja to sa opcje zbyt drogie jak dla przecietnego polaka

    • 0 2

  • Catering (4)

    Pomysł w sumie niezły, tym bardziej jeśli święta u kogoś kameralne. Gotowanie wielu potraw dla 2-3 osób niezbyt ma sens, ale te ceny? Naprawdę trzeba mieć głęboką kieszeń i nie mówię wcale o obżarstwie, tylko normalnie kolacji czy obiedzie. Dla zamożniejszych super sprawa, ale większość wybierze pewnie mniej urozmacione, ale w większości przygotowane samodzielnie menu.

    • 53 1

    • drozyzna, zrobcie samemu w domu

      • 1 2

    • (2)

      W zeszłym roku byłam sama na święta i zamówiłam sobie catering, bo gdybym miała wszystko robić sama to potem bym tego nie przejadła i wyrzuciła więc dla mnie to dobre wyjście:)

      • 6 2

      • Catering (1)

        Ha ha ha tez byłem sam i zjadłem sobie kawałek śledzika z chlebem i popiłem barszczykiem winiary i po sprawie ! Nie potrzeba żadnego cateringu , Nie przesadzaj że byś musiała tyle gotować ! Chyba że jesteś tłustą babą ,która tylko je !

        • 5 4

        • A ty jesteś tępym dziadem:( jestem kobietą puszystą co nie oznacza, że jem nie wiadomo jakie ilości a jeśli w święta chcę zjeść parę potraw to catering jak dla mnie jest akurat super wyjściem:) a ty sobie jedz śledzia z chlebem i barszczem... nikt nie broni... żyj i pozwól żyć

          • 4 5

  • Polecam Familia Bistro - pyszne jedzenie !! (3)

    • 8 28

    • drozyzna

      • 0 0

    • drogo,wole samemu zrobic i wiem z jakich skladnikow

      • 3 0

    • Pyszne i normalnie ceny !

      Jak widzę mięso na porcje typu schab "ą,ę" po 14 zł za 100 g to chyba ktoś na głowę upadł. Bistro Familia i cena i smak doskonały !

      • 5 4

  • (3)

    Drogo,lepiej i taniej samemu.

    • 78 14

    • Jak ty masz mnóstwo wolnego czasu to może i lepiej samemu

      Siedzisz pierdzisz w fotel i spamujesz na forum to masz czas. Inni pracują i być może wola zamówić.

      • 6 0

    • jak ktoś pisze cena za 50g albo 1szt (połówka) to ja podziękuje

      • 12 0

    • o biletach lotniczych to samo mówisz ?

      • 5 14

  • Sopocki Mlyn (2)

    ... to gwarancja smacznych dan swiatecznych i rozsadnych cen. Od paru lat korzystam i jestem zadowolony

    • 0 7

    • Jasiu, pracodawca zlecił Ci to napisać??

      • 0 2

    • Fu

      • 2 0

  • (1)

    Mnie to dziwi, że właściciele knajp płaczą, że nie ma hajsu, pomijam fakt, że sezon turystyczny był dla nich fantastyczny. Chodzi o to, że ludzie też nieco zubozali przez pandemię, a sprzedaż na wynos jest o wiele tańsza, bo nie pochłania takiej obsady ludzi. Niepotrzebny kelner, barman, zmywak. A ceny stoją w miejscu. Nie widzę tu żadnej logiki w zarządzaniu.

    • 20 2

    • Ale tu teraz nie chodzi o pomoc restauracjom tylko o cateringu świątecznym z którego ludzie korzystali już wcześniej

      • 0 1

  • obserwacje (1)

    Nie obijajcie się i zróbcie potrawy sami. Własne świąteczne jedzenie najlepiej smakuje. Smuci mnie jak mało osób umie w dzisiejszych czasach gotować. I nie mówicie, że to wasze dobre serca bo chcecie wesprzeć branżę gastro. Właściciele gastro powinni bo wszystkich tłustych latach mieć odłożone środki na taką czarną godzinę. Myślcie ekonomicznie zamiast kupować mięso za 70 zł za kg kupcie sobie za 25/30 i sami upieczcie zaoszczędzone 40 zł przekażcie na szczytne cele.
    Z tą pomocą to często jest tak, że w restauracji zapłacić jesteście gotowi 70 zł i jeszcze dacie napiwek bo bogatemu należy się bogactwo pomnożyć a w małym sklepiku kupując prezent targujecie się i zamiast ceny 70 zł czy sprzeda pani za 50 albo 40.

    • 13 4

    • Nie chcesz kupować to nie kupuj, ale nie wyzywaj ludzi od obiboków:( każdy niech robi co uważa. Stać mnie to kupuję, zamawiam i chodzę po knajpach i gotować też potrafię a ty chyba masz jakiś kompleks

      • 1 2

  • Nie wyobrażam sobie rodzinnej kolacji

    z daniami których samemu się nie zrobiło. Wolałbym zrobić prostsze potrawy ale własnymi rękoma

    • 4 3

  • Bulaj (1)

    Zamawialiśmy kilka razy w Bulaju w Sopocie , ale ostatnim czasy Strasznie się Popsuły Potrawy , nie wiem czy inny kucharz , ale potrawy Niesmaczne . W tym roku Zmieniam na inną restaurację , szkoda zachodu i kasy na niesmaczne potrawy .

    • 16 3

    • Tez nie polecam

      • 3 0

  • Nie stać mnie na żadne cateringi (15)

    Bardzo chciałabym skorzystać, ale niestety ceny są zaporowe. Nie stać mnie.

    • 52 2

    • (14)

      Sałatka jarzynowa 100 g - 4 zł ? Czyli 1 kg = 40 zł ? Co to jest za cena ? Skład sałatki: parę ugotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki, puszka groszku, cebulka, parę jajek na twardo (ewentualnie kto co lubi, to sobie dorzuca), 3-4 łyżki majonezu, pieprz, sól i to kosztuje 40 zł za kg ? To nie jest pracochłonna sałatka, a jej koszt zrobienia w domu za 1 kg może wynieść 5 - 8 zł w zależności od ilości składników. Z ciekawości pytam, ktoś kupuje w ogóle za taką cenę ?

      • 43 5

      • (4)

        Wyliczenie na zasadzie zapłacę za to co zrobię. Poza składnikami, których jak majonez nie kupisz na łyżki, to w przypadku cateringu dochodzi praca osoby, która ją przygotuje i koszty za media w miejscu jej przygotowania. Dodatkowo zarobek dla restauracji bo jednak to praca i o zarabianie chodzi. Porównanie powinno być inne, zapłacić 40 zł za kg, ale poświęcić na to czas na zamówienie i odbiór czy robić zakupy i przygotowywać samemu.
        PS: sałatkę wolę domową, kwestia smaku.

        • 11 3

        • Ja kupuje salatke za 200zl za kg (3)

          Sałatka za 200zł za kg ma smak, bo jest kraftowa i z wyszynku, oraz z pierwszego tłoczenia pani Grażyny

          • 9 2

          • Widze ze się rozumiemy (2)

            Ja biorę zupki z 5 l za 275 pln
            Wyczuwam wspólne rzemieślnicze święta hohoho

            • 4 0

            • (1)

              Do tego świąteczny makowiec po 190 zł/kg, ale to nie pieniądz, bo makowiec jest wg. autorskiej receptury! Kraftowy z natury rzeczy zatem!

              • 5 0

              • Zaiste!

                I patrz nawet tysiak nie pęknie wiec można domowic śmiało lokalnego rzemieślniczego gwiazdora z reniferami od państwa Malinowskich ze Skierniewic co by po wyszynk nie fatygować się komercyjna taryfa hohoho

                • 3 0

      • A w moim garmażu za 1 kg sałatki jarzynowej chcą 19,90

        • 1 0

      • Sałatka

        Nigdy bym nie zjadł sałatki jarzynowej robionej przez kogoś obcego , nie wiadomo kto sapie nad tą sałatką i czy ma czyste ręce ! Odruch Wymiotny !

        • 4 3

      • oczywiscie, opcja catering to dla leniwych jak ktos policzy wlasnie dokladnie ile wynosi koszt barszczu czy salatki czy kawalka miesa upieczonego

        • 0 1

      • Kupuje mnóstwo ludzi Barbaro, dobrze, że sama nie prowadzisz żadnego biznesu bo jakbyś kalkulowała cenę jak w tym wpisie to byś padła po tygodniu :))

        • 4 5

      • (1)

        pietruszka i cebulka do sałatki? a gdzie ogórek kiszony i kukurydza?

        • 4 3

        • :(

          Za drogo niestety

          • 2 0

      • kupuje

        Ci, którzy zarobią w czasie kiedy robi się sałatkę więcej niz ona kosztuje...

        • 8 3

      • 4 łyżki majonezu na 1kg? Lekko uboga ta sałatka eh. 40zl za kilo z pewnością nie wyjdzie, ale 5-8zł za kilo to cena chyba ze średnio świeżymi warzywami z marketu

        • 12 5

      • racje

        a składniki tych potraw z Bieda marketu

        • 11 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane