• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cateringi na święta: tradycyjny, wege, deluxe i słodkości

Magda Mielke
9 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (75)
Najnowszy artykuł na ten temat Co zrobić z choinką po świętach?
Przyjrzeliśmy się propozycjom wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów. Przyjrzeliśmy się propozycjom wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.

Święta to nie tylko rodzinna atmosfera, wyjątkowe potrawy, Mikołaj, prezenty, choinka czy śpiewanie kolęd, ale i mnóstwo przygotowań. Pomóc w nich mogą restauratorzy, którzy jak co roku przygotowali oferty potraw do zamówienia na świąteczny stół - od tradycyjnych dań, przez wegetariańskie, wegańskie i deluxe, po słodkie wypieki. Oto najciekawsze propozycje cateringów świątecznych.



Zamów świąteczne jedzenie do domu


Smak tradycji



Zamawiasz jedzenie na święta?

Barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, ryba po grecku, sałatka jarzynowa - są takie potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia i świątecznego stołu. Nie zabrakło ich również w cateringach świątecznych przygotowanych przez trójmiejskich restauratorów.

W ofercie My Place znajdziemy zarówno wigilijne potrawy, takie jak: barszcz, krokiety, ryba po grecku czy sałatka jarzynowa, jak i mięsa idealne na świąteczny obiad, m.in. kaczka w całości, rolada z boczku z zielonym pieprzem, kotlet de volaille. Są też propozycje vege: pasztet, śledzie z boczniaka i "ryba" po grecku. Zamówienia można składać do piątku 16.12, a odebrać 23.12 w godz. 12-21 oraz 24.12 do godz. 12.

Bogatą ofertę garmażu świątecznego proponuje restauracja Tabun. Zupy, pierogi, dania obiadowe do podania na ciepło, zimne zakąski, ryby i mięsa, sosy, dodatki i słodkości zamawiać można do 16.12 (odbiór 23.12 w godz. 12-19).

  • Świąteczna oferta restauracji My Place
  • Oferta restauracji Tabun
  • Oferta Borowej Ciotki
Do 19.12 można składać zamówienia na świąteczne dania od Borowej Ciotki. W ofercie m.in. karp smażony z cebulą karmelizowaną w domowym różowym winie, dorsz w sosie koperkowym, zrazy, de volaille, karkówka w sosie myśliwskim, pierogi, bigos i tradycyjne ciasta.

Tort piernikowy, domowe wypieki, wędliny i ryby z własnej wędzarni, a także wiele tradycyjnych potraw świątecznych znajdziemy w świątecznej ofercie Restauracji Polskie Smaki. Zamówienie można składać do 18.12.


Świąteczne potrawy w nowoczesnym wydaniu



Wigilijne dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie przygotuje restauracja Zafishowani. Poza takimi klasykami jak: barszcz, kompot z suszu, kapusta z grzybami, pierogi czy bigos, w ofercie cateringu znajdziemy też bardziej wyszukane propozycje. Są m.in. ryby: jesiotr wędzony na ciepło, pasta z wędzonego łososia i kawioru, pasztet rybny z anachois, tatar z łososia z kaparami i korniszonem, mięsa: wołowina po burgundzku, kiełbasa wołowa z dzikiem, pieczona kaczka z jabłkiem, rillet drobiowy z pistacjami wędzonymi oraz szynki (chrzanowa, gotowana, kopcona). Zamówienia będą przyjmowane do 16 grudnia.

Okiem dietetyka: ranking zdrowych wigilijnych potraw Okiem dietetyka: ranking zdrowych wigilijnych potraw
Oferta Fishermana Oferta Fishermana
Bigos rybny, sum w sosie rybnym, halibut gotowany na parze, tatar z pstrąga z marynowanymi grzybkami, smarowidło z kurczaka w majonezie szczypiorkowym - takie propozycje znajdziemy w świątecznej ofercie restauracji Fisherman z Sopotu. Zamówienia można składać do 20.12 (odbiór 23.12).

Również w menu restauracji Chmielna znajdują się nie tylko tradycyjne polskie potrawy, ale także kilka wyjątkowych propozycji stworzonych przez szefa kuchni Grzegorza Labudę.

W świątecznym menu słynącego z wykwintnej kuchni z francuskim twistem Petit Paris pojawiły się dania na ciepło (m.in. pieczona perliczka z kasztanami, kaczka po staropolsku, polędwica wołowa "Wellington", qouiche, kulebiak), pierogi domowe z kapustą i grzybami oraz z kaczką, przystawki zimne (pasztet z sosem cumberland, tradycyjny tatar z wołowiny, terrina z foie gras), zupy, sałaty i desery. Zamówienia można składać do 20.12, odbiór własny 23.12 w godz. 12-20.

Okiem dietetyka: TOP 5 zdrowych wigilijnych dań Okiem dietetyka: TOP 5 zdrowych wigilijnych dań

  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.
  • Świąteczna oferta Petit Paris.

Dania dla wegan i wegetarian



Bezglutenową i wegańską ofertę świąteczną przygotowało Atelier Smaku. Znajdziemy w niej m.in. pierogi (np. z ciecierzycą, soczewicą lub tofu), pasztety (np. soczewicowo-grzybowy, grochowo-warzywny, sojowo-pieczarkowy), pasty (nie-makrelowa, nie-pasztetowa i nie-metka), a ponadto chleby i słodkie wypieki.

Wigilijne rarytasy w wersji wege proponuje też Nie/mięsny. W ofercie m.in. wegański bigos, pasztet wegański, paszteciki z wege farszem, pierogi z soczewicą i masłem orzechowym, smalec wegański ze śliwką czy pasta bezrybna. Zamówienia można składać do 20.12. Odbiory 23.12 (15-20) i 24.12 (10-13).

  • W ofercie Nie/mięsnego znajdziemy sporo wegetariańskich i wegańskich potraw.
  • Oferta Atelier Smaku

Pierniki, makowce, serniki i inne słodkości



Bożonarodzeniowy stół to nie tylko barszcz z uszkami, karp, śledź czy bigos, ale też słodkie wypieki. Makowce, serniki, pierniki i świąteczne torty - wszystkie te ciasta znajdziecie w świątecznej ofercie trójmiejskich kawiarni i cukierni.

  • Świąteczne wypieki od Umam.
  • Świąteczne wypieki od Umam.
  • Świąteczne wypieki od Umam.
Umam na Boże Narodzenie proponuje długo dojrzewający i mocno aromatyczny piernik z dodatkiem fig, moreli, orzechów oraz czekoladowo-śliwkowych powideł, oblany polewą z mlecznej czekolady i masła. Zamówić można także struclę makową - maślane ciasto drożdżowe przeplatane aromatycznym makiem z dodatkiem bakalii i kremowej śmietanki, udekorowane lukrem i posypane bakaliami, a także tort makowo-bezowy z czekoladowym musem i sporą dawką bourbona. Całość pokrywa błyszcząca, czekoladowa glazura i kawałki czekolady. Zamówienia można składać do 20 grudnia.

Polecane cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Tylko do 13 grudnia można składać zamówienia w cukierni Baccate. W świątecznej ofercie znalazły się m.in. pieczony sernik z żurawiną, tarta czekoladowo-pomarańczowa, piernik staropolski, ciasto miodowe z prażonymi jabłkami, babka pistacjowa czy tort makowy.

  • Święteczna oferta Baccate
  • Słodkości od Le delice.
Cukiernia Le Delice na święta proponuje desery: tort eklerowy karpatka, sernik baskijski, francuską roladę Buche de Noel i zestaw niepierogów, czyli ciasteczek inspirowanych tortem "czarny las" oraz wypieki: stollen, czyli niemiecka strucla z marcepanem, włoska babka panattone, makowiec, świąteczne brownie.

A może nieco "lżejsze" i zdrowsze święta? Nie-cukiernia Fit Cake proponuje świąteczne ciasta bez glutenu i bez cukru. Ponadto w ofercie znaleźć można propozycje wypieków wegańskich, keto oraz bez laktozy. Są wariacje na temat tradycyjnych, świątecznych ciast m.in.: wegański piernik, torcik makowy z orange curd, sernik z musem pierniczkowym, makowiec japoński czy makosernik, a także inne lubiane ciasta jak: "malinowa chmurka", torcik a'la Oreo, keto tiramisu, rafaello czy wuzetka. Wszystko z certyfikowanej kuchni bezglutenowej oraz bez cukru.

Więcej ofert świątecznych wypieków, potraw wigilijnych czy dań na uroczysty obiad znajdziecie w naszym serwisie ogłoszeń.

  • Świąteczne wypieki Fit Cake.
  • Świąteczne wypieki Fit Cake.

Miejsca

Opinie (75) ponad 10 zablokowanych

  • O luuuudzie, połowę mojej pensji nauczycielskiej na wigilię musiałabym wydać :))

    • 3 3

  • (4)

    Za litr barszczu 35 zł???Przecież koncentrat to koszt 5 zł plus warzywa i kawałek mięsa...ryba po grecku 60zł...szaleństwo.Robimy wszystko samemu i za 70% tych cen.

    • 41 12

    • Koncentrat i mięso w wigilijnym barszczu? (1)

      Nie zazdroszczę twoim gościom.

      • 5 2

      • Kto mówi o gościach - taniej wyjdzie iść w gości

        • 3 0

    • za 70%? (1)

      ja robię za 5% wartości. barszcz z torebki, pierogi mrożone z biedry, mięcho z wyprzedaży za 25% wartości

      • 13 6

      • Zgadza się wychodzi max 9 zł za barszcz dla 3 osobowej rodziny...ta marża 350% to jakiś odlot...

        • 11 2

  • Mnie ciekawi ... (3)

    Pomijając już ceny dla klasy minimum średniej...Czemu zawsze jest podawana cena zupy za 0,9 Litra,a nie za cały ???

    • 20 3

    • Bo to są standardowe słoiki:)

      • 3 0

    • Bo dają w słoikach litrowych, ale nikt nie leje po czubek, bo się wyleje.

      • 6 2

    • Może mają takie słoiki i tyle się zmieści

      • 11 1

  • Litr barszczu za 35 PLN (6)

    Gdzie przygotowanie garnka 4l kosztuje w porywach 20 PLN brutto (mięso, buraki, przyprawy). xD I do tego de volaille (jeden waży ok. 100 gram) za 180 PLN/kg. Czyli dla 10 osobowej wigilii to już koszt ponad 500 PLN, a dopiero zacząłem wybierać. :D

    • 26 17

    • Dolicz do tego koszt dojazdu na zakupy, prąd lub gaz, który zużyjesz i swój czas to cena zaczyna wyglądać inaczej.

      • 2 1

    • w wigilijnym barszczu nie ma mięsa

      • 2 1

    • caly dzien roboty, zeby 15 zł zaoszczedzić xDDDDD

      zrozum trepie, że nie każdy tyra za minimalną krajową, żeby spędzać cały weekend nad garami w celu zaoszczedznia kilkuset złotych.

      • 9 7

    • (1)

      I to jest właśnie wybór. Robisz sam taniej lub bulisz żeby ktoś podał ci gotowe.

      • 35 1

      • Dokładnie w tym rzecz, dlatego nie ma sensu przeliczać ceny cateringu wyłącznie na cenę produktów. Płacimy nie tylko za sam towar, ale za całą usługę jego wytworzenia - gotowanie i pieczenie wymaga zużycia mediów, pracownikom trzeba zapłacić, przecież ktoś to przygotował i otrzyma za to wynagrodzenie. Niestety u niektórych wciąż pokutuje myślenie z serii, "jakim trzeba być frajerem, żeby za jedną kawę w kawiarni zapłacić 8 zł, skoro w markecie mogę mieć za tyle małą paczkę".

        • 21 2

    • Taka skrupulatność, a wziąłeś pod uwagę jedynie część kosztu, poza składnikami zupy, powinieneś był doliczyć jeszcze: wodę, gaz/prąd na ugotowanie, zmywanie (woda+detergent+prąd jeśli to zmywarka), koszta pracownicze, bo ktoś to przygotowuje. I skoro mamy już koszt, to teraz trzeba jeszcze doliczyć marżę, wszak w handlu nie chodzi przecież o to, aby sprzedawać po cenie kosztu, ale o to, aby zarobić. Oczywiście, część cen takiego cateringu zapewne jest wygórowana i nieadekwatna do jakości, jak wszędzie, ale nie da się tego zmierzyć sposobem zaproponowanym przez Ciebie - koszt gotowej potrawy to nie tylko cena, jaką trzeba zapłacić za produkty spożywcze potrzebne do jej przygotowania.

      • 33 8

  • Na wstępie przepraszam że używam tej formuły ale muszę : Kyrje elejson . (1)

    • 20 7

    • OK, ale co po wstępie?

      • 3 0

  • Przeczytałam cały artykuł i nie doczytałam się o jakie święta chodzi. (1)

    • 8 5

    • Chyba słabo z czytaniem bo jest w tekście i Boże Narodzenie i Bożego Narodzenia. Chyba że oczekiwałeś jakiejś innej nazwy.

      • 2 0

  • Dlaczego (1)

    zrobiliście Bożego Narodzenia hedonistyczne święto żarcia?

    • 6 9

    • Tak, z tym że kilkaset lat temu

      Tradycja 12 potraw wigilijnych odchudzaniu nie służyła. A tak naprawdę mylisz chyba post z świętami. W święta należało się cieszyć i ucztować.

      • 2 0

  • Podoba mi się w komentarzach oburzenie na wege potrawy wigiljne

    Jest to ewidentnie skutek nieznajomości tradycji narodowych bo przecież tradycyjne potrawy wigilijne, za wyjątkiem ryby, były wręcz wegańskie bo nawet jajek nie wolno było do nich używać.

    • 15 3

  • Na święta jadam tylko dania tradycyjne

    Na przykład pizzę margeritę, taką samą od 1889 roku!

    • 5 6

  • E tam!

    Beneficjenci 13tek i 14 tek gustują w paczkowanych wyrobach z Biedronki.

    • 3 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane