• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chrupkie, jędrne i zwiększające popęd seksualny. Pora na szparagi

Magda Mielke
15 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (51)
Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca.

Są niskokaloryczne, zdrowe i smaczne, a do tego mogą zwiększać ochotę na seks - posiadają opinię silnego naturalnego afrodyzjaku. Mowa oczywiście o szparagach. Sezon na nie rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Sprawdziliśmy, jakie pomysły na to warzywo mają trójmiejscy szefowie kuchni.




Lubisz szparagi?

Mają niewiele kalorii, za to dużo właściwości odżywczych i składników mineralnych, co sprawia, że są uważane za jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Maj i czerwiec to idealny czas, aby ich spróbować, gdyż to właśnie wtedy są najsmaczniejsze.

Białe i zielone. Grillowane, gotowane albo pieczone w piekarniku. Owinięte szynką parmeńską, podawane z sosem holenderskim, a także zmiksowane na krem. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach.


Szparagowe menu w Brovarnii



Jak co roku, Brovarnia przygotowała specjalne, sezonowe menu oparte na szparagach. Znajdziemy w nim:
  • zupę: krem z białych szparagów z oliwą z pieczonej papryki,
  • przystawkę: szparagi zielone i białe, cytrusowy sos holenderski, ekologiczne jajko zielononóżki, młode ziemniaki z koperkiem, boczek, ser grana padano,
  • dania główne: mule w białym winie z zielonymi szparagami i bagietką,
  • danie główne: sandacz z sosem holenderskim, puree ziemniaczanym i białe szparagi,
  • danie główne: pierś z kurczaka supreme, sos demi glace, karmelizowana młoda marchew, puree ziemniaczane i zielone szparagi.


  • Dania ze szparagami w roli głównej znajdziecie w nowym menu Całego Gawła.
  • Szparagowe menu w Brovarnii.
  • Pizza z jajkiem pôche i szparagami - propozycja Ostro.

Festiwal szparagów u Gawła



Od tygodnia w Całym Gawle można spróbować dań z nowego menu, a w nim kilka wariacji na temat zielonych szparagów. Wśród nich: pieczona feta z zielonymi szparagami, czosnkiem, oliwą, tymiankiem i grzankami, trzy grzanki śniadaniowe z zielonymi szparagami, jajami sadzonymi, majonezem truflowym i serem Pecorino, tabbouleh z zielonymi szparagami, pomidorkami, avocado, pietruszką, oliwą, sokiem z limonki + grzanki ziołowe i mayo oraz kremowe gnocchi z zielonymi szparagami i serem Pecorino.

Pizza ze szparagami



Wiosenne akcenty wkroczyły już do pizzerii Ostro, która niedawno zajęła 34. miejsce w rankingu 50 najlepszych pizzerii w Europie (1. miejsce w Polsce). Aktualnie możemy tu zjeść pizzę sezonową z jajkiem pôche i szparagami. Oprócz tego placek zawiera sos beszamelowy, mozzarellę Fior Di Latte, coppa (tradycyjna włoska wędlina wieprzowa), pecorino i świeżo mielony pieprz.

  • Szparagowa misa mocy do spróbowania w dwóch wariantach w Nie/mięsnym.
  • Szparagowa misa mocy do spróbowania w dwóch wariantach w Nie/mięsnym.
  • Szparagowa misa mocy do spróbowania w dwóch wariantach w Nie/mięsnym.

Szparagowa misa mocy



W Nie/mięsnym można już spróbować sezonowej misy mocy z grillowanymi szparagami i żeberkiem lub boczniakiem królewskim BBQ. Poza tym mcha składa się z hummusu bazyliowego, marynowanej rzodkiewki, młodej marchwi w miso, patatków ziołowych, sezamu, granatu i oliwy cytrynowej.


Szparagi na śniadanie



Dania ze szparagami znajdziecie również w Piekarni. Mieszczący się w pobliżu Madisona lokal serwuje śniadania z tym uwielbianym, zielonym warzywem. Zjemy tu jajecznicę z trzech jaj ze szparagami i parmezanem oraz pajdę ze szparagami, boczkiem, jajkiem sadzonym i sosem holenderskim. Z kolei w wersji lunchowej zjemy tu aksamitny krem ze szparagów.

To oczywiście niejedyne miejsce, w których można spróbować szparagów. Wszystkie znajdziecie w naszym katalogu.

  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!
  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!
  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!
  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!

Miejsca

Opinie (51) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Skoro jedza i nie wiedza

    Ro żaden z tego afrodyzjak! Inaczej na pewno by wiedzieli

    • 0 0

  • Jak sie nażrę szparagów to jedyne co moge

    To po nich pierdzieć.

    • 0 0

  • (4)

    Szparagi mogą powodować zmianę zapachu moczu. Na szczescie efekt krótkotrwały.

    U mnie był mocny, nieprzyjemny zapach. Nie wiedziałam wcześniej o tym skutku ubocznym i gdy mnie to dotknęło chciałam lecieć do lekarza robić badania. Przeszukując internet o potęcjalnych chorobach doczytałam się do tego faktu.

    • 20 4

    • a jak tam ze smakiem ?

      Z południowych stoków bardziej wytrawne , nieprawdaż ?

      • 1 0

    • Trza było zapach poprawić setką wody Przemysławki.

      • 1 0

    • Dzięki za info.
      Bo po sikaniu nie spłukuję
      Szkoda wody

      • 3 2

    • Przeszukaj internet jeszcze by się dokształcić w pisowni słowa potencjalnych.

      • 3 6

  • Ostatnio (1)

    w luksusowej restauracji w Gdyni zjedliśmy pyszny, ba! przepyszny obiad. To dlaczego potem pół nocy męczyła mnie po tych pysznościach potężna zgaga?

    • 1 0

    • Bo jesteś chory. Zgaga najczęściej sygnalizuje początek

      nowotworu żołądka.

      • 1 0

  • Niektórzy nie wiedza ze to bzdety

    • 3 1

  • (3)

    Szparagi to jest to!Dotąd przed laty Polacy jeździli je zbierać,obecnie to nieopłacalne i na zachodzie szukają pracowników,wszak płacą grosze.faktycznie mnóstwo witamin,moje shih tzu dostaje szparaga regularnie i wtedy ćwiczymy tresurę.A i dla człowieka to feeria witamin,choć nie są to tanie rzeczy mili moi.

    • 6 17

    • Teraz Niemców zapraszamy zbierać jabłka do nas (2)

      • 3 1

      • I co? (1)

        Są chętni ?

        • 2 0

        • Całe wagony

          • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Super ceny (3)

    Sezon szparagowy w pełni a w dyskontach pęczek po ok 18 zł. Powariowali

    • 19 2

    • (2)

      Na rynku Przymorze szparagi po 9 zł pęczek .

      • 7 0

      • (1)

        peczek to ile? 250g czy 500g ?

        • 1 2

        • 50

          • 1 1

  • Szparagi - z NIemiec. Artykuł sponsorowany przez lidla lub inną sieć z tego kraju.

    • 2 2

  • Za czasów Donalda T Polacy musieli uciekać do pracy za granicą. Teraz (1)

    jeżdżą zagranicę wypoczywać i zwiedzać. Nie można pozwolić na oddanie Polski PO nigdy

    • 3 12

    • 2005 2007 lata największej emigracji Polaków za granicę.

      • 1 1

  • Wszędzie

    te g*wniane reklamy. Wszędzie!!!

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane