• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co zjemy na Jarmarku św. Dominika? Sprawdzamy ofertę i ceny na stoiskach

Julia Rzepecka
3 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Jarmark św. Dominika Ino Sushi Jarmark św. Dominika Ino Sushi

Kiełbasy, golonki, frytki i pierogi, ale także przysmaki kuchni świata - węgierskie langosze, tatarskie czebureki, tureckie chałwy czy kubańskie panini. To tylko niektóre dania serwowane podczas tegorocznego Jarmarku św. Dominika. Specjalne oferty przygotowały też niektóre restauracje. Podpowiadamy, gdzie zjeść podczas przeczesywania setek stoisk tegorocznego jarmarku, i ile za to zapłacimy.



Gdzie zjeść na Jarmarku?



Co zwykle zamawiasz odwiedzając Jarmark św. Dominika?

Tu się kupuje, targuje, poszukuje skarbów i znajduje piękne kadry do wakacyjnych, pamiątkowych zdjęć. Wokół słychać różne języki, mieszają się tradycje i obyczaje. Jest gwarnie, barwnie i prawie wszędzie coś się dzieje. To właśnie słynny Jarmark św. Dominika.

Stoisk jest tak dużo, że nie sposób jednego dnia obejrzeć wszystkie dokładnie. Przechadzając się uliczkami, co chwilę też do naszych nosów docierają przeróżne zapachy - a to ktoś niesie gorące frytki, a to już z daleka pachnie stoisko ze smażonym serem. Szybko można więc poczuć burczenie w brzuchu. Na szczęście oferta kulinarna jarmarku jest obszerna i składają się na nią nie tylko smakołyki ze stoisk, ale także specjalne menu, które przygotowały restauracje w sercu Gdańska. Co i za ile zjemy na Jarmarku św. Dominika?

  • Jarmark św. Dominika Athena International
  • Jarmark św. Dominika Athena International
  • Jarmark św. Dominika Athena International
  • Jarmark św. Dominika Athena International
  • Jarmark św. Dominika Kasia z Podlasia

Foodcourt, czyli coś na ciepło



Na tegorocznym jarmarku przygotowano cztery duże strefy, w których znajdziemy przede wszystkim stoiska serwujące jedzenie na ciepło, dania obiadowe, ale także drobne przekąski i napoje. Foodcourty znajdują się w czterech różnych miejscach na terenie jarmarku i każdy ma swoją nazwę. W okolicach Skweru Heweliusza i ul. RajskiejMapka znajduje się pierwszy z nich, Przystanek Równość. Kolejny, największy, znajdziemy przy skwerze ŚwiętopełkaMapka - to Przystanek Smaków. Zjemy też na Targu RybnymMapka, gdzie ustawiono Przystanek Radość, a ostatni mieści się na OłowianceMapka, nazwany Ołowianka Pod Żaglami.

Czytaj też: Parkuj i jedź na Jarmark. Sprawdziliśmy, jak to działa

Oferta kulinarna na jarmarku jest dość duża. Stoiska oferują specjały różnych kuchni świata: m.in. azjatyckiej, tureckiej, amerykańskiej, kubańskiej, krymsko-tatarskiej, węgierskiej i oczywiście polskiej - w tym z różnych regionów kraju. Są także typowe jarmarczne dania jak frytki, kiełbasy, gofry i lody. Największy wybór znajdziemy w strefie nr 2, czyli Przystanku Smaków, rozmieszczonym przy skwerze Świętopełka i wzdłuż ul. Szerokiej. Ceny w każdej ze stref są różne. W niektórych budkach za frytki zapłacimy 15 zł, w innych 22 zł i więcej. W wielu punktach sprzedających gorące dania, podane są ceny za 100g mięsa czy ryby, trzeba więc samemu szacunkowo wyliczyć ostateczny koszt zamawianej potrawy.

Strefy ze stoiskami kulinarnymi są zaznaczone kolorem różowym. Strefy ze stoiskami kulinarnymi są zaznaczone kolorem różowym.
W cenach odbija się inflacyjna rzeczywistość - są na pewno wyższe niż w poprzednich latach. Większość dań na ciepło kosztuje minimum 20 zł, a często powyżej 30 zł. Za pierogi (6 sztuk) zapłacimy średnio 20 zł. Za zestaw z kiełbasą na gorąco 25 zł, karkówkę ok. 40 zł, za golonkę nawet do 45 zł. Frytki, w zależności od stoiska kosztują od 15 do 27 zł. Mniej zapłacimy za drobniejsze przekąski jak tatarskie czebureki (duże pieczone pierogi z mięsnym farszem) - od 16 zł czy drobne tureckie przysmaki (10-15 zł). Kupić można też naleśniki, langosze, podpłomyki, pieczone ziemniaki w cenach za ok. 20 zł. Pajda chleba ze smalcem kosztuje średnio 15 zł, a oscypek 4-5 zł.

Zobacz także: Kradzież na Jarmarku na ponad 60 tys. zł

Coś na słodko? Suchy gofr kosztuje od 6 do 9 zł, a jeśli dodamy do niego takie dodatki jak np. bita śmietana i owoce zapłacimy od 18 do 25 zł. Są też owoce w czekoladzie (10-15 zł), wata cukrowa (8-15 zł) i lody. Cena kawy na jarmarku zaczyna się od 9 zł. Jest też oczywiście alkohol. Za piwo zapłacimy 11-18 zł w zależności od rozmiaru i produkcji (najdroższe to piwa rzemieślnicze). Z kolei w strefie gastronomicznej na Ołowiance znajdziemy też stoiska serwujące prosecco, na miejscu barmani przygotowują też różne drinki i koktaile.

Regionalne przysmaki



W strefach gastronomicznych znajdują się też stoiska, gdzie kupimy regionalne przysmaki, niekoniecznie do spożycia na miejscu. Takie budki rozstawione są nie tylko przy foodcourtach, ale także w innych miejscach. Kupimy tam przeróżne wyroby regionalne jak wędliny, kiełbasy wędzone na zimnym dymie, sery w tym owcze i kozie. Są również miody, oliwki, chałwy tureckie, włoskie produkty rzemieślnicze, litewskie ciasta. Kupimy również alkohole regionalne jak np. śliwowica, wina ekologiczne czy zza wschodniej granicy (od 30 zł za butelkę). Nie brakuje słodyczy - krówek czy żelek na wagę.

  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.

Restauracje na jarmarku



W czasie świątecznych trzech tygodni jarmarku wyjątkowe propozycje mają też gdańskie restauracje, takie jak między innymi Stara Pierogarnia. Na co dzień mieści się przy ul. Ołowianka, w czasie trwania jarmarku, ich wyroby kupimy w jednym ze stoisk (budka 1129). Co można tam zamówić? Chleb ze smalcem i ogórkami, ale także oczywiście pierogi. W upalny dzień schłodzić się można kupując tam również prosecco czy sangrię. Słodkości serwuje z kolei Szyszka Ice Cream. Poza jarmarkiem swoje wyroby sprzedają głównie w lokalu przy ul. Grobla III. Obecnie, w swoich mobilnych budkach sprzedają smaczne lody rzemieślnicze, a znajdziemy ich między innymi na skwerze Świętopełka.

Na jarmarku spotkamy też inne trójmiejskie restauracje. Na Ołowiance rozstawił się Surf Burger, przy ul. Szerokiej spróbujemy też wiśniówki przygotowanej przez Wiśniewskiego. Natknąć się można też na stoiska Gdańskiej Palarni Kawy, a także Zakwasowni, która sprzedaje organiczne produkty, a także herbaty i kawę.

  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.
  • Święto handlu, kultury i rozrywki trwa w najlepsze, a my przyglądamy się jego kulinarnej odsłonie.

Wydarzenia

762. Jarmark św. Dominika (48 opinii)

(48 opinii)
jarmark

Miejsca

Opinie (123) 9 zablokowanych

  • Na jarmarku

    zamiast udźca, który mi naraił znajomy, że niby taka przepychota, dostałem jakąś kość z resztami mięsa ubabraną w straszliwie kwaśnym sosie. Zapłaciłem 110 zł i się wściekłem. W drodze powrotnej do domu kupiłem kurczaka za 15 złotych, upiekłem w piekarniku i miąłem żarcie ja ta la la. Nigdy więcej jedzenia na jarmarku.

    • 9 2

  • Co do pysznego jedzenia

    jest przecieź jeszcze pychota i przepychota.

    • 4 3

  • Jakiż

    ten nasz polski język jest ubogi. Bo tylko coś jest do jedzenia, od razu musi być pyszne albo przepyszne. A przecież pyszne ma aż 80(!!!) synonimów w języku polskim.

    • 6 2

  • Co zjemy na jarmarku?
    Wszystko jak co roku.
    W wysokiej cenie, na spalonym oleju.
    Rarytas.

    • 11 1

  • Kulinarne hity jarmarku św. Dominika - tak brzmi nagłówek.... tylko co jest tym hitem? Wszystko to, co wymienione w artykule? Znaczy m.in. suche gofry?

    • 11 1

  • Trzeba (5)

    Mieć odwagę aby zjeść jarmarkowe jedzenie.

    • 143 23

    • ...dokładnie ...pospacerować lubię ale popołudniu jak mniej ludzi ale żeby jeść to trzeba mieć odwagę..... (1)

      ....no i ceny powalają w porównaniu do jedzenia kupionego w sklepie i zrobionego w domu .....
      w takich warunkach jeść to obraza dla szanującego się człowieka .....

      • 18 5

      • No wiadomo, zrobione w domu lepsze. Jak robisz w domu jednego Langosza? Bo mi się nie opłaca ogarniać wszystko dla jednej sztuki, a więcej nie zjem.

        • 2 6

    • (1)

      I piniondze

      • 6 1

      • I blisko do toalety.

        • 3 1

    • Nikt nikogo do jedzenia nie zmusza !

      • 4 3

  • Ceny za 100g to zwykle oszustwo

    Przed sprzedażą jest obowiązek informowania o cenie produktu. I to nie jest tak że "mamy sobie wyliczyć".

    • 17 2

  • Wszyscy tutaj narzekają, ale interes sie kreci.

    Na stoisku z rybami i kurczakiem w tempurze zestaw na początku jarmarku kosztował 26zl a teraz juz 29zł. Gdyby im nie schodzilo to by ceny nie podniesli.

    • 8 1

  • Wogóle

    obciach to tam bywać, nie mówiąc o jedzeniu. Żaden ze znaczących jutuberów, TikTokerów, nie zamieścił relacji z tego badziewia.
    Porządne wydarzenie to zakończony Tomorrowland, gdzie bawiłam się ze znajomymi.

    • 4 16

  • Ceny to chyba zart (2)

    Chyba ktoś się zagalopował, mamy inflację ok 20 % a nie 50 czy 100. 27 zł za frytki? W knajpie w garnizonie za pizze z truflami płacę 30 zł plus piwo 10, aperol 20, lemoniada kraftowa za 10 zł a tu wątpliwej jakości frytki 27, nestea 10 zł, zapiekanka 40 zeta? sorry wole zjeść w dobrej knajpie i wydać 200 zł

    • 19 2

    • Już nie ważne, czy Garnizon czy inne miejsce ale ogólnie się zgadzam. Za te jarmarkowe ceny można iść zjeść coś dobrego w knajpie. Ale wcale mi nie szkoda tych, co przepłacają. Widać ich stać, to niech wydają. Tylko później niech nie narzekają.

      • 5 0

    • Garnizon tez ładnie przereklamowany

      • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane