• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
23 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus. W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus.

- Teraz w pubie siedzi się z cydrem, to modne - mówią fani tego lekko gazowanego jabłkowego alkoholu, który robi furorę w trójmiejskich lokalach. - Zainteresowanie w tym roku wzrosło lawinowo - potwierdzają dostawcy.



Cydr przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii i Francji już ponad dekadę temu. Przez lata była to alkoholowa ciekawostka, którą trudno było dostać w trójmiejskich lokalach. Amatorzy jabłecznika informacje o tym, gdzie kupić ulubiony napój przekazywali sobie pocztą pantoflową. W ubiegłym roku coraz więcej lokali zaczęło serwować lekko gazowany, jabłkowy trunek w butelkach oraz - rzadziej - z nalewaków. W tym roku niemal każdy szanujący się lokal ma cydr (jabłkowy, a czasem również gruszkowy) w swojej ofercie.

- Zainteresowanie wzrosło lawinowo. Zaczęło się to jeszcze przed internetową akcją namawiającą do picia polskiego cydru w związku z rosyjskim embargo na nasze jabłka - przyznaje Łukasz Szajewski, właściciel marki Butelkowe, która w cydr zaopatruje kilkanaście trójmiejskich lokali. - W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Klienci dobrych pubów po prostu wymagają, aby w ich ofercie był cydr. Podobnie było z rzemieślniczymi piwami, gdy rozpoczął się na nie, trwający obecnie z powodzeniem, boom.

Cydr nie bez przyczyny porównywany jest do piwa. Po pierwsze, tak jak trunek z jęczmienia lub pszenicy produkowany jest podobną techniką fermentacji. Po drugie, zawiera porównywalną ilość alkoholu (średnio 4 proc.) i jest sprzedawany w podobnej cenie (w trójmiejskich lokalach zazwyczaj kupimy go za 7-11 zł).

- To jeden z najlepszych napojów na lato, pity z kostkami lodu świetnie orzeźwia. Jest delikatniejszy w smaku od piwa i lżejszy od wina - uważa Ewa, amatorka cydru. - Poza tym to modny napój. Teraz w pubie siedzi się z cydrem.

W Gdańsku cydr dostaniemy m.in. w następujących lokalach: Absinthe, Balsam Cafe, Kafe Delfin, Cafe Lamus, Lawendowa 8, Mazel Tov, Pub Red Light, Pułapka, Arthouse, Flisak '76 czy Loft. W Gdyni jabłecznik serwowany jest w: Chwili Moment, Kandelabrach, Śródmieściu, Bliżej i Ubogiej Krewnej. W Sopocie napijemy się go m.in. w Czarnej Wołdze, Strajku, Retromaniaku czy Tapas de Rucola. Najpopularniejsze są te przemysłowe, produkowane przez duże zakłady, m.in. Lubelski (sprzedawany zarówno w butelkach, jak i z nalewaków), Alibi oraz Miłosławski.

- Jest moda na cydr, pyta o niego coraz więcej osób. U nas jest to jeden z lepiej sprzedających się produktów. Zazwyczaj zamawiają go kobiety, ale to się zmienia. Coraz więcej mężczyzn wybiera cydr zamiast piwa - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.

Popyt będzie rodził wzrost jakości produkowanych cydrów. Klienci są coraz bardziej świadomi i poszukują nowych marek. Najbardziej na rynku brakuje cydrów wytrawnych.

- Na dniach wchodzimy na rynek z cydrem Ignaców. To wytrawny cydr produkowany w niewielkiej manufakturze. Jedyna polska marka, która została doceniona w branżowych magazynach zagranicznych. Jego smak znacząco różni się od tych przemysłowych - zapowiada Łukasz Szajewski. - Wiem już, że Ignaców sprzedawany będzie w gdyńskim Uchu. Trwają rozmowy z innymi lokalami.

Jabłecznik z innej niewielkiej manufaktury z Podlasia sprzedawany był do niedawna w Cafe Szafa.

- To był słodki, mocno jabłkowy cydr z wyraźnym posmakiem drożdżowym. Sprzedawaliśmy go w półlitrowych buteleczkach i zainteresowanie było naprawdę duże. Mieliśmy klientów, którzy przychodzili do nas specjalnie dla tego napitku - mówi właściciel Michał Tysarczyk. - Niestety wytwórca chwilowo zawiesił działalność, ale jeśli tylko do niej wróci, my również zaczniemy ponownie sprowadzać jego cydr.

Przez polskie prawo cydr traktowany jest jak wino: aby go sprzedawać, lokal musi posiadać koncesję winiarską. Nic więc dziwnego, że producenci Na Fali'>na fali zainteresowania tym alkoholem chcą przeforsować swoje: postulują zmiany na wymóg koncesji piwnej. Gdy to się zmieni, cydr stanie się jeszcze popularniejszy. I podobnie jak w innych krajach, pojawi się więcej jego odmian smakowych.

Póki co amatorzy niszowych i zagranicznych marek powinni szukać cydru w sklepach z dużym i dobrym wyborem alkoholi. Najpopularniejsze marki dostaniemy niemal w każdym hipermarkecie.

Zobacz też: Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?

Miejsca

Opinie (307) 3 zablokowane

  • serio to w polsce jest nowosc?

    mieszkam za granicami polski - samolotem troszke wiecej jak godzine , kilka lat juz i nie trafilam na nowosc cydru tutaj, jest od kiedy pamietam gruszkowy/wisniowy/malinowy/sliwkowy etc.. a tu prosze modne w polsce jest to, co dosepne na zachodzie od lat! no super!

    • 2 0

  • Kolejna kampania dla ćwierć i półinteligentów. (1)

    POrażkę polityczną przekuwa się na rzekomą modę.
    Jakoś nikt nie filozofuje dla przykładu, czemu sok jabłkowy jest z ... Niemiec, choć to polskie jabłka tam tłoczone są.
    To jak stocznie czy inny przemysł.

    • 6 2

    • bobyć może w tej kampanii chodzi o wsparcie właśnie niemiec którzy tak zniszczyli nasza gospodarkę

      • 1 1

  • (7)

    Mi smakuje jak zwykly "szampan" z cyrylica

    • 95 35

    • a mi jak popsuty sok jabłkowy własnej roboty

      dawniej wylewałem, ale teraz będę pił. Nie wiedziałem że mam cydr w słoikach.

      • 0 1

    • porządny cydr dobrze smakuje i dobrze schłodzony w upalne dni jest naprawdę dobry (2)

      a to co ty piłeś to pewnie jakieś siki z soku zagęszczonego, nagazowane CO2 z dodatkiem alkoholu bo tego jest najwięcej w marketach. Po za tym czy piłeś w ogóle w życiu prawdziwego szampana robionego metodą szampańską?

      • 18 2

      • (1)

        a czy nie widzisz w wypowedzi cudzysłowia, nie piłem i nie muszę, wolę polską wódkę 25 zł za pół litra niż sfermentowane obierki z jabłek i innych owoców

        • 7 8

        • każdy pije co lubi

          • 5 1

    • Z cyrylicą? Ale rozumiem, że bułgarski albo jakiś mołdawski eksport, a nie z królewieckiej "winiarni"? ;)

      • 2 1

    • (1)

      Nie wiem jak może smakować komuś to stolec zalane rzygami pod sam korek... No ale cóż poradzić.

      • 6 29

      • Krzysiu nie wytrzeźwiałeś jeszcze, czy po prostu masz coś z deklem?

        • 25 4

  • ???

    Szczyn!

    • 1 0

  • Wino z jabłek 16 zł za litr

    • 2 0

  • lanserzy

    jabol i tyle

    • 4 0

  • znowu rozpijanie ludzi..w Niemczech to tani szampano-bełt za 2 euro..

    tzw sikacz....a może lepiej pic soki owocowe co nie robią z mózgu siana?
    na co ludziom ten uszkadzające szare komórki napoje? i tak nie mają ich za dużo...jestem przeciwnikiem alkoholu każdego ..bo to rozwala mózg i wątrobę cytr nie cytr wątroba leci ..

    • 3 1

  • Czy to tak można już promować alkohol? :) (7)

    • 66 32

    • Bo to promocja polskich jabłek!!! ;)

      • 0 0

    • (3)

      Nie wiem czy wiesz ale wypowiadać samemu tez możesz się tylko od wieku 18 lat tak więc pokaż zgodę rodziców na pisanie komentarzy

      • 13 8

      • Nie trzeba mieć 18 lat żeby się wypowiadać samemu więc krzysiu wróć lepiej do kolorowanek (2)

        • 12 8

        • (1)

          Trzeba, przeczytales regulamin, prawda? Teraz podaj serie i nr dowodu, albo kontaktujemy sie z twoimi rodzicami.

          • 0 8

          • Widzę już nie pierwszy raz próbujesz tu zabłysnąć dowcipem.

            Z marnym skutkiem.

            • 4 0

    • Podstawa prawna (1)

      zakaz reklamy i promocji napojów alkoholowych wprowadza na obszarze kraju art. 131 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z dnia 26 października 1982 roku (Dz.U. 1982 Nr 35 poz. 230 ze zm.).

      Spod tego zakazu wyłączone jest jedynie piwo, którego reklama i promocja jest dozwolona, jednakże jedynie przy spełnieniu surowych kryteriów określonych w dalszej części ustawy.

      Zgodnie z art. 21 pkt 2 ustawy za promocję napojów alkoholowych uważa się wszelkie formy publicznego zachęcania do nabywania napojów alkoholowych.

      • 10 3

      • Czemu w polskim prawie są takie dziury ?, żeby się bydło nie rozlazło, a lisy mogły przejść.

        • 6 0

  • Pijemy cydr zatem (15)

    i zamykamy granicę z półgłowkami.

    • 98 22

    • (8)

      idź sobie sam na wojenkę i zabierz ten cydr na drogę yntelygencie

      • 4 13

      • masz rację

        będę nic nie robił i pewnie wtedy nie będę musiał iść na wojenkę... na pewno.

        • 1 0

      • (3)

        tak, tak... bo niby nic nie robiąc oni cie nie będą podkopywać... wierzysz w to naprawdę?

        • 6 2

        • (2)

          On myśli w prostych kategoriach, jakiś tam krwawy reżim zagranicą to rzecz nieosiągalna tak ubogą wyobraźnią.

          • 6 2

          • (1)

            "krwawy reżim" haha
            koń by się uśmiał
            tak to jest jak propaganda zstępuje mózg...

            • 3 3

            • Tak to jest jak ignorant twojego pokroju próbuje zabierać głos w sprawach, o których nie ma zielonego pojęcia. Zjedz jabłuszko.

              • 2 1

      • (2)

        A powiedz nam, polska wieś zaciszna, polska wieś spokojna? Spokój tam u was?

        • 7 4

        • (1)

          dobrze żyjemy z dala od brunatnego wielkomiejskiego poczucia wyższości politykierów udających komentatorów trunku

          • 4 0

          • Ale ci brunatni komentatorzy z Moskwy kiedyś mogą zawitać na twoją wiochę.

            • 2 2

    • (4)

      Jak te jabłka sfermentuja ci w mozgownicy to dopiero będzie sajgon skoro już teraz piszesz takie banialuki

      • 8 20

      • Krzysiu marsz do kąta a jutro przyjdziesz z rodzicami.

        • 8 2

      • Sorry ale interesów z nieprzewidywalnymi kretynami się po prostu nie robi. (1)

        • 14 3

        • W rzeczy samej, podobnie jak nie buduje się domów na terenach zalewowych. Oczywiście można, ale trzeba liczyć się z bardzo wysokim ryzykiem.

          • 11 1

      • Krzysiuuuu!

        • 9 2

    • cydr z chińskiego soku zagęszczonego

      bo tego jest najwięcej w sklepach

      • 6 3

  • Jak cydr dalej będzie taki popularny to zaraz nałożą na niego jakiś nowy podatek czy coś....
    banda k***ew :[

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane