- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (130 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (112 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (63 opinie)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (253 opinie)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Czarna rozkosz dla podniebienia
Jak przygotowac czarny makaron z owocami morza zdradza kucharz restauracji White House Piotr Kozak.
Na kulinarnym szlaku "Trójmiejskie smaki" odkrywamy kolejną niebanalną potrawę. Tym razem prawdziwą rozkoszą dla podniebienia jest czarny makaron, który z owocami morza tworzy na talerzu wyjatkową kompozycję smaków.
Powszechnie znane są makarony jasne, stosowane w wielu kuchniach świata. Ciasto - zwykle sporządzane z mąki pszennej lub innych zbóż - ma barwę jasnożółtą. Coraz częściej na stołach goszczą jednak makarony kolorowe. Aby otrzymać makaron o innej barwie, do ciasta dodaje się przed suszeniem naturalne barwniki lub barwne ekstrakty roślinne. Jak powstaje czarny makaron?
- Sepia z mątwy zrobiła w kuchni prawdziwą karierę, to największy hit włoskich restauracji - przyznaje Piotr Kozak, kucharz z sopockiej restauracji White House, który przygotował na naszych oczach czarny makaron z owocami morza.
Barwiony atramentem z kałamarnicy jest niezwykle efektowny. Nazywany królem makaronów, obrósł w legendy. Podawany w towarzystwie owoców morza stał się prawdziwym rarytasem, który cieszy się niegasnącą popularnością w sztuce kulinarnej. Niestety rzadko pojawia się w codziennym menu.
Wyjątkowości nadaje mu z pewnością czarny kolor, którego nie traci w czasie gotowania. Nie zabarwia wody, a po wyjęciu z wrzątku pozostaje lśniący i niezmiennie intensywny. Jego barwa nie wpływa na czas gotowania - wystarczy kilka minut, by osiągnął oczekiwaną sprężystość. Najlepiej smakuje al dente.
Idealnie komponuje się z owocami morza, które szczycą się mianem kulinarnych afrodyzjaków. O ich niezawodnych właściwościach wiedziała podobno już sama Afrodyta, codziennie jadał je słynny uwodziciel Casanova. Moda na frutti di mare trwa nadal, a czarny makaron, z którym można je serwować dodaje im nie tylko walorów smakowych, ale odświętnego wyglądu.
Czarny makaron doskonale sprawdza się ponadto w połączeniu z białymi sosami, rybami, czy też skorupiakami. Nie jest wprawdzie ani tani, ani łatwo dostępny, ale za to bardzo elegancki, dlatego właśnie polecamy go na szczególne okazje.
Zobacz też pierwszy odcinek "Trójmiejskich smaków", w którym szef kuchni restauracji Avocado przygotowuje grillowanego homara.
Miejsca
Opinie (46) 10 zablokowanych
-
2012-01-04 19:25
ZASCIANEK
czym tu sie mozna jarac jak ktos z Kaszub to moze nie zna takich rzeczy...co za wiocha i ciemnogród
- 7 8
-
2012-01-04 19:19
prawdziwa rozkosz to jest w posiłkach lightbox..
prawdziwa rozkosz to jest w posiłkach lightbox..
- 3 4
-
2012-01-04 16:28
a ja tego makaronu nie ruszę
bo jest czarny ;p
- 5 8
-
2012-01-04 14:59
a już myślałem, że artykuł o kaszance ;)
- 19 2
-
2012-01-04 14:38
kiedyś zapomniałem o zrobionym spagetti
po miesiącu wyglądało jak na tym zdjęciu plus gratis zielony mech
- 25 5
-
2012-01-04 13:40
MAKARONY SA SUPER ! Mozna z nich tworzyc szybkie i pyszne potrawy !
Ceny sa jakie sa ale nie przesadzajmy bo przeciez co jakis czas mozna sobie na taki ''czarny makaron '' pozwolic. Ogolnie warto spozywac makaron w roznych potrawach i artykul tylko dodal mi apetytu .
- 12 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.