• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań

Magda Mielke
27 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Skrzynki, tace, jadalne talerze - wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Skrzynki, tace, jadalne talerze - wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę.

Nie jest żadną tajemnicą, że w serwowaniu dań równie istotna co jakość potraw jest sztuka ich podawania. W końcu mawia się, że jemy oczami. Aranżacja, stylizacja i ogólna prezentacja dania to prawdziwa wirtuozeria. I nie ogranicza się ona tylko do talerza, bo formy podawania rozrosły się m.in. na pieńki, kamienie i specjalnie formowane naczynia. Niektóre pomysły wzbudzają zachwyt, inne zdumienie. Czy wymyślne podawanie dań to sztuka dla sztuki?



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy dostałe(a)ś kiedyś danie podane w sposób, który utrudniał konsumpcję?

Dużą część nie tylko luksusowych potraw stanowi ich prezentacja. Pierwszą rzeczą, którą zauważamy, gdy kelner stawia przed nami danie, jest właśnie wygląd jedzenia. Pięknie skomponowane wizualnie danie sprawia, że możemy wyobrazić sobie jego smak, zanim jeszcze weźmiemy pierwszy kęs.

Istnieje kilka zasad, dzięki którym można sprawić, aby danie wyglądało jak dzieło sztuki. Po pierwsze to kompozycja dania, np. centralna czy horyzontalna, według której ułożone są wszystkie elementy. Asymetryczne kształty są zdecydowanie ciekawsze niż symetria. Istotny jest odpowiedni rozmiar talerza - puste przestrzenie na talerzach podkreślają ład i kompozycję (krawędź talerza zawsze powinna pozostać pusta), z kolei zbyt duża porcja może przeciążyć talerz. Istotne są kontrasty - sprawiają, że talerz wygląda znacznie ciekawiej. Dobrze jest mieszać elementy o ostrych i miękkich kształtach, duże i małe, jasne i ciemne. Równie ważne są kolory - podświadomie działają na nasze odczucia: zielony uspokaja, czerwony oznacza pasję i emocje, czarny jest oznaką elegancji.

  • Burgery serwowane na deskach to już stały trend.
  • Burgery serwowane na deskach to już stały trend.
  • Burgery serwowane na deskach to już stały trend.
  • Burgery serwowane na deskach to już stały trend.
  • Burgery serwowane na deskach to już stały trend.

Nietypowa forma serwowania dań



Sztuka fantazyjnego podawania dań na talerzu to jedno. Coraz częściej jednak można spotkać się z bardziej nietypowymi formami serwowania dań. Skrzynki, tace, jadalne talerze - wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. W końcu najważniejsze to wyróżnić się na tle innych restauracji.

W pogoni za oryginalnością nie można zapomnieć o kwestiach higieny. W nacięciach, które powstają w wyniku użytkowania desek, gromadzą się bakterie, które mogą przyczyniać do powstania zatruć, a nawet poważnych chorób.

  • Barmani prześcigają się w efektownych sposobach serwowania drinków.
  • Barmani prześcigają się w efektownych sposobach serwowania drinków.
  • Barmani prześcigają się w efektownych sposobach serwowania drinków.
  • Dymiące drinki prezentują się bardzo efektownie.
W tym temacie prym wiodą też drinki. Ładne szkło to już nie wszystko. Przygotowywanie i podanie drinka ma być efektownym show. Tutaj świetnie sprawdza się m.in. suchy lód, dzięki któremu powstają przykuwające uwagę dymiące drinki czy płonące shoty.

Naczynia zero waste



Są też dania, które od dawna podawane są w nieco inny sposób niż na talerzu i nie budzą dziś zdziwienia, jak chociażby żurek w chlebie czy lody w wafelku. Coraz powszechniejsze stają się też naczynia zero waste np. z otrębów, które po zjedzeniu potrawy również można skonsumować.

Pudełka z trzciny cukrowej i kukurydzy. Restauracje chcą być eko Pudełka z trzciny cukrowej i kukurydzy. Restauracje chcą być eko
  • Żurek w bułce to już klasyk.
  • Talerz z otrąb, który można zjeść.
  • Desery lodowe w waflowych miseczkach są już coraz rzadziej spotykane.
  • Szakszuka podawana wprost na patelni to praktyczne rozwiązanie. Trzeba tylko uważać, żeby się nie oparzyć.

Jedzeniowe koszmarki



Oryginalny sposób podania dania ma je uatrakcyjnić. Czasem jednak okazuje się, że zamiast dodatkowych walorów wizualnych klient ma tylko dodatkowy problem - jak zabrać się za jedzenie, aby utrzymać danie w naczyniu i nie ubrudzić siebie ani niczego wokół. Zbyt mały koszyczek na frytki, burger podany na pieńku, z którego spływa sos, zupa w przeciekającym chlebku czy danie prosto z pieca, w naczyniu, którym można się oparzyć.

  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
  • Czasem kreatywność w sposobie podawania nawet najprostszych dań przechodzi ludzkie pojęcie.
Ważne jest tutaj kryterium funkcjonalności. Oryginalny sposób prezentacji dania ma podkreślać jego wyjątkowość, a nie znacząco utrudniać konsumpcję. Dokąd może doprowadzić kucharza nieograniczona fantazja? Pokazują to jedzeniowe koszmarki, do których klienci nie chcą wracać. Zamiast oryginalnego sposobu podania mamy potrawy, które wyglądają dziwnie i groteskowo.

W internecie znaleźć można kilka grup o wiele mówiącej nazwie "We want plates" (Chcemy talerzy). Jak możemy przeczytać w opisie jednej z nich: "prowadzimy światową krucjatę przeciwko serwowaniu jedzenia na kawałkach drewna i dachówkach". Niektóre z poniższych przykładów wyraźnie pokazują, że czasem zwykły talerz byłby znacznie lepszym rozwiązaniem niż silenie się na oryginalność.

  • Podawanie jedzenia na kamiennych płytkach oraz na pieńkach stało się w ostatnich latach bardzo modne.
  • Podawanie jedzenia na kamiennych płytkach oraz na pieńkach stało się w ostatnich latach bardzo modne.
  • Podawanie jedzenia na kamiennych płytkach oraz na pieńkach stało się w ostatnich latach bardzo modne.
  • Podawanie jedzenia na kamiennych płytkach oraz na pieńkach stało się w ostatnich latach bardzo modne.
  • Podawanie jedzenia na kamiennych płytkach oraz na pieńkach stało się w ostatnich latach bardzo modne.

Opinie (39) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (5)

    Żurek w chlebie to zero waste?! Przecież to marnowanie całych bochenków!

    • 45 4

    • A deskę po burgerze wystarczy przetrzeć szmatą. (1)

      • 16 4

      • Koniecznie wielorazowa :)

        • 6 0

    • ..bo chlebek trzeba zjeść lub wziąć na później ....przecież za ten chlebek też płacisz (1)

      • 11 0

      • Za sztućce też płacisz, a jednak ich nie zabierasz.

        • 6 8

    • A jak chcesz zjeść to zęby polaniesz

      • 1 1

  • Smakosz

    Już niedługo będą nakładać na rękę.Smacznego

    • 30 1

  • Niehigieniczne

    Tych desek się nie myje, bo nie ma jak. Przeciera się szmatą i wjeżdża na stół kolejnego klienta. Omijajcie miejsca serwujące jedzenie w taki sposób szerokim łukiem

    • 57 1

  • Denerwują (1)

    Mnie napoje w słoikach i te durne deski zamiast talerzy

    • 60 2

    • Kto wpadł na ten pomysł ze słoikami w ogóle, przecież to jest strasznie niewygodne przez gwint.

      • 19 0

  • Przecież (1)

    te deski w ogóle nie są myte. Przecież nawet w ustępie co u raz myje się deski. Pozdrawiam, właścicielka korporacji ustępów.

    • 37 0

    • Deski

      są spoko, ale tylko w ustępie.

      • 7 0

  • Opinia wyróżniona

    do restauratorów (3)

    proszę serwować tylko na czystych talerzach! Okropne są te nie domyte deski, obłażące z farby tace i gazety, które ostatnio pojawiły się na stołach. Przypominam, że talerze, półmiski, sztućce, szkła i obrusy to nasza europejska wielowiekowa tradycja definiująca nasz cywilizacyjny dorobek.

    • 107 5

    • Mnie dziwi zawsze co na to sanepid. Wole zwykly talerz ale wyparzony niz dezajnerska deske z drewna tekowego rabanego o polnocy przy pelni ksiezyca.

      • 17 1

    • Nie po to idę do restauracji, żeby jeść z gazety na desce, frytki z doniczki czy pić ze słoika.

      • 20 0

    • w Polsce po roku 45' już nie ma europejskiego dorobku kulturalnego i tradycji

      jest tylko przaśna mentalność chłopa małorolnego i robotnika niewykwalifikowanego.
      Tacy czują się nieswojo przy czystym stole z obrusem i ceramiczną zastawą

      • 8 1

  • żenujące oszczędności (2)

    pseudorestauracje które próbują nie kupić wyparzarki do naczyń i zaoszczędzić na zmywaku
    a klientom wmawia się jakie to retro i wspaniałe.
    napoje w słoikach, jedzenie na kawałku deski
    proponuję zamiast stolika zrobić długie drewniane ławy i dawać jedzenie od razu na blat, to bedzie jeszcze taniej. a zamiast słoików to może wgl kran ze sciany i niech kazdy sobie chłepcze

    • 42 2

    • (1)

      Po pierwsze nie mogą sobie nie kupić, bo takie są przepisy Sanepidu (np. kawiarnie muszą mieć, ale już nie piwiarnie)

      Po drugie w USA są restauracje, które serwują pewne dania na papierze. Dlaczego bo taka moda, do tego jest to praktyczne, bo np. do kraba dostaje się młotek i trzeba rozwalić pancerz. Dają też fartuch gościom, żeby się nie pochlapali...

      Co kto lubi.

      • 0 8

      • Ach, znów w argumentacji te cudowne USA...

        • 8 0

  • Opinia wyróżniona

    Polecam żeberka we Lwowie restauracja Arsenał (2)

    papier na stole z narysowanym talerzem :-)

    • 7 13

    • Ale papier za każdym razem zmieniany

      • 2 0

    • rebernia - dla ścisłości

      • 0 0

  • Wszystko OK, ale co na to Sanepid?

    • 28 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane