• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta z pudełka, czyli catering dietetyczny. Warto się skusić?

Aleksandra Wrona
19 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku

Moda na korzystanie z tzw. diety pudełkowej trwa w najlepsze. Nic dziwnego, coraz więcej osób ceni sobie zdrowy i aktywny tryb życia, jednak nie każdy ma czas i czerpie przyjemność z codziennego gotowania. Co chwilę pojawiają się nowe firmy oferujące catering dietetyczny. Zanim zdecydujemy się na codzienną dostawę pudełek z jedzeniem, warto dobrze przyjrzeć się ofertom, z których możemy skorzystać w Trójmieście.



Co sądzisz o diecie pudełkowej?

W teorii idea cateringu dietetycznego wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem. Codzienna dostawa zdrowych, świeżych i dobrze zbilansowanych posiłków to spora oszczędność czasu, choć niekoniecznie pieniędzy.

- Dieta pudełkowa jest na pewno lepszym pomysłem niż fast-food czy całodzienna głodówka, po której wieczorem "lodówka jest nasza". Dzięki jej systematyczności możemy wyregulować nasz metabolizm, a co za tym idzie - zejść z wagą - przyznaje Agnieszka KościowskaDietetyk dla Ciebie - Poradnia dietetyczna.
Podobnego zdania jest Mateusz Ratusznik, trener personalny, który dodaje, że rozwiązanie to sprawdzi się szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy ludzie są coraz bardziej zabiegani i nie mają czasu bądź siły na samodzielne przygotowywanie posiłków.

Agnieszka Kościowska zauważa jednak, że ta dieta może okazać się problematyczna u alergików pokarmowych oraz osób cierpiących na różne nietolerancje. Nie jest też dobrym rozwiązaniem dla ludzi, którzy często podróżują i przemieszczają się z miejsca na miejsce.

- Co prawda większość cateringów dietetycznych, podążając za trendami, oferuje pakiety bezglutenowe, bezlaktozowe itd., jednakże należy pamiętać, że aby posiłek był prawdziwe bezglutenowy, powinien być przyrządzany w odrębnych, sterylnych warunkach. W przypadku bardzo silnych alergii nawet najmniejsza dawka alergenu może prowadzić do np. zapaści - ostrzega Mateusz Ratusznik z firmy Functional Personal Trainer.
Wady i zalety cateringu dietetycznego

Agnieszka Kościowska do zalet cateringu dietetycznego zalicza m.in. regularność, urozmaicenie i dogodny czas spożywania posiłków, ważne jest też jednakowe zbilansowanie kaloryczne oraz wygoda i oszczędność czasu, z którymi wiąże się korzystanie z tego rodzaju usług.

Nie należy zapominać, że oprócz licznych zalet, korzystanie z diety pudełkowej ma też swoje wady.

- Nie uczy ono samodzielnego przygotowywania potraw, może zdarzyć się też, że propozycje danej firmy nie trafiają w nasze preferencje kulinarne. Zamawiając gotowe jedzenie pozbawiamy się wpływu na skład potraw, a przynoszone w pudełkach posiłki bardziej kojarzą się ze stołówką niż z domowym ogniskiem. Nie należy też zapominać o tym, że smak i wartość odżywcza potraw zmienia się na niekorzyść w czasie dłuższego przechowywania dań. Często wybieramy dla siebie zestawy ze zbyt małą ilością kalorii, co może prowadzić do niedoborów żywieniowych i efektu jojo. W momencie, gdy rezygnujemy z cateringu, brakuje nam wiedzy i umiejętności, żeby samemu utrzymać efekty diety - przestrzega Agnieszka Kościowska.
Jedną z wad, które wymienia Mateusz Ratusznik jest wysoka cena cateringu dietetycznego. Zwraca też uwagę na inny, bardzo ważny aspekt:

- Nie wszystkie firmy oferujące taki catering przykładają wagę do jakości używanych produktów. Często, by zminimalizować koszta, używają np. oleju rzepakowego do obróbki termicznej jak smażenie czy używają po części gotowych, kupionych dodatków - dressingów do sałatek, sosów do mięs. Wiadomo, że gotowe produkty tego typu charakteryzują się dużą zawartości niezdrowej soli jodowanej i chemicznych wypełniaczy.


  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
Dla kobiet, mężczyzn, sportowców, alergików

Zanim zdecydujemy się na catering dietetyczny, warto dokładnie porównać dostępne na rynku oferty. Niektóre firmy proponują aż kilkanaście różnych opcji, inne z pomocą dietetyka same komponują najlepszą dietę, jeszcze inne wierne są jednej filozofii odżywiania. Taką firmą jest Foody24, które jako jedyna firma na Pomorzu oferuje swoim klientom dietę Samuraja. Dostaniemy ją w trzech wariantach: dla kobiet, mężczyzn oraz dla osób aktywnych fizycznie.

- Przede wszystkim dieta Samuraja to brak glutenu, co jest idealne dla osób chorych, sportowców, czy osób chcących schudnąć. Nasza dieta jest dla każdego, bo na zdrową dietę nie ma wyjątków. (...) Nasza dieta przede wszystkim jest dla chorych na tarczycę, nietolerujących glutenu czy posiadających alergie pokarmowe, bo jeśli nawet ktoś ma nietolerancje choćby na jajka - my je wykluczymy. Prowadzimy mnóstwo osób w stanach chorobowych. Nefropatia nerek, zespół jelita drażliwego, sibo, wrzodziejące jelita, choroba Parkinsona, nadmierny stres oraz choroby autoimmunologiczne i wiele innych - wymienia Sylwester Kłos z Foody24.
Smakoszewo.pl oferuje za to dietę opartą o szczegółowy wywiad żywieniowy. Na ich stronie internetowej możemy wypełnić ankietę zawierającą pytania o alergie żywieniowe, przyjmowane leki, przebyte choroby, główne nawyki żywieniowe, stosowane diety, tryb życia, lubiane i nielubiane produkty.

- Zajmujemy się prowadzeniem jednostek chorobowych niemal wszystkich, począwszy od celiakii do chorób układu krążenia, chorób onkologicznych - mówi Katarzyna Studzińska Dyrektor Produkcji Smakoszewo.pl
Pracownia Smaku, oprócz posiłków, oferuje też opiekę dietetyka:

- Zapewniamy nie tylko przygotowanie zbilansowanej i odpowiedniej diety, ale też pełną opiekę merytoryczną i motywacyjną dietetyka medycznego w postaci konsultacji telefonicznej, online czy zachęcając do wizyty w naszym gabinecie - mówi Adrian Jeleniewski z Pracowni Smaku.
Dobór diety poprzedza wywiad żywieniowy, który również możemy wypełnić przez stronę internetową. Następnie konsultuje się z nami dietetyk, który dopełnia i doprecyzowuje wywiad, rozwiewa ewentualne wątpliwości, udziela niezbędnych informacji i dobiera kaloryczność. W ofercie Pracowni znajduje się 9 głównych opcji: normalna, activ (dla sportowców), bezglutenowa, wegetariańska, dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących, dla osób zmagających się z chorobami metabolicznymi (m.in. niedoczynność tarczycy, zapalenie Hashimoto, cukrzyca, nadciśnienie) oraz oczyszczająca dieta smoothies.

- W dietach specjalnych przy wyborze diety często niezbędne są badania: morfologia, poziom cholesterolu, glukozy, a w niektórych przypadkach ze schorzeniami hormonalnymi np. poziom TSH, FT3 czy FT4 w przypadku chorób tarczycy - dodaje Adrian Jeleniewski.
W ofercie firmy LightBox znajdziemy 4 główne opcje: Optimum (wzorowaną na diecie śródziemnomorskiej), No Fish (zbilansowaną dietę tradycyjną bez ryb), Vege (dietę laktoowowegetariańską) oraz Gluten Free (dietę bezglutenową). Możemy wybierać też z 5 poziomów kalorycznych (od 1000 do 2500 kcal dziennie), a pomocą w wyborze odpowiedniej diety służy dietetyk podczas bezpłatnej konsultacji telefonicznej. Można też skorzystać ze specjalnego kalkulatora na stronie internetowej, który podpowie jaki poziom kaloryczności wybrać, aby utrzymać obecną wagę, a jaki, aby schudnąć. Można nawet sprawdzić, jak szybko będzie spadać nasza waga. Jeśli więc chcemy do wakacji zrzucić np. 5 kg, kalkulator obliczy, jaką dietę wybrać i na jak długo, abyśmy zrealizowali swój cel.

- Są trzy główne grupy klientów korzystających z cateringu dietetycznego. Pierwsza to osoby, które chcą schudnąć. Początkowo ta właśnie grupa stanowiła zdecydowaną większość naszych klientów. Druga, coraz większa, to osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a nie mają czasu na samodzielnie przygotowywanie posiłków. Trzecia grupa to osoby, które mają specjalne potrzeby żywieniowe i poszukują np. diety bezglutenowej, ewentualnie są wegetarianami, więc w sklepie, kantynie biurowej czy restauracji mają ograniczony wybór - dodaje Melchior Karpiński, prezes LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
  • Przykładowe dania z oferty LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
Ceny i menu

Ceny cateringu dietetycznego różnią się w zależności od tego jaką opcję wybierzemy oraz ile posiłków chcemy otrzymywać. Do wyboru mamy najczęściej pakiety tygodniowe i miesięczne, z weekendami lub bez. Ceny plasują się w przedziale od 1000-2000zł od osoby. Przykładowo, w Foody24 za 20 dni podczas których dostaniemy śniadanie, lunch, obiad i kolację, zapłacimy od 1350 do 1700 zł. W Smakoszewo.pl ceny za 4 tygodnie diety, wahają się od 1060 zł (opcja bez weekendów) do 1904 zł (dieta 2700 kcal z weekendami). W Pracowni Smaku za 20 dni zapłacimy 1060 zł do 1200 zł, a LightBox bez weekendów to koszt od 1080zł do 1380zł.

Czy warto?

Dieta pudełkowa ma zarówno plusy, jak i minusy. Ważne, żeby dobierając opcję dla siebie, kierować się zdrowym rozsądkiem.

- Sprawdźmy, czy wybrana przez nas firma ściśle współpracuje z dietetykiem oraz jaki jest skład jakościowy posiłków tzn. urozmaicenie, świeżość, unikanie cukrów prostych, tłuszczów trans, glutaminianu sodu i innych szkodliwych dodatków. Wybierzmy firmę, która oferuje konsultację dietetyczną i przeprowadza szczegółowy wywiad. Moim zdaniem, lepiej jednak przejść na własną dietę "pudełkową", którą sami wykonamy w domu - podsumowuje dietetyk Agnieszka Kościowska.

Miejsca

Opinie (245) ponad 50 zablokowanych

  • pay if u lazy:) (2)

    Nie wyobrażam sobie spożywania posiłków bez możliwości wyboru. Lubie jeść to na co w konkretnym czasie mam ochotę, wybierając catering zdaje się na wcześniej wybraną opcję, że nie wspomnę o kosztach. Na co dzień mam okazję widzieć na bieżąco jak są przygotowywane posiłki pudełkowe. Niesamowita jest przebitka cenowa. Niektóre posiłki miały zysk netto 600 % na jednorazowej potrawie, np:opcja śniadaniowa- jogurt naturalny 200 ml, kasza jaglana ugotowana 100 gr, mrożone maliny i borówki 50gr, miód naturalny 20 gr, cost food- 6 zł, koszt brutto dla klienta pudełkowej mody- 16 zł, lunch sałatka nicejska: 8 zł na 19 zł, obiad kasza gryczana,gotowana wołowina i warzywa na parze 8 na 20 zł, jakby nie liczyć warto samemu przygotować posiłki ze znanych składników, bo te wszystkie deklaracje dotyczące warunków bezglutenowych lub organicznych produktów to pic na wodę i fit- fotomontaż produkcji niezłego interesu dzięki naiwności i lenistwa 'dzisiejszych elit nowoczesnego stylu życia...' który ma się całkiem dobrze- płać jeśliś leniwy i naiwny oraz modny i fit;)

    • 15 4

    • Powiedzmy sobie szczerze (1)

      że nie jest to dieta dla tych, którzy liczą na to, że w pudełkach zapłacą mniej niż w Biedronce. Mnie akurat nie stać, ale jestem świadomy, że nie można tego rentownie przygotować w cenach z marketu.

      • 2 3

      • To nie tak

        Ceny zapewne są jeszcze niższe, bo wynikają z zbiorowego gotowania dań, co znacząco obniża koszty, więc negatywna "ekscytacja" Biedronką może być sporym nadużyciem.
        Natomiast cena "pudełka" wynika po pierwsze z innych kosztów jak choćby dostawa na wskazane miejsce i konkretnej porze. Dla mnie ta zabawa w "dietetyczne pudełka" to po prawdzie inna forma indyjskich dabbawala, tyle że w europejskim wymiarze.

        • 1 1

  • za takie (9)

    pieniadze to sama ugotuje zdrowo, kupujac gotowe nie masz gwarancji ze to jest zdrowe i czego uzyli do przygotowania potraw.

    • 109 21

    • jesli ktos lubi "pitrasic" (1)

      to z przjemnoscia spedzi czas w kuchni. Ja wole ten czas spedzic na 100 innych sposobow.

      • 3 2

      • to też dobra uwaga

        każdy musi sobie prywatnie skalkulować,
        jak ktoś ma do dyspozycji miliony to pewnie jest zawożony do restauracji
        albo ma super kucharza w domu,
        jak ktoś żyje od pierwszego to musi gotować i też będzie zdrowo żył
        (jeśli do końca głupi nie jest)
        jak ktoś ma rodzinę to też inaczej podejdzie bo czas spędzony na zakupach i gotowaniu rozkłada się na więcej osób a i dzieci można zapędzić do obierania kartofli :), niech się uczą manualnych czynności i rozwijają koordynację ręka-oko

        • 7 0

    • (4)

      "pieniadze to sama ugotuje zdrowo, kupujac gotowe nie masz gwarancji ze to jest zdrowe i czego uzyli do przygotowania potraw."

      Czy ty rozumiesz baranie skonczony, że w koszt tego jedzenia to jest samo jedzenie, czas poświęcony na przygotowanie go, dojazd, opłacenie pracowników itp, czy to przerasta twoje możliwości? Jak ty chcesz mieć równouprawnienie ?

      • 15 19

      • a czy ty (3)

        Baranie jeden rozumiesz, że te "dania" w większości przygotowane są z gotowych produktów i daleko im do zdrowych,po drugie koszt wytworzenia nie jest tak kolosalny jak to "wyolbrzymiasz". Na ogół robione to jest w domowej kuchni, to jest po prostu lenistwo i moda, nie ma to nic z równo uprawnieniem.

        • 19 9

        • (1)

          Tak? Rzodkiewki i ryż są przygotowywane z gotowych produktów? xD
          Uwielbiam ten kwik pod artykułami o jedzeniu, wszyscy chcą was otruć, ale wy się nie dacie i będzie jeść zdrowe cebule.

          • 7 3

          • chciałem tylko napisać, że cebula jest bardzo zdrowa

            i używana szeroko na całym świecie we wszystkich kulturach,
            obok czosnku możaa juą uznać za cudowne warzywo młodości

            • 2 0

        • zazdrościsz, że kogoś stać na taką modę?

          za swoje kupuje taki catering. Nie za twoje. Przynajmniej ktoś ma pracę dzięki niemu

          • 6 11

    • (1)

      HAHA "czego użyli do przygotowania potraw" A to sie uśmiałem. Mówisz jakbyś wiedziała czego producenci używają do produkcji kiełbasy, parówek, czy jakimi hormonami karmią kurczaki i krowy :D

      • 14 22

      • chyba w twoim kraju zamieszkania

        ale Polska jest znana z fałszowania produktów,
        to co macie najlepsze to do nas przyjeżdża,
        w Polsce nigdy takich dobrych kiełbas nie jadłem
        jak w polskim sklepie w UK :),
        poza tym anglicy mają od polskiego lepszy chrzan (ta, też byłem w szoku),
        cebulę i ziemniaki,
        cud?

        • 3 1

  • Żarcie dla leniwych (1)

    Ale jak ktoś lubi płacic krocie za coś co jest warte 5 x mniej :)

    • 5 3

    • Tak, są ludzie, których na to stać bez zaciskania pasa

      jest popyt, jest podaż

      a zaraz-leniwi ?
      wola np. w tym czasie czytać książki, uczyć się języków, barć lekcje tańca, albo pójść na basen.

      • 3 3

  • Ja sama przygotowuje sobie posiłki :D Takie są najzdrowsze. Przynajmniej wiem co jem, Korzystam z pudełek do tego przeznaczonych. Polecam http://fit60dni.blogspot.com/2016/12/ak-wytrzymac-na-diecie-kiedy-pracujesz.html

    • 0 3

  • Jak przeczytałem

    Cene tych usług to się złapałem za głowę. Serwis mojego paseratti w TDI jest dużo tańszy . Następnie pokazałem ceny mojej Halince. Do teraz biedna nie może dojść do siebie .

    • 3 2

  • Polecam!!!! (1)

    Od trzech tygodni jestem na diecie 1300 kcal z firmy MACZFIT i jestem wniebowzięta. Co rano mam pod drzwiami piękne pudełko, w którym jest 5 posiłków na cały dzień. jedzenie jest pyszne i estetycznie podane, a co najważniejsze ani razu jeszcze żadne danie się nie powtórzyło. Na każdym daniu jest jego skład, zawartość kaloryczna oraz przeciwskazania dla alergików. Schudłam ok. 4 kg, nie jestem głodna, a każde poranne otwarcie kartonika jest jak prezent z niespodzianką. Najważniejsze - ni muszę myśleć o zakupach, kombinować codziennie co by tu przygotować, ważyć, sprawdzać kalorii - wszystko jest zrobione za mnie. Dietę kupiłam na 4 tygodnie, ale mam zamiar wykupić następny miesiąc.

    • 3 14

    • "jestem wniebowzięta"...
      Trochę cię poniosło chyba, ale cóż... takie czasy.

      • 4 0

  • Zdrowe jedzenie, które większość w pracy podgrzewa w mikrofali. Gdzie sens i logika?

    • 5 1

  • Najlepsza dieta

    to ŻP - żreć połowę. I do tego trening, bieganie 2-3 razy w tyg. Działa cuda.

    • 7 1

  • Dyrektor Produkcji (1)

    powaznie Dyrektor Produkcji? ;-D co za funkcja ;-D jak na sali w Auchan ;-) na pewno produkty brane sa z ekologicznych upraw prosto od dostawcow a nie z sali z supermarkiiiieeeetu :-) mmmmMmMmmmm ;-)

    • 32 0

    • pan dyrektor osobiście o świcie zbiera plony z ekologicznej szklarni, wcześniej oczywiście

      sam to wszystko sadził i podlewał ekologiczną gnojówką

      już to widzę
      jadą do jakiegoś selgrosa, kupują warzywa i zieleninę, mrożone mięso w paczkach i gotują czy też smażą a potem porcjują wciskając baranom, że to wszystko jest świeże , eko i dopasowane indywidualnie do potrzeb klienta

      • 4 1

  • Wiecie co, kojarzy mi sie to ze sloikami (6)

    Jedzeniem przywozinym w sloikach dla słoików. Tak wiec wies ze sloika nie wyjdzie. Glupia moda, niedlugo zniknie zastapiona np. Modą na domową kanapkę :)

    • 21 19

    • lepiej, bo bez BPA

      Jedzenie ze słoika lepsze niż z plastiku ;p

      • 1 0

    • (1)

      A to słoiki sie oburzyły haha, zawsze bedziecie tymi przyjezdnymi

      • 4 6

      • A co jest złego w byciu przyjezdnym???

        • 6 1

    • (1)

      Sie wykazalem, prawda? I jestem z siebie dumny. Ludzie o jedzeniu a ten swoje blyskotliwe 5 groszy musi wcisnac.

      • 9 5

      • Czytać ze zrozumieniem nie potrafisz pusty słoju? :) wsiadaj w swoją mazde z rejestracją nba i jedz do Gdyni, bo jutro w korpo musisz znow walczyc szczurze

        • 1 10

    • Podaj swoje pochodzenie minimum 3 pokolenie do tylu

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane