• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dlaczego kręcą nas kucharze-celebryci?

Aleksandra Wrona
9 listopada 2023, godz. 08:30 
Opinie (106)
Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, wyruszy w trasę po Polsce, aby promować swoją nową książkę. Wejściówki na to wydarzenie szybko się skończyły, ku wielkiemu rozczarowaniu jego fanów. Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, wyruszy w trasę po Polsce, aby promować swoją nową książkę. Wejściówki na to wydarzenie szybko się skończyły, ku wielkiemu rozczarowaniu jego fanów.

Wejściówki na wydarzenia z ich udziałem rozchodzą się nie gorzej niż bilety na koncerty, brylują w śniadaniówkach, pozują do sesji zdjęciowych, piszą o nich najgorętsze magazyny modowe. O kim mowa? O kulinarnych celebrytach, których popularność coraz bardziej przypomina sławę, jaką cieszą się gwiazdy muzyki. Zresztą sama uległam temu szaleństwu.



IMPREZY I WYDARZENIA Imprezy dla miłośników jedzenia i gotowania

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Czy masz swojego ulubionego kucharza-celebrytę?

Z kulinarnymi celebrytami problem jest jeden - prawdopodobnie nigdy nie zjemy dań, które przyrządzają. Jasne, możemy je sobie ugotować, jednak nikt nie da nam gwarancji, że osiągniemy dokładnie taki sam efekt, jak kucharz z filmiku. O ile w przypadku muzyków możemy zasłuchiwać się w ich piosenkach, w przypadku aktorów podziwiać ich na dużym lub małym ekranie, tak z biernego podglądania kucharzy zostaje nam jedynie nadmiar śliny w ustach i ssanie w brzuchu.

Nie inaczej będzie pewnie po grudniowym spotkaniu z Michałem Korkoszem, znanym w internecie jako "Rozkoszny", który przyjedzie do IKM promować swoją nową książkę kucharską. Książkę, która rekordy popularności biła już w przedsprzedaży. Na wydarzenie obowiązują bezpłatne wejściówki, których pula już się skończyła, a na Facebooku zainteresowanie udziałem w spotkaniu wyraziło ponad 1100 osób.

- Dostaję sporo wiadomości od osób, którym się nie udało pobrać biletu. Są to wiadomości pełne rozgoryczenia, czasami nawet pretensji, ale musicie wiedzieć, że zrobiliśmy to ze względu na wasze bezpieczeństwo i komfort. Zainteresowanie trasą przerosło nasze najśmielsze oczekiwania - zwrócił się na Instagramie do swoich fanów Michał Korkosz.
Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać
Sama polowałam na tę wejściówkę. Wieczór przed startem sprzedaży ustawiłam sobie budzik na godz. 23:55 i równo o północy "ruszyłam do walki" z myślą o tym, że już od lat nie polowałam tak na żaden bilet. Dlaczego? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.

Myślę, że kulinarni celebryci to przede wszystkim doskonali sprzedawcy marzeń. Marzeń o luksusie, który leży na wyciągnięcie ręki. O nieziemskich doznaniach, które mają spłynąć na nas z każdym kęsem wymyślonej przez nich potrawy, ale też o czymś bardziej nieuchwytnym - spokoju, miłości, bezpieczeństwie, które kryją się za parującym talerzem. Bo skoro filmy i piosenki niejednokrotnie poruszają trudne i bolesne tematy, tak gotowanie jawi się jako coś absolutnie pokrzepiającego. Bezpieczna przestrzeń, w której nie spotka nas nic gorszego niż przypalony garnek.

  • Mateusz Gessler także cieszy się sporą popularnością.
  • Robert Makłowicz rok temu gościł w Trójmieście.
Inna rzecz to to, że kucharzami, którzy przebijają się do mainstreamu, są najczęściej mężczyźni. Michał Korkosz, Robert Makłowicz, Karol Okrasa, Mateusz Gessler, Pascal Brodnicki czy nawet nasz trójmiejski Gaweł Czajka, który ma już na koncie publikację w Vogue, występ w Dzień Dobry TVN i współpracę z marką Reserved Home. Być może brakuje nam gotujących mężczyzn? Nie na szklanym ekranie, a w prawdziwym życiu. Wiem, że czasy się zmieniają i coraz więcej panów sięga po garnki i patelnie, jednak umiejętność gotowania wciąż traktowana jest jako atut u mężczyzny, a konieczność u kobiety.

Powiedzmy to wprost - lubimy patrzeć na gotujących facetów, a czy jest to ujmujący urokiem miłego chłopca z sąsiedztwa Rozkoszny, tatusiowaty Makłowicz czy perwersyjny Cedrik Lorenzen - to już zależy od preferencji.

Feta Rakieta i Burrata Wymiata: Gaweł w Feta Rakieta i Burrata Wymiata: Gaweł w "Dzień Dobry TVN"
Kucharze-celebryci dają nam coś jeszcze - złudzenie, że potrafimy gotować. Spójrzmy prawdzie w oczy, większości z zapisanych "na później" przepisów nigdy nie wykonamy, jednak po ich obejrzeniu towarzyszy nam przyjemne poczucie, że nasz repertuar dań się powiększa. Konfitowanie, deglasowanie, poszetowanie czy flambirowanie wchodzą do naszego kulinarnego słownika i choć co rano zajadamy się tą samą kanapką z serem, to mamy wrażenie, że umiemy przyrządzić coś wyjątkowego.

Mimo tego wszystkiego ze wszystkich współczesnych sław z pełną świadomością wybieram kucharzy. Choć fascynuje i nieco bawi mnie rozmach, z jakim wchodzą do celebryckiego świata, wiem, że zostaje po nich coś naprawdę cennego - zalążek nowej pasji, zachęta, by spróbować nowego produktu, kulinarna wiedza, która poszerza horyzonty. Niech nam będą i gotują, a kto wie, czy kiedyś, na wzór muzyków, nie zdarzy im się zapełniać stadionów.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (106) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Odpowiadam - nie kręcą (4)

    nie znam ich, nie interesują mnie.

    • 49 3

    • (1)

      dokładnie, ludzi kręcą przygotowywane przez nich dania

      • 6 4

      • nawet to tez nie

        • 3 0

    • skoro nei znasz to nie wiesz czy cie zaintresuja czy nie (1)

      skoro nei znasz to nie wiesz czy cie zaintresuja czy nie

      • 0 5

      • Wklej jeszcze to samo w podpis

        Do 3 razy sztuka

        • 1 0

  • Kiedyś zrobiłam jajecznicę... (3)

    Kiedyś zrobiłam jajecznicę mężowi według przepisu znanego kucharza/celebryty. Już fakt, że jajka miały być przepiórcze dał mi do myślenia. W lokalnym sklepie czy też warzywniaku nie było takich, więc pojechałam na lokalny ryneczek i udało mi się kupić jajka strusia. Według przepisu miały być 3-4 jajka dla jednej osoby. Kupiłam zatem 8 jajek (też chciałam zjeść), co kosztowało mnie majątek (jedno jajko kosztowało 120 zł). Niezrażona tym faktem postępowałam zgodnie z przepisem, oczywiście z tą różnicą, że miałam jajka strusie a nie przepiórcze. Przyznam, że efekt nie był taki, jak zamierzałam aby był. Trzeba było 4 razy to smażyć, bo wyszło jej jakoś więcej. Szczerze? Ani to słone, ani słodkie, ani dobre. Jedyne co, to fakt, że tej jajecznicy wyszło naprawdę dużo i mąż przez prawie tydzień sobie ją w pracy odgrzewał. Nie polecam zatem tych wszystkich przepisów od celebrytów/kucharzy.

    • 21 11

    • hahah po 1 przepisie 1 osoby "nie polecam zatem tych wszystkich przepisow" gdyby głupota mogla latać....

      nakjgorzej ze tacy ludzie za granicami pokazuja, ze niby tacy "prości" sa Polacy

      • 2 8

    • Nie dałaś tłuszczu...

      • 3 0

    • Żarcik taki sobie.

      Jaja strusie zamiast przepiórczych, chociaż ilość tychże bez zmian.

      Co może pójść nie tak? :D

      • 3 0

  • (1)

    chyba was

    • 27 0

    • poje

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    Rozkoszny jest świetny! Ma wspaniałe przepisy (9)

    Odrobinę denerwuje mnie jego maniera w filmikach, ale dzieli się internautami naprawdę fajnymi i prostymi przepisami, a jego sernik baskijski jest obłędny

    • 19 43

    • to prawda chociaż te ma także bardziej wymagające ale głownie takie eleganckie , ciekawe i nietrudne do zrobeinia (1)

      to prawda chociaż te ma także bardziej wymagające ale głownie takie eleganckie , ciekawe i nietrudne do zrobeinia

      • 1 8

      • Jeszcze w podpisie to wklej.

        Co 3 razy to nie 2.

        • 4 0

    • (2)

      Nie kręcą! Kreci to mnie widok ponętnej kobiety, a nie małolata z pierścionkami od babci. Makłowicz rządzi, reszta to hop sztaplerzy szukający łatwych pieniędzy.

      • 10 6

      • (1)

        Makłowicz jest spoko, ale niestety nie posiada własnego dossier z przepisami a jedynie odtwarza je podróżując po świecie. Jest bardziej gawędziarzem niż kucharzem.

        • 8 0

        • I dobrze, przynajmniej nie udaje kogos kim nie jest. Swiat istnieje tak dlugo, ze kazde polaczenie smakow juz istnialo, zanim dorobil do tego ideologii jakis tiktokowy lanser. Maklowicz przyznaje, ze przepisy znajduje, a nie pali frana ze to jego nowa, autorska konpozycja.

          • 3 2

    • Olaf

      Twój chłopak nie jest zazdrosny? Bo mój strasznie ;)

      • 4 1

    • Sernik

      Od kiedy to jest jego sernik? Przepis znany od setek lat, w Kraju Basków, bardzo popularny.
      Przepis nie jego, sernik nie jego, pomysł nie jego.
      "3 sztabki Baskowie, jedna sztabka chłopaka z ig - o ile go nie spali"

      • 10 3

    • Najlepsze jagodzianki od rozkosznego

      W końcu udało mi się upiec jagodzianki z cieniutką warstwą ciasta i dużą ilością jagód. Bardzo prosty przepis.

      • 1 4

    • Makłowicz to jednak straszny bufon.

      Prywatnie też.

      • 2 2

  • Bo sami sobie gotują :)

    • 8 0

  • Nie ma o czym pisać? (10)

    Napiszcie o tym ze Gdansk to miasto bez gospodarza, jest coraz gorzej. Miasto jest zaniedbane, bo mamy celebrytkę/ciepła kluche na tym stanowisku. Wice to samo

    • 43 2

    • (1)

      najlepsze jest to że znowu wybierzemy nasza kochaną Panią Olę w kolejnych wyborach, taki lokalny syndrom Sztokholski.

      • 8 2

      • bo w Gdańsku panuje 8 gwiazdek, deMOkracja, qństytucja...

        w myśl zasady: na złość mamie odmrożę sobie uszy.

        • 8 1

    • co jest niby zaniedbane? nie przesadzaj (2)

      co jest niby zaniedbane? nie przesadzaj

      • 2 9

      • kolega nie wychodzi z piwnicy od lat 90-tych (1)

        • 1 7

        • przejdź się Kartuską, wejdź na jakiekolwiek podwórko na Głównym Mieście, jedź na Angielską Groblę... Kilka pierwszych przykładów z brzegu podałem.

          • 5 2

    • Prezes chory. Kuwetę trzeba kotu zmienić. (3)

      Leć Kacper.

      • 1 9

      • nie maRUDź Doni

        • 8 1

      • (1)

        Lepiej zmienić kuwetę niż dawać się oglupiac obietnicami które są tylko obietnicą lub przenośnia za komuny było takie POwiedzenie Jak partia mówi to tylko mówi i naród zawsze z partia

        • 6 1

        • Roman, długi w jakie wpędził nas opiekun kota, jeszcze nasze wnuki będą spłacać.

          Aie nie jego, bo on nie ma żony, dzieci ani wnuków.

          • 0 3

    • Tolerancja

      Jak to bez gospodarza przecież na każdej demonstracji tęczowej i 8gwiazdkowej afiszuje się w pierwszym rzędzie na których to jestjezyk miłości i tolerancja w stosunku do NAszych

      • 4 2

  • Hej!

    Kłamstwo w tytule artykułu

    • 23 0

  • nie oglądam, nie sledze i nie kręcą mnie przepisy "celebrytów"

    • 16 0

  • Żaden gotujący ,,celebryta" nas nie kręci, kręci nas nasza babcia umiejąca ugotować ,,z niczego" coś pysznego (4)

    Nie wiem kim jest ten młody człowiek Rozkoszny, nie wiem też jaki to cud, że wszyscy ,,celebryci" są mistrzami kuchni, chyba nie mają innego pomysłu jak zatrzymać uciekającą sławę i jak zarobić na życie nie mając zawodu.

    • 35 1

    • co za glupi komentarz bez sensu

      co za glupi komentarz bez sensu

      • 0 11

    • buahahaah ale się skompromitowałaś (1)

      buahahaah ale się skompromitowałaś

      • 0 10

      • Poznasz głupiego

        po śmiechu jego.

        • 9 0

    • Też się dziwię, że nagle tak wielu znanych ludzi robi ,,programy kulinarne", niestety często bez entuzjazmu,

      widać, że to wyuczone z kartki. Makłowicz dla mnie super, Wachowicz nijakość.

      • 1 3

  • Chyba was.

    • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane