Wiadomości

Dokąd na pierogi w Trójmieście?

Pierogarnia Mandu oferuje między innymi pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form.
Pierogarnia Mandu oferuje między innymi pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. fot. facebook.com/pierogarniamandu

Pierogi to staropolskie danie, które cieszy się niesłabnącą popularnością, przez co z roku na rok pojawia się coraz więcej lokali specjalizujących się w ich serwowaniu. Obecnie na trójmiejskim rynku możemy spróbować pierogów z przeróżnym farszem, podawanych w różnych wersjach. Mięsne, wegańskie, bezglutenowe czy pieczone? Przedstawiamy kilka lokalnych punktów, w których zjecie pierogi "jak u mamy".



Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście


2
miejsce: Pierogarnie
w rankingu Pierogarnie
One lepią
Gdańsk, Rajska 10
8.4/10
+ Oceń

Jakie pierogi lubisz najbardziej?

Zobacz wyniki (1945)

Pierogarnia u Dzika



Pierogarnia u Dzika oferuje ręcznie robione pierogi w tradycyjnym stylu. W gdańskim lokalu mieszczącym się na ulicy Piwnej Mapka znajdziemy aż 21 rodzajów pierogów stworzonych na bazie tradycyjnych receptur.

U Dzika proponuje pierogi z mięsem, ruskie, ale również takie wariacje jak wileńskie, czyli z kaszą gryczaną i boczkiem. Dostępne są również zestawy pierogów np. królewskie (cztery rodzaje do wyboru) i łasucha (35 sztuk z różnych rodzajów).

Zestawy zawierają od ośmiu do 35 sztuk.
Cena mieści się w granicach: 15 zł - 65 zł.

Pierogarnia Mandu



Znana na terenie Trójmiasta pierogarnia Mandu zlokalizowana w dwóch miejscach - w Oliwie przy ulicy Kaprów 19DMapka oraz w Gdańsku przy ulicy Elżbietańskiej 6Mapka ma wielu miłośników. Lokal, mimo poszanowania dla tradycji i staropolskich smaków, ceni również rozwój, eksperymenty kulinarne i wariacje "pierogowe". W bogatym menu znajdziemy pierogi z przeróżnymi farszami, inspirowane dalekimi zakątkami świata oraz edycje sezonowe. Dlatego nawet najwięksi koneserzy smaku znajdą dla siebie coś, co zadowoli ich kubki smakowe.

Pierogarnia oferuje między innymi: pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. Obecnie restauracja proponuje sezonowe pierogi gotowane z dynią, żółtym serem, imbirem, cebulą i tymiankiem podawane z zasmażaną cebulą.

Zestawy pierogowe zawierają od 5 do 15 sztuk.
Cena: 21 zł - 35 zł.

Może cię zaciekawić: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie



Pierogarnia Pierożek



Gdyńska pierogarnia Pierożek zlokalizowana jest w dwóch miejscach - przy ulicy Jana Pawła II 11aMapka oraz tuż przy Skwerze Kościuszki. Lokal proponuje połączenie tradycji i innowacji kulinarnych na talerzach. Prócz znanych nam pierogów gotowanych i smażonych, w ofercie znajdziemy też pierogi zapiekane z sosem i serem oraz "prosto z pieca". Dodatkowo zestawy można ze sobą mieszać. Spory wybór pozwala na możliwość poznania nowych smaków.

Zestawy pierogowe zawierają od pięciu do 15 sztuk.
Cena: 21 zł - 35 zł.

Pierogi Lwowskie



Pierogi Lwowskie są wykonywane ręcznie z naturalnych składników na bazie receptur z lwowskich terenów. Zlokalizowany przy ulicy Do Studzienki 8 w Gdańsku Mapka lokal posiada w ofercie pierogi w tradycyjnym stylu. Restauracja rekomenduje pierogi z surowym mięsem wieprzowym i koperkiem oraz z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Dostępne są też litewskie pierogi z przepisów pochodzących z tamtejszych terenów. Właściciele lokalu, którzy od ponad 10 lat żyją i karmią Gdańszczan, pragną pokazywać swoje rodzime smaki i proponować kulinarne podróże.

Zestawy zawierają minimum 10 sztuk pierogów.
Cena: 12 zł - 15 zł.

Sopocki Młyn



Pierogarnia Sopocki młyn, mieszcząca się przy al. Niepodległości 899 Mapka, w swojej ofercie posiada domowej roboty pierogi oraz przetwory i makarony. Większość głównych dań zawartych w menu jest na bazie mąki, na co wskazuje już sama nazwa lokalu. W menu znaleźć można pierogi nie tylko w różnych smakach, ale również kolorach m.in. czerwone z wołowiną, żurawiną i warzywami korzennymi, czy zielone ze szpinakiem.

Zestawy pierogowe zawierają po 9-10 sztuk.
Cena: 21 zł - 35 zł. 

Nanas



Nanas mieści się w Gdańsku przy ulicy Stągiewnej 13/1Mapka. Właściciele lokalu podkreślają, że wysoką wagę przykładają do świeżości produktów, z których wytwarzają posiłki.

- Współpracujemy z najlepszymi dostawcami, dzięki czemu możemy zapewnić zawsze świeże i pyszne produkty. Nawet jeśli czasem oznacza to dodatkowy wysiłek, dzień po dniu dokładamy wszelkich starań, aby po przejściu przez drzwi lokalu każdy czuł się jak członek jednej wielkiej rodziny - możemy przeczytać na stronie internetowej lokalu.
Pierogi tradycyjne gotowane, drożdżowe z pieca i na słodko. Z byka, z kapustą, a może z pieczarkami z dodatkiem sera camembert i karmelizowanej cebuli - Nanas oferuje duży wybór pierogów w menu.

Zestawy pierogowe zawierają od sześciu do 28 sztuk.
Cena w zależności od zamówionego zestawu jest w granicach 21 zł - 98 zł.

The Dumplings



The Dumplings, czyli pierogarnia mieszcząca się przy al. Grunwaldzkiej 472cMapka w Gdańsku. Znajdziecie tu pierogi na słodko, z serem, z kapustą i grzybami, ruskie i mięsne. Duża waga przykładana jest do sposobu podania, który sprawia, że podwójnie chce się spróbować oferowanych przez lokal dań.

Zestawy zawierają siedem sztuk pierogów.
Cena: 16 zł.

One lepią



One Lepią znajdziemy w Galerii Madison przy ulicy Rajskiej 10 w GdańskuMapka. Lokal stworzony został na bazie rodzinnych tradycji przekazywanych przez pokolenia. Pierogi dostępne są w kilku tradycyjnych wariantach takich jak: ruskie, chłopskie z kaszą gryczaną i twarogiem, wiejskie z kapustą, pieczarkami, cebulą, masłem i znane wszystkim z kapustą i grzybami, z mięsem oraz z twarogiem na słodko. Pierogi przywołują wspomnienia domowych obiadów u babci.

Zestawy pierogowe zawierają od sześciu do 10 sztuk.
Cena: 12,90 - 18,90 zł.

Jaką lokalną pierogarnię polecasz? Czekamy na wasze opinie w komentarzach.

Opinie (181) ponad 20 zablokowanych

  • (4)

    Całkiem pyszne są ze szpinakiem pod koniec jagielonskiej;)

    • 14 8

    • (2)

      I na Zaspie przy SKM -ce od strony JP II. Były też chińskie pierożki przy SKM -ce na Politechnice, ale zamykane na wakacje :( Podobno teraz są otwarte.

      • 4 2

      • Byłem tam raz w życiu... (1)

        ... No właśnie, więcej się nie wybrałem :) Przykro mi, ale zdecydowanie NIE polecam.

        • 1 3

        • Byłeś na Jagiellońskiej, na Hynka/ JP II, czy na Trubadurów w DimSum?

          • 1 0

    • Kwestia smaku.
      Mi szpinak jako główny składnik slabo wchodzi.

      • 6 0

  • (8)

    Pierogi w tym kraju są zdecydowanie za drogie !

    • 112 12

    • (1)

      Nie martw się, dzięki polityce rządu już niedługo wszyscy będziemy milionerami!

      • 19 6

      • no wiem, też tak uważam.

        • 7 4

    • jak wszystko w każdym lokalu

      • 6 2

    • (1)

      pensje są 5x za niskie

      • 11 3

      • Raczej podatki są 5razy za wysokie. Co z tego ze dostaniesz 5razy większą wypłatę jak za chleb będziesz płacił 40zl?

        • 0 3

    • Suweren dostaje pieniądze i dzięki temu powstał z kolan. (2)

      Teraz może zjeść pierogi, bo go na to stać.
      Dokładnie z tego samego powodu porcja pierogów kosztuje tyle ile kosztuje - dlaczego by tego 500+ od suwerena nie "odebrać"?
      Problem polega na tym, że wprowadzanie do obiegu pustego pieniądza (bez pokrycia w pracy, surowcach czy innym dobru), a dokładnie tym jest wypłacanie 500+, konsekwentnie zwiększa inflację. Ale którego beneficjenta różnorakich socjali to dzisiaj interesuje... Smacznego! :)

      • 14 3

      • (1)

        Przy ilości nowych podatkow i opodatkowywania dosłownie wszystkiego to inflacja jest najmniejszym problemem. Ale jeśli tego nie widzisz to zapewne jesteś wyborca poprzednich rządów który widzi tylko inflację spowodowana przez 500+ coś czuję że poziom twojej wiedzy jest na tym samym poziomie co u osób które twierdzą że rząd coś im daje :)

        • 1 0

        • Nic o mnie nie wiesz, w tym czyim jestem wyborcą...

          ... ale zapewne lubisz zgadywać.
          O tym, że rząd pieniędzy nie ma, a głosy kupuje za pieniądze samego suwerena nie pisałem, to nie miejsce na długie eseje. Najlepsze jest to, że de facto nawet nie negujesz tego co ja powiedziałem, a mimo to postanawiasz mnie obrażać... Tak niepokojące jak współczesne :|
          A ten trend eskaluje.

          • 0 0

  • Jestem absolutnym fanem pierogów, ale tak bardzo, jak je lubię, tak bardzo jestem krytyczny wobec (20)

    wszelkiej maści pierogarni, bo tych, które serwują uczciwe jedzenie, jest niewiele. Na pierwszym miejscu u mnie są kaukaskie chinkali, które szczerze uwielbiam, ale znam tylko jedno miejsce, w którym można je zjeść w oryginalnej wersji. Oczywiście nie mogę napisać gdzie, ale to poza granicą administracyjną Trójmiasta, choć bardzo niej blisko.

    • 14 23

    • w oryginalnej wersji (2)

      to ja jadem ale w Gruzji .

      • 17 1

      • w Polsce tez zjesz

        • 6 6

      • To w okolicy Gdańska masz restauracje gdzie zjesz tak samo jak w Gruzji wiem z własnego doświadczenia

        • 0 0

    • Tbilisi?

      • 3 1

    • (3)

      Czemu nie możesz napisać? Podziel się, bo póki co biorę chinkali z mandu, ale takie sobie są - prawie w ogóle bulionu

      • 4 4

      • Pierogi

        Pierogi w Mandu przereklamowane i mają Niedobry farsz , a cena rzeczywiście jak na pierogi za wysoka !

        • 21 0

      • Poszukaj w Miszewie a będziesz tylko tam wracał.

        • 1 0

      • Moja Gruzja - lokal na Zaspie i drugi w Food Hall Metropolia. Najlepsze.

        • 0 0

    • A właściwie to czemu nie możesz skoro komentujesz artykuł złożony z ocen pierogarni? (1)

      • 10 0

      • Pies sołtysa

        • 2 0

    • Miszewo, zapewne Miszewo (2)

      To nie była trudna zagadka.

      • 8 3

      • Prawda, w Miszewie:)

        • 3 1

      • Najlepsza kuchnia gruzińska w północnej Polsce

        • 0 0

    • (2)

      Przecież w prawie każdej piekarni gruzińskiej są te pierogi i sami Gruzini je robią, no to co jak co ale chyba się znają i robią Tak jak oryginalne

      • 2 1

      • W Miszewie chinkali robi osobiście pani Tato Tsartdzvadze, która z mężem prowadzi tę restaurację. (1)

        Nato jest prawdziwą mistrzynią domowej kuchni gruzińskiej, wspaniałą mamą i niezwykle ciepłym człowiekiem. W swoją pracę wkłada całe serce i da się to wyczuć w jedzeniu, które gotuje. Piekarz, który robi gruzińskie chleby, wygląda tak dobrze, jak dobrze wyglądają jego wyroby:)

        • 4 0

        • Wygląda nawet lepiej ;)

          • 2 0

    • (1)

      A dlaczego niby nie można napisać gdzie są najlepsze pierogi???

      • 0 0

      • Ponieważ byłaby to kryptoreklama.

        • 0 0

    • Cała Gruzja Miszewo

      • 2 0

    • Chyba masz na myśli lokal znajdujący się w mieszewie?

      • 1 0

  • Domowe pierogi (4)

    Ja tam wolę sama zrobić pierogi. Za każdym razem inne: z makiem, ruskie, z jagodami, truskawkami, soczewicą, z mięsem, kapustą i pieczarkami, szpinakiem i teraz jest sezon na pierogi z dynią. Najlepsze w domowych pierogach jest ciasto. I ta satysfakcja zrobienia. Pozdrawiam domowych smakoszy

    • 45 12

    • Wszystko rozbija sie o :
      1. Jakosc farszu- sprawa kardynalna
      2. Grubosc ciasta- tutaj jest przewaznie sciema...

      • 12 1

    • (1)

      Kurde, zjadłabym z makiem, gdzie mogę takie kupić? I z sosem waniliowym

      • 2 3

      • Musisz się odpowiednio ożenić. Pierw znajdujesz królewnę, którą nosisz przez życie na rękach, o ona w zamian gotuje ci pierogi z makiem i inne, takie które lubisz. Ty jej serce na talerzu, a ona ci pierożki polane słodką śmietanką i z płatkami migdałowymi ;) Ale nie daj się zwieść królewnom "królewnom", które mamią frykasami, a później i tak kończysz w barze łykając ruskie w grubym cieście :(

        • 2 0

    • Smakosz

      Jak będziesz robiła pierogi to napisz na forum ! Zjawię się pierwszy :)

      • 4 0

  • Mandu? (15)

    Proszę was Mandu to było dobre 4-5 lat temu teraz to syf

    • 107 17

    • Dokładnie tak, (2)

      Przerost formy nad treścią. Większy fejm i nic więcej niż to warte. Więcej tam nie pójdę, bo po prostu nie warto. Smakiem nie zabijają. Byłem z żoną i dzieckiem, to nikt z nas się nie najadł, a jak przyszło do płacenia, to niemal połowa 500+ pyknęła. Jadą na niegdysiejszej "sławie" i tyle. Znam miejsce gdzie maja naprawdę dobre pierogi i w dobrej cenie jestem w stanie się najeść, ale nie nażreć.

      • 30 9

      • Zgadzam się, że Mandu już dawno z jakością upadło. (1)

        Lecz ludzi tam zawsze pełno. Marka została wyrobiona, teraz już nie trzeba się starać, tylko inkasować. Podobnie z Manekinem, gdzie naleśniki są naprawdę byle jakie, ale tłumek zawsze pod drzwiami sterczy.

        • 18 1

        • Tutaj jeszcze jest efekt ceny.

          Manekin zawsze był tani. Podkreślam BYŁ. Teraz nie wiem, daaaaaawno nie byłem. Jak można czekać na naleśnika 45 minut? Tego nigdy nie pojmę...

          • 7 0

    • (2)

      To prawda poza tym ruch zgielk i halas jak w pracowniczej stolowce

      • 24 2

      • Ada

        Mandy kiedyś dzisiaj wieś tam chodzi

        • 5 1

      • Od wielu lat zgiełk i hałas to standardowy wystrój "restauracji". Niestety to wszystko bardziej bary mleczne.

        Gołe stoliki bez obrusów i zastawy. Np. Spożywczak na Dolnym Mieście, wystrój absolutnie minimalistyczny co powoduje, że każdy szmer z końca sali słyszysz bardziej niż człowieka po drugiej stronie stolika.

        • 5 1

    • NIestety, mam podobne odczucia

      • 10 1

    • Prawa jest taka.. (1)

      ...ze ranking zależy od tego kto zapłacił by w nim być.

      • 20 1

      • Rzetelny ranking zaczyna się dopiero pod artykułem. Oczywiście wpisują się tu też i właściciele przybytków nie objętych w artykule, ale poza tym przynajmniej można się dowiedzieć o paru ciekawych miejscach. Wiele jest osiedlowych knajpek, w których ciasno, bo jedzenie smaczne i niedrogie. A portal, wiadomo, jest tendencyjny, kto zapłacił, tego ujmą. Szczytem: ranking dentystów. Wygrał kombinat z ponad setką opinii, wszystkie z ostatniego miesiąca, a wcześniej zero opinii. Albo zakłady usługowe: zasady oceniania - liczą się najświeższe opinie, a tu najmłodsza z przed roku. Oj wstyd Trojmiasto, wstyd. Szyte tak grubymi nićmi, że mózg staje.

        • 4 1

    • Prawda Mandu popsuło się całkowicie !

      • 7 1

    • Maria

      Tak zgadzam się to syf i nie rozumiem komu tam smakuje

      • 4 1

    • Serio tak slabo teraz u nich?

      kurde mieszkałem we Wrzeszczu w 2016 i do Oliwy tam czasem zawędrowywałem do nich. Było dobrze, serio.

      • 1 0

    • ale to przecież artykuł sponsorowany :)
      No gdzie Dzik......... z tym to pojechali :)

      • 11 0

    • Potwierdzam

      Zjechali z jakości na ilość. Szkoda czasu i kasy.

      • 4 0

    • Mandu to sciema!!!

      Panie lepiące pierogi to ściema, na zapleczu stoi maszyna która przemysłowo produkuje pierogi.
      Nie ma to nic wspólnego z domową kuchnią.

      • 15 0

  • Pierogi Lwowskie rulez! (3)

    i tyle w temacie.

    • 52 4

    • To prawda, wciąż są tak samo dobre, od lat!

      • 12 1

    • Są ok
      Kilka razy kupiłem mrożone i były dobre

      • 5 0

    • Zgadzam się

      Wymiatają

      • 2 0

  • (3)

    te z sopockiego młyna wprost urzekają

    • 4 11

    • ale wygląd jakiś taki....niezbyt...

      • 5 1

    • (1)

      Czym Ciebie urzekają?

      • 1 0

      • Urzekają ją tym ze się pochwali na insta ze była i jadła .

        • 0 0

  • Tylko One Way w Osowie

    Byłem w tym lokalu jakoś takoś latem tego roku. Zupełnie przypadkowo po serwisie Macka. Pierogi wyśmienite,ciasto aksamitne i cienkie. Jeżeli chodzi o pierogi to jestem wybredny. 10/10 punktów. Jeszcze tam wrócę z żonką. Polecam!!!

    • 4 17

  • Pierogi z pieca i do tego dobra nalewka. W sam raz na sobotni obiad.

    • 5 4

  • Mandu na 2-gim miejscu? Jakim cudem? (1)

    To miejsce to dobre było kiedyś. Dobre - nic więcej. Teraz to totalne nieporozumienie zaczynając od obsługi a kończąc na sposobie gotowania, smaku potraw i cenach z sufitu. Zmieńcie kucharza!

    • 69 5

    • Mira

      Mandy powinni skasowac

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Restauratorzy przeciwni obostrzeniom
Restauratorzy przeciwni obostrzeniom
Dokąd na pierogi w Trójmieście?
Dokąd na pierogi w Trójmieście?

Kultura

Kultura w czerwonej strefie. Jak wygląda obecna sytuacja trójmiejskich teatrów?
Jak wygląda sytuacja trójmiejskich teatrów?
Gdynia miejscem akcji nowej książki Łukasza Orbitowskiego
Łukasz Orbitowski pisze książkę o Gdyni

Najczęściej czytane