Wiadomości

Dokąd na pierogi w Trójmieście?

Pierogarnia Mandu oferuje między innymi pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form.
Pierogarnia Mandu oferuje między innymi pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. fot. facebook.com/pierogarniamandu

Pierogi to staropolskie danie, które cieszy się niesłabnącą popularnością, przez co z roku na rok pojawia się coraz więcej lokali specjalizujących się w ich serwowaniu. Obecnie na trójmiejskim rynku możemy spróbować pierogów z przeróżnym farszem, podawanych w różnych wersjach. Mięsne, wegańskie, bezglutenowe czy pieczone? Przedstawiamy kilka lokalnych punktów, w których zjecie pierogi "jak u mamy".



Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście


3
miejsce: Pierogarnie
w rankingu Pierogarnie
One lepią
Gdańsk, Rajska 10
8.4/10
+ Oceń

Jakie pierogi lubisz najbardziej?

z mięsem 24%
ruskie 30%
wegetariańskie / wegańskie 4%
z kapustą i grzybami 15%
na słodko z owocami 4%
lubię wszystkie 23%
zakończona Łącznie głosów: 2118

Pierogarnia u Dzika



Pierogarnia u Dzika oferuje ręcznie robione pierogi w tradycyjnym stylu. W gdańskim lokalu mieszczącym się na ulicy Piwnej Mapka znajdziemy aż 21 rodzajów pierogów stworzonych na bazie tradycyjnych receptur.

U Dzika proponuje pierogi z mięsem, ruskie, ale również takie wariacje jak wileńskie, czyli z kaszą gryczaną i boczkiem. Dostępne są również zestawy pierogów np. królewskie (cztery rodzaje do wyboru) i łasucha (35 sztuk z różnych rodzajów).

Zestawy zawierają od ośmiu do 35 sztuk.
Cena mieści się w granicach: 15 zł - 65 zł.

Pierogarnia Mandu



Znana na terenie Trójmiasta pierogarnia Mandu zlokalizowana w dwóch miejscach - w Oliwie przy ulicy Kaprów 19DMapka oraz w Gdańsku przy ulicy Elżbietańskiej 6Mapka ma wielu miłośników. Lokal, mimo poszanowania dla tradycji i staropolskich smaków, ceni również rozwój, eksperymenty kulinarne i wariacje "pierogowe". W bogatym menu znajdziemy pierogi z przeróżnymi farszami, inspirowane dalekimi zakątkami świata oraz edycje sezonowe. Dlatego nawet najwięksi koneserzy smaku znajdą dla siebie coś, co zadowoli ich kubki smakowe.

Pierogarnia oferuje między innymi: pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. Obecnie restauracja proponuje sezonowe pierogi gotowane z dynią, żółtym serem, imbirem, cebulą i tymiankiem podawane z zasmażaną cebulą.

Zestawy pierogowe zawierają od 5 do 15 sztuk.
Cena: 21 zł - 35 zł.

Może cię zaciekawić: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie



Pierogarnia Pierożek



Gdyńska pierogarnia Pierożek zlokalizowana jest w dwóch miejscach - przy ulicy Jana Pawła II 11aMapka oraz tuż przy Skwerze Kościuszki. Lokal proponuje połączenie tradycji i innowacji kulinarnych na talerzach. Prócz znanych nam pierogów gotowanych i smażonych, w ofercie znajdziemy też pierogi zapiekane z sosem i serem oraz "prosto z pieca". Dodatkowo zestawy można ze sobą mieszać. Spory wybór pozwala na możliwość poznania nowych smaków.

Zestawy pierogowe zawierają od pięciu do 15 sztuk.
Cena: 21 zł - 35 zł.

Pierogi Lwowskie



Pierogi Lwowskie są wykonywane ręcznie z naturalnych składników na bazie receptur z lwowskich terenów. Zlokalizowany przy ulicy Do Studzienki 8 w Gdańsku Mapka lokal posiada w ofercie pierogi w tradycyjnym stylu. Restauracja rekomenduje pierogi z surowym mięsem wieprzowym i koperkiem oraz z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Dostępne są też litewskie pierogi z przepisów pochodzących z tamtejszych terenów. Właściciele lokalu, którzy od ponad 10 lat żyją i karmią Gdańszczan, pragną pokazywać swoje rodzime smaki i proponować kulinarne podróże.

Zestawy zawierają minimum 10 sztuk pierogów.
Cena: 12 zł - 15 zł.

Sopocki Młyn



Pierogarnia Sopocki młyn, mieszcząca się przy al. Niepodległości 899 Mapka, w swojej ofercie posiada domowej roboty pierogi oraz przetwory i makarony. Większość głównych dań zawartych w menu jest na bazie mąki, na co wskazuje już sama nazwa lokalu. W menu znaleźć można pierogi nie tylko w różnych smakach, ale również kolorach m.in. czerwone z wołowiną, żurawiną i warzywami korzennymi, czy zielone ze szpinakiem.

Zestawy pierogowe zawierają po 9-10 sztuk.
Cena: 21 zł - 35 zł. 

Nanas



Nanas mieści się w Gdańsku przy ulicy Stągiewnej 13/1Mapka. Właściciele lokalu podkreślają, że wysoką wagę przykładają do świeżości produktów, z których wytwarzają posiłki.

- Współpracujemy z najlepszymi dostawcami, dzięki czemu możemy zapewnić zawsze świeże i pyszne produkty. Nawet jeśli czasem oznacza to dodatkowy wysiłek, dzień po dniu dokładamy wszelkich starań, aby po przejściu przez drzwi lokalu każdy czuł się jak członek jednej wielkiej rodziny - możemy przeczytać na stronie internetowej lokalu.
Pierogi tradycyjne gotowane, drożdżowe z pieca i na słodko. Z byka, z kapustą, a może z pieczarkami z dodatkiem sera camembert i karmelizowanej cebuli - Nanas oferuje duży wybór pierogów w menu.

Zestawy pierogowe zawierają od sześciu do 28 sztuk.
Cena w zależności od zamówionego zestawu jest w granicach 21 zł - 98 zł.

The Dumplings



The Dumplings, czyli pierogarnia mieszcząca się przy al. Grunwaldzkiej 472cMapka w Gdańsku. Znajdziecie tu pierogi na słodko, z serem, z kapustą i grzybami, ruskie i mięsne. Duża waga przykładana jest do sposobu podania, który sprawia, że podwójnie chce się spróbować oferowanych przez lokal dań.

Zestawy zawierają siedem sztuk pierogów.
Cena: 16 zł.

One lepią



One Lepią znajdziemy w Galerii Madison przy ulicy Rajskiej 10 w GdańskuMapka. Lokal stworzony został na bazie rodzinnych tradycji przekazywanych przez pokolenia. Pierogi dostępne są w kilku tradycyjnych wariantach takich jak: ruskie, chłopskie z kaszą gryczaną i twarogiem, wiejskie z kapustą, pieczarkami, cebulą, masłem i znane wszystkim z kapustą i grzybami, z mięsem oraz z twarogiem na słodko. Pierogi przywołują wspomnienia domowych obiadów u babci.

Zestawy pierogowe zawierają od sześciu do 10 sztuk.
Cena: 12,90 - 18,90 zł.

Jaką lokalną pierogarnię polecasz? Czekamy na wasze opinie w komentarzach.

Opinie (192) ponad 20 zablokowanych

  • (4)

    Całkiem pyszne są ze szpinakiem pod koniec jagielonskiej;)

    • 15 8

    • (2)

      I na Zaspie przy SKM -ce od strony JP II. Były też chińskie pierożki przy SKM -ce na Politechnice, ale zamykane na wakacje :( Podobno teraz są otwarte.

      • 4 2

      • Byłem tam raz w życiu... (1)

        ... No właśnie, więcej się nie wybrałem :) Przykro mi, ale zdecydowanie NIE polecam.

        • 1 3

        • Byłeś na Jagiellońskiej, na Hynka/ JP II, czy na Trubadurów w DimSum?

          • 1 0

    • Kwestia smaku.
      Mi szpinak jako główny składnik slabo wchodzi.

      • 6 0

  • (9)

    Pierogi w tym kraju są zdecydowanie za drogie !

    • 124 13

    • (1)

      Nie martw się, dzięki polityce rządu już niedługo wszyscy będziemy milionerami!

      • 23 6

      • no wiem, też tak uważam.

        • 9 4

    • jak wszystko w każdym lokalu

      • 7 2

    • (1)

      pensje są 5x za niskie

      • 14 3

      • Raczej podatki są 5razy za wysokie. Co z tego ze dostaniesz 5razy większą wypłatę jak za chleb będziesz płacił 40zl?

        • 3 3

    • Suweren dostaje pieniądze i dzięki temu powstał z kolan. (3)

      Teraz może zjeść pierogi, bo go na to stać.
      Dokładnie z tego samego powodu porcja pierogów kosztuje tyle ile kosztuje - dlaczego by tego 500+ od suwerena nie "odebrać"?
      Problem polega na tym, że wprowadzanie do obiegu pustego pieniądza (bez pokrycia w pracy, surowcach czy innym dobru), a dokładnie tym jest wypłacanie 500+, konsekwentnie zwiększa inflację. Ale którego beneficjenta różnorakich socjali to dzisiaj interesuje... Smacznego! :)

      • 18 3

      • (1)

        Przy ilości nowych podatkow i opodatkowywania dosłownie wszystkiego to inflacja jest najmniejszym problemem. Ale jeśli tego nie widzisz to zapewne jesteś wyborca poprzednich rządów który widzi tylko inflację spowodowana przez 500+ coś czuję że poziom twojej wiedzy jest na tym samym poziomie co u osób które twierdzą że rząd coś im daje :)

        • 2 2

        • Nic o mnie nie wiesz, w tym czyim jestem wyborcą...

          ... ale zapewne lubisz zgadywać.
          O tym, że rząd pieniędzy nie ma, a głosy kupuje za pieniądze samego suwerena nie pisałem, to nie miejsce na długie eseje. Najlepsze jest to, że de facto nawet nie negujesz tego co ja powiedziałem, a mimo to postanawiasz mnie obrażać... Tak niepokojące jak współczesne :|
          A ten trend eskaluje.

          • 3 0

      • Interesuje czy nie interesuje...

        ...g*wno się zna, więc nawet gdyby się zainteresował, to by nie zrozumiał...

        • 0 0

  • Jestem absolutnym fanem pierogów, ale tak bardzo, jak je lubię, tak bardzo jestem krytyczny wobec (20)

    wszelkiej maści pierogarni, bo tych, które serwują uczciwe jedzenie, jest niewiele. Na pierwszym miejscu u mnie są kaukaskie chinkali, które szczerze uwielbiam, ale znam tylko jedno miejsce, w którym można je zjeść w oryginalnej wersji. Oczywiście nie mogę napisać gdzie, ale to poza granicą administracyjną Trójmiasta, choć bardzo niej blisko.

    • 14 26

    • w oryginalnej wersji (2)

      to ja jadem ale w Gruzji .

      • 17 1

      • w Polsce tez zjesz

        • 6 6

      • To w okolicy Gdańska masz restauracje gdzie zjesz tak samo jak w Gruzji wiem z własnego doświadczenia

        • 0 0

    • Tbilisi?

      • 3 1

    • (3)

      Czemu nie możesz napisać? Podziel się, bo póki co biorę chinkali z mandu, ale takie sobie są - prawie w ogóle bulionu

      • 4 4

      • Pierogi

        Pierogi w Mandu przereklamowane i mają Niedobry farsz , a cena rzeczywiście jak na pierogi za wysoka !

        • 21 0

      • Poszukaj w Miszewie a będziesz tylko tam wracał.

        • 1 0

      • Moja Gruzja - lokal na Zaspie i drugi w Food Hall Metropolia. Najlepsze.

        • 0 0

    • A właściwie to czemu nie możesz skoro komentujesz artykuł złożony z ocen pierogarni? (1)

      • 10 0

      • Pies sołtysa

        • 2 0

    • Miszewo, zapewne Miszewo (2)

      To nie była trudna zagadka.

      • 8 3

      • Prawda, w Miszewie:)

        • 3 1

      • Najlepsza kuchnia gruzińska w północnej Polsce

        • 0 0

    • (2)

      Przecież w prawie każdej piekarni gruzińskiej są te pierogi i sami Gruzini je robią, no to co jak co ale chyba się znają i robią Tak jak oryginalne

      • 2 1

      • W Miszewie chinkali robi osobiście pani Tato Tsartdzvadze, która z mężem prowadzi tę restaurację. (1)

        Nato jest prawdziwą mistrzynią domowej kuchni gruzińskiej, wspaniałą mamą i niezwykle ciepłym człowiekiem. W swoją pracę wkłada całe serce i da się to wyczuć w jedzeniu, które gotuje. Piekarz, który robi gruzińskie chleby, wygląda tak dobrze, jak dobrze wyglądają jego wyroby:)

        • 4 0

        • Wygląda nawet lepiej ;)

          • 2 0

    • (1)

      A dlaczego niby nie można napisać gdzie są najlepsze pierogi???

      • 0 0

      • Ponieważ byłaby to kryptoreklama.

        • 0 0

    • Cała Gruzja Miszewo

      • 2 0

    • Chyba masz na myśli lokal znajdujący się w mieszewie?

      • 1 0

  • Domowe pierogi (4)

    Ja tam wolę sama zrobić pierogi. Za każdym razem inne: z makiem, ruskie, z jagodami, truskawkami, soczewicą, z mięsem, kapustą i pieczarkami, szpinakiem i teraz jest sezon na pierogi z dynią. Najlepsze w domowych pierogach jest ciasto. I ta satysfakcja zrobienia. Pozdrawiam domowych smakoszy

    • 52 13

    • Wszystko rozbija sie o :
      1. Jakosc farszu- sprawa kardynalna
      2. Grubosc ciasta- tutaj jest przewaznie sciema...

      • 13 1

    • (1)

      Kurde, zjadłabym z makiem, gdzie mogę takie kupić? I z sosem waniliowym

      • 2 4

      • Musisz się odpowiednio ożenić. Pierw znajdujesz królewnę, którą nosisz przez życie na rękach, o ona w zamian gotuje ci pierogi z makiem i inne, takie które lubisz. Ty jej serce na talerzu, a ona ci pierożki polane słodką śmietanką i z płatkami migdałowymi ;) Ale nie daj się zwieść królewnom "królewnom", które mamią frykasami, a później i tak kończysz w barze łykając ruskie w grubym cieście :(

        • 3 0

    • Smakosz

      Jak będziesz robiła pierogi to napisz na forum ! Zjawię się pierwszy :)

      • 4 0

  • Mandu? (15)

    Proszę was Mandu to było dobre 4-5 lat temu teraz to syf

    • 120 18

    • Dokładnie tak, (2)

      Przerost formy nad treścią. Większy fejm i nic więcej niż to warte. Więcej tam nie pójdę, bo po prostu nie warto. Smakiem nie zabijają. Byłem z żoną i dzieckiem, to nikt z nas się nie najadł, a jak przyszło do płacenia, to niemal połowa 500+ pyknęła. Jadą na niegdysiejszej "sławie" i tyle. Znam miejsce gdzie maja naprawdę dobre pierogi i w dobrej cenie jestem w stanie się najeść, ale nie nażreć.

      • 32 11

      • Zgadzam się, że Mandu już dawno z jakością upadło. (1)

        Lecz ludzi tam zawsze pełno. Marka została wyrobiona, teraz już nie trzeba się starać, tylko inkasować. Podobnie z Manekinem, gdzie naleśniki są naprawdę byle jakie, ale tłumek zawsze pod drzwiami sterczy.

        • 21 1

        • Tutaj jeszcze jest efekt ceny.

          Manekin zawsze był tani. Podkreślam BYŁ. Teraz nie wiem, daaaaaawno nie byłem. Jak można czekać na naleśnika 45 minut? Tego nigdy nie pojmę...

          • 11 0

    • (2)

      To prawda poza tym ruch zgielk i halas jak w pracowniczej stolowce

      • 25 2

      • Ada

        Mandy kiedyś dzisiaj wieś tam chodzi

        • 6 1

      • Od wielu lat zgiełk i hałas to standardowy wystrój "restauracji". Niestety to wszystko bardziej bary mleczne.

        Gołe stoliki bez obrusów i zastawy. Np. Spożywczak na Dolnym Mieście, wystrój absolutnie minimalistyczny co powoduje, że każdy szmer z końca sali słyszysz bardziej niż człowieka po drugiej stronie stolika.

        • 7 1

    • NIestety, mam podobne odczucia

      • 11 1

    • Prawa jest taka.. (1)

      ...ze ranking zależy od tego kto zapłacił by w nim być.

      • 21 1

      • Rzetelny ranking zaczyna się dopiero pod artykułem. Oczywiście wpisują się tu też i właściciele przybytków nie objętych w artykule, ale poza tym przynajmniej można się dowiedzieć o paru ciekawych miejscach. Wiele jest osiedlowych knajpek, w których ciasno, bo jedzenie smaczne i niedrogie. A portal, wiadomo, jest tendencyjny, kto zapłacił, tego ujmą. Szczytem: ranking dentystów. Wygrał kombinat z ponad setką opinii, wszystkie z ostatniego miesiąca, a wcześniej zero opinii. Albo zakłady usługowe: zasady oceniania - liczą się najświeższe opinie, a tu najmłodsza z przed roku. Oj wstyd Trojmiasto, wstyd. Szyte tak grubymi nićmi, że mózg staje.

        • 7 2

    • Prawda Mandu popsuło się całkowicie !

      • 7 1

    • Maria

      Tak zgadzam się to syf i nie rozumiem komu tam smakuje

      • 4 1

    • Serio tak slabo teraz u nich?

      kurde mieszkałem we Wrzeszczu w 2016 i do Oliwy tam czasem zawędrowywałem do nich. Było dobrze, serio.

      • 1 0

    • ale to przecież artykuł sponsorowany :)
      No gdzie Dzik......... z tym to pojechali :)

      • 13 0

    • Potwierdzam

      Zjechali z jakości na ilość. Szkoda czasu i kasy.

      • 4 0

    • Mandu to sciema!!!

      Panie lepiące pierogi to ściema, na zapleczu stoi maszyna która przemysłowo produkuje pierogi.
      Nie ma to nic wspólnego z domową kuchnią.

      • 20 0

  • Pierogi Lwowskie rulez! (3)

    i tyle w temacie.

    • 53 4

    • To prawda, wciąż są tak samo dobre, od lat!

      • 12 1

    • Są ok
      Kilka razy kupiłem mrożone i były dobre

      • 5 0

    • Zgadzam się

      Wymiatają

      • 2 0

  • (3)

    te z sopockiego młyna wprost urzekają

    • 6 12

    • ale wygląd jakiś taki....niezbyt...

      • 5 1

    • (1)

      Czym Ciebie urzekają?

      • 1 0

      • Urzekają ją tym ze się pochwali na insta ze była i jadła .

        • 0 0

  • Tylko One Way w Osowie

    Byłem w tym lokalu jakoś takoś latem tego roku. Zupełnie przypadkowo po serwisie Macka. Pierogi wyśmienite,ciasto aksamitne i cienkie. Jeżeli chodzi o pierogi to jestem wybredny. 10/10 punktów. Jeszcze tam wrócę z żonką. Polecam!!!

    • 6 17

  • Pierogi z pieca i do tego dobra nalewka. W sam raz na sobotni obiad.

    • 5 4

  • Mandu na 2-gim miejscu? Jakim cudem? (1)

    To miejsce to dobre było kiedyś. Dobre - nic więcej. Teraz to totalne nieporozumienie zaczynając od obsługi a kończąc na sposobie gotowania, smaku potraw i cenach z sufitu. Zmieńcie kucharza!

    • 77 5

    • Mira

      Mandy powinni skasowac

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2