• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe przetwory na trójmiejskich targowiskach. Gdzie, jakie i za ile?

Aleksandra Wrona
23 listopada 2023, godz. 07:00 
Opinie (120)
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Soki, dżemy i syropy osłodzą nam długie, ciemne wieczory. Za to kiszonki i zakwasy pomogą zadbać o odporność w tym wymagającym czasie.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.

Domowe przetwory na rynkach w Trójmieście - co kupimy i za ile? Sezon na świeże owoce i warzywa już dawno za nami. Jesień i zima to czas odkręcania słoików i rozkoszowania się smakiem zrobionych wcześniej przetworów. Nie każdy jednak miał czas i chęć robienia ich samodzielnie, a jeśli nie mamy tyle szczęścia, by otrzymać je od rodziny, pozostają zakupy. W poszukiwaniu domowych przetworów wybraliśmy się na ryneczki w Gdańsku, Sopocie i Gdyni.




Domowe przetwory w Gdańsku, Gdyni i Sopocie - gdzie znajdziemy?



Czy samodzielnie przygotowujesz przetwory na zimę?

Kryterium było jedno: ma być domowo. Szukaliśmy wystawców, którzy sami przygotowują swoje produkty i nie robią tego na dużą skalę. Najwięcej tego typu stoisk udało nam się znaleźć na Sopockim Rynku (otwarty we wtorki, piątki i soboty, w godz. 6-14). Drugie w kolejności było Targowisko Miejskie Gdańsk - Wrzeszcz (otwarte we wtorki, piątki i niedziele, w godz. 6-14).

W Gdyni odwiedziliśmy targowisko na pl. Górnośląskim w Orłowie oraz targowisko miejskie nr 8 na granicy Obłuża i Oksywia - tam niestety nie udało nam się znaleźć nic domowego, jednak było to targowisko, które odwiedziliśmy najpóźniej.

Gdyńskie targowiska, które cieszą się popularnością Gdyńskie targowiska, które cieszą się popularnością

Jakie przetwory kupimy na trójmiejskich ryneczkach?



W pierwszej kolejności soki i syropy, czyli idealny dodatek do jesiennych herbat i naparów. Najtańsze zaczynają się już od 10 zł, najdroższe (robione na miodzie) to koszt 45 zł za półlitrową butelkę. Wśród smaków każdy powinien znaleźć coś dla siebie - malina, jeżyna, aronia, gruszka, imbir, pigwa, jagoda, czarny bez, a dla ceniących sobie właściwości prozdrowotne - pędy sosnymniszek lekarski. Miłośnicy kompotów również nie będą zawiedzeni (cena za słoik to ok. 15 zł).


Wśród przetworów znajdziemy też passaty pomidorowe, domowe ketchupy, tarty chrzan, tarty chrzan z cytryną, ajvar, ćwikłę - ceny tych specjałów zaczynają się od 6 zł za mały słoiczek do kilkunastu za większy. Za butelkę domowego octu jabłkowego zapłacimy ok. 15 zł.

Miłośnicy dżemów na pewno znajdą coś dla siebie. W ofercie lokalnych sprzedawców znajdziemy zarówno tradycyjne smaki jak truskawka, wiśnia, śliwka, jagoda, ale też różne wariacje jak gruszka z żurawiną czy truskawka z rabarbarem. Ceny dżemów zaczynają się od 12 zł.

  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Wśród domowych przetworów znajdziemy m.in. soki, syropy, dżemy, kiszonki, pikle i zakwasy.
  • Soki, dżemy i syropy osłodzą nam długie, ciemne wieczory. Za to kiszonki i zakwasy pomogą zadbać o odporność w tym wymagającym czasie.
Wśród propozycji warzywnych znajdziemy ogórki konserwowe, ogórki kiszone, ogórki z papryką lub w zalewie curry, buraczki, marynowaną dynię z pomarańczą, paprykę konserwową, pikle. Ceny zaczynają się od 10 zł.

Dużym powodzeniem cieszą się też marynowane grzyby. Ich cena zależy od rozmiaru słoika i rodzaju grzybów, najtańsze słoiki to koszt 15 zł, a najdroższe 50 zł.

Ryneczek Piecki-Migowo. Warto go odwiedzić Ryneczek Piecki-Migowo. Warto go odwiedzić
Na tych, którzy nie mają czasu lub nie lubią gotować, czeka bogata oferta garmażeryjna. Wśród domowych specjałów znajdziemy zupy (m.in. pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa), ale też bigos, gołąbki, potrawki mięsne. Cena za słoik to ok. 25 zł.

Kiszonki na rynkach - dlaczego warto kupić?



Na rynkach nie brakuje również kiszonek, a te - jak wiadomo - zbawiennie wpływają na odporność. Samodzielnie kiszona kapusta lub kiszone ogórki sprzedawane są w słoikach lub na wagę. Dostaniemy także różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonego ogórka lub kiszonego buraka.

Zima już za pasem, dlatego warto zadbać, by w naszej kuchni nie zabrakło domowych przetworów. Sok do herbaty lub owocowy dżem osłodzą nam wieczorną szarugę, a kiszonki i zakwasy pomogą zadbać o odporność w tym wymagającym zdrowotnie okresie.

Miejsca

Opinie (120) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (2)

    Własne kiszonki zimą to podstawa zdrowia i odporności.
    Do gorzały też się przydają.

    • 30 0

    • Gorzała pod warzywo ? (1)

      • 0 8

      • Nigdy grzybkiem marynowanym albo ogóreczkiem kiszonym nie zakąszałeś?

        • 5 0

  • Gdzieś widziałem materiał jak tacy lokalni sprzedawcy kupowali hurtowo przetwory i przelewali je do słoików (4)

    Tak, aby klient myślał że to domowa robota z recepturą za pradziada.

    • 22 7

    • To bylo w zakopanym (1)

      • 8 1

      • W zakopanym pod ziemią czym?

        • 4 6

    • Hehe. Ponoś smalec na pajde min tak podają... Kupowane wiadrami a przekładane dla 'wyglądu". Polak przedsiębiorczy jest.

      • 9 1

    • Proponuję obejrzeć odcinek Świata według Kiepskich pt. "Wiem co jem"

      Tam Arnold Boczek robi taki wałek.

      • 9 1

  • Ta tylko formalnie (2)

    Ci na tym ryneczku na Pieckach to mają badania i książeczkę sanepidowską jak wszyscy co sprzedają żywność? Mają Kasy fiskalne? Trochę to trąca hipokryzją że w jednym miejscu się tego wymaga i kara a w drugi przymyka na to oko.

    • 38 20

    • A ja chętnie kupię takie bez badań i to najlepiej z jakimiś lekkimi bakteriami co się nie wygotowały do końca (1)

      Za dzieciaka tak właśnie się żywiłem i nigdy nie chorowałem, teraz wszystko z paczek sterylne i odporność jakby kuleje.

      • 16 3

      • W ramach wzmacniania odporności

        możesz polizć poręcz w autobusie.

        • 9 3

  • Opinia wyróżniona

    Na rynku przy Elbląskiej czy giełdzie warzywnej na Rzęsnej również otrzymamy podobny asortyment.

    • 38 0

  • (1)

    Uwielbiam kapustę kiszoną i takie same ogórki. Jednak ostatnio patrze i niedowierzam. Zupa ogórkowa . Litr. 50 zł...

    • 11 1

    • Może to w pakiecie z kiszeniem ogóra?

      • 5 0

  • Wydaje mi sie (2)

    Ze jezeli ktos robi cos na sprzedaz to sie tak nie stara jak dla swoich

    • 13 3

    • Tez mam takie odczucia dlatego darowalam kupowanie takie wyrobow

      • 4 1

    • bo to nie dla siebie

      tylko na sprzedaż , znam takich handlarzy /,, panie, ale to domowe,,/

      • 0 0

  • Niby fajnie ale powinni zadbać o branding (7)

    Robienie dobrych produktów w dzisiejszych czasach to za mało. Liczy się marka. Dobry branding, estetyka, unikalność czy naming.
    Popieram takie produkty ale z takimi etykietami ich rozwoj jest bardzo ograniczony. Takie czasy

    • 2 55

    • Cytując Pawlaka 'gazet sie naczytali...'

      • 17 1

    • jedni robią...

      tzw. branding - bez jakości, a inni po prostu robią jakość

      • 11 2

    • taaaa rozwój (1)

      i doszliśmy do tego, że z 1kg świeżej szynki robi się 2kg, dawniej max 1,20kg

      • 7 0

      • dawniej 70 dkg

        • 0 0

    • Jesteś w Polsce pisz po polsku (1)

      Co to brejding

      • 5 2

      • Brending, nejming, jakościng, smaking, przyprawing, etykieting, opakowaning...

        • 6 1

    • branding ,naming

      i co jeszcze mądrego ?

      • 0 1

  • A to tak na krzywy ryj sprzedawane? (1)

    Bez etykiet? Opisu? Składu? Kto to kontroluje? Sądząc po tym jak ludzie dbają o higienę i jak mają w domach to pozdrawlaju. Wolę zrobić sam.

    • 27 18

    • Ok. Ty zrobisz sam.. A wiesz,że coraz więcej osób którym ziemniaka nie chce sie obrać?

      • 8 3

  • Niby ok, ALE...

    ... sprzedaż przetworów jest sankcjonowana prawnie.

    • 13 5

  • Tylko nie zastanawiacie się w jakich warunkach to jest robione? Skąd macie pewność, że ci którzy robią są zdrowi? (1)

    A w kuchni jest czysto czy syf?

    • 34 18

    • Oby nie, oby było jak w każdej innej kuchni, a nie laboratorium

      • 6 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane