• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
9 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Sonda: Pizza z ananasem czy bez?


Ten dzień - 9 lutego - powinni kojarzyć wszyscy wielbiciele pizzy. To właśnie wtedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zebraliśmy dla was miejsca, w którym spróbujecie wyśmienitych pizz w Trójmieście. Podpytaliśmy również, co sprawia, że niemal każdy uwielbia to danie oraz przeprowadziliśmy sondę uliczną i zapytaliśmy, czy lepsza jest pizza z ananasem czy bez?



Wszystkie pizzerie w Trójmieście


Czy jadasz pizzę z ananasem?

Święto pizzy to okazja, żeby wyjść ze znajomymi na ulubioną pizzę (lub nawet kilka). Miejsc, gdzie można ją zjeść, w Trójmieście nie brakuje.

Za co kochamy ten cienki placek z dodatkami?

- Naszym zdaniem pizza jest gastronomicznym fenomenem z dwóch powodów. Pierwszym, bezdyskusyjnym jest to, że naprawdę niewiele jest osób, które wprost stwierdzą, że pizzy nie lubią. Drugi jest taki, że pizza to danie bardzo uniwersalne i niezobowiązujące. Można ją jeść zarówno solo w ramach lunchu, jak i na rodzinnej imprezie, na randce ze swoją drugą połówką czy nawet na spotkaniu biznesowym, i to w zasadzie o każdej porze dnia. Świetnie komponuje się zarówno z napojami bezalkoholowymi, jak i piwem czy winem. Do tego wybór dodatków jest tak szeroki, że każdy może znaleźć coś dla siebie - mówią Karolina i Jakub Januszewscy z pizzerii Włoszczyzna.

Imprezy z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


  • Pizza pinsa dostępna jest w restauracji Chianti Grill Bar.
  • Pizzę neapolitańską w najlepszym wydaniu zjemy w Pizza Napoli.
  • Święto Pizzy przypada 9 lutego.
  • Święto Pizzy przypada 9 lutego.
  • Święto Pizzy to okazja do wybrania się do nowej pizzerii.

Pinsa, z truflami i prawdziwa neapolitańska



Podstawą dobrej pizzy jest ciasto i sposób jego wyrabiania. Dla wielbicieli prawdziwej, neapolitańskiej pizzy swoje drzwi otwiera Pizza Napoli w Gdańsku.

- Sekretem prawdziwej pizzy neapolitańskiej jest to, aby robić ją tak, jak zawsze była robiona. Jako pierwsi na Pomorzu skończyliśmy kurs Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) i wyrabiamy pizzę zgodnie z kodeksem Associazione Verace Pizza Napoletana. Kochamy pizzę za smak i autentyczność. W naszym menu mamy prawdziwe smaki prosto z Neapolu, np. pizza campania z mozzarelli z mleka bawolego i pomidorów san marzano, salsiccia friarelli z kiełbasą salsiccia i brokułami neapolitańskimi. Pizzę wypiekamy tradycyjną metodą w piecu opalanym drewnem w temperaturze 440-460 st. C - mówi Damian Krzoska z Pizza Napoli.

Promocje z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


Klasykę gatunku znajdziemy również w restauracji Ostro, znajdującej się na Długim Pobrzeżu. Postawcie na najprostsze smaki, Margherita lub Regina, a zobaczycie, że same się obronią. Znajduje się tutaj również szeroki wybór win, a w menu znajdziecie sugestie, które wino najlepiej pasuje do wybranej przez was pizzy.

Ranking: Najlepsze pizzerie w Trójmieście

Z myślą o wszystkich przywiązanych do tradycji nie sposób pominąć Pizzerii Gdynianka, która legendarną już pizzę serwuje od 1987 roku. Pulchne ciasto polane sosem, z serem i dodatkami. Nic jej więcej nie potrzeba.

Również w Gdyni na ul. Abrahama mieści się Pizzeria Francesco. Na zachętę podamy dwie pizze: Simone z zapiekanymi pomidorami i grillowanym bakłażanem oraz Formaggio, ale w wersji z aż pięcioma serami. Plusem są atrakcyjne ceny. Na oryginalnej włoskiej mące i dodatkach z Włoch powstają pizze w Viva La Pizza znajdującej się także w Gdyni.

Będąc na Morenie, zajrzyjcie do niewielkiej Pizzeri di Amadeo, w której pizze wychodzą z pieca opalanego drewnem. W menu jest 15 placków, raczej klasyków, z których każdy powinien znaleźć swojego ulubieńca.



Trochę inaczej, czyli autorska pizza pinsa, serwowana jest w lokalu Chianti Grill Bar z Sopotu. Co to takiego?

- Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy Chianti Grill Bar przez cały dzień będzie promowało swoją jedyną w Trójmieście pizzę Pinsa. Pinsa powstaje z zupełnie innych produktów, w zupełnie innym procesie produkcyjnym. Ciasto zawiera mniej oliwy niż tradycyjna pizza, za to więcej wody. Zawiera też zakwas chlebowy, który podnosi walory smakowe nadające naturalny smak dawnego chleba. Maurycy Chodorowski, właściciel Chianti, będzie przez cały dzień obecny na miejscu i będzie opowiadał o procesie produkcji pinsy, który jest bardzo czasochłonny - zapewnia Joanna Stefaniak-Mroczek, marketing manager.
Pizza w Aioli Pizza w Aioli
W pizzerii Tutam we Wrzeszczu znajdziecie pizzę z łososiem, mascarpone i szpinakiem. Dla wielbicieli wyszukanych smaków jest też pizza z pastą z czarnych trufli. 9 lutego serwowana tu będzie także specjalna pizza: pizza Burrata, czyli pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, parmezanem i oliwą extra virgin, a na to po upieczeniu kulka burraty (ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany). Dla wegan proponowana jest pizza Puttanesce, czyli pizza z sosem pomidorowym, oregano, czosnkiem, kaparami, oliwkami i pietruszką.

Czytaj też: Różne wcielenia pizzy w Trójmieście

Zarówno w Gdańsku, jak i w Sopocie możecie znaleźć kilka lokali sieci pizzerii Sempre. Poruszając się po typowych trasach spacerowych, lokal zawsze będzie wam po drodze. Prosciutto e funghi, Salami Picante, Caprocciosa, Verde czy Di Parma - innymi słowy wszystkie pizze, o których teraz myślicie, są tam dostępne.

Jedną z najciekawszych autorskich pozycji w pizzerii Włoszczyzna jest pizza z roszponką, kozim serem, prosciutto crudo i konfiturą z borówek. Natomiast najczęściej wybieraną przez gości lokalu jest pizza z salami piccante, pastą truflową, mascarpone, pieczoną papryką i rukolą.

Miejsca

Opinie (203) ponad 10 zablokowanych

  • Kto pamięta (7)

    Pizze trójkątne z wrzeszcza przy dworcu .

    • 113 1

    • Gdzie ją można aktualnie kupić?

      Kiedyś była tam pizzeria bis. teraz jest kebab nazar.

      • 0 0

    • Pizza trójkątna

      I komu ona przeszkadzała? Tamten smak jest nie do podrobienia.....

      • 0 0

    • Każda pizza po pokrojeniu ma taki kształt... (1)

      • 0 26

      • Za młody jesteś na Heroda

        • 24 0

    • (2)

      Ze środka poproszę!

      • 27 0

      • Zaaawsze Tak.!! :)

        Szkoda, że później /głównie po powiększeniu lokalu i menu/ odgrzewali już Trójkat specjalnie po Twoim zamówieniu :(
        a nie Swieżutka Ciepła prosto z całej blachy ;) mmmm

        • 16 0

      • heheh

        Dokładnie..

        • 15 1

  • Avpn (3)

    Słyszałem i tym kursie AVPN chyba tylko 3pizzerie w pl maja ten kurs i daje duża różnice w pizzy.

    • 4 5

    • haha (2)

      Czy to ty fabian nadmorski?

      • 3 0

      • Hah (1)

        Haha mamy to ciebie bo nie masz swojego życia jak widac :) i sprawdzasz wszystkie komentarze albo prowadzisz jakieś bistro z podgrzewana pizza xD

        • 1 4

        • Bedzie smiesznie znow

          raczej wszystkie fejkowe oceny damiano :)) ale bedzie smiesznie bo kolejn wlasciciele innych pizzeri sie do was wybieraja xdddddd

          • 2 0

  • pierwsza pizza (4)

    Pierwsza pizza w Gdańsku na ul.Piwnej. Na dziwnych talerzach , bodaj drewnianych.
    Ale smakowało!!!
    Teraz to nawet pizze z burakami i gruszkami z pseudopizderii (Gdynia) nie dorastają tamtym do pięt.
    p.s.
    Najlepsza pizza obecnie to od Grubego z Oruni Górnej.

    • 10 4

    • (2)

      Czyli gdzie?

      • 3 0

      • (1)

        k/policji

        • 1 1

        • pizza bar

          pizza bar

          • 0 0

    • Brnek

      Benek jeszcze nie upadł? W sumie dziwne bo strasznie słabe jedzenie

      • 2 0

  • Ktoś wie gdzie można dostać taką prawdziwą włoską pizzę? (34)

    Ale wiecie, taką rzemieślniczą, z pieca opalanego drewnem, dopieczoną, z dobrym serem i składnikami? Zapłaciłbym za taką pizzę i 40 zł, byle była dobra

    • 11 19

    • (1)

      Polecam pizzeria Włoszczyzna na Myczkowskiego (Gdańsk Morena), mały lokal ale ma swój włoski klimat, pizza bardzo dobra z dobrymi składnikami. Ogólnie to mają tam jeden rozmiar pizzy i jest idealny dla jednej osoby. Nie dostaniesz tam normalnej margarity itd tylko np z szynka parmeńska, rukola, serem feta lub ricotta itd.
      przy każdym stoliku dwie oliwy pikantna i czosnkowa (żadnych ketchupów itd)
      Polecam.
      (pizza ok. 25zl każda)

      • 0 1

      • To uj nie pizzeria

        Jak Margherity nie ma! To klasyka sama w sobie. Nie każdy lubi tyle zielska że placka nie widać.

        • 1 0

    • OSTRO

      Przy motlawie. Naprawdę niezła pizza neapolitańska. Nie pamiętam jak tam z cenami jest

      • 0 0

    • Egiertowo Pizzeria&Trattoria Bramasole. Prawdziwe wloskie składniki, pizza przepyszna.

      • 0 0

    • DiAmadeo (2)

      Polecam Di Amadeo na Morenie, mają przepyszną pizzę :)

      • 3 5

      • Porazka

        Ta pizzeria to tragedia. Niby z pieca a smak jak mrożona. Wogle w gda jest zaledwie 2-3 dobre pizzerie a tsk to słabo. Wyższy poziom jest w gdyni

        • 2 0

      • Żart?

        Ta pizza to pomylka

        • 2 0

    • Masz trzy na Morenie: Kreska Mąki, di Amadeo i Włoszczyznę (1)

      wszystkie w odległości max 300 metrów, można po jednej kupić i spróbować. Podobne, choć inne, dwie z nich z pieca, bardzo fajne, polecam wszystkie trzy, można na przemian kupować : )

      • 4 1

      • Morena

        Na morenie brak dobrej pizzy :/

        • 2 2

    • Rosmarino - Wrzeszcz na Do Studzienki

      Wrzeszcz na Do Studzienki - Rosmarino, małe miejsce 3 stoliki ale przebija 3 miejsca z Moreny.

      • 0 2

    • W bodedze (2)

      • 4 1

      • Z grzybami! (1)

        • 3 1

        • I z sosem śmietanowym!

          • 2 0

    • Maleńka pizzeria w Egiertowie

      • 2 1

    • Pizzeria Leone (Zaspa)

      najlepsza pizza w Gdańsku
      bardzo fajny lokal, miła obsługa, szybka dostawa

      • 1 12

    • Oliwa do ognia. Gdańsk

      • 2 4

    • Tylko Francesco w Gdyni (1)

      • 2 9

      • Slabo

        Bardzo francesco poleciało na jakości......

        • 3 0

    • (4)

      Na Garncarskiej, na przeciwko burgerowni, jakieś 30 metrów na prawo od Rudego Kota. Są po 20 parę zł, z tym, że dorosły facet potrzebuje półtora takich pizz, żeby się najeść.

      • 12 5

      • nie dorosły facet tylko facet z nadwagą i lutrzycą oraz wypachnym piwem bebzonem (3)

        • 6 18

        • (2)

          Mam 174 cm, jakieś 65 kg i po zjedzeniu w Oliwie do Ognia czuję, że jadłem świetnie, ale nie do końca obiadowo.

          • 7 4

          • Słodkie maleństwo

            • 6 2

          • To mały jesteś jakiś taki

            • 6 4

    • Napoli (6)

      Ja polecam Napoli na Oruni górnej! Rewelacja teraz zrobili jakiś kurs którego nikt nie ma na pomorzu

      • 11 20

      • (1)

        Bardzo slaby spam. Pizza tez taka sobie, jak na Wasze obecne ceny.

        • 15 5

        • Ty

          Jak narazie to tylko ty smakujesz :) pewnie jesteś właścicielem jakieś Orłowskiej knajpy o której nikt nie chce pisac haha

          • 5 3

      • To ta pizzeria Lecha Wałęsy ? (1)

        • 5 8

        • Nie. U Wałęsy się nie je. Jego pizzeria to Leone.

          • 8 0

      • Tylko napoli

        To prawda Pizza w Napoli na Fieldorfa jest najlepsza ! Uwielbiam ta pizze

        • 5 5

      • bez żartów proszę

        • 2 5

    • Szczerze to nigdzie nie ma takiej jak jadlem we wloszech

      Jest kilka pizzeri serwujacych niezla pizze np na garncarskiej w gdansku ale do tej wloskiej jeszcze spoooro brakuje. Jadlem we wloszech w kilkunastu roznycb pizzeriach i niestety dlatego taka surowa ocena...

      • 6 0

    • Ul. Góralska, Gdańsk Niedźwiednik. Prowadzi, robi i serwuje rodowity Włoch.

      • 8 2

    • Pizza wloska

      Francesco w Gdyni... tam znajdziesz wszystko to, czego szukasz. :)

      • 4 6

    • 40 zł zapłacił byś za sam ser :)

      • 22 1

  • Od siebie polecę (5)

    Szczerze , jeśli chodzi o Gdynię, to Czerwony piec. Dziękuję.

    • 38 15

    • (1)

      Francesco chyba chciałeś napisać

      • 6 0

      • Raz Francesco, zawsze Francesco

        • 0 0

    • Czerwony piec (2)

      W Gdańsku niestety jest niejadalna.
      Warto wybrać się z Gdańska do Gdyni

      • 8 1

      • dokladnie, czrwony piec w Gdansku to masakra...

        ale inni wlasciciele. Natomiast dokladnie ta sama sytuacja jest z Maka i Kawa - w Gdyni jest przepyszna, a Metropolii jest drozej i naprawde kilka poziomow gorzej, chociaz tez dosc smacznie

        • 6 0

      • W Gdyni też jest przereklamowany

        • 13 6

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Pizza z ananasem czy bez?

    zajezdnia pizza

    Fajny, trochę przyciasny lokal na Strzyży. Ichnia La Grande Belezza to po prostu majstersztyk!

    • 2 0

  • Nigdzie się nie zje dobrej pizzy (19)

    Nie ma włoskiej wody, nie ma włoskich produktów, nie ma włoskiej ręki i atmosfery, nie ma włoskiej pizzy. Najlepsi to są turyści którzy przyjadą do Mediolanu albo Rzymu. Wyjdą do centrum, zjedzą pizzę i myślą że to jest właśnie to a tak naprawdę to nawet Włosi tam nie zaglądają bo to syf. Zjeść dobra pizzę we Włoszech, też nie jest łatwe, to co dopiero w Polsce. A tak w ogóle to co to za dzień pizzy? Kto go wymyślił jak tutaj w Italii nic o tym nie słychać??

    • 20 66

    • (3)

      nie ma włoskiej wody - najgorzej :(

      • 11 3

      • Uuu!

        Włoska woda! Cymesik! Polskie H2O nie ma nic wspólnego z włoskim H2O. To kwestia większego zrelaksowania włoskich elektronów na powłokach walencyjnych!

        • 0 0

      • jest w sklepach,,, nieco kosztyuje co prawda

        • 0 0

      • Woda ma i daje ogromny smak

        Każdemu daniu ale jak się nie zwraca uwagi na smak to inna sprawa

        • 0 4

    • bez przesady większość pizzzeri we Włoszech jest OK (2)

      oczywiscie sa też te wyjątkowe

      pizza to w sumie nieskomplikowany produkt, jeśli przestrzega się paru zasad

      po pierwsze ciasto musi odleżeć (nie może być świeżo zamieszane, no i bez oliwy jednak)
      piec oczywiście jest bardzo ważny, a sam rodzaj drewna tez daje inny efekt

      co do składu tego co rzuca się na pizzę, to już bardziej sprawa gustu, choć wiele osób uważa, że im skromniej tym lepiej (nie tylko chodzi o to co sie kładzie ale w jakich ilościach)

      no i choć ja wolę (w większości przypadków) jednak tę płaską, to istnieje też wersja 'gruba' ale zwykle jest 'cięta' z dużej formy

      co do innych 'okołopizzowych' produktów warto spróbować focaccia/schiacciata oraz farinata - ta ostatnia chyba w Polsce niespecjalnie znana

      • 6 0

      • Haah (1)

        Wielki znawca z PRL-u xD

        • 3 3

        • no tak maiolka...

          nie tylko mieszkałem tam ponad 6 lat, w rodzinie włoskiej, ale jeszcze jestem także Włochem

          ale taki troll jak ty wie lepiej

          • 1 0

    • (4)

      Sprawdź tutti santi. Włoskie składniki, włoski piec, włoska ręka.

      • 3 3

      • Przecież tam pizza jest mega slaba i okropnie wysuszona

        • 2 0

      • A I pazzi to co?

        • 0 0

      • Tutti

        Tu akurat się mylisz. Bo tutti santi to sieciowa. Znam chłopaków i jedyne co mówią po włosku to ciao :)

        • 2 1

      • Byłem i jest tam najbliżej

        Do perfekcji

        • 3 1

    • Zapraszam na Gdański Niedźwiednik, na ul. Góralską. Do włoskiej pizzerii prowadzonej przez Włocha. (1)

      Lepszej pizzy w tym mieście nie zjesz.

      • 7 3

      • Italy

        Sorry ale moje zdanie jest takie ze bardzo często tak jest ze Włosi którzy przyjeżdzają do Pl to we Włoszech kuchni może pracowali ale na zmywaku albo wywozili śmieci. Przyjeżdzają do pl i tu się uczą fachu. Bo co Włoch może robić w
        Pl? Wiadomo ze kuchnie włoska...
        Jest kilku Włochów w 3miescie i są idealnym przykładem tego co opisałem :)

        • 1 2

    • chyba w Polsce od 5 lat nie byles zakladam skoro tak piszesz (3)

      • 9 4

      • Oj często bywam (2)

        Tego miękkiego naleśnika to ja sobie mogę w domu zrobić. Tutaj problem zaczyna się od kuchni. Wystarczy zobaczyć kuchenne rewolucje. Nigdy w pl do restauracji bym nie poszedł. Uwierz mi... W IT to by nie przeszło

        • 2 8

        • Jeśli czerpiesz wiedze o polskiej gastronomii z programu gessler (1)

          to naprawdę nic nie wiesz.

          • 13 1

          • Ikonowicz jak już.

            • 1 0

    • Malkontent.

      Ciezko sie zyje z takimi.

      • 24 4

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Pizza z ananasem czy bez?

    Pizza powstała w Szwajcarii ..

    Placek i na to wszystkie resztki (czas biedy i kryzysu)... teraźniejszość moja najlepsza w Lugano Pizza frutti di mare..

    • 0 0

  • Sopot (2)

    A kto pamięta pizzę z Sopotu na dużej blaszce sprzedawana po pokrojeniu na trójkąty na papierowej tacy .

    • 6 2

    • To była pizza od Pana Zarankowa. Ona nie miała sosu pomidorowego. Była pyszna.

      • 0 0

    • Przy Królowej Jadwigi na placu który teraz jest tyłem kina.

      To była pierwsza pizza w Trójmieście, jeszcze przed tą na Piwnej.

      Strasznie grube ciasto, za dużo cebuli, ale wyboru nie było. Więc się jadło!

      • 2 1

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Pizza z ananasem czy bez?

    Bez klasy

    Polak zje byle co, nie ma żadnej kulinarnej kultury w sobie,, Pizza z Ananasem to skandal

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane