• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście. Promocje i oferty specjalne

Mateusz Groen
9 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ferrara Ferrara

Na 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. To jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań na całym świecie. Kompozycji smakowych jest tutaj tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie. Święto pizzy to zatem okazja, żeby wyjść ze znajomymi lub rodziną do lokalu albo zamówić na wynos. Miejsc, gdzie można ją zjeść, w Trójmieście nie brakuje, a niektóre z nich przygotowały na ten specjalny dzień pizze specjalne, a także atrakcyjne promocje.



Gdzie zjeść pizzę w Trójmieście? Kliknij i zobacz pizzerie w centrum i w twojej dzielnicy



Jak pizza to...

Dzień Pizzy to dobry moment, by odkryć coś nowego. Jedni lubią klasyczną pizzę capricciosa, inni wzrok skierują na bardziej niecodzienne pozycje w menu. Pizza może być stworzona z najróżniejszych składników, a jej ostateczny wygląd zależy od kreatywności szefa kuchni. W ten dzień niech nie liczą się kalorie.

W pizzerii Ostro. w Gdańsku, która słynie z klasycznej pizzy neapolitańskiej, Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest, jak sami mówią, niczym Boże Narodzenie, sylwester i Chanuka w jednym. Na ten dzień pizzermeni przygotowali dla gości coś specjalnego. Nowa pizza stworzona została na bazie: białego sosu, mozzarelli, frytek, parówek i keczupu domowej roboty. Jeśli macie ochotę na takie smaki, to warto się spieszyć. Ta pizza będzie bowiem dostępna w limitowanej liczbie 50 sztuk!

  • Palec do Budki
  • Ostro.
  • Mąka i Kawa
Zaś pizzeria Palec do Budki postanowiła przypomnieć, że ten dzień jest dla nich równie istotny i kręcić pizzę będą od jedenastej aż do północy. W lokalu warto spróbować pizzę "la crema" na bazie mozzarelli fior di latte, kremu z parmezanu, mortadeli, karmelizowanych pomidorów z peperoncino, pesto bazyliowym i pistacjami.

Wydłużenie godzin pracy tego dnia to również sposób lokalu Mąka i Kawa, który będzie czynny do 22. A w menu sporo ciekawych nowości - w gdańskim lokalu, który znajduje się w Galerii Metropolia, zjemy pizzę pomodoro, a jej składniki to mozzarella di bufala, pomodoro pelati, pomodoro alla bruschetta, oliwa EV i bazylia. W gdyńskiej Mące i Kawie zaskoczy was smak pizzy tre salami skomponowany na bazie trzech różnorodnych włoskich salami oraz smak turbo ostrej Bomby, a poziom tej ostrości podkreślają w menu aż trzy czerwone papryczki.

"Międzynarodowy Dzień Pizzy! Niby tylko trzy słowa, a ile radości. Zbroimy się dziś konkretnie i z niecierpliwością czekamy na oblężenie! Z kim się widzimy?" - pytają na Facebooku właściciele gdańskiej Włoszczyzny. Warto tego dnia spróbować ich specjału "Prosciutto crudo", która w swoim składzie ma: prosciutto crudo, roszponkę, ser kozi i konfiturę z borówek. Dużą popularnością cieszy się tutaj również pizza miesiąca - w jej skład wchodzą: sos pomidorowy, mozzarella, salame secondigliano (pikantne napoli), ser kozi, czerwona cebula, rukola.


Rabatami kusi zaś sieć pizzerii 105. Dziś obowiązuje zniżka 10 proc. przy zamówieniu online na wszystkie pizze kapitalistyczne, zaś z kartą mieszkańca "Jestem z Gdańska" mamy 15 proc. rabatu na pizze sezonowe w rozmiarze 32 cm i 45 cm oraz 10 proc. na wszystkie pizze w rozmiarze 32, 45 i 60 cm.

Pizzeria Tutam we Wrzeszczu serwuje pizzę neapolitańską i ma stały happy hour. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12-15 przy zakupie dowolnego napoju️ konsument otrzymuje rabat na każdą pizzę - 30 proc. Jednak to nie koniec, bo w każdy dzień jest inny rabat. 9 lutego pizzę margherita można zakupić za 15 zł.

Czytaj też: Pizza na dowóz. Sprawdziliśmy lokale z centrum Gdańska

  • Tutam
  • Ferrara

Festiwale pizzy i pomoc zwierzętom



Pizzeria Napoli ma dwa punkty o tej samej nazwie, zarówno w w Gdańsku, jak i w Gdyni. Lokal na ten czas przygotował festiwalowe menu, w którego skład wchodzą pizze: piccante speciale (mozzarella, spianata, chili marynowane, miód), nduja e mascarpone (sos pomidorowy, mozzarella, nduja, mascarpone cebula), salsiccia friarelli (mozzarella, salsiccia, friarelli, parmezan), pesto verde (mozzarella, pesto bazyliowe, pomidorki, bazylia), quattro formagi(sos pomidorowy, ricotta, scamorza, parmezan, mozzarella) oraz pizza con Mortadella (mozzarella, mortadella Bologna, pistacje).

- Mamy nadzieję, że nie zapomnieliście o Międzynarodowym Dniu Pizzy 9 lutego, bo szykujemy dla was Festiwal Pizzy aż do 13 lutego. Co więcej, właśnie na tę okazję przygotowaliśmy nowość w menu speciale. Jeśli lubicie na ostro, to możecie liczyć na coś pysznego - piszą organizatorzy wydarzenia.
Prócz tego miłośnicy pizzy mają do wyboru również wiele klasycznych opcji: w stylu margherita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na autorskich wariacjach kończąc.

viva la pizza gdynia viva la pizza gdynia
Tego dnia warto wybrać się również do Viva la Pizza, czyli gdyńskiej pizzerii, która celebrację pizzy podkreśla już w samej swojej nazwie. Pizzeria specjalizuje się w pizzy z pieca opalanego drewnem, stworzonej na bazie oryginalnych włoskich produktów. Znajdziemy tu aż 40 propozycji włoskich placków, a z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przy zamówieniu online naliczony zostanie rabat 20 proc. Ale to nie koniec, bo kupując pizzę wegetariańską, można wesprzeć szlachetny cel.

- Od 9 lutego do końca tygodnia (13 lutego) mamy dla was wegetariańską pizzę. Z jej sprzedaży aż 30 proc. przekażemy na wsparcie organizacji Otwarte Klatki, by wspierać ich działanie na rzecz zwierząt hodowlanych. Dodatkowo 9 lutego możecie przynieść do Viva La Pizza karmę, koce, kołdry, legowiska i inne akcesoria, które dostarczymy do potrzebujących kotów i psów - informują w swoich mediach społecznościowych właściciele Viva la Pizza.
Będąc w Gdyni tego dnia, nie można ominąć pizzerii Gdynianka. Prawie 35 lat tradycji czyni ją nie tylko najstarszą pizzerią w Trójmieście, ale i jednym z najdłużej działających lokali gastronomicznych na tutejszym rynku. To miejsce znane kilku pokoleniom gdynian i - choć zatrzymało się w czasie kilkanaście dobrych lat temu - to wciąż zyskuje nowych fanów. Bo do Gdynianki nie chodzi się przypadkiem - ich pizzę albo się kocha, albo nienawidzi. Gruby placek drożdżowy zapiekany jest z serem z kilkoma prostymi składnikami (np. z cebulą), a przed podaniem na papierowej tacce obsługa obficie smaruje go niezmiennym od lat sosem keczupowym (na koniec wszystko można doprawić sobie pieprzem ziołowym i majerankiem). Wyjątkowe doświadczenie kulinarne.

Czytaj też: Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?

Ferrara w Sopocie Ferrara w Sopocie
W Sopocie zaś warto odwiedzić pizzerię Ferrara, która niedawno zaskoczyła nas podczas spotkania w ramach cyklu "Nowe lokale". Pizza z gruszką to wyjątkowa pozycja dla wszystkich osób, które lubią eksperymentalne smaki na talerzu. A od niedawna, prócz sopockiego punktu, restauracja otworzyła się na nowych gości również na osiedlu Garnizon. W obu miejscach zjemy pizze, które znajdziemy aż w 26 smakach. Są tutaj propozycje zarówno klasyczne, jak i wegetariańskie, pikantne, ale też z dużą ilością mięsa.

- Warto zwrócić uwagę na pizzę "Pera e prosciutto", która zrobiona jest na bazie białego sosu, mozzarelli, gruszki marynowanej w białym winie, szynki parmeńskiej, rukoli, miodu, koziego sera. Ciekawa jest także pizza "Ferrara" z sosem pomidorowym, mozzarellą, marynowanym fenkułem, gruszką, szynką parmeńską, gorgonzolą, serem pecorino i pomidorkami cherry - informują właściciele.
Czytaj też: Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?

Świętować będzie też sopocka Andiamo a Roma. Tutaj kulinarna wycieczka do Włoch murowana. Część załogi to rodowici Włosi, a właściciele podkreślają, że najważniejszy jest dla nich smak, dlatego składniki do dań w dużej mierze sprowadzane są z Italii.

- Podróżowaliśmy po Włoszech i przywieźliśmy dla Was mąkę od rodzinnej firmy Polselli z miasteczka Arce w prowincji Frosinone, która już od trzech pokoleń pracuje nad jej jakością, a dziś jest liderem we Włoszech i na świecie. Chcieliśmy, aby wędliny i sery posiadały oryginalny znak jakości (DOC, IGP) i dlatego Prosciutto i Grana Padano przywieźliśmy z Parmy, mortadelę z Bolonii, salami z Kalabrii i Neapolu, gorgonzolę z Mediolanu, sól z Trapani na Sycylii, a pomidory z regionu Pulia - mówią właściciele.

W Andiamo a Roma zjemy tradycyjną rzymską pizzę krojoną nożyczkami na kawałki.

A ty którą pizzerię odwiedzisz w Międzynarodowy Dzień Pizzy?

Wydarzenia

Międzynarodowy dzień pizzy

degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (142) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Najbardziej to lubie taką na grubym cieście, z kiełbasą i grilowaną karkówką. (4)

    • 8 20

    • (1)

      Najlepsza pizza to tylko z makaronem.

      • 3 1

      • Bigos z majonezem i chiński czosnek.

        • 8 1

    • I z chlebem, od razu inaczej jak sie zagryzie

      • 3 1

    • Ja lubię taką posypaną 2 cm warstwą tartej bułki paryskiej, grubo posmarowaną grillowanym czosnkiem, dżemem morelowym i musztardą kremską, oraz z plasterkami vege wołowiny ze sfermentowanego koziego sera. Pyszota!

      • 3 1

  • Pizza to chyba taka ostatnia rzecz (12)

    Na którą jeszcze chodzę do knajpy. Bo na kotleta z ziemniakami i zupą juz mnie przestaje być stać. To całkiem dobrze dla mojego zdrowia, szkoda tylko, że zadecydowały o tym ceny a nie zdrowy rozsądek. Mam nadzieje, że przy wyborach znajdzie się ktoś, kto powie, że tylko posprząta ten bajzel do stanu poprzedniego..

    • 56 13

    • (6)

      Racja
      Tylko jakoś nie widać tych, którzy by to posprzątali.

      • 8 3

      • no wlasnie (5)

        Z tym mam największy problem... Jestem w stanie zaryzykowac jescze i dac szanse komus kto juz byl. Nawet miernotom jak lewica. Oby tylko ich program to bylo przywrocic stare, dac zyc ludziom, pomoc malym firmom. no i z 2-3 lata to sie bedzie pewnie przywracalo.. Ogolnie masakra, ale jak teraz nie zaczniemy przywracac, to ja za sie pakuje.

        • 8 11

        • Jak jesteś dość młody to próbuj szcześcia gdzieś indziej.
          Ja byłem kilka lat i wróciłem.
          W sumie żałuję

          • 7 4

        • (1)

          haha lewica. Powodzenia baranku dla mnie możesz jeść suchy chleb z wodą jak jesteś durny to Twój wybór :)

          • 5 3

          • Nie chce obrazac

            Ale też nie rozumiem :) najprawdopodobniej młodzi ludzie, którzy mają pierwsze wybory przed sobą i nie znają historii.

            • 2 1

        • Kolego, pamietaj (1)

          Lewica = czerwoni, SLD, millery itp.

          Jak nie wiesz, kto to i co to to spytaj się dziadków

          • 5 1

          • Czy naprawdę nie widzisz na własne oczy, że te wszystkie lewice z Millerami, Oleksymi, Cimoszewiczami czy Borowskimi to byli lewicowcy ale nie socjaliści o komunistycznych zapędach? Nie pamiętam w erze nowożytnej większych socjalistów z komunistycznymi aspiracjami niż miłościwie rządzący PiS... Już bym wolał żeby Inuici nami rządzili do spóły z reptilianami niż dzisiejsza partia wybrana...

            • 2 2

    • Na bar mleczny cie nie stac a na pizze juz tak ??

      Czy klepiesz bzdury byleby klepać niczym tvn

      • 7 8

    • druga sprawa to ile potrwa to sprzątanie

      bo to, że to będzie długi proces jest pewne...

      • 2 2

    • czy pod każdym artykułem, bez względu o czym o =n jest, musi znaleźć się wstawka na tematy polityczne... tutaj jest mowa o Pizzy...

      • 3 2

    • 2-3 zł podwyżki na kebabie nie robi na mnie różnicy (1)

      • 0 1

      • Człowiek sukcesu

        • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Ile ludzi, tyle rodzajów pizzy i tyle ulubionych składników, grubości ciasta. Pizza powinna dostać pokojową nagrodę Nobla. Żadna wojna nigdy nie została wywołana przy tym pysznym placku z dodatkami. Poza tym pizza jest uniwersalna jak młotek. Można pojść na randkę do pizzeri, na obiad, dobrze smakuje w środku nocy, pomga na ciężkie poranki po imprezach. Poprostu twór idealny. Trzeba tylko znaleść miejsce które w naszej opini robi ją najlepiej.

    • 90 1

    • czy ktoś wie czy coś w ideolo jest dziś jakaś promka? (1)

      • 0 4

      • Tak

        Dziś przy zakupie pizzy otrzymasz 20% kod rabatowy

        • 0 2

    • zdziwiłbyś się ile emocji wywołuje to, co na pizzę lubisz wpakować

      od razu widzę wojnę na temat: ananas na pizzy, ciasto grube, słodkie, chrupiące, keczup, sos czosnkowy, surowe dodatki, rodzaj pomidorów itp itd. nie przeceniałbym ludzkości, jeśli ludzie nie będą walczyć o to, jak kto sobie wyobraża "boga", który klub piłkarski lepiej kopie kulkę po trawie, to będą się tłuc o to, co na pizzy może się znaleźć i jak wyglądać ;-)

      • 2 2

    • tzw snobizm.

      • 0 2

  • a ja lubie pizze na grubym ciescie. (7)

    Gdzie taka mozna zjeść? Wszystko tylko tradycyjne

    • 8 4

    • (3)

      w Polsce panuje dziwne przekonanie, że "prawdziwa" pizza musi być na mega cienkim cieście. Na szczęście we Włoszech o tym nie słyszeli i mogłem kilkukrotnie zjeść tam pizze na cieście grubszym niż niegdysiejsza rigga z aluminiowej tacki :-) (swoją drogą wciąż czekam na jej powrót)

      • 10 0

      • Rigga siła!
        Ale ta pierwotna w latach 90tych
        I dużo keczupu, zjadłbym

        • 8 0

      • Jakie dziwne przekonanie? Ja lubię pizze na cienkim cieście i to jest moje przekonanie?

        • 1 1

      • Raz zjadłem taką z 20 lat temu na budach w Brzeźnie.

        Rozerwało mnie na strzępy na wydmach.

        • 2 0

    • Dragon pizza na Przymorzu ma taką grubszą. 105 też nie jest cienka

      • 3 1

    • Jak grube ciasto, to Gdynianka!

      Od lat robią pizzę na bule o proporcjach biurowego wentylatora.
      Jedni lubią, inni nie, ale na pewno wypracowali swój charakterystyczny styl.

      • 11 0

    • Z czystym sercem polecam

      Pizzeria Marco Wrzeszcz ul Żywiecka najlepsza pizza na świecie grube pyszne ciasto i Świerze składniki. Trio Mista wymiata

      • 0 2

  • Włoszczyzna (4)

    Jak ja ich szanuje! Ceny okej, jakość 10/10, zero przycinania na składnikach, super obsługa. Od 6 lat jestem klientem. Jak na razie żadna pizza z trojmiasta nie dorasta im do pięt.

    • 2 17

    • Jeszcze jakby istnieli 6 lat (1)

      • 3 1

      • Najpierw zaczęli na Morenie

        Później otworzyli się na Garnizonie

        • 2 4

    • hah

      najwyraźniej mało gdzie jadłeś albo w słabych miejscach

      • 2 1

    • Na Morenie próbowałem coś tam zjeść, ale wchodzisz do tego kiosku i wychodzisz. Jak ktoś lubi jeść jeden na drugim - polecam.

      • 2 0

  • (6)

    Dla mnie najlepsza pizza hut.
    W latach 90-tych
    Z barem sałatkowym
    Albo rigga z mikrofalówki z tego samego okresu

    • 22 3

    • XXX (1)

      Pizza hut to mrożona padaka.Fuj.

      • 3 4

      • Piszę o latach 90tych.

        • 7 0

    • (2)

      Lata 90 to tylko la pasta na Szerokiej. Mniammm

      • 3 0

      • Też prawda
        Makarony też były ok

        • 1 0

      • i u Kaliszczaka, pizza trójkąty

        • 1 1

    • Nie wiem jak w latach 90, ale teraz po barze salatkowym to sr...ka gwarantowana :/ nie polecam

      • 5 0

  • Pizza BIS we Wrzeszczu. Zjadlabym dokladnie taki trojkat.

    • 18 2

  • Pizza Napoli gdansk (4)

    Wymiatają konkurencje w Gdańsku, pychota!

    • 5 14

    • Gdynia nowa lokalizacja

      Wczoraj byłem na otwarciu w Gdyni na Ul. Władysława IV 11a. Również rewelacja plus makarony!!

      • 0 4

    • Pizza&Pasta Napoli Gdynia (1)

      Ale maja teraz super lokal. Wyszło z tego śmierdzącego Batorego. Duże brawa! Zmiana na duży plus a jedzenie najlepsze !

      • 0 7

      • Przebiegła promocja.
        W stylu początku internetu

        • 5 1

    • jak dla mnie to najbardziej wymiata Planeta na Kartuskiej pod rowerowym

      pizzeria pod schodami, często kręci się tam menelnia, ale pizzę mają świetną. Jeśli ktoś oczywiście lubi nowojorską wersję pizzy czyli z mnóstwem składników. Była jeszcze fajna włoska pizzeria przy ul. Grobla - "Allora", ale się zawinęli przez pandemię.

      • 0 3

  • Picca (1)

    Ja bardzo lubię piccę z Aioli, jest trochę inna niż wszystkie, a mimo to bardzo smaczna :) W każdy wtorek za 10 zł, to uczciwa cena

    • 1 10

    • I kolejka przegrywów, którą widzę z ulicy.
      Marzenie

      • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane