- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Dziś śledzik. Najlepsze śledzie w redakcyjnym teście
Dziś śledzik, czyli ostatni dzień karnawału. Dawniej w tym czasie odbywały się huczne zabawy ostatkowe, na których stoły uginały się od różnych przysmaków, m.in. śledzi. Z tej okazji wybraliśmy się do marketów, żeby przetestować dostępne tam śledzie. Oto wyniki naszego redakcyjnego testu.
Śledzik, czyli ostatki
"Śledzik", czyli wtorek poprzedzający Środę Popielcową, miał być zapowiedzią "40 postnych dni" i okazją do ostatniej biesiady przy suto zastawionym stole. Podczas ostatkowych zabaw przede wszystkim skupiano się na piciu i jedzeniu. Na Kaszubach stoły uginały się od takich przysmaków, jak: pączki, ruchanki, placki ziemniaczane oraz oczywiście śledzie. Poza ucztowaniem tańczono, pojawiali się przebierańcy, organizowano kuligi, ogniska, odbywały się także polowania.
Nazwa "śledzik" wzięła się od jednej z najtańszych postnych potraw, czyli śledzia. Podawanie śledzia odbywało się tuż po suto zakrapianej imprezie, tańcach i zabawie, jako symbol pożegnania z karnawałem i przywitania czasu postnego. Choć dziś "śledzik" wydaje się terminem już całkiem przebrzmiałym, postanowiliśmy przypomnieć o tej tradycji.
Ranking najlepszych śledzi
W naszym teście wzięło udział kilkanaście osób z różnych działów - zarówno z redakcji, sprzedaży, IT czy moderacji - które próbowały śledzi, przydzielając im punkty od 1 do 5. Ocenialiśmy, biorąc pod uwagę przede wszystkim smak śledzi i ich dodatki.
Śledzie kupiliśmy osobiście i na własny koszt w dużych sieciach handlowych, których sklepy znajdują się w całym Trójmieście, m.in. w Biedronce, Lidlu czy Kauflandzie.
Do testu wybraliśmy bardzo różne śledzie. Wśród testowanych produktów znalazły się zarówno śledzie w oleju z warzywnymi i owocowymi dodatkami, jak i w sosach, a nawet koreczki w pomidorowej zalewie.
Każda z testujących osób mogła znaleźć coś dla siebie. Jednym do gustu bardziej przypadły octowe, korzenne smaki, innym bardziej smakowały słodkie wersje, z owocowymi dodatkami. Wszyscy zaś zgodnie stwierdzili, że testowane produkty były podobnej jakości.
Nasz ranking najsmaczniejszych śledzi w skali 1-5:
- Nautica - Filety śledziowe wiejskie - ocena: 3,86 (cena: 6,49 zł/200 g)
- Nautica - Krajanka śledziowa z żurawiną i brzoskwinią - ocena: 3,80 (cena: 5,39 zł/180 g)
- Lisner - Śledź atlantycki z kurkami - ocena: 3,62 (cena: 8,47 zł/280 g)
- Marinero - Śledź filety z trawą i pieprzem cytrynowym - ocena: 3,50 (cena: 5,99 zł/200 g)
- Mors - Koreczki kaszubskie - ocena: 3,38 (cena: 5,95 zł/230 g)
- Solar - Koreczki śledziowe Bryza - ocena: 3,29 (cena: 8,99 zł/230 g)
- Contimax - Śledzie od serca - po żydowsku - ocena: 3,19 (cena: 10,99 zł/300 g)
- Marinero - Filety z suszonymi pomidorami - ocena: 3,14 (cena: 5,99 zł/200 g)
- SuperFish - Filety ze śledzia & kolorowy pieprz - ocena: 3,07 (cena: 9,99 zł/200 g)
- (ex aequo) Seko - Śledzik na okrągło solony z ogórkiem oraz Lisner - Śledzik delikatnie solony - ocena: 3,00 (cena: 5,25 zł/200 g oraz 6,49 zł/200 g)
- SuperFish - Śledzik & scotch bonnet - ocena: 2,93 (cena: 9,99 zł/200 g)
- Mors - Gryfińskie - ocena: 2,53 (cena: 13,99 zł/500 g)
- Nie ma gigantycznych różnic pomiędzy jakością i smakiem śledzi. Wszystkie są poprawne. Natomiast w oczy rzuca się różnica w ilości cebuli i różnych dodatków w opakowaniu - są takie, z których można najeść się śledzi, i są takie, z których można najeść się cebuli - przyznał jeden z pracowników.
- Bardzo różne smaki, które wynikały z przypraw. Jakościowo tylko jedne śledzie wypadły słabo, bo były za miękkie - mówiła jedna z koleżanek z redakcji.
Restauracje serwujące ryby i owoce morza
Śledzie wege
W degustacji - poza konkursem - udział brały też śledzie roślinne, tj. z boczniaków, które zostały bardzo pozytywnie ocenione przez pracowników. Lisner - roślinny na raz - boczniaki w sosie musztardowym w cenie 3,99/100 g uzyskały ocenę 3,61, a Lisner - roślinny na raz - boczniaki po kaszubsku w cenie 3,99/100 g zostały ocenione na 3,29.
Jednak w tym przypadku opinie były bardzo rozbieżne. Dla niektórych roślinne śledzie były najlepszymi w degustacji, innym zupełnie nie przypadły do gustu.
- Absolutnym odkryciem jest boczniak udający śledzia - dobre i dobrze się kamufluje. To mój faworyt - mówił jeden z testujących.
Bale karnawałowe. Za co przebierali nas rodzice?
- Jak mam ochotę na śledzia, to chcę zjeść śledzia i nikt mnie boczniakiem nie oszuka. To jest jednak zupełnie inny produkt, inna tekstura, a uzyskanie zbliżonego smaku to raczej efekt tych samych, co w przypadku śledzi, dodatków - mówiła jedna z koleżanek.
- Jako dziecko z Gdańska śledzi zjadłem w życiu naprawdę dużo i obecnie wolę postawić na te bardziej alternatywne pozycje. Wśród testowanych pozycji pojawiły się też moje ukochane boczniaki od Lisnera. Uwielbiam je zarówno po kaszubsku, jak i w sosie musztardowym. Uważam, że to superalternatywa dla wegan, ale nie tylko, bo zapewne również mięsożercy będą zaskoczeni - mówił kolega z redakcji.
Poprzednie redakcyjne testy i oceny naszych pracowników:
Opinie wybrane
-
2024-02-13 09:10
Fajny test (7)
Śledzie są dobre, zdrowe i tanie. Zrobiliście mi dziś apetyt na te w sosie kurkowym.
- 28 10
-
2024-02-19 14:56
Niem sledzi weganskich znowu idealny przykład teczowej propagandy czyli klamstwa
- 0 0
-
2024-02-13 12:29
Niba
Wypchaj się.jedynie smażone,tanie to są twe wypociny kurkowe na bazie wazeliny technicznej.
- 3 4
-
2024-02-13 09:16
dobre, zdrowe, ale na pewno nie tanie (4)
- 14 1
-
2024-02-13 11:14
Zdrowe to zdecydowanie przeszłość (2)
zdrowe były, kiedy kupowało się je z beczki duże, tłuste i wyciągane z solanki - zrobionej z roztworu prawdziwej soli. Dzisiaj moczone są w rakotwórczych roztworach, ale za to tańszych dla producenta. Nadto te z Bałtyku to cała tablica Mendelejewa. Nie lepiej służą zdrowiu te w occie spirytusowym, który w wielu krajach jest zabroniony jako rzecz szkodliwie działająca na organizm ludzki. Więc nie mówię smacznego
- 7 0
-
2024-02-13 14:43
przesadzasz, śledź w oleju maczany jest tylko w ... oleju (1)
Bo nie ma potrzeby maczania go w niczym innym. A jak chcesz gotowca to od octu też nie umrzesz. Musiałbyś ten ocet chlać litrami. I to sa jedyne roztwory w których macza się śledzie.
- 0 1
-
2024-02-14 11:35
Ale zanim przybył
najpierw go przetrzymywano w tym świństwie, które przeniknęło przez śledzia. No a potem jazda do oleju i jest niby tyko w oleju
- 1 0
-
2024-02-13 10:51
Tanie były za komuny teraz to rarytas
- 10 0
-
2024-02-13 07:42
Uwielbiam śledzia w occie! Mmmm. No i smazonego.
- 30 4
-
2024-02-13 21:08
ProRyb (1)
Najlepsze to były rolmopsy po kaszubsku z rumskiego ProRybu. Szkoda że firma już kupę lat temu się zawinęła, bo ich receptura jest do dziś niepowtarzalna.
- 7 0
-
2024-02-13 21:19
Fakt. To był przebój rynkowy. Szkoda ze firmy już nie ma. Jeszcze była sałatka śledziowa salsa. Próbują to podrabiać ale nie wychodzi.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.