• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal najlepszych restauracji w Trójmieście

Łukasz Stafiej
26 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji. W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji.

Najbardziej eleganckie restauracje z Trójmiasta przygotują dwa popisowe menu składające się z pięciu dań w cenie 129 zł. W trwającym do 11 września festiwalu Fine Dining Week bierze udział dziewięć lokali, w tym sopocka Słona Woda, którą przedpremierowo odwiedziliśmy.



Ile zazwyczaj wynosi twój rachunek w restauracji?

Fine Dining Week to ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział lokale z wyższej półki, których szefowie kuchni przygotowują specjalne dwa menu degustacyjne, każde składające się z pięciu dań.

Goście rezerwują stoliki przez internet i w wybranym terminie odwiedzają restaurację. Koszt: 129 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych.

- To celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów - od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie - informuje Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.

Nowe lokale w Trójmieście


Podczas tegorocznej, drugiej edycji festiwalu swoje umiejętności zaprezentują szefowie kuchni z dziewięciu trójmiejskich restauracji: Mercato, Rada Miasta, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Nowy Świat, Restauracja Autorska Pasjami, Fino, Majolika oraz Słona Woda. To ostatnie miejsce mieliśmy okazję odwiedzić i przedpremierowo spróbować obu festiwalowych kart.

Na początek ważna informacja: oba festiwalowe zestawy w Słonej Wodzie zawierają mięso albo ryby, żadne z dań nie jest potrawą roślinną. Nie jest to jednak regułą, a wręcz wyjątkiem - większość lokali biorących udział w imprezie przygotowało menu i dla mięsożerców, i dla wegan.

Festiwal Fine Dining Week w Trójmieście


  • W obu festiwalowych kartach Słonej Wody dominują ryby i owoce morza.
W obu kartach dominują smaki morskie, ale po "Menu A" powinny sięgnąć osoby szukające rzadziej spotykanych na talerzach składników. To w nim znajdziemy np. ceviche z przegrzebków marynowanych w rokitniku, grasicę, bardzo intensywne w smaku bisque rakowe z dodatkiem whisky i porto czy - zdecydowanie najlepsze danie w obu kartach - krwisty comber z jelenia z sosem czekoladowym, śliwkami i jałowcem.

Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne. Maślana kałamarnica w towarzystwie pełnego smaku pieczonego selera to główny bohater tej karty. Cappuccino z kalafiora zapada w pamięć dzięki piance z palonego masła i niespodziance w postaci wędzonego pstrąga, a ryż z jabłkami zaskakuje formą.

Szef kuchni Słonej Wody, Marcin Babiarz: - Starałem się połączyć w obu kartach polskie smaki z francuskimi technikami, choć oczywiście nie brakuje drobnych akcentów z kuchni innych krajów.
Wizytę w Słonej Wodzie oraz ośmiu pozostałych festiwalowych restauracjach w ramach Fine Dining Week można zarezerwować tutaj. Impreza potrwa do 11 września.

Wydarzenia

Fine Dining Week (3 opinie)

(3 opinie)
129 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (69) 8 zablokowanych

  • po degustacji na kebaba? żeby dojeść? (14)

    • 83 15

    • poprosze o powazne odpowiedzi sprawa pilna (3)

      1.gdzie w gdansku na "prawdziwa" amerykanska pizze ?
      2.gdzie w gdansku na "prawdziwa" capricciosa wloska?
      pozdrawiam i trola dziekuje.

      • 2 1

      • Dobre sobie, amerykańską pizzę ! A co to za oksymoron ?
        Zawsze możesz sobie sam dowalić keczupu i stos frytek na placek pizzy.

        • 0 0

      • Pizza Napoli

        Świetna neapolitańska pizza - Napoli przy ul. Fieldorfa. Po wakacjach w Neapolu już tylko tam jeździmy na pizzę :)

        • 2 2

      • Ad1 Nie wiem i też chętnie się dowiem. Ad2 Margherita w Oliwie.

        • 0 1

    • (2)

      tak się sklada, ze posiłki na fine dining week sa na tyle spore, ze spokojnie się idzie najeść ;) chyba ze jesz jak obelix to inna sprawa

      • 4 3

      • Impreza wymyślona prez kucharzy bo nie ma pracy i trzeba coś wymyślić żeby nabić godziny :)))) (1)

        • 4 2

        • Taaa

          A Mistrzostwa Świata w kopanej wymyślili piłkarze bo nie ma co robić i trzeba było coś wymyślić aby nabić godziny.

          • 2 1

    • Lepiej przed. (2)

      Przecież każdy wie, że do restauracji chodzi się powąchać potraw, o jedzeniu nie ma mowy.

      • 18 5

      • Mylisz srogo, chodzi o fotkę na insta! (1)

        • 12 3

        • a co to insta ?

          • 1 3

    • jak sie dojadasz kebabbem (1)

      to restauracje nie sa chyba dla ciebie. Po co tez ludzie placa tyle za butelke alkoholu, jak mozna sie za 20zl nawalalic kuflowym mocnym? Bez sensu

      • 8 16

      • Bo w butelce jest inny alkohol.

        Tu dostajesz kuflowe z wzorkiem z sosu dookoła szklanki, za 100 krotność ceny :)

        Nawet się z tym nie kryją:
        "Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne."

        • 8 4

    • Ja tylko (1)

      Jem kawior i popijam szampanem

      • 8 1

      • Jem kawe rozpuszczalna i popijam szamponem

        • 11 0

  • Londyn?

    A ja myslalem ze to w Londynie "Fine Dining Week". Nie wiem po co sa lekcje jezyka polskiego ,szkoda czasu i zdrowia naszych nauczycieli.

    • 0 0

  • Oczywista oczywistość

    Ja groszku nie jadam.....bo spada z widelca.

    • 0 0

  • czyli (2)

    poznaliśmy listę upadających / rzadko odwiedzanych restauracji

    • 34 9

    • Na szczęście Twojej kebabowni na niej nie ma

      Będziesz nadal mógł zatykać tętnice tonami tłuszczu ale za to prawie za darmochę. A jaka oszczędność i radocha dla wnuków, znicz raz do roku zamiast nudnych wizyt.

      • 2 0

    • fino to jedna z najlepszych restauracji. Ale co moze wiedziec osoba, która nawet nie zaznajamia się z Gdanskimi restauracjami :)

      • 3 2

  • Degustacja (2)

    Bedzie mozna cos zjesc czy tylko polizac ?

    • 19 3

    • Wystarczy wyłącznie do powąchania.

      • 2 0

    • komu jajecznice?

      natretnie pytam jak chodze PO Berlinie

      • 1 2

  • syrenka

    ja idę dzisiaj na chłodnik do Syrenki ....mniam !!!!

    • 3 0

  • Na koniec przysłowiowego dnia i tak to wszystko zamienia się w to samo.

    Co za różnica, czy zjemy przegrzebka, czy kaszankę lub parówki...

    • 3 0

  • To jedzenie jest niezdrowe , wędzona ryba , masło smażone? Ja jem delikatnie , gotowane , duszone , mięciutkie , łagodne , nietłuste , moim gościom tak smakuje moje jedzenie , że puste talerze w mig , a z przyprawami , ostrożnie nie mają tłumić smaku potrawy

    • 2 0

  • ostrożnie

    Uwaga , żeby tylko się nie przejeść !

    • 1 2

  • mniam mniam

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane