• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jesienna edycja festiwalu najlepszych restauracji Fine Dining Week

Magda Mielke
15 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Fine Dining Week to wydarzenie odbywające się w kilku miastach jednocześnie, a udział w nim biorą tylko autorskie restauracje, w tym osiem z Trójmiasta. Fine Dining Week to wydarzenie odbywające się w kilku miastach jednocześnie, a udział w nim biorą tylko autorskie restauracje, w tym osiem z Trójmiasta.

Ruszyły rezerwacje stolików na jesienno-zimową edycję Fine Dining Week. Festiwal najlepszych restauracji potrwa od 17 listopada do 5 grudnia. Udział w wydarzeniu weźmie osiem trójmiejskich restauracji: Mercato, Fellini, Mariacka 1, Chmielna, Seafood by La Pampa, Słona Woda, L'Entre Villes i Villa Eva.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Czy często bywasz w restauracjach serwujących fine dining?

Fine Dining Week to bardziej ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział restauracje "z wyższej półki", których szefowie kuchni przygotowują specjalne pięciodaniowe menu degustacyjne. Pierwsza edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week w Trójmieście odbyła się na przełomie sierpnia i września 2018 roku i od tego czasu każda kolejna odsłona tego wydarzenia (co roku odbywają się dwie edycje - letnia i zimowa) spotyka się z dużym zainteresowaniem poszukiwaczy dobrego smaku.

Ideą tej imprezy jest przede wszystkim przybliżanie kuchni na najwyższym poziomie, ale w rozsądnej cenie. Pandemia wymusiła, aby fine dining odnalazł się na nowo. Stąd jesiennej edycji festiwalu będzie przyświecało hasło: "Nowy Fine Dining".

- Dzisiejszy luksus to składniki i doświadczenie, jakie daje ich perfekcyjne przygotowanie i autorska kreatywna prezentacja. Polscy fine diningowi szefowie kuchni i wiele restauracji przetrwało, poszukując nowej tożsamości i nowego miejsca na mapie sztuki kulinarnej i restauracyjnej. Stąd listopadowy Fine Dining Week poświęcony jest nowej tożsamości i autodefinicji najwyższej próby kulinariów w Polsce, która jest wielką szansą dla polskiej sceny na międzynarodową sławę - mówią współorganizatorzy Paweł Światczyński i Maciej Żakowski.
Zobacz także: Menu degustacyjne w trójmiejskich restauracjach

Od 17 listopada będziecie mogli skosztować menu degustacyjnego również w Seafood by La Pampa, które będzie dostępne w dwóch wersjach. Od 17 listopada będziecie mogli skosztować menu degustacyjnego również w Seafood by La Pampa, które będzie dostępne w dwóch wersjach.

Jak wziąć udział w festiwalu?



Fine Dining Week potrwa od 17 listopada do 5 grudnia i odbędzie się w siedmiu regionach Polski. Podczas festiwalu będzie można odkrywać najlepsze restauracje w specjalnej festiwalowej cenie: 139 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych. Szefowie kuchni zaserwują gościom autorskie pięciodaniowe menu spoza karty, dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej. Do każdego posiłku tradycyjnie już wszyscy goście otrzymają festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water - prezent od partnerów festiwalu. Rezerwacji stolików można już teraz dokonywać na stronie festiwalu.

Zasady są proste i w przypadku każdej restauracji takie same. Aby wziąć udział w wydarzeniu, trzeba dokonać rezerwacji i płatności za pośrednictwem strony internetowej festiwalu, na której znajdziemy też szczegółowe menu każdej z restauracji. Wyszukiwać możemy za pomocą lokalizacji, ale też kierując się konkretnymi upodobaniami kulinarnymi czy dietą. Należy wybrać dogodny termin (rezerwacja stolika trwa 120 minut), menu (najczęściej restauracje przygotowują dwie propozycje - mięsną i wege), a także określić liczbę osób. Cena za pięciodaniowe menu festiwalowe to 139 zł za osobę. Po dokonaniu płatności i otrzymaniu potwierdzenia wystarczy już tylko w określonym dniu stawić się w restauracji i można cieszyć się pięciodaniowym doświadczeniem restauracyjnym.

Trójmiejskie restauracje na Fine Dining Week



W festiwalu bierze udział osiem restauracji z Trójmiasta: sześć z Gdańska i dwie z Sopotu. Wszystkie lokale oferują gościom wybór między menu mięsnym a wegetariańskim lub rybnym. Wśród propozycji szefa kuchni restauracji Fellini znalazły się m.in.: krewetki w emulsji winno-maślanej, domowe tortellone z owocami morza, zupa z ryb i owoców morza z szafranem, stek z kalmara, a w menu mięsnym tatar z polędwicy wołowej, domowe tortellone z dziczyzną, krem z dyni z amaretto, kotleciki jagnięce z risotto brokułowym. Na deser zaś podane zostanie tiramisu lub crème brûlée.

Czytaj także: Znamy zwycięzców Restaurant Week

Mariacka 1 skomponowała menu mięsne z: tatara wołowego w wytrawnej tartaletce, duszonych gęsich żołądków, koperkowej zupy rybnej i biodrówki jagnięcej z purée z selera i pieczonego czosnku. Z kolei w wegetariańskim menu spróbować będzie można: tatar z buraka, karmelizowanej brukwi z kremową owsianką, jabłkiem z rozmarynem i tartą macadamia, również zupy koperkowej, a jako danie główne zaserwowane zostanie ziemniaczane jajko po szkocku z zielononóżki. Oba menu zwieńczy deser w postaci musu z białej czekolady i dyni z galaretką.

  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
Kolejną restauracją z Gdańska, która ugości uczestników Fine Dining Weeku, jest Chmielna. Szef Grzegorz Labuda przygotował menu, które ma szansę sprostać nawet najbardziej wysublimowanym podniebieniom. Pierwsza opcja - gravlax z pstrąga z Zielenicy na placku ziemniaczanym z sosem miodowo-musztardowym i koperkiem, makrela atlantycka na parze w zalewie słodko-kwaśniej z warzywami i fenkułem, lody z awokado z concasse pomidorowym z bazylią oraz filet z ryby księżycowej z sosem buerre nior z szyjkami rakowymi i duszonym młodym szpinakiem z suszonymi pomidorami i czosnkiem - to najbardziej rybny wariant menu spośród wszystkich festiwalowych propozycji trójmiejskich restauracji. Z kolei w drugim, mięsnym menu znalazły się: tatar ze strusia z piklami, nasturcją, jalapeño i majonezem kaparowym, wytrawny pączek z udkiem z gęsi confit, chutenyem z czerwonej cebuli i wędzonej śliwki oraz lukrem majerankowym, również lody z awokado, udko z królika faszerowane króliczą wątróbką i kasztanami na sosie z musztardy dijon z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith. Deser to zaś sernik z koziego sera podawany na brownie - taki sam w obu menu.

Kolejny rok z rzędu udział w wydarzeniu bierze restauracja Mercato. Tutejsze menu składać się z będzie z: jajka lub tatara, zupy cebulowej, dyni lub perliczki, piña colady i petit four.

Trójmiasto: najwyżej oceniane restauracje


Miłośników owoców morza niech nie zmyli nazwa restauracji Seafood by La Pampa. Juliusz Żebrowski, szef kuchni gdańskiego lokalu, w ramach festiwalu przygotował bardzo różne propozycje, zarówno rybne, jak i mięsne. Zjemy tu: pate z roślin strączkowych, gravlax na toście francuskim z pianką z pigwy, krem z dyni, grillowanego węgorza i szarlotkę z owocami sezonowymi oraz pate z wątróbki w Porto, brzuszek wieprzowy wolno pieczony w ciemnym piwie, bulion z gęsimi żołądkami, grillowaną cielęcinę oraz New York Cheese Cake z kajmakiem i orzechami włoskimi.

Ostatnią restauracją z Gdańska, którą będą mieli okazję odwiedzić miłośnicy dobrego smaku, jest Villa Eva. W bezmięsnym menu znalazły się: spaghetti z buraków i marchwi, ravioli z ricottą, czarną truflą i pistacjami, sakiewka z jarmużem, warzywami i grzybami leśnymi, pieczona dynia z pomidorowym pesto i krokietami z sera Brie oraz fondant czekoladowy z musem miętowym. Druga propozycja to z kolei: raki, crème fraiche, ptyś, borowiki na blinach gryczanych, filet z halibuta z domowym makaronem, policzki wołowe i crème caramel na deser.


Sopot reprezentować będą L'Entre VillesSłona Woda. Pierwsza restauracja przygotowała wegańskie i mięsne menu, na które składają się" amuse bouche, przystawka - carpaccio z kiszonego selera i kopru włoskiego z żelem z zielonych jabłek, kaparami, rodzynkami i oliwą koperkową (menu A) lub podwójne ravioli z jagnięciną i kaszą bulgur, ricottą, musem z szarej renety, piklami z dyni i sosem z pieczonej papryki (menu B), zupa - krem z pieczonego kalafiora
z krokietem z soczewicy i suszonych pomidorów (menu A) lub z wędzonym sumem (menu B), danie główne - pieczony burak, puree z podwędzanego buraka i chrzanu, czarna porzeczka, puder z orzechów włoskich, chips z kaszy gryczanej (menu A) lub gicz wołowa, żel z wędzonej śliwki, puree z buraka i imbiru, smażony boczniak, chips z ziemniaka i sezamu, sos własny (menu B) oraz deser - ananas marynowany w chilli i ziarnach kopru włoskiego, mus z palonej białej czekolady i prażony kokos (menu A) lub ciastko czekoladowe, żel z marynowanych pędów sosny, lody pistacjowe z solą, żurawina i czarny bez (menu B).

Równie ciekawie zapowiada się menu Słonej Wody. W pierwszym, bardzo rybnym wariancie znalazły się: tatar z tuńczyka, terina z łososia, consomme z ryb i owoców morza, filet z Lucjana czerwonego i kawowa Pavlova na deser. Drugi wariant menu to zaś dyniowa Panna Cotta, burratta z sałatką z pomidorów, krem z kalafiora, glazurowana pierś z kaczki i crepe suzette.

Wydarzenia

Fine Dining Week (8 opinii)

(8 opinii)
139 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (27)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane