- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 3 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 4 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Jesienna edycja festiwalu najlepszych restauracji Fine Dining Week
Ruszyły rezerwacje stolików na jesienno-zimową edycję Fine Dining Week. Festiwal najlepszych restauracji potrwa od 17 listopada do 5 grudnia. Udział w wydarzeniu weźmie osiem trójmiejskich restauracji: Mercato, Fellini, Mariacka 1, Chmielna, Seafood by La Pampa, Słona Woda, L'Entre Villes i Villa Eva.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Ideą tej imprezy jest przede wszystkim przybliżanie kuchni na najwyższym poziomie, ale w rozsądnej cenie. Pandemia wymusiła, aby fine dining odnalazł się na nowo. Stąd jesiennej edycji festiwalu będzie przyświecało hasło: "Nowy Fine Dining".
- Dzisiejszy luksus to składniki i doświadczenie, jakie daje ich perfekcyjne przygotowanie i autorska kreatywna prezentacja. Polscy fine diningowi szefowie kuchni i wiele restauracji przetrwało, poszukując nowej tożsamości i nowego miejsca na mapie sztuki kulinarnej i restauracyjnej. Stąd listopadowy Fine Dining Week poświęcony jest nowej tożsamości i autodefinicji najwyższej próby kulinariów w Polsce, która jest wielką szansą dla polskiej sceny na międzynarodową sławę - mówią współorganizatorzy Paweł Światczyński i Maciej Żakowski.
Zobacz także: Menu degustacyjne w trójmiejskich restauracjach
Jak wziąć udział w festiwalu?
Fine Dining Week potrwa od 17 listopada do 5 grudnia i odbędzie się w siedmiu regionach Polski. Podczas festiwalu będzie można odkrywać najlepsze restauracje w specjalnej festiwalowej cenie: 139 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych. Szefowie kuchni zaserwują gościom autorskie pięciodaniowe menu spoza karty, dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej. Do każdego posiłku tradycyjnie już wszyscy goście otrzymają festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water - prezent od partnerów festiwalu. Rezerwacji stolików można już teraz dokonywać na stronie festiwalu.
Zasady są proste i w przypadku każdej restauracji takie same. Aby wziąć udział w wydarzeniu, trzeba dokonać rezerwacji i płatności za pośrednictwem strony internetowej festiwalu, na której znajdziemy też szczegółowe menu każdej z restauracji. Wyszukiwać możemy za pomocą lokalizacji, ale też kierując się konkretnymi upodobaniami kulinarnymi czy dietą. Należy wybrać dogodny termin (rezerwacja stolika trwa 120 minut), menu (najczęściej restauracje przygotowują dwie propozycje - mięsną i wege), a także określić liczbę osób. Cena za pięciodaniowe menu festiwalowe to 139 zł za osobę. Po dokonaniu płatności i otrzymaniu potwierdzenia wystarczy już tylko w określonym dniu stawić się w restauracji i można cieszyć się pięciodaniowym doświadczeniem restauracyjnym.
Trójmiejskie restauracje na Fine Dining Week
W festiwalu bierze udział osiem restauracji z Trójmiasta: sześć z Gdańska i dwie z Sopotu. Wszystkie lokale oferują gościom wybór między menu mięsnym a wegetariańskim lub rybnym. Wśród propozycji szefa kuchni restauracji Fellini znalazły się m.in.: krewetki w emulsji winno-maślanej, domowe tortellone z owocami morza, zupa z ryb i owoców morza z szafranem, stek z kalmara, a w menu mięsnym tatar z polędwicy wołowej, domowe tortellone z dziczyzną, krem z dyni z amaretto, kotleciki jagnięce z risotto brokułowym. Na deser zaś podane zostanie tiramisu lub crème brûlée.
Czytaj także: Znamy zwycięzców Restaurant Week
Mariacka 1 skomponowała menu mięsne z: tatara wołowego w wytrawnej tartaletce, duszonych gęsich żołądków, koperkowej zupy rybnej i biodrówki jagnięcej z purée z selera i pieczonego czosnku. Z kolei w wegetariańskim menu spróbować będzie można: tatar z buraka, karmelizowanej brukwi z kremową owsianką, jabłkiem z rozmarynem i tartą macadamia, również zupy koperkowej, a jako danie główne zaserwowane zostanie ziemniaczane jajko po szkocku z zielononóżki. Oba menu zwieńczy deser w postaci musu z białej czekolady i dyni z galaretką.
Kolejną restauracją z Gdańska, która ugości uczestników Fine Dining Weeku, jest Chmielna. Szef Grzegorz Labuda przygotował menu, które ma szansę sprostać nawet najbardziej wysublimowanym podniebieniom. Pierwsza opcja - gravlax z pstrąga z Zielenicy na placku ziemniaczanym z sosem miodowo-musztardowym i koperkiem, makrela atlantycka na parze w zalewie słodko-kwaśniej z warzywami i fenkułem, lody z awokado z concasse pomidorowym z bazylią oraz filet z ryby księżycowej z sosem buerre nior z szyjkami rakowymi i duszonym młodym szpinakiem z suszonymi pomidorami i czosnkiem - to najbardziej rybny wariant menu spośród wszystkich festiwalowych propozycji trójmiejskich restauracji. Z kolei w drugim, mięsnym menu znalazły się: tatar ze strusia z piklami, nasturcją, jalapeño i majonezem kaparowym, wytrawny pączek z udkiem z gęsi confit, chutenyem z czerwonej cebuli i wędzonej śliwki oraz lukrem majerankowym, również lody z awokado, udko z królika faszerowane króliczą wątróbką i kasztanami na sosie z musztardy dijon z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith. Deser to zaś sernik z koziego sera podawany na brownie - taki sam w obu menu.
Kolejny rok z rzędu udział w wydarzeniu bierze restauracja Mercato. Tutejsze menu składać się z będzie z: jajka lub tatara, zupy cebulowej, dyni lub perliczki, piña colady i petit four.
Trójmiasto: najwyżej oceniane restauracje
Miłośników owoców morza niech nie zmyli nazwa restauracji Seafood by La Pampa. Juliusz Żebrowski, szef kuchni gdańskiego lokalu, w ramach festiwalu przygotował bardzo różne propozycje, zarówno rybne, jak i mięsne. Zjemy tu: pate z roślin strączkowych, gravlax na toście francuskim z pianką z pigwy, krem z dyni, grillowanego węgorza i szarlotkę z owocami sezonowymi oraz pate z wątróbki w Porto, brzuszek wieprzowy wolno pieczony w ciemnym piwie, bulion z gęsimi żołądkami, grillowaną cielęcinę oraz New York Cheese Cake z kajmakiem i orzechami włoskimi.
Ostatnią restauracją z Gdańska, którą będą mieli okazję odwiedzić miłośnicy dobrego smaku, jest Villa Eva. W bezmięsnym menu znalazły się: spaghetti z buraków i marchwi, ravioli z ricottą, czarną truflą i pistacjami, sakiewka z jarmużem, warzywami i grzybami leśnymi, pieczona dynia z pomidorowym pesto i krokietami z sera Brie oraz fondant czekoladowy z musem miętowym. Druga propozycja to z kolei: raki, crème fraiche, ptyś, borowiki na blinach gryczanych, filet z halibuta z domowym makaronem, policzki wołowe i crème caramel na deser.
Sopot reprezentować będą L'Entre Villes i Słona Woda. Pierwsza restauracja przygotowała wegańskie i mięsne menu, na które składają się" amuse bouche, przystawka - carpaccio z kiszonego selera i kopru włoskiego z żelem z zielonych jabłek, kaparami, rodzynkami i oliwą koperkową (menu A) lub podwójne ravioli z jagnięciną i kaszą bulgur, ricottą, musem z szarej renety, piklami z dyni i sosem z pieczonej papryki (menu B), zupa - krem z pieczonego kalafiora
z krokietem z soczewicy i suszonych pomidorów (menu A) lub z wędzonym sumem (menu B), danie główne - pieczony burak, puree z podwędzanego buraka i chrzanu, czarna porzeczka, puder z orzechów włoskich, chips z kaszy gryczanej (menu A) lub gicz wołowa, żel z wędzonej śliwki, puree z buraka i imbiru, smażony boczniak, chips z ziemniaka i sezamu, sos własny (menu B) oraz deser - ananas marynowany w chilli i ziarnach kopru włoskiego, mus z palonej białej czekolady i prażony kokos (menu A) lub ciastko czekoladowe, żel z marynowanych pędów sosny, lody pistacjowe z solą, żurawina i czarny bez (menu B).
Równie ciekawie zapowiada się menu Słonej Wody. W pierwszym, bardzo rybnym wariancie znalazły się: tatar z tuńczyka, terina z łososia, consomme z ryb i owoców morza, filet z Lucjana czerwonego i kawowa Pavlova na deser. Drugi wariant menu to zaś dyniowa Panna Cotta, burratta z sałatką z pomidorów, krem z kalafiora, glazurowana pierś z kaczki i crepe suzette.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2021-11-15 21:09
już nie wystarcza pożerać (4)
ryby i zwierzęta hodowlane -stare woły i wieprze, trzeba dla pseudowrazen mordować cielaczki, króliczki i dziczyznę. dosyć już tej nadkonsumpcji mięsa!
- 10 15
-
2021-11-15 23:04
Znów pokrzywożercy (3)
wtrącają się w nie swoje talerze
- 6 5
-
2021-11-16 09:49
(2)
Z całym szacunkiem, ale to Ty ingerujesz w życie zwierząt, jedząc je. Więc nie oburzaj się, że ktoś ingeruje w Twój talerz :)
- 2 6
-
2021-11-16 13:50
A rośliny to niby przyroda nieożywiona? (1)
- 3 2
-
2021-11-17 06:43
Oho, mój ulubiony komentarz. Rośliny nie mają ośrodkowego układu nerwowego, który odpowiada za odczuwanie bólu. Proszę następnym razem o kontrargument, którego nie widziałam już 100 razy. :)
- 1 0
-
2021-11-16 21:21
Jak opchnąć części mięsa, które sto lat temu rzeźnik by psom rzucił po cenie złota.
- 3 0
-
2021-11-15 19:16
Ale to jest prestige
Really, im bardziej angielski nejm iwentu tym more światowo!
- 22 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.