- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (208 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (43 opinie)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach
W trakcie pandemii nasze życie mocno koncentruje się na najbliższym otoczeniu. Mnóstwo czasu spędzamy w domu, ale też częściej spacerujemy po najbliższej okolicy i korzystamy z osiedlowych atrakcji. Tę szansę postanowili wykorzystać właściciele food trucków, którzy w momencie braku plenerowych wydarzeń, również stracili możliwość zarobku. W ostatnim czasie punkty mobilne spotkać można nie tylko w centrum, ale coraz częściej także na trójmiejskich osiedlach.
Food trucki w Trójmieście
Gdynia Chwarzno Sokółka
Na pętli w Gdyni Sokółce, obok sklepu Aldi (ul. Kamrowskiego 2) codziennie stoi mobilny punkt Carmnika. Food truck działa w godzinach 12-20. Carmnik dobrze znany jest mieszkańcom Trójmiasta ze smacznego, ulicznego jedzenia i zawsze jest tam, gdzie coś się dzieje, w dobrze dostępnych miejscach. Serwuje burgery w 100 proc. hand made z lokalnych produktów, wegetariańskie falafele oraz własnoręcznie robione frytki wyłącznie ze świeżych ziemniaków.
- Mamy w food truckowej ofercie nasze podstawowe menu: pięć burgerów i frytki. To klasyczny Hamb, Cheez z emmentalerem, Meksyk z jalapeno i sosem z czerwonej fasoli, burgera z dżemem bekonowym oraz z falafelem zamiast wołowiny - mówi Piotr Parol, właściciel Carmnika.
Kawałek dalej, przy ul. Staniszewskiego 20, stoi mobilny punkt To Thai.
- Nie wybudowano jeszcze budynku, w którym będziemy mieć swój lokal, więc pomyśleliśmy, że wystartujemy na razie z food truckiem. Nigdzie się nie przemieszczamy. Tu, na Chwarznie-Wiczlinie, gdzie jesteśmy, oprócz dwóch pizzerii i sushi, praktycznie nie ma żadnych punktów z jedzeniem - mówi Kacper, właściciel To Thai. - Co ważne, dowozimy też jedzenie - mamy dosyć szeroki zakres dowozów. Ta opcja delivery bardzo dobrze się sprawdza, zwłaszcza w dni, kiedy pogoda jest nieco gorsza.
To Thai serwuje kuchnię tajską. Jak na tak małe miejsce, oferta jest szeroka - są przystawki, zupy, dania główne i makarony. Przede wszystkim klasyki: pierożki won ton, sajgonki, zupy tom yum, won ton i bulion z kaczki, curry, pad thai, a także kurczak w sosie słodko-kwaśnym, karkówka piri piri i makaron jajeczny w sosie ostrygowo-sojowym. Gotują rodowici Tajowie. Na razie punkt otwarty jest od wtorku do niedzieli w godz. 13-21, wkrótce godziny otwarcia zostaną rozszerzone na cały tydzień..
W tym samym miejscu codziennie staje też Przystanek Kebab. Mobilny punkt realizuje zamówienia w godz. 13-22. Dużym udogodnieniem jest możliwość składania zamówień telefonicznie (505 734 716) z odbiorem osobistym na konkretną godzinę. W ofercie, poza podawanym na różne sposoby kebabem (w bułce, w zestawie, rollo, na talerzu, z falafelem), znajdują się też frytki i zapiekanki.
W piątki i soboty na Chwarznie zameldowuje się też Rastelli Pizza Truck. W godz. 14:30-19 można zamówić tu pizzę w 14 smakach.
Zobacz także: Przestrzenie, ulice, parki, skwery - tu zakwitnie życie towarzyskie i imprezowe
W tygodniu Rastelli Pizza Truck podjeżdża pod biurowce w Gdańsku - od 11 do 14 pizzę zamówić można w środy przy Inkubatorze Starter i Arkońska Business Park, a w czwartki przy Olivia Business Centre.
Chełm
Na Chełmie, przy ulicy Cieszyńskiego 1D, regularnie serwowana jest pizza z przyczepy Kreski Mąki. W godz. 12-21
- Słyszeliśmy od wielu klientów, że ta lokalizacja to sztos, jest blisko i po drodze. Super! O to chodziło, żeby było łatwo się przyczepić. Tutaj jeszcze sporo pracy przed nami, ale najważniejsze, że sypiemy mąkę, nowy piec hula, a bajkowe placki lądują u klientów - cieszą się pracownicy Kreski Mąki.
Obok przyczepy Kreski Mąki stoi też food truck z kebabem - MacMac Kebab.
Przy kościele na ul. Cieszyńskiego stoi kolejny mobilny punkt z pizzą - Mobile Pizza Italiana. Pizza z pieca opalanego drewnem podawana prosto z food trucka serwowana jest tu w kilkunastu wersjach, a co tydzień pojawia się nowa pizza tygodnia. Na mniejszy głód, w ofercie są również zapiekanki w dwóch rozmiarach. Zamawiać można z odbiorem osobistym lub z dowozem do domu.
- Działamy codziennie od 12:30 do 20. Teraz - od maja - przedłużamy godzinę zamknięcia do 21. Odpadają losowe dni, w których jeździmy na różne zloty czy wydarzenia, ale zawsze informujemy o tym klientów na naszym Facebooku - mówi Piotr Buchholc z Mobile Pizza Italiana.
Jasień
Przy ulicy Myśliwskiej 102, na parkingu obok Biedronki regularnie swoje dania serwują cztery food trucki.
Food truck Pan Baozi oferuje chińskie bułeczki na parze. Baozi to tradycyjne danie kuchni chińskiej - puszyste, delikatne bułeczki przygotowywane na parze z różnymi nadzieniami w środku. Pan Baozi oferuje je w pięciu wersjach - z kurczakiem, krewetką, kaczką, warzywami (papryka, brokuły, por, marchew, imbir) lub owocami (truskawka, jabłko, banan, rodzynki, pomarańcze). Mobilny punkt czynny jest codziennie w godz. 11-21. Zamówienia można składać też telefonicznie z odbiorem osobistym lub w opcji z dostawą do 6 km.
Czytaj także: Food truck inny niż wszystkie przy plaży w Gdyni
W tym miejscu codziennie w godz. 12-21 działa też mobilny punkt Rednek by Stah, który karmi okolicznych mieszkańców burgerami i zapiekankami.
- Mamy w ofercie prawie to samo, co w Redneku na Szerokiej. Prawie, bo oczywiście w food trucku nie możemy sprzedawać alkoholu, ale sprzedajemy piwo kraftowe bezalkoholowe. Zainteresowanie jest bardzo duże, w weekendy jest ogień - czasami czas oczekiwania to nawet 1,5 godz. - mówi Michał Stasiłowicz-Krajewski, szef Redneka. - Obok jest 25-metrowy taras z sześcioma stolikami. Na razie pełni on funkcję poczekalni, a z czasem - mamy nadzieję - będzie można na miejscu skonsumować posiłek. Gdy nadejdzie sezon i będziemy mogli już odpalić taras, będzie on kluczowy. Planujemy, aby stał się namiastką lokalu na Szerokiej - będą drewniane elementy, dużo kory charakterystycznej dla Redneka, będzie też leciała dokładnie ta sama playlista, którą stworzyłem na Szeroką, czyli country. Chcę, żeby to było takie fajne miejsce, w którym wieczorem będzie się można spotkać i spokojnie pogadać, bez potrzeby jechania do centrum.
Wśród mobilnych punktów przy Myśliwskiej 102 znajduje się też pizza od Świeżo Upieczonych. Włoski placek z pieca opalanego drewnem serwowany jest tu od wtorku do niedzieli w godz. 14-20.
Food truckową ofertę uzupełnia Kurnik u Piera. W dni powszednie od 10 do 18, a w soboty od 10 do 15 można zamówić tutaj kurczaka z rożna, zapiekanki, burgery, frytki, surówki i domowe zupy.
Kawałek dalej, przy ul. Pólnicy 9, pod sklepem Stokrotka codziennie w godz. 11-20 stoi food truck Belgijek. Poza kultowymi frytkami belgijskimi z mnóstwem sosów do wyboru, w menu również danie kuchni meksykańskiej - haszu, czyli frytki i mięso wołowe z cynamonem, pomidorami Pelatti i nutą wędzonej papryki.
Kokoszki
Food truck Belgijek gości też codziennie w Kokoszkach. Spotkać go można przy ul. Nowatorów 23.
Co weekend skorzystać można tutaj jednak nie tylko z oferty frytek belgijskich, ale też skonsumować burgery oferowane przez Zebra Burger. Burgery serwowane są od 11 do 20. Do wyboru jest siedem wariantów - wszystkie z mięsem, z klasycznymi dodatkami, ale także z chrzanem, papryczkami jalapeno i bardzo ostrym sosem czy wędzonym serem i żurawiną. Zamawiać można również telefonicznie.
W weekendy do Kokoszek przyjeżdża też Węgierska FaBryczka, która serwuje węgierskie langosze - tradycyjne: z czosnkiem, śmietaną i serem, ale także można spróbować langosza z innymi dodatkami.
Jeśli brakuje jakiegoś mobilnego punktu w naszym katalogu "Food trucków" - dajcie nam znać, dodamy! Piszcie na maila: m.dolny@trojmiasto.pl
Kulinarne Trójmiasto
Rozpocznij quizMiejsca
Opinie (77) ponad 10 zablokowanych
-
2021-04-24 09:35
Sorry ,ale jak widzę (2)
tych dresikow stojących przez pół dnia na papierosie przygotowujących potem jedzenie bez mycia rąk to...no nie nie,nikt mnie nie przekona!
- 65 1
-
2021-04-24 10:01
Pójdzie w krzaki szczocha strzelić
a potem robimy kanapeczki.
- 31 0
-
2021-04-24 11:19
W knajpie ściana zasłania.
- 14 0
-
2021-04-24 10:09
Zero higieny! Warunki sanitarne ponizej poziomu
Brak bieżącej wody, brak higieny, jedzenie z foodtrackow to proszę sie o choroby.
- 37 2
-
2021-04-24 10:13
Miałem napisać ok, niech sobie zarabiaja...
... ale squ... nksy niszczą trawniki - wyp... panowie i panie z tymi gratami z trawników!
- 32 2
-
2021-04-24 10:20
Mysliwska to 4 food trucki. Jest jeszcze Kurnik u Piera
Jak piszecie artykul to nie robcie maniany i wymiencie wszystkich.
- 19 0
-
2021-04-24 10:33
Śmierdząca buda (2)
Z cenami jak w restauracji.
Z takim podejściem niedługo poznikacie- 37 2
-
2021-04-24 10:38
Korzystają, póki mogą
otworzą się bary i restauracje, to zginą. A wystarczy obniżyć ceny i zadbać o warunki sanitarne.
- 10 1
-
2021-05-27 01:00
i tak od 9 lat gadacie, że poznikają, a działają
- 0 0
-
2021-04-24 10:37
Kielba w lesie 100 razy lepsza
- 23 1
-
2021-04-24 11:07
Kiedys buda z jedzeniem, a dziś to foodtrucki ;) (4)
Jak w temacie, buda z jedzeniem z początkiem XXI w kojarzyła się z tandetą lat 90. Wtedy to biznesy się rozkręcało na byle czym, bo i wiadomo że czasy inne i pieniędzy było mniej. Dziś wchodzi to samo tylko ze słowem foodtruck w tytule, menu jest inne, ale wydźwięk już jest taki że mamy to odbierać jako coś wręcz nowoczesnego, a tu chodzi przecież o to by móc coś szybko kupić i zjeść po drodze.
- 61 6
-
2021-04-24 11:32
Ale buda z jedzeniem nie brzmi hisptersko tylko biednie
a foodtruck to taki powiew hipsterskiego zachodu, foodtruck jest cool i spoko, a buda juz nie :D
- 23 3
-
2021-04-24 13:55
To samo tylko mobilne
- 8 1
-
2021-04-24 18:13
Trochę racja/trochę nie :)
Tylko kiedyś z takiej budy z jedzeniem najłatwiej było złapać zatrucie pokarmowe, a nie "jedzenie". Dramatyczna jakość była tego "jedzenia". Najbezpieczniejsze były zawsze frytki, lub ew. zapiekanka. Cokolwiek z mięsem (rzekomym) było średniej jakośći.
Teraz oczywiście gwarancji nie ma, ale da się znaleźć budę z bardzo przyzwoitym jedzeniem.
I to jest największa różnica.- 7 2
-
2021-04-24 19:32
....kiedyś....
na części rowerowe mówiło się wprost p****ły i nikogo to nie raziło ani nikt się nie obrażał a teraz wraz z ,,powiewem nowoczesnośc,,i mówi się niebinarne;P
- 3 1
-
2021-04-24 11:13
Ceny jak z całkiem dobrej restauracji a dania z budy ... Trochę się to nie spina.... Porcje w większości tych trucków są przekąskowe - ciężko się najeść dorosłemu facetowi jedną porcją.
- 22 1
-
2021-04-24 11:16
(1)
Takie zapiekanki i hot-dogi jak były w latach 90 (bez udziwnień a rzetelnie zrobione) to dziś pomarzyć można. Przyczepa visavis lotu i dworca. Albo pętla na starym Manhattanie.
- 22 1
-
2021-04-25 07:44
Szwagier w Oliwie
jeszcze się trzyma od 30 lat.
- 3 0
-
2021-04-24 11:59
Sami znawcy (5)
Czemu takie fajne artykuły komentują sami wielcy znawcy BHP , sanepidu etc. Otwórz pokaż pracuj kilka miesięcy w takim zawodzie i wtedy oceniaj. Łatwo jest napisać coś ale gorzej samemu coś zrobić. Wszystkie Food tracki odwalają kawał dobrej roboty w tych dziwnych czasach. Wielki szacun dla wszystkich Food tracków trzymajcie się i powodzenia. Ceny jedzenia są adekwatne do porcji i cen produktów oraz innych czynników wchodzących w skład cen. Jeżeli komuś się nie podoba przecież może kupować w Biedronce i robić w domu obiad za 10 zł.
- 8 24
-
2021-04-24 12:35
Właśnie ! Słowo klucz
"Gorzej zrobić . " Higiena i warunki sanitarne - nie wykonalne w tych warunkach . A nawet jak i któryś się stara , w co wątpię, to i tak urąga to wszelkim zasadom. Dziwię się, że jeszcze sanepid pozwala na to badziewie.
- 10 1
-
2021-04-24 13:20
Przykra prawda
Janusze wyżywają się w internecie, a realu pewnie omijają każdą restaurację czy foodtrucka szerokim łukiem...
- 0 10
-
2021-04-24 15:52
"Otwórz pokaż pracuj kilka miesięcy w takim zawodzie i wtedy oceniaj"
Ty tak na serio? Czyli jak oceniam mecz piłki nożnej to musze być piłkarzem, a najlepiej trenerem? A Jak żrę w maczku, to muszę mieć MC na własność? Ty zdrowy na umyśle jesteś? Fujtrucki to wylęgarnia chorób przewodu pokarmowego, śmierdzące żarcie robione śmierdzącymi od fajek rękami przypadkowych ludzi. Taka jest moja ocena.
- 6 2
-
2021-04-24 18:15
te kucharz
przerób budę na kamper i wynajmuj głupkom. którzy chcą w prymitywie pożyć kilka dni. Albo sprzedawaj chlebek smażony. kromki chleba czerstwego niesprzedawalnego zamocz w wodzie lub mleku na chwile i na oleju takim czy innym smażonko. posypka solą albo cukrem plus wariacja dodatków. kromka 1 zł. najtańsze gorące danie za dobrą cenę. Zbędne zaplecze kuchenne, zero odpadów. temat wymyślił mój kolega w 1974 a był fizykiem.
- 1 0
-
2021-04-25 08:05
No niby tak. Ale gdzie pracownik takiej budy robi to drugie?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.