- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (102 opinie)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (60 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Food trucki stanęły pod Forum Gdańsk
Festiwale food trucków na dobre wpisały się w trójmiejski kalendarz imprezowy. Tym razem barobusy spotkamy na dziedzińcu Forum Gdańsk. Z okazji 20. edycji Festiwalu Smaków Food Trucków Gdańsk odwiedziło 17 restauracji na kółkach. Food trucki będą czynne dzisiaj (28 maja) do godz. 21 i jutro w godz. 12-20. Wstęp wolny.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Niestety dzisiejsza pogoda nie rozpieszcza miłośników jedzenia na świeżym powietrzu. W trakcie godziny spędzonej na festiwalu zdążyłam zmoknąć, ogrzać się w słońcu i być świadkiem tego, jak wiatr wywraca parasol. Wybierając się na festiwal, warto przygotować się na każdą pogodową ewentualność. A ci, którzy mimo przestróg zmarzną, mogą poratować się grzanym piwem (0,3 l za 10 zł albo 0,5 l za 12 zł).
Miejsc siedzących jest dużo, a zainteresowanie festiwalem umiarkowane, także w porze obiadowej nie było problemu ze znalezieniem stolika, a czas oczekiwania na dania wynosił ok. 10-15 min.
Coś na słono
Szybki przegląd festiwalowych stoisk zaczynam od klasyków - burgery, frytki, zapiekanki. Wszystko to jest obecne. Burgery znajdziemy w dobrze znanym mieszkańcom Trójmiasta Surf Burgerze, proponuje je też Jack Burger i Zebra Burger. Ciekawą alternatywą są bajgle z szarpanym mięsem w barobusie Poszarpani oraz zapiekane buły z dodatkami w Food Cab.
Może cię zainteresować: nowe lokale w Trójmieście
Wśród kuchni świata znajdziemy m.in. Azję, Meksyk, Indie, Hiszpanię, Gruzję i Ukrainę. Jednymi z ciekawszych propozycji są krymskotatarskie czebureki, czyli duże, rumiane pierogi z dużą ilością farszu. Food truck Mała Odessa proponuje tradycyjne ukraińskie pielmieni, a Chinkali - gruzińskie pierogi. Fani kuchni azjatyckiej mają do wyboru bułeczki bao, pierożki jaozi od ParaBuch albo makarony z woka Nood-Lee.
Coś na słodko
Na miłośników słodkości czekają hiszpańskie churrosy, czyli "pręciki" z ciasta parzonego smażone na głębokim tłuszczu i obsypane cukrem z cynamonem albo maczane w czekoladzie. Nowością jest food truck z donutami. Amerykańskie pączki z dziurką dostaniemy w wersjach z różnokolorowymi posypkami. Słodkości możemy zjeść z kawą, lemoniadą albo czekoladą na gorąco.
Festiwal odbywa się na dziedzińcu Forum Gdańsk.
Wege
Miłym akcentem jest to, że aż w 14 z 17 stoisk znajdziemy opcje wegetariańskie. Tak więc pielmieni możemy skosztować ze szpinakiem, tacosy z warzywami, a indyjskie przysmaki z serem paneer. W burgerze zamiast mięsa może znaleźć się pieczeń orzechowo-warzywna, w czebureku kapusta z grzybami, a azjatycki makaron zjemy w wersji z tofu. Szkoda, że właściciele food trucków nie pokusili się o korzystanie z zamienników mięsa, takich jak seitan czy tempeh, byłoby to na pewno ciekawsze rozwiązanie. Miło byłoby też zobaczyć na takim zlocie choć jeden barobus specjalizujący się w daniach kuchni wegańskiej lub wegetariańskiej.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Ceny
Ceny w food truckach niewiele różnią się od tych w restauracji. Ceny burgerów zaczynają się od 26 zł, małe belgijki to koszt 12 zł, a churrosy 16 zł. Pierogi i pierożki to koszt ok. 27-33 zł, dania meksykańskie zaczynają się od 22 zł w wersji wege. Donuty w podstawowej wersji kupimy już od 4 zł za sztukę. Małe piwo kosztuje 10 zł, kawa 9 zł, a lemoniada 10 zł.
Festiwal trwa dzisiaj (28 maja) do godz. 21, a jutro (29 maja) w godz. 12-20. Wstęp jest bezpłatny.
Pełna lista food trucków biorących udział w festiwalu:
- Nood-Lee - makarony z woka
- Mała Odessa - ukraińskie pielmieni
- Churros Amigos - hiszpańskie pączki churros
- Jack Burger - burgery
- Chinkali - gruzińskie pierogi
- Wheel Meal - kuchnia tex-mex
- Para Buch - bułeczki bao, pierożki jaozi
- Surf Burger - burgery
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące
- Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu
- Zebra Burger - burgery
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów
- Poszarpani - bajgle z szarpanym mięsem
- Cactus - kuchnia meksykańska
- Czebureki - krymskotatarskie pierogi
- Food Cab - zapiekane buły
- Fresh Donuts - amerykańskie donuty
Miejsca
Zobacz także
Opinie (78) 5 zablokowanych
-
2022-05-28 20:25
Opinia wyróżniona
Grunt to dobrze opakować towar fodtraki mówicie. (3)
Kiedyś to były budy z zapiekankami, bułkami jarskimi i hamburgerami, też w samochodach, ale takich co się nie poruszały. Ja pamiętam na Wzgórzu, Pomniku Harcerzy i Infoboksie. Kebaby wtedy wchodziły i ich apogeum miało nadejść później.
Pójść do Kina Warszawa, a później Hamburgera, to było coś, trzeba było uważać bo sosu w środku tyle było, że łatwo było się ufajdać. Rozpychało żołądek, a nie tak jak Maku, że zjadłeś zestaw powiększony z lodami i dalej głodny. Oczywiście nie polecam ani jednego ani drugiego, ale młodość jest głupia.- 39 3
-
2022-05-29 12:56
budy przy kinie warszawa obowiązkowy punkt wizyt po nocnych imprezach
- 4 0
-
2022-05-29 13:05
tragedia - pytanie jak z higieną w takim aucie, ceny jak w knajpie a czasem i drożej - nawet nie warto próbować, lepiej iść to restauracji i za te same pieniądze zjesz pyszny obiad, siedząc przy stoliku będąc obsługiwanym.
- 7 1
-
2022-05-30 15:35
I zapiekanki z surówkami na infoboxie - z sosem chrzanowym i paprykowym ! petarda !
- 0 0
-
2022-05-28 21:12
Food-toy-toy (1)
Najlepsza jest obsługa... Najczęściej jakiś wytatuowany brodacz w czapczce z daszkiem i petem w zębach.
- 39 3
-
2022-05-28 22:16
Broda i tatuaze sa u kucharza obowiazkowe.
Tatuuja ich w pierwszej klasie szkoly sredniej i zakazuja sie golic.Kucharz moze nie umiec gotowac,ale musi miec brode i tatuaze.Nadgorliwi robia sobie jeszcze kuca na lbie a'la Szogun.
- 25 0
-
2022-05-28 23:49
Ogólnie wieje nudą (4)
Co chwila te same food trucki = to samo jedzenie za dość wysoką cenę. Mam już mieszane uczucia co do tego typu zlotu. W ciemno mogę wymienić, uczestników zlotu.
- 26 1
-
2022-05-29 09:50
To współczuję , ja nie znam żadnego (3)
- 1 4
-
2022-05-29 12:21
(2)
Ja znam 1 bardzo dobrze zapiekanki po nich dyspepsja
- 0 0
-
2022-05-29 14:35
Dyspensa, sepsa, dyspersja, depresja... ciekawe co chciałeś napisać (1)
- 0 2
-
2022-05-29 23:54
Ze dostał błota frontowego od tego zarła
- 0 0
-
2022-05-29 00:30
Letnie jedzenie z food trucka na stojąco w cenie dania w restauracji (1)
Czy ktoś może mi wyjaśnić o co w tym chodzi?
- 37 2
-
2022-05-29 08:31
Trzeba by zapytać tych co tam coś kupują.
Kupować burgera na ulicy za prawie 30 dychy jak można zjeść dużo lepszego w lokalu kilka ulic dalej za podobną kasę. To raczej stan umysłu.
- 13 2
-
2022-05-29 00:50
Burger 26zł, kilka pierogów 30zł, pół litra wody z cytryną 10zł, gofer 20zł (1)
Może jestem nienormalny, ale nie skorzystam.
- 48 2
-
2022-05-29 22:49
Zapiekanka też 20zł. W Krakowie 7zł.
- 2 0
-
2022-05-29 05:34
Kto to je...
- 19 1
-
2022-05-29 08:07
Globalne oci(e)plenie
Kiedy przyjdzie w końcu tego globalne oci(e)plenie bo w tym Gdańsku zarąbiście zimno, wieje i pada a mamy już prawie czerwiec...
- 10 3
-
2022-05-29 08:24
Że też są jeszcze tacy co się na to nabierają. (1)
Zamiast zjeść jak człowiek w lokalu to jedzą na ulicy .
- 16 3
-
2022-05-29 12:45
Ze tez sa tacy, ktorzy nigdy nie pojma, ze innym ludziom moze sie podobac cos, co im sie nie podoba.
Nie ma odpowiedniego slowa na tak beznadziejne ograniczenie umyslowe.
- 1 1
-
2022-05-29 08:30
Hamak, paleta, piwo, smartfon
Tego nam dziś trzeba.
- 12 3
-
2022-05-29 09:10
Idę napewno
Jak wstęp wolny to idę. Ciekawe jaka była by frekwencja jak wstęp byłyby płatny:).?
- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.