- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (104 opinie)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Food trucki stanęły pod Forum Gdańsk
Festiwale food trucków na dobre wpisały się w trójmiejski kalendarz imprezowy. Tym razem barobusy spotkamy na dziedzińcu Forum Gdańsk. Z okazji 20. edycji Festiwalu Smaków Food Trucków Gdańsk odwiedziło 17 restauracji na kółkach. Food trucki będą czynne dzisiaj (28 maja) do godz. 21 i jutro w godz. 12-20. Wstęp wolny.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Niestety dzisiejsza pogoda nie rozpieszcza miłośników jedzenia na świeżym powietrzu. W trakcie godziny spędzonej na festiwalu zdążyłam zmoknąć, ogrzać się w słońcu i być świadkiem tego, jak wiatr wywraca parasol. Wybierając się na festiwal, warto przygotować się na każdą pogodową ewentualność. A ci, którzy mimo przestróg zmarzną, mogą poratować się grzanym piwem (0,3 l za 10 zł albo 0,5 l za 12 zł).
Miejsc siedzących jest dużo, a zainteresowanie festiwalem umiarkowane, także w porze obiadowej nie było problemu ze znalezieniem stolika, a czas oczekiwania na dania wynosił ok. 10-15 min.
Coś na słono
Szybki przegląd festiwalowych stoisk zaczynam od klasyków - burgery, frytki, zapiekanki. Wszystko to jest obecne. Burgery znajdziemy w dobrze znanym mieszkańcom Trójmiasta Surf Burgerze, proponuje je też Jack Burger i Zebra Burger. Ciekawą alternatywą są bajgle z szarpanym mięsem w barobusie Poszarpani oraz zapiekane buły z dodatkami w Food Cab.
Może cię zainteresować: nowe lokale w Trójmieście
Wśród kuchni świata znajdziemy m.in. Azję, Meksyk, Indie, Hiszpanię, Gruzję i Ukrainę. Jednymi z ciekawszych propozycji są krymskotatarskie czebureki, czyli duże, rumiane pierogi z dużą ilością farszu. Food truck Mała Odessa proponuje tradycyjne ukraińskie pielmieni, a Chinkali - gruzińskie pierogi. Fani kuchni azjatyckiej mają do wyboru bułeczki bao, pierożki jaozi od ParaBuch albo makarony z woka Nood-Lee.
Coś na słodko
Na miłośników słodkości czekają hiszpańskie churrosy, czyli "pręciki" z ciasta parzonego smażone na głębokim tłuszczu i obsypane cukrem z cynamonem albo maczane w czekoladzie. Nowością jest food truck z donutami. Amerykańskie pączki z dziurką dostaniemy w wersjach z różnokolorowymi posypkami. Słodkości możemy zjeść z kawą, lemoniadą albo czekoladą na gorąco.
Festiwal odbywa się na dziedzińcu Forum Gdańsk.
Wege
Miłym akcentem jest to, że aż w 14 z 17 stoisk znajdziemy opcje wegetariańskie. Tak więc pielmieni możemy skosztować ze szpinakiem, tacosy z warzywami, a indyjskie przysmaki z serem paneer. W burgerze zamiast mięsa może znaleźć się pieczeń orzechowo-warzywna, w czebureku kapusta z grzybami, a azjatycki makaron zjemy w wersji z tofu. Szkoda, że właściciele food trucków nie pokusili się o korzystanie z zamienników mięsa, takich jak seitan czy tempeh, byłoby to na pewno ciekawsze rozwiązanie. Miło byłoby też zobaczyć na takim zlocie choć jeden barobus specjalizujący się w daniach kuchni wegańskiej lub wegetariańskiej.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Ceny
Ceny w food truckach niewiele różnią się od tych w restauracji. Ceny burgerów zaczynają się od 26 zł, małe belgijki to koszt 12 zł, a churrosy 16 zł. Pierogi i pierożki to koszt ok. 27-33 zł, dania meksykańskie zaczynają się od 22 zł w wersji wege. Donuty w podstawowej wersji kupimy już od 4 zł za sztukę. Małe piwo kosztuje 10 zł, kawa 9 zł, a lemoniada 10 zł.
Festiwal trwa dzisiaj (28 maja) do godz. 21, a jutro (29 maja) w godz. 12-20. Wstęp jest bezpłatny.
Pełna lista food trucków biorących udział w festiwalu:
- Nood-Lee - makarony z woka
- Mała Odessa - ukraińskie pielmieni
- Churros Amigos - hiszpańskie pączki churros
- Jack Burger - burgery
- Chinkali - gruzińskie pierogi
- Wheel Meal - kuchnia tex-mex
- Para Buch - bułeczki bao, pierożki jaozi
- Surf Burger - burgery
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące
- Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu
- Zebra Burger - burgery
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów
- Poszarpani - bajgle z szarpanym mięsem
- Cactus - kuchnia meksykańska
- Czebureki - krymskotatarskie pierogi
- Food Cab - zapiekane buły
- Fresh Donuts - amerykańskie donuty
Miejsca
Zobacz także
Opinie (78) 5 zablokowanych
-
2022-05-29 09:18
agregaty spalinowe chodzą, zlewki idą do studzienki, butelka wody do mycia rąk
Do zestawu:
Koszula w krate, broda i czapka fullcap.
No i siedzenie na palecie:) jest redneckowy klimat- 22 4
-
2022-05-29 09:43
W domyśle dziadowskie jedzenie przygotowane w brudzie ale za to za grosze (2)
W Polsce wszystko pasuje oprócz ostatniego, lepiej iść do restauracji
- 27 6
-
2022-05-29 10:38
Przyszedł pan maruda
- 0 12
-
2022-05-29 12:38
Dlaczego w brudzie? Wyjdziesz Ty kiedys poza wlasne projekcje?
- 0 2
-
2022-05-29 09:54
Surf grrr (1)
O rany znowu ten suefburger. W lokalach swoich serwują to badziewie, a i na wyjazdach nie przestają. Skończcie wreszcie robić zły p.r. burgerom sprzedając ten swój pseudo dobry tani produkt. Błagam
- 6 4
-
2022-05-29 12:44
Przeciez to bulka z kotletem, wez sie ogarnij, czlowieku.
- 1 1
-
2022-05-29 09:59
Czeburieki
Jeśli takie jakie jadłem na Krymie to warto
- 0 2
-
2022-05-29 10:25
Poszarpani
Najgorszy truck z wystawy ich pizza w Pruszczu nie lepsza tragedia ze jeszcze to istnieje to cud
- 3 1
-
2022-05-29 10:30
alkohol
Czy grzane piwo konsumowane będzie w przestrzeni publicznej? Za to grozi mandat.
- 9 0
-
2022-05-29 11:28
Imbisy stoją w Niemczech cały rok.
Sanepid do boju.
- 2 1
-
2022-05-29 12:18
Po tych zapiekankach dostałem błota frontowego
- 6 0
-
2022-05-29 13:05
to że w polskich barach kucharze nie myją rąk po dwójce, to wiadomo (1)
ale tutaj nawet jak by chcieli, to nie umyją
- 11 0
-
2022-05-29 14:37
Po co myć ręce jak się wyczyszczą w warzywach?
- 2 0
-
2022-05-29 14:59
Wstęp wolny...
Niesamowite :)
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.