Gastrobanda: szybki i prosty przepis na tuńczyka

Najnowszy przepis, czyli stek z tuńczyka, to mocno aromatyczne danie i co ważne, łatwe i szybkie do przyrządzenia.
Najnowszy przepis, czyli stek z tuńczyka, to mocno aromatyczne danie i co ważne, łatwe i szybkie do przyrządzenia. fot. Piotr Zastróżny

Dziwny czas, jednak życie nie zwalnia tempa i w cyklu "Gastrobanda" mamy coś wyjątkowego dla tych, którzy kochają proste rozwiązania z doskonałym smakiem. Smakosze ryb i steków nie będą zawiedzeni, ale nie będzie to nic w stylu surf and turf. Mięso tuńczyka z grilla i zimny aromatyczny sos to duet niemalże idealny o każdej porze roku. Kubki smakowe są na pewno ciekawe doznań, zatem zaczynamy zabawę w kuchni. Ostatnio polecałem wam przepis na pyszną i sycącą zapiekankę.



Lista produktów bez wątpienia zmusza do odwiedzenia miejsca, gdzie królują ryby i zioła. Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.

Zimny sos to istna bomba witaminowa. Niezbędna będzie nać pietruszki (pęczek), oliwa extra vergine (jeden kubek), estragon (pęczek), trzy łyżki tartego chrzanu, jedna mała posiekana szalotka, dwie łyżki kaparów, jedna łyżka posiekanych listków tymianku, jedna łyżka octu winnego, jeden ząbek czosnku, sól i pieprz oraz dla podkręcenia smaku dwie łyżki posiekanego lubczyku.

Zapowiada się mocno aromatycznie i co najważniejsze, będzie to szybka akcja kulinarna.
Tuńczyka nacieramy posiekanym rozmarynem i czosnkiem z oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem. Sosu będzie dosyć sporo, więc jeżeli nie rozejdzie się zbyt błyskawicznie, to nadmiar będziecie mogli schować szczelnie zamknięty w lodówce do wykorzystania przy najbliższej okazji. Przekonacie się sami, że smakuje wyjątkowo z innymi rybami lub mięsem.

Teraz mocno rozgrzewacie patelnię, idealnie, jeśli będzie grillowa. Smażycie dosyć szybko, dwie minuty z każdej strony wystarczą. Musi być soczysty i różowy w środku, inaczej będzie jak płyta wiórowa, nie do jedzenia.

Smak niewątpliwie zapamiętacie i będziecie chcieli się rozkoszować z kieliszkiem dobrego trunku. O ten aspekt jak zawsze zadbał Piotr ZastróżnyFestusa, ten as proponuje wam dwa trunki. Butelka Gustave Lorentz Pinot Noir Reserve 2017 (89 zł) lub Louis Jadot Domaine Clair Daü Rosé de Marsannay 2018 (99 zł).

Bawcie się na całego, nie tylko w kuchni. Nie jest ciężko pięknie żyć!

Opinie wybrane


wszystkie opinie (32)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
degustacja
lip 18-31
g. 08:00 - 13:00
Sopot, Kulinarny Motyw

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie