Gastrobanda: marokańskie kiszonki w towarzystwie kurczaka

Po wyjęciu z piekarnika wystarczy posypać całość listkami kolendry, uzupełnić kieliszki doskonałymi trunkami i... można zasiadać do kolacji.
Po wyjęciu z piekarnika wystarczy posypać całość listkami kolendry, uzupełnić kieliszki doskonałymi trunkami i... można zasiadać do kolacji. fot. Kamil Sadkowski

Na schabowym świat się nie kończy! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do naszej domowej kuchni wprowadzać odległe i egzotyczne smaki. Dzisiaj przedstawię wam przepis, na potrawę będącą efektem zaprzyjaźnienia się z ludźmi, dla których kiszenie ma wymiar wręcz rytualny. Zapraszam na kulinarną podróż do Maroka.



Smak tej potrawy będą niosły kiszone cytryny - ich smak i aromat są niepowtarzalne. Ten dodatek jest bardzo popularny w kuchni marokańskiej i każda gospodyni domowa na swój własny, doskonały przepis. Koniecznie postarajcie się zdobyć także ras el hanout, czyli marokańską mieszankę przypraw. Nie musicie poszukiwać charakterystycznych stożkowych naczyń o nazwie Tagine, ale jak będą już w zasobach kuchni, to po prostu będzie kulinarny szpan z doskonałym aromatem. Zwodzę trochę na manowce, ale warto się pochylić nad nowymi doznaniami smakowymi, nawet jeśli nie czuć tego pięknego zapachu afrykańskiego powietrza. Do rzeczy, zatem. Oto lista produktów potrzebna do przyrządzenia tego dania.

Trzy łyżki oliwy, kiszona cytryna... Lista składników może i jest długa, ale gra jest warta świeczki.
Trzy łyżki oliwy, kiszona cytryna... Lista składników może i jest długa, ale gra jest warta świeczki. fot. Kamil Sadkowski
Potrzebujecie:

- trzy łyżki oliwy
- kiszona cytryna - połówka będzie w zupełności wystarczająca - pokrojoną na mniejsze kawałki,
- kurczak udziec ze skórą i kością osiem sztuk,
- trzy ząbki czosnku (obrany, ale w całości),
- jedna cebula biała pokrojona w pióra,
- jedna łyżeczka kurkumy świeżej (obrana i posiekana), 
- imbir obrany i posiekany (jedna łyżeczka),
- ras el hanout (jedna łyżka),
- jedna marchew obrana i pokrojona w grubą kostkę,
- oliwki zielone z dobrego źródła, ale bez pestek,
- mąka - pszenna (półtora kubka), razowa (pół kubka),
- drożdże suche (dwie płaskie łyżeczki),
- masło miękkie (dwie łyżki),
- jeden kubek wody,
- dwie łyżeczki miodu,
- kolendra (kilkanaście gałązek),
- sól i pieprz.

Mąki przesiewamy i mieszamy z drożdżami, dodajemy miód, masło, wodę, delikatnie solimy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z dwóch stron. Kurczaka wyjmujemy i na pozostały tłuszcz dodajemy cebulę, marchew, imbir, kurkumę i smażymy kilka minut, aż składniki delikatnie zmienią swoją strukturę. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub wkładamy do Tagine kurczaka i przesmażone składniki, posypujemy ras el hanout, dodajemy cytrynę, czosnek i podlewamy niewielką ilością wody. Przykrywamy naczynie i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodajemy oliwki i odkrywamy naczynie. Gotowe danie wymieszajcie i odstawcie. 

Następnie zabieramy się za wypiek pieczywa, gdyż idealnie wszystko będzie smakowało z ciepłym chlebem. Formujemy niewielkie płaskie bułki i układamy na papierze do pieczenia, wypiekamy kilkanaście minut w temperaturze 200 st. C, aż urosną i będą delikatnie rumiane. Wyjmujemy pieczywo i czekamy, aż trochę wystygnie. Wtedy podgrzewamy w piekarniku naszego kurczaka z dodatkami, wyjmujemy i posypujemy listkami kolendry. 

Teraz tylko wystarczy uzupełnić kieliszki doskonałymi trunkami, a Piotr Zastróżny z Festusa przygotował dwa idealne dodatki do tego aromatycznego dania, sami zdecydujcie, czy bąbelki, czy bardziej statyczne wino. Wybór padł na Fritz Haag Risling Halbtrocken 2019 Mozela Niemcy cena 69 zł lub Champagne Drappier Carte d'Or Demi-Sec Szampania Francja 189 zł. Pozostaje jedynie cieszyć się doskonałymi smakami, dalekie podróże można sobie zafundować nie wychodząc z domu. To taki substytut tego, o czym teraz najbardziej marzymy. 

Opinie wybrane


wszystkie opinie (22)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
degustacja
lip 18-31
g. 08:00 - 13:00
Sopot, Kulinarny Motyw

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie