- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Gdynia: mało chętnych na dodatkowe punkty gastronomiczne
Z 22 nowych punktów do prowadzenia gastronomii zaproponowanych przez miasto, na razie tylko jeden znalazł najemcę. Urzędnicy chcą powtórzyć przetarg.
- Zależy nam, by maksymalnie upraszczać procedury i ułatwić działanie gdyńskim restauratorom, którzy od wielu tygodni pracują w pocie czoła, by ich lokale przetrwały trudny czas pandemii. Nasza oferta to również ukłon w stronę mieszkańców, którzy okazali ogromną solidarność z gastronomikami i masowo zamawiali jedzenie na wynos - zapowiadał Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni.
Dwie firmy chętne na sześć lokalizacji
Przetarg dotyczył oddania w użyczenie przestrzeni na czas od 8 czerwca do 8 września 2020 roku. Największym zainteresowaniem cieszyło się sześć punktów, w tym trzy na skwerze Kościuszki.
Po ogłoszeniu wyników wiadomo, że Blues Club zaoferuje swoje produkty na rogu Świętopełka i al. Zwycięstwa w Parku Kolibki.
Zobacz wyniki przetargu
Zarejestrowana w Chwarznie firma BOBOQ Gdynia, która miała być franczyzą ogólnopolskiej sieci oferującej herbatę, zagęszczone soki owocowe oraz napoje mleczne takie jak bawarki (herbata z mlekiem) czy jogurt, złożyła ofertę na trzy dostępne miejsca na Molo Południowym, jedno w Parku Kilońskim w Chyloni i jedno na rogu płk. Dąbka i Kwiatkowskiego na Obłużu.
Rozwiązanie umowy z braku czasu na rozstawienie ogródków
Urzędnicy poinformowali, że firma wycofała się z przedsięwzięcia, wnioskując o rozwiązanie umowy.
Jedzenie na telefon
Jako powód wskazano zbyt krótki termin na urządzenie ogródków.
- Zawarta umowa dopuszcza możliwość jej rozwiązania, a wobec treści oświadczenia miasto przychyli się do złożonego wniosku - informuje Agata Grzegorczyk, rzecznik UM w Gdyni.
Oznacza to, że nowa, sezonowa gastronomia pojawi się jedynie w Orłowie.
Restauracje w Trójmieście
Urzędnicy zapowiadają jednak, że w najbliższych dniach zaprezentują kolejną propozycję dla restauratorów.
- Zamierzamy powtórzyć przetarg. Szczegóły będą znane w przyszłym tygodniu - mówi Marek Łucyk.
Społecznicy krytykują
Działania władz miasta krytykują społecznicy z Miasta Wspólnego, proponujący wcześniej innego rodzaju wsparcie lokalnej gastronomii, m.in. możliwość zajęcia części miejsc postojowych.
- Gdy na początku maja poruszyliśmy temat dodatkowej przestrzeni, by w nowym reżimie sanitarnym gdyńska gastronomia mogła dalej funkcjonować, nasze propozycje spotkały się ze zdecydowanym sprzeciwem ze strony polityków rządzących Gdynią. Po chwili wystąpili z własnymi pomysłami, zapewniając że "nad projektem pracowali od kilku tygodni". Patrząc na efekty tej pracy, śmiem wątpić, by trwała ona dłużej niż kilka godzin. Przetarg został źle przygotowany, większość zaproponowanych lokalizacji była od początku mocno dyskusyjna - wskazuje Łukasz Piesiewicz z Miasta Wspólnego.
Dodaje, że władze miasta wciąż mogą wykorzystać pierwotną propozycję.
- Apeluję do pana prezydenta o ponowne rozważenie naszych propozycji - wspólne strefy gastronomiczne dla kilku lokalnych podmiotów, możliwość zajmowania na stoliki miejsc postojowych sąsiadujących z lokalami, odjęcie z wymogów przedstawiania dodatkowych dokumentów, w tym wizualizacji ogródków - kończy Piesiewicz.
Miejsca
Opinie (185) ponad 10 zablokowanych
-
2020-06-06 14:18
Pies
Piesiewicz odwal się w końcu od kierowców i parkingów! Please!
- 15 1
-
2020-06-06 14:46
Za Gdynią
Czasami człowiek woli sobie pojechać za miasto mamy parę fajnych sprawdzonych miejsc chyba że ktoś ma przyrost formy nad treścią i rodzina zanim zasiądzie w Gdyni w restauracji do stolika trzeba zrobić zdjęcia i upublicznić że mnie stać i to jest chore wynaturzenie. Na obrzeżach gdyni człowiek lepiej spędzi czas od lansu i zgiełku niż w centrum chyba że ktoś woli najpierw przebrać się w garażu podziemnym w Rivierze a potem szpanować i to jest dla niego rozrywka.
- 10 3
-
2020-06-06 14:59
Porażka
To przecież jest nie ekonomicznie uzasadnione a skąd to mają się znależć chętni na prowadzenie lokalu a potem zapełnienie tych lokali ....przerost i porażka
- 2 0
-
2020-06-06 15:37
Nie ma już lodów miś( to co tam stoi to nie te same lody już) rurek z kremeM z długiej, zapiekanek, potrójnych jot dogów ze świętojańskie itp itd. Nie ma to nie to samo a najlepsze hamburgery były w big jonie
- 4 1
-
2020-06-06 17:21
Gdynia to drogi pic na wodę dzięki samorządności
- 12 0
-
2020-06-06 20:15
super miejscówka
przetarg wygra były urzednik magistratu z Gdyni?
- 5 0
-
2020-06-06 21:41
Kółko się kręci
No to z jednego punktu gastro fiskus tez się nie naje
- 4 0
-
2020-06-06 22:19
Skwer to syf nad syfy. Sam paździeż i tandeta.
- 11 1
-
2020-06-07 00:57
Dlaczego
dopiero pandemia jest okazją do uproszczenia procedur? Urzędy są nadal nieprzyjazne petentom. Czy po okresie epidemicznym wszystko będzie znowu jeszcze bardziej skomplikowane? Skoro można mieć prostsze procedury, to dlaczego nie było ich do tej pory?
- 8 0
-
2020-06-07 07:49
totalnie zmarnowany potencjał tego miejsca
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.