• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hevelka na Stadionie. Wielki festiwal rzemieślniczych piw

Alicja Olkowska
13 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (132)
Hevelka w Polsat Plus Arena Gdańsk trwa od piątku do soboty. Hevelka w Polsat Plus Arena Gdańsk trwa od piątku do soboty.

28 wystawców, food trucki, gry planszowe, bieg Piwna Mila i warsztaty. W piątek po południu na stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk rozpoczęła się dwudniowa Hevelka, a więc najstarszy i największy festiwal alkoholi rzemieślniczych w tej części kraju.




Jakie piwo wolisz?

To już powoli tradycja, że w maju do Trójmiasta zjeżdżają producenci rzemieślniczych piw i mocniejszych alkoholi, by wziąć udział w największym festiwalu trunków w północnej Polsce.

Początkowo Hevelka była imprezą tylko dla miłośników piwa, lecz kilka lat temu wprowadzono do programu także kraftowe wódki, nalewki, miody pitne i destylaty. Nie zmienia to jednak faktu, że browary grają tu główną rolę i to do nich ustawiają się największe kolejki. Widać to było już w piątek po południu, gdy godzinę po starcie imprezy, na terenie festiwalu zrobiło się tłoczno: zainteresowaniem cieszyły się zwłaszcza stoiska z piwem oraz ustawione przed stadionem barobusy.

Część uczestników przychodzi na Hevelkę z góry ustaloną i wypracowaną podczas poprzednich edycji strategią: jedni chcą skosztować jak największej liczby piw, więc zamawiają porcje degustacyjne (100 ml), inni przygotowują się wcześniej i dokładnie wiedzą, po jakie etykiety przyszli. Wielu też po prostu szuka czegoś nowego i zdaje się na polecenia wystawców.

Hevelka 2023 na stadionie:

- To impreza, podczas której chcę spróbować wszystkiego (śmiech). Wiem, że to nierealne, ale ułatwiają mi to zadanie porcje degustacyjne, dzięki temu przetestowałem już 12 różnych piw, każde po 100 ml. To dla mnie idealna opcja, choć trochę kosztowna - zdradził mi swój patent Andrzej, stały bywalec Hevelki.
Ci, którzy wolą większe pojemności, mają jeszcze do wyboru 300 i 500 ml.

Hevelka w Polsat Plus Arena Gdańsk. Hevelka w Polsat Plus Arena Gdańsk.
- Jestem na Hevelce trzeci raz, nie ukrywam, że w CSG był jak dla mnie lepszy klimat i dużo bliżej miałem do domu, na stadion muszę przyjechać tramwajem, ale tu też jest fajnie. Podoba mi się, że można sobie usiąść na trybunach i cieszyć widokiem. Jest to coś unikalnego - powiedział mi inny uczestnik.
Rzeczywiście, wielu hevelkowiczów przeniosło się z zamkniętej przestrzeni na trybuny, gdzie mogli na świeżym powietrzu degustować trunki. Dla chętnych były też leżaki. Reszta mogła zostać wewnątrz stadionu lub udać się z browarem do strefy gastronomicznej (nie można za to było wnosić jedzenia do środka).

W cenie biletu wliczony jest również pamiątkowy pokal z logo tegorocznej edycji. Organizatorzy zachęcają do korzystania tylko z niego, by ograniczyć zużycie plastiku. Także niektórzy wystawcy dają zniżki na piwo, jeśli nalejemy je do szklanego festiwalowego pokala. Co istotne, można skorzystać z ogólnodostępnych myjek i po każdej degustacji mieć czystą szklankę. Szkoda tylko, że stacje z myjkami są ukryte za stoiskami i dojście do nich nie jest lepiej oznaczone.

Po ile piwo na Hevelce w 2023 roku?



Ceny odrobinę urosły: za degustacyjne 100 ml najczęściej trzeba zapłacić od 5 do 8 zł (rok temu ceny zaczynały się od 3 zł), za 300 ml 9-16 zł (rok temu było to około 7-15 zł), a za pół litra od około 15 zł do 18 zł (rok temu stawki były podobne za tę pojemność). Oczywiście dostać też można unikaty, które też odpowiednio dużo kosztują, np. 40 zł za 500 ml.

Ci, którzy chcą wziąć udział w festiwalu, wciąż mogą kupić bilety, najlepiej zrobić to przez internet - wtedy zapłacimy mniej. Jednodniowy bilet online kosztuje 28 zł, a za kupiony stacjonarnie przy kasie zapłacimy 5 zł więcej.

Co istotne, na teren festiwalu można dojechać komunikacją miejską lub skorzystać z bezpłatnego autobusy oznaczonego napisem "Festiwal Hevelka": odjeżdża z przystanku Politechnika SKM 04 przy ul. Klinicznej, zlokalizowanego w sąsiedztwie stacji SKM Gdańsk Politechnika.

Hevelka w sobotę potrwa od godz. 14 do północy.

Wydarzenia

Hevelka (25 opinii)

(25 opinii)
28-45 zł
street food, pubbing

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (9)

    Ja wam coś powiem. Brakuje mi na mieście takich lokali jak kiedyś. Gdzie za barem stały butelki piwa i takie jak chciałem barman podawał z bu te lki. Teraz wszędzie z nalewaka. Dlaczego to zlikwidowano? Czasami to i w knajpie bym się napił zimnego specjala.

    • 53 17

    • W lepszych lokalach mają butelkowe i jest wybór

      Niestety jest ich coraz mniej bo korporacje z tym walczą, przejmując nie tylko niezależnych producentów ale także dostawców czy dystrybucję, niedługo będą same lokale typu mak czy kfc.

      • 13 2

    • piwo z nalewaka (1)

      Teoretycznie smaczniejsze niz te z butelki. Gdy piwo z nalewaka nalewane jest np 1 na 10 minut to to co dostajesz , to piwo stojące w plastikowym wężyku. Dlatego jednak wolę z butelki.

      • 14 3

      • Niekoniecznie. To zależy gdzie te kegi stoją. Jeżeli to jest multitap gdzie kegi z reguły są na zapleczu/piwnicy i piwo ma do pokonania kilka metrów no to tak może być słabo. Jeżeli dodatkowo to piwo słabo na kranie rotujące, to faktycznie może być zonk, zwłaszcza zamawiając małe. Natomiast jak twn keg stoi pod barem i piwo przelatuje przez schładzarkę to jest luzik.

        • 1 1

    • (2)

      Jest pełno lokali gdzie za barem stoją butelki z piwami i innymi alkoholami i wybierasz co chcesz. Ze specjalem jest kilka problemów. Po pierwsze jest zupełnie nijakie. To nie to, co 20 lat temu - wykastrowali je. Ludzie wchodzą, widzą specjala i z sentymentu jedno zamawiają, stwierdzają że jest bez smaku i drugie zamawiają już inne. Kiedy przyjdą następnym razem też już specjala nie kupią. Po drugie - cena. Tak mierne piwo powinno być przynajmniej tanie. A tak to się kalkuluje, że teraz w centrum Gdańska specjal kosztuje minimum 13 złotych, co odstrasza klientów, jeśli za tyle są browary rzemieślnicze. Gdyby kosztowało 8, to co innego, ale Grupa Żywiec odleciała z cenami. I dlatego trudno u nas o specjala z butelki - knajpiarze nie chcą ich zamawiać, bo się nie sprzeda (za wysoka cena za dupowate piwo).

      • 8 0

      • (1)

        Specjal to już nie to co kiedyś, zwłaszcza jak zaczęli dodawać kukurydzę, zmniejszając ilość słodu jęczmiennego.

        • 2 0

        • Żeby chociaż słodu.

          Zacierają/zacierali głównie jęczmień niesłodowany, jak w gorzelni (osobno dostarczaną amylazą)

          • 0 0

    • (1)

      W pubach z kranami, czyli np. w Pułapce czy Labeeryncie masz pewnie ze 100 różnych rodzajów piwa w butelkach i puszkach. Więc co niby zlikwidowano?

      • 7 1

      • Przecież on w żadnym lokalu nie był od czasu jak mu na Toruńskiej budę z piwem zamknęli.

        • 5 1

    • Bar pod rurami ma specjala z butelki

      • 0 0

  • Bilet wstępu ? 100 ml piwa 8 złotych? (4)

    I są na to chętni ? Ten naród sam się zaora.

    • 85 8

    • Serio? Taniocha hehe. No też się dziwię.

      • 19 0

    • Ale dlaczego? Mnie tam nie bedzie i piwa

      Nie lubie, ale 8 zł to mało. Chyba że tyle zarabiasz na godzinę, to rozumiem

      • 2 16

    • przecież konsumpcja piwa spada z każdym rokiem

      • 6 3

    • 28 PLN w porównaniu z penerem to tyle co nic - jakieś dwa piwa w knajpie

      Ja byłem z dziećmi w jakiejś zabawowni i wydałem praiwe 150 na same bilety plus stówę na kawę dla nas a gofry dla nich. Dlatego prawie nigdy nie chodzimy do restauracji czy innych takich - po prostu nas nie stać.
      Teraz właśnie byłem na zakupach i zatankować auto - w sumie 800 PLN - a to dopiero kilka dni po wypłacie, a ostatnie dwa tygodnie przed wypłatą to żydzenie na wszystkim by nie zamknąć miesiąca pod kreską - będą jakieś oszczędności to zaraz będzie rozkmina, czy kupić wycieraczki do auta czy buciki dla dziecka - i tak się żyje w metropolii :)

      • 20 2

  • (5)

    nie rozumiem fenomomenu lraftowego piwa
    juz samo w sobie piwo nie zacheca smakiem ale te kraftowe.. przechodzą pojęcie odrzucając juz zapachem a co dopiero wez to pij czlowieku
    mam nadzieje ze tego nie robicie

    • 35 23

    • Noszę krótkie spodnie, piję piwo kraftowe

      Tak na tiktoju mówili że modne jest aby robić

      • 13 5

    • Nuda

      tak jest jak się jest wychowanym na marnym , podrzędnym smaku wary czy żubra.. ciężko pojąć jak powinien smakować dobry produkt..... owszem czasami są produkty przekombinowane lub są eksperymentami ale czy nie a tym właśnie polega życie? żeby próbować i szukać tego co nam smakuje? są też ludzie jak ty którzy całe życie jedzą kanapkę z serem i szynką.... popijając najtańszą słodzoną herbatą... Nuuuuuuda

      • 2 11

    • (2)

      Ale ty wiesz, że piwa kratowe są różne?

      • 4 6

      • a on pisze o iraftowych

        • 2 1

      • Ale bardzo rzadko pils i lager

        Ciekawe czemu?

        • 2 1

  • Tryumf marketingu nad dobrym smakiem

    • 27 6

  • Czy jest piwo koczkodan z browaru (1)

    Himmler?

    • 19 1

    • Piwni neofici

      • 6 1

  • Rzemieślnicze piwa = (2)

    barbelucha.

    • 24 12

    • (1)

      Koncerniak=bezsmakowy sikacz.

      • 6 5

      • Podsumowując poniewierają tak samo

        tylko z koncerniakiem dużo taniej to wychodzi. To po co przepłacać?

        • 19 0

  • Czemu trzeba płacić za wstęp? (7)

    Wystawcy, co pobierają po 8zł za 100ml powinni płacić za możliwość reklamy.
    To jest tak absurdalne jak płatność za wstęp do baru czy sklepu. Tylko tu ten sklep jest na zad*piu.
    Za cenę biletu i kilku "degustacji" lepiej wybrać się do centrum.

    Ewidentnie organizatorzy kombinują bo na pewno pobierają nie małe opłaty od wystawców.

    • 66 3

    • (1)

      Temu, żeby nie wchodziły żule dopijający porzucone piweczka

      • 4 17

      • O tak , bo tam na każdym kroku stoją nie dopite piwa.

        Weź się ogarnij.

        • 15 4

    • A lokal

      sponsorowany przez Polsat.

      • 2 0

    • (1)

      i do tego chamski ochroniarz na wejściu z wyżelowanym włosem na sztorc - skąd wy ich rekrutujecie, z ulicy?

      • 3 2

      • z um gdansk

        • 2 1

    • Kasują za wstęp bo byłby nalot Sebów, Dżesik, Brajanów i Kevinów

      • 2 4

    • Arena na " zad*piu"?? Z jakiej wsi przyjechałeś?!

      • 0 2

  • Dziękuję bardzo (7)

    28 zł za wstęp, trzeba dojechać na zad*pie, dolicz kilka piw za 18 zł coś do zjedzenia za 50 zł i wyjdzie lekko 200-250 od osoby.
    Masakra.
    W tej cenie idę do restauracji hiszpańskiej i z przyjemnością zamawiam wykwintne dania i butelkę dobrego wina.
    I nie sikam w toy toyu później co pół godziny .

    • 84 8

    • Hah

      Dobre. Przeciez ty nie ruszasz sie nawet na miasto z domu, nie mówiac juz o wydawaniu piniondzów w restauracjach. Idz z psem do parku i pamietaj sprzatac kupy

      • 9 18

    • Sorry, dawno nie byłeś w "restauracji hiszpańskiej". (1)

      Za 200 zł to nie kupisz wykwintnych dań, o butelce "dobrego wina" nie wspominając.

      • 9 16

      • To chyba ty nie byłeś nigdzie w takiej knajpce

        • 8 2

    • Kazach (1)

      zad*pie? A Ty skąd przyjechałeś? Z Kartuz czy z Bytowa?

      • 4 16

      • Z Kazachstanu

        • 4 2

    • Wykwintne dania + butelko dobrego wina za 250,, zł - to chyba w Wejherowie!

      • 0 3

    • Sztosy muszą być drogie

      Muszą

      • 2 0

  • Pamiętajcie, zeby pić z głową

    15 nie więcej

    • 21 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane