• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 imprez kulinarnych w weekend, których nie możesz przegapić

Magda Mielke
25 czerwca 2021 (artykuł sprzed 1 roku) 
Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest. Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest.

Imprezy i festiwale kulinarne to prawdopodobnie najlepsza okazja, aby poznawać nowe smaki i restauracje, a także szukać inspiracji do przyrządzania własnych potraw. Tego typu wydarzeń z roku na rok organizowanych jest coraz więcej, również w Trójmieście. Jedne mają już wieloletnią tradycję, drugie to nowe, niszowe przedsięwzięcia. Polecamy wydarzenia kulinarne, na które warto zwrócić uwagę w najbliższych dniach.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne w Trójmieście. Sprawdź, dokąd warto się wybrać


Slow Fest



Z imprez kulinarnych najbardziej lubię:

Promowanie regionalnej kuchni w duchu slow food to misja, która przyświeca festiwalowi Slow Fest. Ta jedna z największych i najciekawszych imprez kulinarnych od kilku lat odbywa się na sopockim molo. Pierwsza edycja festiwalu odbyła się tutaj osiem lat temu. Od tej pory impreza wraca co roku, rozszerzając formułę i zapraszając do udziału coraz więcej restauracji i lokalnych producentów żywności.

Tak będzie i tym razem, w najbliższy weekend słynny pomost w Sopocie zamieni się w wielką restaurację, a przy stole spotkają się szefowie kuchni, kucharze, pasjonaci gotowania, artyści prezentujący swoje autorskie pomysły, a także smakosze i odkrywcy kulinarnych ciekawostek. Spodziewać można się kilkudziesięciu kramów trójmiejskich restauracji, które promując własne marki i realizując swoje pasje kulinarne, wykorzystują skarby regionu. Lokale sprzedawać będą porcje degustacyjne za ustaloną kwotę - 5 zł. Oprócz tego będzie trzeba kupić bilet wstępu na molo w cenie 9 zł (normalny) lub 4,50 zł (ulgowy). Impreza odbywa się przez cały weekend, 26-27.06 w godz. 11-17.

Tak było na festiwalu Slow Fest w ubiegłym roku:


Jemy na Stadionie



Miłośnicy zlotów food trucków i kuchni ulicznej koniecznie muszą wybrać się w nadchodzący weekend na stadion w Letnicy. Przy Polsat Plus Arenie Gdańsk przez trzy dni, od 25 do 27.06, stacjonować będzie kilkadziesiąt barobusów oferujących zarówno klasyki street foodu, takie jak: burgery, zapiekanki i belgijskie frytki, jak i specjały z kuchni całego świata, np. gruzińskie pierogi, węgierskie langosze czy azjatycki Pad Thai.

Zobacz naszą relację z Festiwalu Smaków Food Trucków



Imprezy tego typu są świetną okazją, aby zapoznać się z ofertą gastronomiczną z innych miast, gdyż barobusy wiosną i latem wędrują po całym kraju. Wydarzenie, ze względu na swój piknikowo-festynowy charakter, stanowi propozycję ciekawej atrakcji dla całych rodzin. Impreza zaczyna się w piątek, 25 czerwca, o godz. 12.

Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r. Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r.

Śniadanie w Plenerze



Pod chmurką, w festiwalowej atmosferze street foodu zjemy też na ulicy Elektryków. W każdą niedzielę w Plenerze 33 trójmiejscy szefowie kuchni serwują śniadania. Wybór jest szeroki - od kanapek i sałatek, po zupy i ciasta. Można się najeść i przy okazji zrelaksować na hamakach i leżakach. Śniadania serwowane są od godz. 10 do 17 przez m.in. Algę Street Food, Azimę Tatarskie Przysmaki, Chochlę, Klatkę Deli, Morę BistroTapas Barcelonę.

Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach



  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.

Restaurant Week



Ci, którzy od kuchni ulicznej bardziej cenią sobie wykwintne dania, podawane z dbałością o detale i wysoką jakość obsługi, mają ostatnią okazję, aby zarezerwować stolik na festiwalu Restaurant Week. To jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. W tegorocznej edycji udział biorą 23 restauracje z Trójmiasta, m.in. Ducha 66, Fellini, Filharmonia, Fisherman, Gvara, Harmonia, Neon Streetfood Bar, Piwnica Rajców, Pop in Diner&Bar, Punkt, Spożywczy Food&DrinksVilla Eva. Każda z nich przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu: przystawkę, danie główne i deser. Zwykle jedno z menu zawiera danie mięsne, a drugie rybę lub propozycję jarską. Taki zestaw dostępny jest w specjalnej, festiwalowej cenie - 59 zł za osobę. Dodatkowo każdy pełnoletni gość otrzymuje darmowy koktajl Martini Fiero&Kinley tonic water.

Przetestowaliśmy festiwalowe menu w trzech trójmiejskich restauracjach. Sprawdź, jak wypadły:

Impreza powoli dobiega końca, ale jeszcze do 27.06 można dokonywać rezerwacji. Wystarczy skorzystać z systemu rezerwacji online, w którym można przeglądać oferty restauracji w różnych miastach Polski. Należy wybrać restaurację, liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu i dokonać płatności. Następnie w określonym dniu wystarczy udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia. Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia.

Warsztaty "Wielokulturowa kuchnia"



Wydarzenia kulinarne to nie tylko okazja, żeby spróbować nowości czy dobrze zjeść, ale także podszkolić się w sztuce gotowania. Taka okazja nadarzy się w najbliższą sobotę, 26 czerwca - w Klubie Młodego Wrzeszczaka odbędą się wspólne warsztaty dla dzieci i dorosłych z kuchni ukraińskiej.

Warsztaty poprowadzi pochodzącą z miasteczka Parchar w Tadżykistanie Liliia Shevtsova. Większość swojego życia mieszkała z babcią na ukraińskiej wsi. To właśnie babcia przekazała jej wiedzę na temat gotowania, rękodzieła i życia. Podczas tegorocznej wizyty w Gdańsku podzieli się tą wiedzą i zarazi miłością do ukraińskich potraw. Podczas warsztatów przygotowana zostanie sałatka z omletem i kawior z bakłażana. Spotkanie odbędzie się 26 czerwca o godz. 11. Obowiązują zapisy.

Quiz Kulinarne miejsca w Trójmieście Średni wynik 48%

Kulinarne miejsca w Trójmieście

Rozpocznij quiz

Miejsca

Wydarzenia

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (41)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Włoskie czwartki na 32. piętrze!

degustacja

Hiszpańska gitara w Treinta y Tres

muzyka na żywo

Warsztaty kulinarne dla dzieci

warsztaty

Najczęściej czytane