5 imprez kulinarnych w weekend, których nie możesz przegapić

Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest.
Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Imprezy i festiwale kulinarne to prawdopodobnie najlepsza okazja, aby poznawać nowe smaki i restauracje, a także szukać inspiracji do przyrządzania własnych potraw. Tego typu wydarzeń z roku na rok organizowanych jest coraz więcej, również w Trójmieście. Jedne mają już wieloletnią tradycję, drugie to nowe, niszowe przedsięwzięcia. Polecamy wydarzenia kulinarne, na które warto zwrócić uwagę w najbliższych dniach.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne w Trójmieście. Sprawdź, dokąd warto się wybrać


Slow Fest



Z imprez kulinarnych najbardziej lubię:

zloty food trucków 37%
festiwale kulinarne 16%
nocne markety 8%
warsztaty gotowania 6%
te z promocjami, np. Restaurant Week 16%
imprezy z kuchnią wegetariańską i wegańską i/lub w duchu zero waste 7%
inne 10%
zakończona Łącznie głosów: 217
Promowanie regionalnej kuchni w duchu slow food to misja, która przyświeca festiwalowi Slow Fest. Ta jedna z największych i najciekawszych imprez kulinarnych od kilku lat odbywa się na sopockim molo. Pierwsza edycja festiwalu odbyła się tutaj osiem lat temu. Od tej pory impreza wraca co roku, rozszerzając formułę i zapraszając do udziału coraz więcej restauracji i lokalnych producentów żywności.

Tak będzie i tym razem, w najbliższy weekend słynny pomost w Sopocie zamieni się w wielką restaurację, a przy stole spotkają się szefowie kuchni, kucharze, pasjonaci gotowania, artyści prezentujący swoje autorskie pomysły, a także smakosze i odkrywcy kulinarnych ciekawostek. Spodziewać można się kilkudziesięciu kramów trójmiejskich restauracji, które promując własne marki i realizując swoje pasje kulinarne, wykorzystują skarby regionu. Lokale sprzedawać będą porcje degustacyjne za ustaloną kwotę - 5 zł. Oprócz tego będzie trzeba kupić bilet wstępu na molo w cenie 9 zł (normalny) lub 4,50 zł (ulgowy). Impreza odbywa się przez cały weekend, 26-27.06 w godz. 11-17.

Tak było na festiwalu Slow Fest w ubiegłym roku:


Jemy na Stadionie



Miłośnicy zlotów food trucków i kuchni ulicznej koniecznie muszą wybrać się w nadchodzący weekend na stadion w Letnicy. Przy Polsat Plus Arenie Gdańsk przez trzy dni, od 25 do 27.06, stacjonować będzie kilkadziesiąt barobusów oferujących zarówno klasyki street foodu, takie jak: burgery, zapiekanki i belgijskie frytki, jak i specjały z kuchni całego świata, np. gruzińskie pierogi, węgierskie langosze czy azjatycki Pad Thai.

Zobacz naszą relację z Festiwalu Smaków Food Trucków



Imprezy tego typu są świetną okazją, aby zapoznać się z ofertą gastronomiczną z innych miast, gdyż barobusy wiosną i latem wędrują po całym kraju. Wydarzenie, ze względu na swój piknikowo-festynowy charakter, stanowi propozycję ciekawej atrakcji dla całych rodzin. Impreza zaczyna się w piątek, 25 czerwca, o godz. 12.

Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r.
Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Śniadanie w Plenerze



Pod chmurką, w festiwalowej atmosferze street foodu zjemy też na ulicy Elektryków. W każdą niedzielę w Plenerze 33 trójmiejscy szefowie kuchni serwują śniadania. Wybór jest szeroki - od kanapek i sałatek, po zupy i ciasta. Można się najeść i przy okazji zrelaksować na hamakach i leżakach. Śniadania serwowane są od godz. 10 do 17 przez m.in. Algę Street Food, Azimę Tatarskie Przysmaki, Chochlę, Klatkę Deli, Morę BistroTapas Barcelonę.

Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach



Restaurant Week



Ci, którzy od kuchni ulicznej bardziej cenią sobie wykwintne dania, podawane z dbałością o detale i wysoką jakość obsługi, mają ostatnią okazję, aby zarezerwować stolik na festiwalu Restaurant Week. To jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. W tegorocznej edycji udział biorą 23 restauracje z Trójmiasta, m.in. Ducha 66, Fellini, Filharmonia, Fisherman, Gvara, Harmonia, Neon Streetfood Bar, Piwnica Rajców, Pop in Diner&Bar, Punkt, Spożywczy Food&DrinksVilla Eva. Każda z nich przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu: przystawkę, danie główne i deser. Zwykle jedno z menu zawiera danie mięsne, a drugie rybę lub propozycję jarską. Taki zestaw dostępny jest w specjalnej, festiwalowej cenie - 59 zł za osobę. Dodatkowo każdy pełnoletni gość otrzymuje darmowy koktajl Martini Fiero&Kinley tonic water.

Przetestowaliśmy festiwalowe menu w trzech trójmiejskich restauracjach. Sprawdź, jak wypadły:

Impreza powoli dobiega końca, ale jeszcze do 27.06 można dokonywać rezerwacji. Wystarczy skorzystać z systemu rezerwacji online, w którym można przeglądać oferty restauracji w różnych miastach Polski. Należy wybrać restaurację, liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu i dokonać płatności. Następnie w określonym dniu wystarczy udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia.
Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia. fot. Jacek Klejment/Trojmiasto.pl

Warsztaty "Wielokulturowa kuchnia"



Wydarzenia kulinarne to nie tylko okazja, żeby spróbować nowości czy dobrze zjeść, ale także podszkolić się w sztuce gotowania. Taka okazja nadarzy się w najbliższą sobotę, 26 czerwca - w Klubie Młodego Wrzeszczaka odbędą się wspólne warsztaty dla dzieci i dorosłych z kuchni ukraińskiej.

Warsztaty poprowadzi pochodzącą z miasteczka Parchar w Tadżykistanie Liliia Shevtsova. Większość swojego życia mieszkała z babcią na ukraińskiej wsi. To właśnie babcia przekazała jej wiedzę na temat gotowania, rękodzieła i życia. Podczas tegorocznej wizyty w Gdańsku podzieli się tą wiedzą i zarazi miłością do ukraińskich potraw. Podczas warsztatów przygotowana zostanie sałatka z omletem i kawior z bakłażana. Spotkanie odbędzie się 26 czerwca o godz. 11. Obowiązują zapisy.

Quiz Kulinarne miejsca w Trójmieście. Czy je rozpoznajesz? Średni wynik 54%

Kulinarne miejsca w Trójmieście. Czy je rozpoznajesz?

Rozpocznij quiz

Opinie wybrane


wszystkie opinie (41)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie